Xenia's day

Kemikaalittomampi koti - mistä aloittaa

Teksti:
Xenia

linkit kaupallisia linkkejä

Tervehdys täältä. Meillä on tämä viimeisin flunssa kiertänyt silleen oikein hitaasti läpi, että kun yksi on parantumassa, toinen vasta aloittaa. Vanhimmat pojat olivatkin koko viime viikon kotona toisiksi nuorimman kuumeillessa ja yskiessä ja vanhinkin poika sai lopulta saman flunssan ja parannellaan sitä nyt vielä ainakin pari päivää – kunnes on yksi kuumeton päivä alla ja yleisvointi muutenkin normaali.

Joka tapauksessa. Pojat leikkivät toistaiseksi keskenään vauvan nukkuessa ja minä pääsin sitä myöten koneen ääreen.

Kuten tuossa edellisessä postauksessa sanoinkin, ovat kiinnostuksen kohteeni ja yleisesti elämänsuunta muuttunut aika paljon tässä kymmenen vuoden aikana, kuten varmasti meistä hyvin monella. Olen jo useamman vuoden ollut kiinnostunut siitä, miten voida optimoida meidän hyvinvointi (mihin muuten sairastelu kuuluu myös osana) ja samalla pyrkinyt vähentämään kemikaalikuormaa pikkuhiljaa.

Aloitin kodin tuotteiden vaihtamisen itseasiassa meidän toisiksi nuorimman taiveihottuman vuoksi. Hänellä oli 1,5 vuotta sitten, itseasiassa juuri samoihin aikoihin kun hän sai ne kouristelut, paha taiveihottuma käsivarsissa. Siihen kokeiltiin lääkärin määräämänä ties mitä rasvoja ja hydrokortisonia, mutta mikään ei auttanut. Vaihdoin silloin pyykinpesuaineen Sonettin hajuttomaan versioon ja rupesin tekemään pyykkietikan itse (väkiviinaetikka + eteeristä öljyä). Lopetin myös ns perusvoiteiden ja sen kortisonipohjaisen lääkevoiteen käytön (kun ei se auttanut) ja aloin käyttämään Balm you nilotica shea butter -voidetta ihottumaan useamman kerran päivässä  ja se hävisi parissa viikossa. Olen sen jälkeen tilannut tätä rasvaa varmaan 10 purkkia ainakin ja käytän sitä aina lasten ja vauvan kuivaan ihoon, kasvot mukaan lukien. Voide on 100% karitevoita ja on todella hyvä herkälle, kuivalle ja ärtyneelle iholle, myös atooppiselle iholle.

Tuon ensimmäisen pesuainemuutoksen jälkeen vaihdoin kaikki kodin puhdistusaineet puhtaampiin tuotteisiin. Käytössä on mm Sonett-villan ja silkin pesuaine, Sonett yleispuhdistusaine, Sonett desinfiointiaine, Sonett nestemäinen sappisaippua tahranpoistossa ja keittiössä Attituden keittiösuihke ja Ecoverin tiskikonetabletit.  ja käsitiskiaine

Kodin puhdistusaineiden lisäksi helppo tapa vähentää kemikaalikuormaa on ruuan säilytysastioiden vaihtaminen muovista lasisisiin, esimerkiksi Ikeassa on paljon vaihtoehtoja, sieltä kaikki meidän ruuansäilytysastiat. Lisäksi  paistinpannujen vaihtaminen ”nonstick” pinnoitteisista teräspannuihin/hiiliteräspannuihin on ollut meidän muutos viimeisen vuoden aikana. Kun niillä tottuu kokkaamaan (pannu pitää kuumentaa tarpeeksi ennen kuin siihen lisää ruokaa), sekin on aika nonstick ja myös elinkaareltaan melkeinpä ikuinen. Rahaakin siis säästyy. Meillä käytössä Scanpanin paistinpannut, De Buyerin ohukaispannu ja Fiskarsin wokkipannut.

Näiden muutosten lisäksi pyrimme ostamaan luomua siinä määrin kuin sitä vain löytyy. Tähänkin liittyen on olemassa sellainen dirty dozen ja clean dozen listaus eri kasviksista ja hedelmistä.  Googlatkaa! Pyrin ostamaan ainakin kaikki dirty dozen listalta löytyvät kasvikset ja hedelmät luomuna ja myös muut tuotteet mitä vain löytyy (esim maitotuotteet, kananmunat, kaurahiutaleet, pähkinät yms) . Ja toki hyödyntämään kauden kasviksia enimmäkseen – muuten tulisi todella kalliiksi. Punainen liha haetaan aina suoraan läheiseltä Bosgårdin luomutilalta ja pyrin välttämään mahdollisuuksien mukaan superprosessoitujen ruokien hankintaa kotiin.

Nämä nyt pieniä juttuja, mutta jotka itse olen kokenut meille tärkeiksi valinnoiksi. Olen lukenut aika paljon liittyen aiheeseen, mutten myöskään halua paasata. Jokainen uskoo mitä haluaa, mutta itse näen asian niin, että muutos kohti luonnollisempaa, kemikaalittomampaa ja torjunta-aineettomampaa ei voi koskaan mennä pieleen. <3

 

 

X