Kun kaksi kulttuuria kohtaa

Eipä tullut silloin lähes neljä vuotta sitten tavatessa mieleen se, että meidän mahdollisessa yhteisessä tulevaisuudessa kaksi kulttuuria tulisi aina kietoutumaan yhteen. Jotenkin niitä kulttuurieroja ei edes tule ajatelleeksi kun toinen on kuitenkin niin ”läheltä” verrattuna vaikkapa täysin toiseen maanosaan.
Ihan alussa tätä ei tosiaan tule miettineeksi, lähinnä sen toisen erilaisen taustan huomaa pikkuhiljaa jossain arjen tilanteissa. Mä muistan kun aina Englannissa menin alussa lukkoon kun aina tavatessa kysytään että how are you. Siihenhän ei yleensä nimittäin aleta luettelemaan kaikkea mitä elämässä meneillään vaan vastataan vaan että hyvää, entäs sulle. Mä en jotenkin suomalaisena handlaa tätä yhtään. Tulee jotenkin teennäinen olo jos vastaan jotain ylimalkaista ja kysyn perään jotain sellaista johon tiedän jo vastauksen etukäteen. Toisaalta kyseessä on vain tapa, jota pidetään kohteliaana, ja sellaisena minä sitä pidänkin.
Toinen meidän keskinäinen yleinen vitsi on että suomalainen ei tingi. Jos mennään autokaupoille maksetaan just se summa mitä pyydetään. Melkein hävettää edes tarjota mitään vähempää kuin mitä hinnaksi ilmoitetaan. Mies kuitenkin tinkii aina. Oli kyse sit vakuutuksista, auton hankinnasta, huonekaluista tai vaikkapa kodin rakentamiseen tarvittavista jutuista. Olenkin ulkoistanut tämän tingintäpolitiikan hänelle. Hän nauttii siitä ja minä en, joten täydellistä!
Kolmas juttu on ulkona syöminen ja tämä on ehkä yksi niistä jutuista joista pidän Englannissa enemmän. Jokaisessa pienessä kylässä on oma pubi, josta saa herkullista ruokaa ja sinne voi vain lähteä vaikka lasilliselle. Täällä ei ole samaan tapaan sellaista ulkona syömisen kulttuuria, jota aina innolla odotan kun Englantiin matkataan. Kylistä puheen ollen. Pidän myös suuresti siitä kuinka kaupunkien ympärillä on pieniä maalaiskyliä, jotka kuitenkin ovat lähellä esimerkiksi pääkaupunkia. Siinä saa kaiken, asua maalaismaisemissa mutta kuitenkin lähellä kaikkia palveluita. Englannissa ollaan myös koirien suhteen huomattavasti vapaamielisempiä ja koiraa saa pitää esimerkiksi ulkoilualueilla vapaana. Muutenkin sellainen suomalainen holhouslainsäädäntö on siellä ehkä hieman vieraampi käsite.
Koulutusjärjestelmä on Englannissa ihan erilainen kuin Suomessa. On julkiset koulut ja yksityiskoulut, joista jälkimmäiset maksavat hyvin usein todella paljon. Mulle tämä on vähän hassu ajatus. Nimittäin hyvin monesti yksityiskouluja pidetään parempi ”laatuisina” kuin julkisia, mutta niihin ei ole menemistä ellei vanhemmilla ole varaa. Tämä eriarvoistaa jo ihan pienestä pitäen ja mielestäni suomalainen koulutusjärjestelmä onkin loistava. Kaikille annetaan yhteiskunnan puolesta samat mahdollisuudet kouluttautua, se on todella paljon tasa-arvoisempaa kuin Englannissa. Lisäksi olen kuullut että esim jotkut pojille tarkoitetut yksityiskoulut maksavat tytöille tarkoitettuja enemmän. Eli ajatellaan niin että poikiin pitää panostaa enemmän. Niin väärin näin 2020-luvulla. Tämä on muuten asia mistä lähes aina keskustellaan jos puheena on mahdollinen asuminen Englannissa vielä jonain päivänä. Taitaa olla yksi niistä asioista joita todella karsastan vaikka muuten olenkin täysin avoin sille ajatukselle että joskus sinne vielä päädyttäisiin.
