ruoka

Kasvisruokareseptejä viikonlopulle

14.9.2018 Teksti: Xenia

Täällä ollaan edelleen kasvisruokavaliolla eikä loppua näy, niin hyvin tällä voin. Ja pakko muuten sanoa, että koen helpommaksi keksiä eri variaatioita tällä ruokavaliolla kuin lihaa ja kalaa sisältävällä ruokavaliolla, ei tämä pelkkää salaatin syömistä ole, mä olen tehnyt herkullisia keittoja, patoja, kastikkeita, risottoja ja esim falafeleja hummuksen kanssa.

Proteiinin lähteitä on tosiaan useita. Meillä edelleen käytössä kananmunat ja juusto ja nyt on tullut käytettyä tosi paljon nyhtökauraa, jalotofua, linssejä, kvinoaa ja esim mifua. Olen aina ruokaa tehdessä pyrkinyt siihen, että proteiinia siinä on sopivasti ja että energiaa on tarpeeksi, ettei nälkä pääse yllättämään.

Tähän väliin halusin jakaa näin viikonlopun kynnyksellä kaksi reseptiä, joista emme ole saaneet tarpeeksemme. Nämä kaksi reseptiä ovat toisaalta hyvin erilaisia siinä mielessä, että toinen ei vaadi kuin kymmenen minuuttia ja toinen noin tunnin. Risotto onkin meillä viikonloppuruokaa. Tykkään tehdä sitä hitaasti ja rauhassa, enkä niin, että molemmat lapset jo huutavat nälkäänsä siinä vieressä, kuten arki-iltaisin! Risoton inspiksen löysin täältä, mutta muokkasin sitä jonkun verran. Hyvää oli!

Ja lapsista puheen ollen. Heille maistuvat nämä ruoat. Poika oikein maiskutti ja hyräili risottoa syödessään. <3

P9020048

Sienirisotto

Tarvitset

  • Sieniä, joko kuivattuja tai tuoreita. Paras lopputulos makuuni syntyy kantarelli-herkkutatti-kombolla.
  • Iso sipuli
  • Pari sellerinvartta
  • oliiviöljyä
  • 400 g risottoriisiä
  • iso lasillinen valkoviintä.
  • kasvislientä noin 1.5-2 litraa. Mulla meni pari litraa.
  • Suolaa ja pippuria
  • persiljaa maun mukaan
  • parmesaania noin 100 g
  • voita 50g

Työvaiheet

  • Kuutioi sipulit ja sellerinvarret ja pistä kasvisliemi/kanaliemi tekeille. Lämmitä isossa kasarissa oliiviöljyä ja kuullota sipulia ja selleriä kunnes ne ovat kauniin läpikuultavia ja lisää siinä vaiheessa risottoriisi pannulle. Kääntele risottoa kunnes sekin hieman kuultelee ja lisää joukkoon valkoviini ja anna sen imeytyä täysin.
  • Lisää kauhallinen kasvislientä kerrallaan ja anna imetyä lähes täysin ennen seuraavaa kauhallista. Lisää tässä vaiheessa myös vedessä liotetut sienet liemineen, jos käytät kuivattuja sieniä. Lieden lämpötila kannattaa pitää aika matalalla niin että risotto kiehuu todella hiljalleen.
  • Jos käytät tuoreita sieniä, paista ne pannulla voissa ja mausta pippurilla ja suolalla.
  • Kun liemi on imeytynyt, lisää paistetut sienet, persilja, raastettu parmesaani ja noin puolet ohjeessa olevasta voista ja anna levätä kannen alla noin 10 minuuttia ennen nauttimista. Niin hyvää, että lautasen voisi suurinpiirtein nuolla puhtaaksi!

P9060204

Tomaattikeitto

Tarvitset

  • 4-5 rkl voita
  • Sipuli
  • Mutti -kuorittuja tomaatteja/kirsikkatomaatteja säilykkeenä
  • Muutama dl vettä
  • noin 3 rkl sokeria
  • Pari kasvisliemikuutiota
  • Iso kourallinen silputtua persiljaa ja basilikaa
  • Mustapippuria
  • 200g vuohenjuustoa (kuorittuna tai levitettävä versio)
  • 2 dl kaurakermaa

Työvaiheet

  • Kuullota sipulit voissa kattilassa.
  • Lisää joukkoon tomaatit, tölkillinen vettä, sokeria ja pari kasvisliemikuutiota. Anna kiehua hetken aikaa.
  • Lisää joukkoon silputut yrtit, mausteet, juusto sekä kaurakerma ja anna kiehua hetken aikaa.
  • Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
  • Maistele. Jos tomaattien kitkeryys maistuu läpi, lisää hieman sokeria. Yleensä 3 rkl riittää kuitenkin hyvin!

Tämän voi muuten tehdä myös esim Mutti -tomaattimurskaan jos haluaa vielä nopeammin valmista. Kokeilin kerran yhdistää basilika ja valkosipuli tomaattimurskaa ja toimii hyvin! Tomaattikeiton kaverina tarjotaan tuoretta, rapeakuorista leipää voilla. Herkullista ja nopeaa ja maistuu koko perheelle!

Maukasta viikonloppua kaikille!

Kommentit (5)

Kuulostaa kyllä niin herkullisilta, menee heti testiin! 🙂

Testasin tänään tomaattikeittoa, oli ihan järkyttävän hyvää ja tosi helppo tehdä! 😊 Kiitos reseptistä 😘

Intouduin eilen kokeilemaan sienirisoton tekoa tällä ohjeella ja tuli tosi hyvää 🙂 Kiitos reseptistä!

Moikka. Olen huomannut että otat selfiet aina kasvoista samasta suunnasta? 🙂 Koetko että se on sulle ns. parempi puoli vai ihan huomaamatta poseeraat aina kamerasta katsoen vasemmalle (?) sivulle?

Jep, pidän siitä puolesta enemmän tai ainakin ennen pidin ja se on jotenkin automaatio. pitääkin kiinnittää huomiota! 🙂

Kuulostaa kyllä niin herkullisilta, menee heti testiin! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *