Kehonmuutokset ja painon vahtaaminen raskausaikana

Lähes päivittäin äimistyn siitä, miten suuresti ja ennen kaikkea nopeasti kroppa muuttuu nyt raskausaikana. Kohtuu pienirintaisena jouduin saman tien vaihtamaan rintsikat isompaan kokoon ja maha pullahti esiin todella paljon aikaisemmin kuin viimeksi. Näytän jo nyt omaan silmääni todella raskaanaolevalta ja maha on etenkin iltaa kohti omaan silmääni jo aika isokin. Jännä nähdä tasoittuuko tämä sit loppua kohden vai kasvanko samaa vauhtia koko raskausajan.
Nämä silmin havaittavat muutokset ovat ihan normaaleja ja kuuluvat asiaan, vaikka täytyykin myöntää, että mietin tuossa muutaman kesällä otetun kuvan nähdessäni, että onkohan mulla enää koskaan vyötäröä. 😀 Nämä ajatukset muistan läpikäyneeni myös ensimmäisessä ja toisessa raskaudessa ja uskonkin niiden kuuluvan aika normaalinakin asiana raskauteen. Ne kehonmuutokset kun tapahtuvat niin älyttömän nopeasti, että päällä kestää tottua aikaa.
Sen sijaan yksi asia mua on aivan valtavasti ärsyttänyt. Nimittäin raskausaplikaatioiden painonvahtaaminen ja tiettyjen ”sääntöjen” antaminen painon suhteen. Ja kun tätä toitotetaan kolmesta appista useampaan otteeseen nousee väkisinkin mieleen, että onkohan tässä vähän vääränlainen lähestymistapa. Veikkaan nimittäin, että monelle se painonnousu voi tuntua vaikealta ja vieraalta asialta ilmankin sitä, että joku kertoo paljonko saisit milläkin hetkellä painaa. Tottakai olen sitä mieltä, että on hyvä tiedostaa esimerksiksi liiallisen painonnousun riskit, mutta kun se paino ei kerro välttämättä mitään siitä miten äiti elää. Joku elää tosi terveellisesti ja painoa tulee 20 kiloa, toinen syö pelkkää pullaa ja lihoaa 10 kiloa.
Mielestäni painoa tärkeämpää olisikin kiinnittää tulevien äitien huomiota siihen, mitä syö. Ja nimenomaan siinä vaiheessa kun ruoka taas maistuu. Onhan se nimittäin niinkin, että jos on karmea pahoinvointi, on tärkeää, että syödään edes jotain!
Toki neuvolan tehtävänä on seurata muun muassa sitä, ettei mitään raskausmyrkytyksen yms muunlaisia oireita tule. Mutta otetaan nyt esimerkkinä esimerkiksi minä itse. Pysyisin kyllä noiden ”annettujen rajojen” sisällä jos en keräisi joka ikisellä kerralla tyyliin testin tehtyäni 2 kiloa. 😀 En tiedä olisiko raskauskilot tarkoitus laskea ekasta neuvolasta, mutta meikäläinen kyllä laskee ne ihan visusti sieltä normipainosta. Mulle on molemmalla edellisellä kerralla tullut se 14-15 kiloa eli ihan tavanomainen määrä, mutta mä olen ehkä sit vaan sellainen, että kerään eniten ekalla ja tokalla kolmanneksella -söin kuinka terveellisesti hyvänsä ja liikuin kuinka paljon hyvänsä. Ehkä siksi ärsyttääkin lukea appia, jossa kerrotaan, että painoon vaikuttaa vain ja ainoastaan se, etten vaan vahingossakaan syö kahden edestä ja niin edelleen.
Voisin nimittäin väittää etten ole ainoa laatuaan. Jollekin raskauskiloja tulee alussa, jollekin tasaisesti koko raskauden läpi ja joku kerää eniten loppua kohden. Kaikki on ok, mutta miksi pitää antaa neuvoa sen suhteen paljonko jokainen saisi painaa missäkin vaiheessa. Eihän laihduttaessakaan menetä kiloja aina samaan tahtiin vaan yhtenä viikkona pudotus saattaa olla suurempi kuin toisena. Sama juttu se on raskaudessakin. Yhtenä viikkona voi tulla kilo ja sit ei pariin viikkoon mitään.
takki: Bubbleroom (tämä)
housut: Spanx
kengät: Timberland
laukku: Chanel
aurinkolasit: Ray Ban
Puhuin asiasta tuolla instan puolella ja järkytyin siitä, kuinka monella terveellä naisella on jopa neuvolan toimesta alettu läksyttämään kun painonnousu oli ollut yli 500g viikossa. Pitäisikö siinä sit olla syömättä ja juomatta ettei varmastikaan pääse minkäänlainen painonnousu tapahtumaan tuon 500g:n jälkeen, joka kyllä mielestäni on selitettävissä jo pelkästään sillä mihin aikaan vuorokaudesta mittaus tehdään.
Mielestäni tässä asiassa on monissa kohdin hyvä tarkoitus kadonnut maalaisjärjen tieltä. Ihmisen hyvinvointi näkyy kauas ja painon vahtaamista tärkeämpää on se, että pyritään kannustamaan kaikkia syömään mahdollisimman monipuolisesti ja pitämään itsestään huolta siinä määrin kun olo sen sallii. Kävelylenkit on mun ehdoton henkireikä jokaisessa raskaudessa ja mielestäni olenkin aina ollut aika hyvinvoiva, vaikka keräisinkin vähän liikaa heti alussa. Luojan kiitos, mun neuvolatäti on niin maalaisjärjellä ajatteleva, etten omakohtaista kokemusta ole sellaisesta liiallisesta vahtaamisesta saanut – paitsi noiden appien kautta.
Mitä fiiliksiä tämä teissä herättää? Kuten tuossa sanoinkin – tärkeää on toki se, että seurataan painoa silleen asiallisesti ja huomataan ajoissa esimerkiksi raskausmyrkytys yms. Mutta samaan aikaan toivoisin, että turhat luvut ja tilastot jätettäisiin enemmän omaan arvoonsa ja korostettaisiin yleistä hyvinvointia ja kerrottaisiin, että paino voi nousta mitä vain tämän ja tämän välillä. Onhan se nimittäin niinkin, että siinä missä liikapaino ei ole hyväksi, ei raskaana olevan normaalipainoisen tulisi myöskään laihduttaa. Ja se on mielestäni vaarana jos annetaan liikaa painoa (haha) painolle.
Mielipiteitä?
Kommentit
Ei hitsi, kun harmittaa lukea tämmösiä kommentteja ammattilaisilta. Tuntuu, että aina ratkaisu teillä painon nousuun on sen seuraaminen ja kauhitelu. Ihmettelen, kun neuvolassa ei oteta puheeks terveellisiä elämätapoja laajemmin tai ohjata ravitsemusterapeutille jos tilanne on alunalkaen huolestuttava. Sanotaan vaan, että painoa ei saa tulla kuin x-määrä ja sitten sitä vahdataan, että kuinka hyvin äiti onnistuu siinä. Tosi surullista.
Ja ilmeisesti itse olin jo alun alkaen liian lihava mielestäni 70 kiloisena ja 175cm pitkänä. Kiitos tästä.
Kommentit
Mä oon samanlainen. Oon pitkä ja hoikka ja paino tulee heti kun plussa tulee testiin ja sitten 1. kolmanneksella suurin osa ja lopussa ei paljon yhtään. Yhteensä raskauksissa aina nousee joku 16kg. Joka kerta terkka on kauhistellut painonnousua alussa mutta samalla kaikki muut on ihmetelleet että oonko muka raskaana kun on niin pieni maha ja missä ne raskauskilot muka on 😀 jopa synnytyssalin kätilö sanoi että maha näyttää pieneltä ja tulee pieni lapsi, mutta toisin oli. Raskaus kerää hoikilla jotain sellaista sisäistä turvotusta joka jakaantuu tasaisesti kaikkialle 😀 Ja joka kerta oon 2kk synnytyksestä ollut alle lähtöpainossa
Moikka, tämä olisi voinut olla minun kirjoittamani! Painan normaalisti noin 53kg, mutta niin vain molemmissa raskauksissa on ollut reipas 70kg synnärillä. Alussa tullut painosta suurin osa, ja silti loppuun asti kaikki kummastelleet, että ‘missä se vauva on?’. Palautuminen oli molemmilla kerroilla mutkatonta. Asuimme molemmat raskaudet ulkomailla, eikä painostani huomautettu sanallakaan terveydenhuollossa. Päinvastoin, kehuttiin kuinka terveitä ja hyvinvoivia olemme! Nyt vähän jännittää, että jos kolmannella kerralla täytyy tutustua tähän Suomen neuvolaan! 😬
Olet ollut niin hoikka ennen raskautta ettei kyllä paljoa varmasti näkynytkään nuo kilot. 🙂 Hei, onnea sinne raskauteen!<3
Mulla se paino on varmaan muuten jo ennen testiä koska kierron lopussa painan varmaankin aina sen 1-2kiloa enemmän ja raskauden aikana se ei vaan koskaan lähde. 😀 Mutta siis lasken ne kyllä kiloihin messiin koska ilman raskautta niitä ei olisi.. Jotenkin jakaantuu kieltämättä tasaisesti ympäriinsä, vaikka onhan se vatsan turvotus alussa ihan infernaalista. 😀
Mua kiukuttaa kans tämä painoasia! Mulla tuli ekassa raskaudessa juuri alussa eniten painoa ja nyt rv 13 menossa ja sama näyttää toistuvan. Mulla se jatkuva etova olo aiheutti sen, että oli pakko syödä usein. Söin kyllä perusterveellisesti mutta varmasti määrällisesti enemmän kuin ennen raskautta. Lopulta ekassa raskaudessa kiloja tuli vain 10. Vaikka alkuun peloteltiin radilla sun muulla. Katsotaan pysyiskö nytkin painonnousu maltillisena kun pahoinvointi on lopultakin helpottanut eikä tarvi olla tunnin välein välipaloja syömässä.
Eikä, sulle on sattunut sit huono tuuri kohdalle. Kyllähän mäkin syön alussa määrällisesti enemmän- vaikka jatkankin liikuntaa ja syön terveellisesti. Olen kuitenkin järkeillyt sen niin, että mun keho haluaa siinä vaiheessa ne muutamat rasvakilot säästöön imetystä varten. Koska sit lopussa mun nälkä laantuu ja nyt jo ruokahalu pienentynyt ihan valtavasti. Ihana raskausaikaa sinne!<3
Työskentelen terveydenhuollon alalla ja näen asiat ehkä vähän eri kantilta. Viikkotasolla painon mittaaminen ja siitä huomauttaminen ei varmastikaan ole kovin vaikuttavaa terveystyötä, sillä juuri vuorokausivaihtelukin tekee jo helposti muutaman 100g eroa, niin kuin kirjoititkin.
Liiallinen painonnousu raskauden aikana on kuitenkin varsin yleistä, ja sillä on vaikutuksia äidin sokeritasapainoon, lapsen kasvuun, äidin ja mahdollisesti myös lapsen myöhempään terveydentilaan. Moni ei saa pudotettua ylimääräisiä kiloja raskauden jälkeen. Lisäksi jo lähes puolet raskaana olevista on ylipainoisia, ja tällöin liiallisen painon nousun ehkäiseminen tuo erityisesti terveysvaikutuksia äidille ja lapselle. Painonnousulla on paljon vaikutuksia myöhempään terveydentilaan.
Painosta puhuminen on monesti vaikeaa, mutta terveydenhuollon ammattihenkilöiden on toisaalta myös velvollisuus nostaa se esiin. Toki se pitää tehdä erityisen asiallisesti. Jatkuva painosta nipottaminen todennäköisesti vain ärsyttää eikä tuo mitään hyötyä.
Kirjoitukseni lähti jo vähän uusille urille, mutta halusin vain tuoda esiin kansanterveydellisiä näkökulmia 🙂 blogisi on tosi kiva, ja luen säännöllisesti. Raskauteen liittyviäblogipostauksia on mielenkiintoista lukea.
Näitähän nostin esiin tässä muutenkin. Mun koko pointti on se, että sen painon sijaan panostettaisiin siihen yleisen hyvinvoinnin korostamiseen. Siihen miten kannattaa syödä monipuolisesti ja liikkua, että pysyy henkiseltäkin puolen terveenä! Painon nousuunhan voi omin toimin vaikuttaa nimenomaan näin tavoin, mutta samalla siinä ei liikaa tuijotettaisi lukuja vaan nimenomaan sitä yleishyvinvointia! 🙂
Ymmärsin pointtisi 🙂 Näen itse päivittäin työssäni riskiraskauksia, ja halusin siksi nostaa vielä esiin sitä, että painon seuraamisella on myös tarkoitus, ja että neuvolat eivät ole pelkästään kiusaamassa raskaana olevia puntareillaan 😀 Oletin nimittäin, että suurin osa muista kommenteista olisi painon mittaamista vastaan. Monet kieltäytyvätkin nykyään punnitsemisesta. Terveelliset elämäntavat eivät ole kaikille itsestään selvyys, ja jonkinlaisia objektiivisia mittareita myös tarvitaan, kuten lukema puntarissa. Ei se tietysti kerro kaikkea yleisestä hyvinvoinnista, eikä ole tarkoituksenmukaista keskittyä vain painolukemaan.
Ei tietenkään ole pelkkää kiusaamista! Tässä nyt ehkä haenkin takaa eniten sitä, että sen painon kyttäämisen sijaan annettaisiin enemmän sellaista käytännön tason neuvoa ja kannustettaisiin syömään terveellisesti ja monipuolisesti ja tuotaisiin esiin se, että sillä voi eniten vaikuttaa omaan ja vauvan hyvinvointiin. Mielestäni sitä ei ehkä korosteta vielä tarpeeksi kun kuitenkin painon pelkkä seuranta voi olla tosi harhaanjohtavaa vähän samaan tapaan kuin ihmisen luokitteleminen automaattisesti ylipainoiseksi bmi:n perusteella (urheilijat yms). IHminen voi syödä pelkkää roskaruokaa ja painoa voi tulla 10 kiloa tai syödä terveellisesti ja sitä voi tulla 20 kiloa. Siinä ei ne kilot sit kerrokaan enää yhtä paljon. Ja kuten sanottu, tottakai on tärkeää tietää about missä mennään että voidaan sulkea pois erinäiset riskit, mutta siis lyhyesti sanottuna se paino ei saisi olla se ainut oleellinen juttu, jota korostetaan siinä määrin, että kerrotaa mitä milläkin viikolla saisi painoa tulla! 🙂
Hei, kiinnostaisi missä raskausapeissa on painon seuranta? Mitä appeja suosittelisit?
Siis viittaan niihin artikkeleihin mitä niistä tulee päivittäin. Mulla seurannassa raskaus+ ja preglige, mutta en ole ihan satavarma kummastakaan.Joku niiden yhdistelmä olisi hyvä! 🙂
Ja sit jos joutuu vuodelepoon tms niin silloinhan sitä painoa helposti kertyykin niin ei tosiaan voi verrata paljon niitä kiloja saisi tulla.
Kyllä, voisi kuvitella että menisi päin vastoin, mutta kyllähän nestekin kertyy helposti jos ei voi liikkua!
Mulla sama, painoin ennen raskautta joku 61-62kg (169cm pitkä) ja olin jo ekassa neuvolassa yli 64kg kun söin yötä myöten. 😀 Se alkuraskauden nälkä ei ollut mitään pikku hiukomista, johon oisin herkkuhimoissani napostellut jotain, vaan vatsaa kouristavaa, vääntävää, huutavaa nälkää joka pakotti syömään kellon ympäri parin kolmen tunnin välein. Söin kuitenkin hedelmiä, pähkinöitä, leipiä ja muita suhteellisen normaaleja juttuja, koska tiedostin kyllä sen, että en voi siihen nälkään vastata sokerilla tai rasvaisella ruualla koska muuten en mahdu ovesta ulos myöhemmin.
Kahden ekan kolmanneksen aikana painoa oli tullut jo 10kg ja synnyttämään lähdin joku 17kg painavampana kun ennen raskautta. Kaikki sanoivat mulle, että missään muualla raskaus ei näy, kun vatsassa ja näen sen itsekin kuvista. Eli en tiedä missä ne kaikki kilot sillon oli! Onneksi meilläkin neuvolan hoitaja huomasi sen, eikä kommentoitu koskaan ikävästi painonnousua. Sitä painoa tuli ja sitten se lähti hiljalleen pois.
Se on aivan karmeeta kun et pysty edes nukkumaan nälältäs. 😀 Ja siis sama. Mäkin söin paljon smoothieita, hedelmiä, kasviksia yms, mutta toki siis määrällisesti enemmän kuin normaalisti. Toisaalta huono olo pääsi yllättämään jos nälkä iski, joten sekään ei toiminut että yrittäisi rajoittaa syömistään. 😀 Mulla on siis aina tullut kahden ekan kolmanneksen aikana juurikin tuo about 10 kiloa, kerään ehdottomasti eniten tässä toisella kolmanneksella ja sit aika samat määrät ekalla ja vikalla kolmanneksella. PIti ihan kaivaa huvikseen lasten raskausajan neuvolakortit esiin ja mulla on käytännössä identtinen painonnousu molemmissa viikottain. Aika hämmentävää itseasiassa. Etenkin kun tytön kanssa söin lähinnä punaista lihaa ja pojan kanssa ihan muita juttuja. Keho tietää näemmä mitä se tarvitsee. 😀
Ähh mua kanssa ärsyttää painon vahtaaminen. Oon nyt viikolla 39 raskaana ja mun kokemus tuosta painon vahtaamisesta on ehkä toisen suuntainen. Mulle on tullut yhteensä noin 6-7 kg eli ei juurikaan ylimääräistä ja saan neuvolatädiltä joka kerta kommenttia että enemmän olisi tarvinnut tulla, jotta vauva kasvaisi :/ mielestäni tuota kertynyt kuitenkin riittävästi ja vauva voi hyvin ja kasvaa keskikäyrällä. Enemmän olisi voitu neuvolakäynneillä keskittyä johonkin muuhun ja tsempata eteenpäin eikä aiheuttaa muutenkin jo joka asiasta stressaavalle lisää huolta 🙁
Etenkin, kun syön kokoajan ja terveellistä ruokaa. Minulla on siis aivan pohjaton nälkä!!
Ymmärrän myös painon vahtaaminen ärsytyksen toiseen suuntaan. Joillekin painoa kertyy ja joillekin näköjään ei. Tottakai juuri raskausmyrkytys/diabetes ym tulee ottaa huomioon ja jos kyseessä olisi valmiiksi jo ylipainoinen äiti, painoa tuleekin seurata tarkemmin.
Tsemppiä sulle Xenia raskausaikaan ja ihanaa joulunodotusta <3
Se on juurikin näin. Joku kerryttää, joku ei. vaikka olisikin sama ruokavalio!<3 Tärkeintä mun mielestä onkin syödä terveellisesti, monipuolisesti ja yrittää liikkua siinä määrin kuin se on mahdollista. Näin äiti voi mahdollisimman hyvin niin henkisesti kuin fyysisestikin ja samaten vauva. IHania viime hetkiä sinne!<3
Mua taas ahdistaa, kun paino on vaan laskenut. Tässä vaiheessa pitäisi jo ilmeisesti olla tullut 2-3 kg lisää.
Kyllä se bebe ottaa omansa tavalla tai toisella!<3 Älä siis huoli vaan keskityt vaan siihen, että voit mahdollisimman hyvin!<3
Kiitos tsempeistä ja ihanaa odotusta sinulle <3
Synnytin molemmat lapseni Briteissä ja siellä painoni tarkistettiin vain kerran, ekalla käynnillä, eikä ollenkaan sen jälkeen. 🙂 Olen tosin normaalipainoinen ja lihoin ”vain” noin 14 kg molemmilla kerroilla, eli ehkä painosta olisi tullut puhetta jos olisin ollut ylipainoinen…Who knows. Mutta olihan se jotenkin vapauttavaa kun ei kukaan vahtinut painoa 😀
Aika ihanaa. 🙂 Ehkä sielläkin tsekataan enemmän jos on aluksi jo aihetta huoleen?
Hei!
Olen niin samaa mieltä. Ärsyttää kun joka paikassa toitotetaan sitä,että vasta viimeisenä kolmanneksen sitä painoa vasta rupee tulemaan. Mua hirveesti mietityttänyt tämä kun itselläni alkanut tulemaan heti alkuraskaudessa kiloja ja nyt näkyy jo selvä raskausmasu vko.17 menossa. Kiloja myös on kertynyt mutta ilmeisesti ei niin paljoa että huolestua pitäisi. Liikun n.1,5h lenkit päivittäin ja syön normaalisti,joskus herkuttelen mutta en nyt hirveästi sen enempää kuin ennenkään. Vettä tulee juotua liian vähän joka osa syynä kovaan vatsaan,mikä nyt raskauden aikana ilmentynyt.
Mä en käsitä tätä. Munkin ystäväporukassa on aika 50/50 sen suhteen kerääntyykö enemmän alussa vai lopussa. Mulla on tullut molemmassa raskaudessa vikalla kolmanneksella 3-4 kiloa siinä missä ekalla kolmanneksella on kaikissa raskauksissa tullut about saman verran ja loput sit tokalla kolmanneksella. 😀 Joillakin ei tule yhtään alussa, mutta se kiihtyy loppua kohden, jollakin puolestaan tulee koko ajan saman verran.Jokaisen kroppa toimii eri tavalla, vaikka se ruokavalio ja elämäntapa olisikin terveellinen!<3
Hei,
Ymmärrän pointtisi hyvinkin. Toivottavasti yrität minunkin… Yli puolet odottavista äideistä ovat jo valmiiksi ylipainoisia. Se on totta, vaikka nyt lehopositiivisuuden kulta-aikana tuntuu olevan kielletty puheenaihe. Hyvin harva äiti painaa raskauden alussa saman 53kg kuten sinä vaan reilusti yli sen 70kg, mitä sinun raskauden lopussa.
Nykypäivänä tutkimustieto on lisääntynyt valtavasti siitä, kuinka paljon terveysongelmia, raskausongelmia niin äidille kuin sikiölle jne. ylipaino tuo. Ja nämä asiat kantavat sen pienen vauvan elämään ja joskus aikuisuuteen saakka. Siksi on luonnollista, että lihavuuden lisääntyessä myös raskaus-apeissa tähän asiaan puututaan huomattavasti enemmän. Tavoitteena on terve äiti ja terve lapsi.
Toivon, että ymmärtäisit asian laajemman kokonaisuuden etkä asiaa niin henkilökohtaisesti. Vaikka sinulle tulisi alussa reilusti kiloja ei asia varmasti ole niin huolestuttava, koska olet alunperin hoikka… Nyt sinun napa on ymmärrettävästi maailman napa ja pitääkin olla ❤️ Mutta kun näiden asioiden kanssa töitä teen, niin ammattilaisena toivoisin, että äidit entistä enemmän ymmärtäisivät mitä hallaa tekevät itselleen ja ennen kaikkea lapselleen, jos eivät välitä yhtään niistä raskauskiloista! Tilanne siis pahenee vuosi vuodelta kuin äitien ylipaino valitettavasti lisääntyy vuosi vuodelta. Pelkästään synnytyskomplikaatiot kasvavat merkittävästi ylipainon myötä. Teknisesti sektion tekeminen 70-kiloiselle on aivan eri juttu kuin 120-kiloiselle, puhumattakaan komplikaatioista, paranemisesta, vauvan sokeriongelmista… lista on loputon. Ymmärrän, että asia ei sinua koske, ja siksi et ymmärrä, mutta ongelma on ihan todellinen.
Ei hitsi, kun harmittaa lukea tämmösiä kommentteja ammattilaisilta. Tuntuu, että aina ratkaisu teillä painon nousuun on sen seuraaminen ja kauhitelu. Ihmettelen, kun neuvolassa ei oteta puheeks terveellisiä elämätapoja laajemmin tai ohjata ravitsemusterapeutille jos tilanne on alunalkaen huolestuttava. Sanotaan vaan, että painoa ei saa tulla kuin x-määrä ja sitten sitä vahdataan, että kuinka hyvin äiti onnistuu siinä. Tosi surullista.
Ja ilmeisesti itse olin jo alun alkaen liian lihava mielestäni 70 kiloisena ja 175cm pitkänä. Kiitos tästä.
Ihan mielenkiinnosta, että mitä sun mielestä mun olisi pitänyt painaa ennen raskautta kun olen 175 pitkä? Vai oliko tuo vertaus, että suurin osa painaa yli 70 ennen raskautta vaan vertaus Xeniaan?
Kuulosti nimittäin siltä, että sun mielestä kaikki yli 70 kiloiset ovat ylipainoisia, niin kuin se kilomäärä olisi absoluuttinen totuus.
Nämä on just niitä ihmisiä kenen takia en ikinä paljasta painoani kenellekään (paitsi silloin kun painoin sen 52-60). Kenen mielestä seiskalla alkava luku on automaattisesti lihava.
Tietty voin olla väärässä ja luin tekstin ja ymmärsin sen täysin väärin. Toivottavasti näin on.
Xenialle, ihana kun just otit tän aiheen esille mistä stressaan itse valtavasti. Olen itse vasta 6+6 viikoilla ja jo nyt turvottaa sekä rinnat kasvaneet ainakin koon. Olen itse ihan stresseissä ja ahdingossa, että eihän tässä vaiheessa vielä kuuluisi mitään näkyä tai tuntua ja silti tuntuu ja mietin että olen ihan vääränlainen :/.
Tämä kirjoitus kuitenkin helpotti ja toivonkin lisää kokemuksia ja kirjoituksia raskauden ns. huonoista puolista. Vaikka ihanaa aikaa onkin, niin olisi kiva kuulla myös, että kaikki ei mene aina niin kuin kirjoissa lukee.
Kiitos sulle!
Minähän nimenomaan sanon siitä, että mielestäni asiaa pitäisi lähestyä ruokavalion ja elämäntavan kautta. Toisin sanoen kehottaa syömään mahdollisimman terveellisesti ja monipuolisesti ja liikkumaan eikä vain keskittymään painoon. Sillähän saavutetaan sama asia ilman, että vahdataan kiloja kuin ne olisivat se ainoa mittari. En tiedä oliko kommenttisi minulle tarkoitettu sillä mainitsit painon, joka ei ole lähtöpainoni, mutta vastailen nyt tähän suoraan. 🙂
Tätä samaa olen miettinyt. Olen nyt 17 +6 ja painoa on tullut käsittääkseni viisi kiloa (tosin en ole aivan varma mikä ihan oikea lähtöpainoni on koska en käy vaa’alla. tämä nyt siitä ekasta neuvolakäynnistä). Olen kuitenkin normaalipainoinen. Tuntuu, että painosta mainitaan joka kerta ja nyt kun minulla todettiin raskausajan diabetes koen jo vähän epätoivoa, koska raskausdiabeetikolla painoa saisi tulla koko raskauden aikana 8-10kg lisää. Samaan aikaan rd-ruokavalio on kuitenkin yllättävän leipäpainotteinen ja joudun syömään isoja aterioita ennen nukkumaanmenoa, että paastoarvoni pysyvät kunnossa. Normaalisti en juurikaan syö leipää, saati jauhelihakastiketta ja perunaa kymmeneltä illalla 😀 Hiukan siis epätoivoa ilmassa sen suhteen miten toimia!
Mulla ei ole radista mitään kokemusta, mutta olen kuullut, että siinä suositellaan aika tiukkaa ruokavaliota. Sitä en kuitenkaan ole kuullut, että painoa saisi tulla vain noin pieni määrä vaikka olisi normaalipainoinen ihminen? Ei jotenkin käy mun järkeen, koska eihän tuossa ole välttämättä edes pelkästä raskaudesta aiheutuvat kiloa. Saatikka sit nesteitä yms, joita moni kerää etenkin loppua kohden. 🙁 Tsemppiä hei suuresti sinne!<3 Nopeasti se huhtikuu koittaa!<3
Olen samaa mieltä, että painonnousu lasketaan lähtöpainoata joskin sekin saattaa vaihdella kuukautiskierron, treenien jne. mukaan.
Ennen kuin aloin odottaa esikoistani koin itsekin kropan muuttumiseen ja painoon liittyvät asiat ahdistavina varsinkin kun kuuli, että joillakin tulo se 20 kg terveellisestä syömisestä ja urheilusta huolimatta. Ja myös neuvolan kommentit pelottivat.
Olen tällä hetkellä viimeisen kolmanneksen alussa ja ja pakko sanoa, että tähän mennessä olen yllättynyt posiitivisesti sillä ainakaan meillä neuvolassa painoon ei ole kiinnitetty juurikaan huomioita. Minulla nousi alkuun paino tosi vähän ja jopa laski jossain vaiheessa koko raskauden ajan vaivanneesta ruokahaluttomuudesta. Viikolle 26 oli painoa tullut alkupainosta vain kolmisen kilo (eli kerään varmaan sitten lopussa😅) mutta neuvolassa ei oltu mitenkään huolissaan. Vastaavaasti tätä edellisellä käynnillä painoni oli noussut yli puoli kiloa/vkoa parin viikon aikana mutta sitäkään ei kauhisteltu. Olen yrittänyt ottaa painon aina samaan aikaan samalla vaa’alla, mikä on helpottanut seurantaa.
Kuten totesit, kaikki meistä on yksilöitä ja painoa enemmän tulisi kiinnittää huomiota terveelliseen ruokavalioon ja siihen, että itsellä on hyvä olo.
Tsemppiä loppuraskauteen☺️
Tsemppiä sinnekin loppuraskauteen!<3
Mulla nousi paino 4kg kolmessa viikossa ennen ensimmäistä ultraa. Se oli suht reippaasti 55kg varteeni ja olin kauhuissani. Mutta kroppa huusi ruokaa tuona aikana ihan hirveästi. Söin kahden tunnin välein ja salillakaan en pystynyt tekemän painotreeniä ilman energiajuomaa, vaikka olisin juuri syönyt ison aterian. Mutta pahoinvointi pysyi poissa kun survoin ruokaa suuhun kahden edestä. Jatkuva nälkä katosi toisella kolmanneksella ja tuo 4kg lähti pois lähes samantien. Lopulta raskauskiloja kertyi vain 9, eli todella vähän.
Kroppa kertoo mitä se tarvitsee, uskon sen!<3