Juhlapyhistä tärkeimpänä tulee mieleen tietenkin joulu. Englannissa aatto on vielä ihan tavallinen työpäivä ja yleensä illasta keräännytään syömään, pelaamaan lautapelejä ja nauttimaan toisten seurasta. Se varsinainen päivä on 25. päivä, joka aloitetaan aamusta aikaisin herkullisella aamupalalla ja koko päivä joko löhöillään tai syödään herkullista ruokaa. Lahjat avataan vasta 25.päivä ja hyvin usein kaikille perheenjäsenille on oma joulusukkansa, josta löytyy pieniä lahjoja. Mä pidän suuresti englantilaisesta joulusta, joka mun mielestä keskittyy siihen olennaiseen eli yhdessäoloon ja sitä kestää monta päivää. Lisäksi heidän joulupäivällisensä on herkullinen: on kalkkunaa, perunoita, kukkakaalia juustossa (niin hyvää!!!!) voissa paistettuja kasviksia, makkaroita, kastiketta ja vaikka mitä. Toisaalta suomalaisessa joulussa pidän suuresti tummasta joululimpusta, graavilohesta (jota olen muuten tehnyt enkkuvieraille hyvällä menestyksellä), savukaloista ja äitini tekemästä punajuuri-homejuustopaistoksesta. Tänä vuonna saadaankin hyvät puolet kummastakin sillä 24. päivä vietetään suomalaista joulua ja 25.päivä englantilaista joulua, kumpanakin päivänä kymmenen hengen voimin!
Loppupeleissä mitään valtavia eroja ei ole kulttuurien välillä, tai ainakaan niin isoja että meillä olisi koskaan mitään ongelmaa ollut. Kielikin on tässä lähes neljän vuoden aikana tullut niin tavalliseksi osaksi arkeani että usein saatan puhua ystävilleni englantia ja vaihtaa vasta lauseen jälkeen suomeen. Melkoiste sekasotkua se meidän puheensorina onkin. Mä puhun tytölle suomea, miehelle enkkua ja keskenämme enkkua. Tyttö vastaa miehelle vielä monesti suomen ja englannin sekoituksella mutta ymmärtää kaiken mitä minä ja mieheni hänelle eri kielillä puhumme. Hitaasti mutta varmasti on täältä siis tulossa kaksikielinen lapsi, nyt kun pistetään vielä tädit ja vaari puhumaan ruotsia niin johan tulee hyvä. 😀 Eikai, kyllä sitäki ehtii myöhemmin!
Meillä on ollut täällä muuten aivan ihanaa aikaa ja huomenna jatkuu kun lähdetään Tallinnaan. Yllä muuten kuvaa jostain mitä ollaan pitkään odotettu nimittäin meidän juuri tänään saapuneesta ruokapöydästä. Ahh, mä rakastan tuota! Ja päällä muuten mieheni syntymäpäivälahjaksi antama kynttelikkö, eikö olekin kaunis?
Palaillaan siis perjantaina, mitä ihaninta viikon jatkoa teille!<3
Kommentit
Kyseessä on tämä matto, johon saa 20%:n alennuksen koodilla 355401. 🙂 Matto on ollut loistava, villa matskuna hylkii likaa eikä ruokatahroja ole yhtään, ne saa helposti pyyhittyä pois. Toiselta villamatoltamme onnistuin jopa pyyhkimään pois sulatetut mustikat, mikä on varmaan yksi tahraavimmista ruuista ikinä! 🙂 Ihan arkipöytänä on käytössä, se on öljytty joten ei tahrat näy! 🙂
Kommentit
Hei tämähän oli todella mielenkiintoinen postaus! 🙂 juuri tämmöiset on mukavaa luettavaa kun saa vähän erilailla tietää miten teidän arjessa toimitaan jne, juurikin kun mies on eri maasta kotoisin!
Kiitos paljon N!<3
Keitä kaikkia teille tulee joulun viettoon?
Ihana pöytä!
mun vanhempia, miehen vanhempia, miehen veljeä ja tämän tyttöystävää ja mun veljeä ja tämän tyttöystävää! Niin ja kaksi koiraa! 🙂
Mistä uusi ruokapöytä on hankittu? Olisi juuri unelmapöytä tähänkin kotiin. 🙂
Sasu’s playhousesta.
en nyt ihan tajunnut miksi lapselle pitäisi jonkun vielä puhua ruotsia? pikkulapselle?:D
oli varmaan vitsiksi tarkotettu mutta särähti vähän korvaan
Se oli osittain vitsi mutta perheeni on puoliksi ruotsinkielinen joten miksi ei tulevaisuudessa? 😀 Olenhan minäkin puhunut ruotsia lapsena sukulaisteni kanssa. 🙂
Kannattaa ehdottomasti pyytää, että isovanhemmat puhuvat lapselle ruotsinkieltä, monikielisyys on suuri rikkaus!!! 🙂 Ja alle kouluikäisenä on suurin herkkuyskausi kielten oppimiselle, joten jos vain mahdollista, kannattaa hyödyntää tilaisuus opettaa ruotsinkieli isovanhmpien kautta lapselle.
Näin mäkin ajattelen. Etenkin siinä vaiheessa kun kaksi kieltä alkaa olemaan hyvin hallussa, en näe mitään syytä siihen miksi tyttäremme ei voisi puhua myös ruotsia. Ei sitä tässä kuitenkaan väkisin yritetä opettaa. 🙂
Alle kouluikäinen lapsi pystyy tutkitusti oppimaan ainakin 5 eri kieltä ilman ongelmia. Omani on 3v ja puhuu kolmea eri kieltä. Ruotsi vaan heti mukaan siis. 🙂 Kiva postaus.
Peukku ylös kielien oppimiselle yleisestikin, ne ovat suuri rikkaus!
Todella mielenkiintoinen ja virkistävä postaus!
Meillä myös monikulttuurinen perhe-elämä ja kieliä on kolme.
Miten miehesi kokee suomalaisen koulutusjärjestelmän?
Meillä kun on tilanne, että mieheni haluaisi lapset yksityiskouluun ja maksaa pitkän pennin siitä, koska häneen on niin syvään juurtunut käsite, että rahalla saa laatua ja julkiset palvelut on mukamas hutaisten tehtyjä.
Mä taas en näe mitään mieltä siinä, että laittaisin reilun tonnin kuussa kouluun, kun Suomessa hyvän peruskoulun saa ”ilmaiseksi” (hyvätuloiset kyllä verojen kautta maksaa yhtä sun toista). Eli sen sijaan, että hakisin lapselle paikkaa esim. Ruoholahden kansainvälisestä koulusta, lapsi käy ihan tavallista lähikoulua.
Mieheni on myös kovasti huolissaan, miten muutokset hänen yksityisessä sairasvakuutuksessa tulevat vaikuttamaan hänen terveyshuoltoon. Monia etuja ollaan nyt karsimassa ja kalliimmat tutkimukset joutuu maksamaan omasta pussista yms.
Mä lohdutin, että ei hätää, Suomessa on ihan hyvät palvelut julkisellakin puolella ja ainakin mä ja lapset ollaan aina saatu tarvittava apu terveyskeskuksen/päivystyksen kautta. Eli, jos vakuutus ei toimi, ei muuta kuin soitto terveysasemalle. Kyllä hän hoitoa saa. 🙂
Mieheni ei puhu suomea, työpaikka on kansainvälinen ja kai sen vuoksi hän on elänyt hieman kuplassa Suomessa. Miehen omassa kotimaassa rahalla saa ja hevosella pääsee ja jos rahaa ei ole, olosuhteet ovat huomattavasti heikommat kuin muilla. Ja sitten jos sitä rahaa on, elämä voi olla todella yltäkylläistä ja joku muu tekee asiat puolestasi tiskaamisesta lähtien (esim. mun anoppi ei pese itse hiuksiaan; hän käy vähintään kerran viikossa pesettämässä hiuksensa kampaamossa).
Mä taas tykkään täysillä suomalaisesta systeemistä. Mulle on tärkeätä, että myös ”vähemmän onnekkailla” on mahdollisuus päästä eteenpäin ja elää täyttä elämää. Koskaan ei tiedä, mitä elämässä voi tapahtua ja haasteet kyllä löytää tiensä joka tupaan. Mieluummin asun maassa, missä esim. syöpähoidot ei aiheuta henkilökohtaista konkurssia ja lasten kodin vaihtumista asuntovaunuun tai pahimmassa tapauksessa taivasalle.
Vaikka ulkomailla tykkäsinkin asua, kärsin, kun näin mm. kodittomia lapsiperheitä asumassa sillan alla tai etsimässä roskiksista ruokaa. Inhosin ja inhoan edelleen syviä elintasokuiluja ihmisten välillä. Kavahdan ajatusta, että on täysin ok, että osa kansasta elää pahvilaatikoissa.
Koen, että Suomessa elämä on yleensä ottaen humaania, ihmisläheistä ja mentaliteetti on jalat maassa, eli maalaisjärki on kunniassa.
Onneksi mieheni on täyspäinen ja empaattinen. Olisin helisemässä jonkun rikkaan lellipennun kanssa, jota ei kiinnostaisi huonompiosaisten elinolosuhteet. Esim. anoppini on todennut, että suurin osa kodittomista on itse valinnut tilanteensa ja hän muistaa joka kerta vieraillessaan arvostella Kelaa ja tukisysteemiä. Mur mur.
Tulipa avauduttua. Sori. Mua vaan kiinnostaa todella paljon kulttuurien väliset erot. 🙂
Olipa aivan mahtava kommentti, ja todella mielenkiintoista. Mä jaan sun kanssasi ajatuksen siitä että mielestäni on hienoa että suomalainen yhteiskunta ainakin pyrkii siihen että kaikille on lapsesta lähtien samat mahdollisuudet. Eihän se lopputulema tietenkään aina ole täysin tasapainossa mutta eipä sitä yhteiskuntaa niin pitkälle voidakaan viedä. Mun mielestä on kuitenkin hienoa, että on järjestelmä, joka käytännössä mahdollistaa sen ettei ihmisen tarvitse asua pahvilaatikossa, monella kun ei ole mitään osaa eikä arpaa siinä mihin on päätynyt. Meitä on tosiaan moneen lähtöön ja osalle ihmisistä on ehkä jopa jotenkin helpompi selittää huonompiosaistena asemaa omalla päätöksellä. Ehkä sitä tietyllä tavalla tunnetaan jopa huonoa omaatuntoa siitä miten hyvin asiat itsellä ovat joten helpompi selittää muiden huonoa asemaa noin? Aika mielenkiintoisia juttuja tosiaan. Meillä ei ehkä niin suuria kulttuurieroja ole taustalla ja mieheni tosiaan arvostaa tätä järjestelmää ja oli suurinpiirtein äimän käkenä kun kuuli että esim yliopisto on ilmaista. Että ei ole kyllä huonosti asiat täällä vaikka toki verorahoista asiat maksetaan mikä näkyy sit verrattain korkeampana verotuksena! 🙂
Olipa kiva postaus! 🙂 Ja tuo pöytä iski silmään heti, UPEA.<3 Ihanalta kuulostaa teidän joulu <3 Hyvää joulua sinulle ja perheellesi! <3
Kiitos Laura!<3Ihanaa joulua<3
Olipa mielenkiintoisia asioita 🙂 kulttuurien välisistä eroista normiarjessa on mukava lukea. Englantilainen joulu vaikuttaa ihanan perhekeskeiseltä, minkälainen se onneksi on hyvin pitkälti myös meillä. Aivan ihana pöytä! Tuo mahtavaa kontrastia vaaleaan kotiin rouheudellaan! Hyvää joulua!
Hyvää joulua sinnekin!<3
Ihana postaus 🙂 Hyvää joulua <3
Kiitos Kata ja samat sanat!<3
Kiva postaus ja kiinnostavaa luettavaa kun poikaystäväni on Jenkeistä ja asuu myös Suomessa. Tän tyylisiä juttuja olisi kiva lukea useamminkin:)
Mistä tuo teidän pöytä on ostettu? 🙂
Se on Sasu’s playhousesta! 🙂
Tosi mielenkiintoinen postaus. Hauska lukea juttuja ja tapoja Englannista suomalaisen silmin! Onko sulla ikinä ärsytystä siitä, ettet osaisi täydellisesti ilmaista itseäsi? Vai onko englanti jo niin hyvää, ettei koskaan tarvitse etsiä sanaa netistä tms? Käyttääkö miehesi tai sinä paljon sananlaskuja tai muita ilmauksia, joita toinen ei heti ymmärrä? Ja lopuksi hei vielä: upea pöytä!
Ehkä joskus riidellessä on saattanut ottaa pannuun kun ei ole voinut riidellä suomeksi mutta ei kyllä yleensä tule sellaista fiilistä että mies minua ymmärtäisi väärin. 🙂
Tää oli mielenkiintoista luettavaa! Meillä myös on ollut puhetta pysyvämmästä muutosta Englantiin vielä lähitulevaisuudessa, mutta saa nähdä. Oma mieshän on käynyt siellä yksityiskoulua kaikenmaailman prinssien ja herttuattarien kanssa, ja on vakaasti sitä mieltä että tulevat lapset laitetaan myös yksityiskouluun jos asutaan maassa jossa näitä on. Mulla ei ole suuria tunteita puolesta eikä vastaan – ymmärrän miten paljon yksityiskoulusta voi saada irti, joskaan en tykkää juurikaan tuosta eriarvoistamisesta. No, vielä tämä ei ole ajankohtaista, häät vasta työn alla, eli saa nähdä mitä tulevaisuus tuo.
Ei mullakaan itsessään ole yksityiskouluja vastaan mitään, vaan nimenomaan sitä että ne maksaa joilla on siihen varaa mutta jos ei niin sit ei ole edes mahdollisuutta. :/
Nyt on pakko kommentoida. Kyllähän Suomalaisessa kulttuurissa joulu kestää pitkään (jopa pidempään), koska se alkaa aattoaamuna ja kestää aina tapaninpäivään asti 😀 näin ainakin meillä :). Voihan tässäkin olla eroja, jos ei tykkää joulusta ja viettää sitä vaan aaton ajan..
Mutta ihanaa Joulua teille! 🙂
Tähän siis nimenomaaan viittasin että monesti vaan käydään jossain ja vietetään esim 25. päivää kavereiden kanssa jne. 🙂 Mutta toki eroja on ihmisten välillä paljon! 🙂
Itse myös ihastellut noita pikkukyliä ihan kaupunkien kupeessa, aivan oma tunnelmansa. Siskoni asui Norwichin vieressä olevassa pikkukylässä perheensä kanssa. Siellä tosiaan kanssa pubi jossa käytiin kerran yhdessä, ja junalla pääsi nopeasti ja halvalla kaupunkiin – autollakin vain 15 minuutin matka! Ja barbeque-kulttuuri – ystäväperheiden kanssa kokoontuivat milloin kenenkin luokse grillaamaan ja istumaan iltaa.
