Xenia's day

Kehonmuutokset ja painon vahtaaminen raskausaikana

Teksti: Xenia

Lähes päivittäin äimistyn siitä, miten suuresti ja ennen kaikkea nopeasti kroppa muuttuu nyt raskausaikana. Kohtuu pienirintaisena jouduin saman tien vaihtamaan rintsikat isompaan kokoon ja maha pullahti esiin todella paljon aikaisemmin kuin viimeksi. Näytän jo nyt omaan silmääni todella raskaanaolevalta ja maha on etenkin iltaa kohti omaan silmääni jo aika isokin. Jännä nähdä tasoittuuko tämä sit loppua kohden vai kasvanko samaa vauhtia koko raskausajan.

Nämä silmin havaittavat muutokset ovat ihan normaaleja ja kuuluvat asiaan, vaikka täytyykin myöntää, että mietin tuossa muutaman kesällä otetun kuvan nähdessäni, että onkohan mulla enää koskaan vyötäröä. 😀 Nämä ajatukset muistan läpikäyneeni myös ensimmäisessä ja toisessa raskaudessa ja uskonkin niiden kuuluvan aika normaalinakin asiana raskauteen. Ne kehonmuutokset kun tapahtuvat niin älyttömän nopeasti, että päällä kestää tottua aikaa.

Sen sijaan yksi asia mua on aivan valtavasti ärsyttänyt. Nimittäin raskausaplikaatioiden painonvahtaaminen ja tiettyjen ”sääntöjen” antaminen painon suhteen. Ja kun tätä toitotetaan kolmesta appista useampaan otteeseen nousee väkisinkin mieleen, että onkohan tässä vähän vääränlainen lähestymistapa. Veikkaan nimittäin, että monelle se painonnousu voi tuntua vaikealta ja vieraalta asialta ilmankin sitä, että joku kertoo paljonko saisit milläkin hetkellä painaa. Tottakai olen sitä mieltä, että on hyvä tiedostaa esimerksiksi liiallisen painonnousun riskit, mutta kun se paino ei kerro välttämättä mitään siitä miten äiti elää. Joku elää tosi terveellisesti ja painoa tulee 20 kiloa, toinen syö pelkkää pullaa ja lihoaa 10 kiloa.

PA230083

Mielestäni painoa tärkeämpää olisikin kiinnittää tulevien äitien huomiota siihen, mitä syö. Ja nimenomaan siinä vaiheessa kun ruoka taas maistuu. Onhan se nimittäin niinkin, että jos on karmea pahoinvointi, on tärkeää, että syödään edes jotain!

Toki neuvolan tehtävänä on seurata muun muassa sitä, ettei mitään raskausmyrkytyksen yms muunlaisia oireita tule. Mutta otetaan nyt esimerkkinä esimerkiksi minä itse. Pysyisin kyllä noiden ”annettujen rajojen” sisällä jos en keräisi joka ikisellä kerralla tyyliin testin tehtyäni 2 kiloa. 😀 En tiedä olisiko raskauskilot tarkoitus laskea ekasta neuvolasta, mutta meikäläinen kyllä laskee ne ihan visusti sieltä normipainosta. Mulle on molemmalla edellisellä kerralla tullut se 14-15 kiloa eli ihan tavanomainen määrä, mutta mä olen ehkä sit vaan sellainen, että kerään eniten ekalla ja tokalla kolmanneksella -söin kuinka terveellisesti hyvänsä ja liikuin kuinka paljon hyvänsä. Ehkä siksi ärsyttääkin lukea appia, jossa kerrotaan, että painoon vaikuttaa vain ja ainoastaan se, etten vaan vahingossakaan syö kahden edestä ja niin edelleen.

Voisin nimittäin väittää etten ole ainoa laatuaan. Jollekin raskauskiloja tulee alussa, jollekin tasaisesti koko raskauden läpi ja joku kerää eniten loppua kohden. Kaikki on ok, mutta miksi pitää antaa neuvoa sen suhteen paljonko jokainen saisi painaa missäkin vaiheessa. Eihän laihduttaessakaan menetä kiloja aina samaan tahtiin vaan yhtenä viikkona pudotus saattaa olla suurempi kuin toisena. Sama juttu se on raskaudessakin. Yhtenä viikkona voi tulla kilo ja sit ei pariin viikkoon mitään.

PA230030

takki: Bubbleroom (tämä)

housut: Spanx

kengät: Timberland

laukku: Chanel

aurinkolasit: Ray Ban

Puhuin asiasta tuolla instan puolella ja järkytyin siitä, kuinka monella terveellä naisella on jopa neuvolan toimesta alettu läksyttämään kun painonnousu oli ollut yli 500g viikossa. Pitäisikö siinä sit olla syömättä ja juomatta ettei varmastikaan pääse minkäänlainen painonnousu tapahtumaan tuon 500g:n jälkeen, joka kyllä mielestäni on selitettävissä jo pelkästään sillä mihin aikaan vuorokaudesta mittaus tehdään.

Mielestäni tässä asiassa on monissa kohdin hyvä tarkoitus kadonnut maalaisjärjen tieltä. Ihmisen hyvinvointi näkyy kauas ja painon vahtaamista tärkeämpää on se, että pyritään kannustamaan kaikkia syömään mahdollisimman monipuolisesti ja pitämään itsestään huolta siinä määrin kun olo sen sallii. Kävelylenkit on mun ehdoton henkireikä jokaisessa raskaudessa ja mielestäni olenkin aina ollut aika hyvinvoiva, vaikka keräisinkin vähän liikaa heti alussa. Luojan kiitos, mun neuvolatäti on niin maalaisjärjellä ajatteleva, etten omakohtaista kokemusta ole sellaisesta liiallisesta vahtaamisesta saanut – paitsi noiden appien kautta.

Mitä fiiliksiä tämä teissä herättää? Kuten tuossa sanoinkin – tärkeää on toki se, että seurataan painoa silleen asiallisesti ja huomataan ajoissa esimerkiksi raskausmyrkytys yms. Mutta samaan aikaan toivoisin, että turhat luvut ja tilastot jätettäisiin enemmän omaan arvoonsa ja korostettaisiin yleistä hyvinvointia ja kerrottaisiin, että paino voi nousta mitä vain tämän ja tämän välillä. Onhan se nimittäin niinkin, että siinä missä liikapaino ei ole hyväksi, ei raskaana olevan normaalipainoisen tulisi myöskään laihduttaa. Ja se on mielestäni vaarana jos annetaan liikaa painoa (haha) painolle.

Mielipiteitä?

X