Tuota koulutus ja terveydenhuoltojärjestelmää hän siellä kritisoi. Heillä, kahdella lääkärillä ei ollut siellä varaa hankkia kolmatta lasta koska päivähoitomaksut olivat niin suuret. Nyt asuvat Suomessa ja viihtyvät täällä hyvin 🙂
Ihan uskomatonta tuo päivähoidon hinta joka omalta osaltaa taas eriarvoistaa naisia ja miehiä kun pienempi palkkainen jää yleisemmin kotiin joka yleensä tarkoittaa naista. Suomessa tuo asia kyllä todella hyvin! 🙂
Mistä tämä ihana pöytä on hankittu? 🙂
Sasu’s Playhousesta!
Olen asunut Lontoossa vuodesta -94. Englantilaisen kanssa ollut naimisissa ja eronnut! Heh! Yksi suurimmista eroista minun mielestani Suomeen verrattuna on tyoajat! Vaikka sopimus sanoo 9 – 17.30, ni 18.30 oli se normi ja ainakin mun ex miehen kohdalla se oli 19.30 (sitten tunnin matka kotiin). Lapsen syntyman jalkeen lopetin duunini Lontoon cityssa ja jain kotiin, palasin sitten toimisto hommiin osa-aikaisena myohemmin. Koulusta sen verran, etta minusta nuo ’tavalliset’ koulut on hirveen hyvia (tai sitten me ollaan vaan oltu onnekkaita) ja suomalaiseen kouluuun verrattuna tykkaan etta jotenkin kannustetaan ’ajattelua’. Sa luet kirjasta tietyn jutun, mutta sitten kokeessa ei kysytakaan juuri sita asiaa, vaan jotain mika sinun pitaa paatella siita luetusta (tai ehka suomalaiset koulut on muuttuneet tahan suuntaan nykyaan, en tieda). Ja myos keskustellaan paljon. Suomen koulut on mielestani liian opettaja-johtoisia. Lapseni on siis yla-asteella, pari vuotta sita jaljella.
Terveydenhoitohan on taalla ihan omaa luokkaansa, todella hyvaa ja kaikki on aivan ilmaista. Lasten resepti laakkeet on ilmaisia ja aikuiset maksavat noin 8 puntaa laakkeesta riippumatta.
Hyvaa Joulua!
Totta muuten, työajat ovat tosiaan aivan erilaiset, se on kyllä täällä Suomessa aivan mahtavaa! 🙂 En sit tiedä onko ihmisillä vain eri kokemuksia terveydenhoidosta, mutta miehen kokemus esimerkiksi hoitotakuusta olkapääleikkauksen suhteen oli todella huono Englannissa. Odotti ja odotti eikä koskaan päässyt siihen vaikka kävi kuvauksessa, josta kuuden viikon sisällä oli tarkoitus leikata.
Aivan UPEA pöytä!!<33 Hyvää joulua teille:)))
Kiitos R ja mukavaa joulua! 🙂
Tuli tuosta tinkimisestä mieleen, että mun (täysin suomalainen) miehehin haltsaa sen kyllä erittäin hyvin. 😀 Mua kans aina nolottaa alkaa tinkimään, mutta miehelle se on ihan automaatio. Enkä kyllä ollenkaan valita, koska se usein kannattaa! Mun isä myös monesti tinkii, joten oon siihen ympärilläni tottunu. Ite en vaan osaa sitä taitoa yhtään… Ihanaa Suomi/Englanti -joulua teille! Varmasti mukavaa viettää sitä tuolla teidän isossa ja tunnelmallisessa kodissa. 🙂
Heh, mä en osaa sit ollenkaan! 😀 Mutta eipä kyllä tarttekaan tässä seurassa. 😀
Toi tinkiminen on kyllä kai edelleen jossain päin suomea tapana? Mun setä on tottunut siihen, ja muistan joskus kun oltiin hänen lapsuudenkaupungissaan ja ostettiin mulle uutta kännykän laturia hajonneen tilalle. Oltiin jossain perus expertissä, ja siitä 21e laturista alettiin tinkaamaan!?! Noh, laturi lähti pari euroa halvemmalla ja mä en oikein vieläkään voi uskoa tapahtunutta. Mua hävetti ihan älyttömästi, mutta myyjä ja setäni eivät olleet moksiskaan…
Mukavaa uuden vuoden odotusta sinne!
Mistä olet hankkinut kuvassa näkyvän ruokapöydän?
Postaus oli mielenkiintoista luettavaa 🙂 Hyvää joulua sinulle ja perheellesi 🙂
Sasu’s Playhousesta!
Kiitos kivasta jutusta ja hyvää joulua!
Kiitos ja samoin! 🙂
Vähän ristiriitaista kun sanot että pidät englantilaisessa joulussa siitä kun sitä vietetään monta päivää vaikka suomessa vietetään päivä enemmän
Viittasin tällä siihen että englannissa sitä usein juhlitaan aamusta iltaan siinä missä täällä usein käydään vain syömässä. Asioita ei tarvitse aina vääntämällä yrittää ymmärtää väärin. 🙂
Kiitos kivasta postauksesta! Tällasta vähän syvemmälle teidän arkeen paneutuvaa postausta oli tosi mielenkiintoista lukea 🙂 Ihanaa joulua!
Kiitos Saija, ihanaa joulua! 🙂
Kiitos paljon toivepostauksesta 🙂 oletko nyt muuten avioliiton myötä andersson-sutton vai sutton vai piditkö kokonaan oman nimesi? 🙂 vai haluatko pitää ns oikean nimesi poissa täältä blogista 🙂 ihanaa joulua teille, sellainen siitä varmasti tuleekin 🙂 <3
Mulla on kaksoisnimi! 🙂
Tätä oli mielenkiintoista lukea. Hyvää joulua.
Kiitos vähän syvällisemmästä postauksesta teidän arjesta. Näitä olen vähän kaipaillut asu ja kotipostausten seuraksi. Englantilainen joulu on ihana, ja olemmekin ruenneet viettämään kodissamme näiden kahden parhaita puolia sulassa sovussa<3
Ihana pöytä ja kiva postaus! Muuten, mun lähipiirissä joulua vietetään aatosta Tapanin päivään, enkä oikeastaan tunne ketään joka esim. näkisi kavereita jo joulupäivänä. Varmaan siis kulttuurieroja ihan suomalaistenkin välillä! 🙂
Moikka! Eli jos käsitin oikein, niin miehesi on englantilainen? Vai asuuko vain hänen perheensä/sukunsa Englannissa? Meilläkin on muuten kaksikulttuurinen perhe, suomalais-marokkolainen.
By the way, sun kotisi on niin ihana! Sulla on selvästi tyylisilmää niin sisustuksessa kuin muodissa. Ja blogiasi on kiva lukea 😀
Hei, kaunis kokonaisuus! Mistä olette hankkineet tuon maton? ? Mitä materiaalia se on? Olen metsästämässä toimivaa mattoa pöydän alle. Onko pöytä ja matto toimiva lapsiperheessä vai onko teillä tuo pöytä käytössä vain tietyille tilaisuuksille vai myös joka päiväisenä arkipöytänä?
Kyseessä on tämä matto, johon saa 20%:n alennuksen koodilla 355401. 🙂 Matto on ollut loistava, villa matskuna hylkii likaa eikä ruokatahroja ole yhtään, ne saa helposti pyyhittyä pois. Toiselta villamatoltamme onnistuin jopa pyyhkimään pois sulatetut mustikat, mikä on varmaan yksi tahraavimmista ruuista ikinä! 🙂 Ihan arkipöytänä on käytössä, se on öljytty joten ei tahrat näy! 🙂