Xenia's day

Kevään koitos: pääsykokeet

Teksti: Anna.fi
Taisin kirjoittaa tästä samaisesta aiheesta viimekin vuonna, mutta toisaalta, tämä on ajankohtainen joka vuosi, joten tästä kirjoittaminen on myös aina yhtä tärkeää. Yritän kirjoittaa tämän yleisesti, vaikka itselläni ei niinkään muihin pääsykokeisiin valmistautumisesta kokemusta olekaan.

Tiedän monen teistä tänä vuonna valmistuvista pohdiskelevan vielä tulevaisuuden suuntaa. Se stressaa ja ahdistaa, mutta helpotuksen sanana haluan kertoa teille, että minulla ei ollut tulevaisuuden suunnasta aavistustakaan kun pääsin ylioppilaaksi. Olen hakenut sinä vuonna vaikka minne. Hain lukemaan ammattikorkeakouluun bio- ja elintarviketekniikkaa vaikka se ei nyt jälkikäteen ajateltuna ollut yhtään mun juttu. Lisäksi hain biotieteelliseen tiedekuntaan puhtaasti siitä syystä, että tykkäsin neurobiologiasta ja ihmisen biologiasta. Yritän tässä siis havainnollistaa sitä, että monet teistäkin tulevat kenties tarvitsemaan välivuoden, vain saadakseen selville sen, mitä elämältään haluavat. Muistakaa, että tärkeää on nimenomaan teidän ajatuksenne, ei se, mitä vanhemmat tai ympäristö haluaa, tai se, mikä olisi hienoa, vaan se, mitä te haluatte. Jos motivaattorina on teidän oma kiinnostuksenne, tulee luku-urakasta paljon mielekkäämpi ja myös helpompi. Varsinkin sellaisiin kouluihin joiden pääsykokeisiin valmistautuminen vaatii yli puolikin vuotta, on pakko olla se oma kiinnostus pelissä.

Jos ette vielä tiedä sitä mitä haluatte tai pohditte vaihtoehtojen välillä, antakaa itsellenne aikaa. Ottakaa asioista rauhassa selvää, esimerkiksi lukemalla opintoalojen omia sivuja ja käymällä läpi pääsykokeita. Lisäksi on hyvä pohtia sitä, mihin te tulisitte valmistumaan, jos valitsette kyseisen alan. Loppupeleissä, töitä tehdään keskimäärin 40 vuotta (meidän tapauksessa varmaankin enemmän, kun eläkkeelle pääsyä aina vain myöhästetään), joten mieluummin ottaa aikaa siinä opinnoista päätettäessä.

Kun olette päättäneet sen, mikä teitä kiinnostaa, ottakaa selvää kaikesta mikä siihen kouluun ja alaan liittyy. Määräpäivät (milloin pitää hakea, milloin on koe, milloin tulee tulokset), koevaatimukset, kannattaako harkita valmennuskursseja, miten sovitatte mahdollisen työssäkäymisen kokeiden kanssa yhteen, ymsyms. Kun asiat on selvillä, ei kaikki tunnu niin ylitsepääsemättömän vaikealtakaan.

Pääsykokeisiin valmistautuminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja johdonmukaista valmistautumista. On hyvä jo ennen urakan alkua informoida läheisiä ihmisiä siitä, että seuraavat pari kuukautta (tai joillain aloilla pidempäänkin) on kiinni itselleen tärkeässä asiassa. Näin voidaan välttää suuttumiset ja turheutuminen siitä, että et välttämättä ole sosiaalisimmalla tuulella ja välillä et vain kerkeä näkemään muita ihmisiä. Kannattaa valmistautua siihen, että valmistautumisen ajan et kerkeä välttämättä tekemään niin paljon muita kivoja juttuja, mutta kannattaa ajatella siten, että kerran se vain kirpaisee ja palkintohan on jotain aivan älytöntä!

Jos käytte itsenäisen lukemisen ohella valmennuskurssilla, ottakaa siitä kaikki irti. Tehkää kaikki ”läksyt”, lukekaa käsiteltävä alue ennen ja jälkeen, olkaa valppaina mukana ja käyttäkää henkilökunnan osaaminen hyväksenne. Kysykää jos on epäselvyyksiä ja osallistukaa välikokeisiin!

Valmennuskurssi ei kuitenkaan vie ketään sisään kouluun vaan parhaimmillaan se toimii itsenäistä opiskelua tukevana asiana. Sanomattakin selvää on se, että tärkeintä on se, mitä te teette itsenäisesti ja miten. Lukeminen kannattaa suunnitella etukäteen. Minä en yleensä koskaan tee lukusuunnitelmia, mutta pääsykokeisiin valmistautumisessa on hyvä suunnitella kaikki etukäteen ja tietenkin yrittää pysyä siinä suunnitelmassa. Tietenkin tulee päiviä, jolloin ei vain luonnistu, mutta silloin on parempi ottaa vähän aikaa itselleen, käydä ulkoilemassa (jota ei muuten saa unohtaa!!) ja jatkaa sitten kun tuntuu siltä, että ajatukset on taas kasassa.

Lukupaikaksi kannattaa valita rauhallinen ja itselleen mieleinen paikka. Minä luin koko kevään omassa huoneessani sohvalla, korvatulpat korvissa ja se toimi minulla hyvin. Jollain toisella kirjasto on parempi paikka, ja joku lukee missä vain. Tärkeintä on löytää se oma paikka, ja tehdä siitä sellainen koko kevääksi. Korvatulpat on ihan must, sillä vaikka olisi kirjastossa, sieltä löytyy aina joku metelöitsijä, joka ottaa muutenkin pinnan kireellä ollessa hermoon ja pahasti! 😀

Minulla oli tapana aloittaa lukeminen aina kahdeksalta aamulla. Näin lukemisesta tulee ikäänkuin työ, joka on hoidettava, eikä sellainen ”luen silloin kun huvittaa”- juttu. Sanomattakin on selvää, että ei se ole enää jossain vaiheessa kivaa. Mutta tässäkin  vaiheessa: muistakaa se palkinto. Ajatelkaa sitä hetkeä kun kuulette saaneenne unelmienne opiskelupaikan ja ammentakaa sitä iloa ja energiaa siihen lukemiseen. Unelmoikaa ja uskokaa itseenne. Älkää ajatelko; ”en minä kuitenkaan sisään pääse”, vaan ”sinne mennään sisään vaikka väkisin”. Asenne ratkaisee, niin hassulta kuin se kuulostaakin, mutta itseensä uskominen ja sitä kautta motivoituminen ovat niitä avaintekijöitä jaksamiseen siinä vaiheessa kun kirjat on koluttu jo monen monta kertaa läpi.

Käytännön vinkkeinä: muistakaa ulkoilla, syödä terveellisesti, nähdä välillä ystäviä ja ennen kaikkea: nukkua!. Älkää siis lukeko enää juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä vaarana on se, että ei saa unta kun lukemanne jutut pyörii päässä. Mä en enää lopussa saanut ollenkaan nukuttua, sillä toistelin kirjoja ulkoa päässäni tahtomattani, kun yritin saada unen päästä kiinni. Lopulta olin niin väsynyt ja stressaantunut, että sain nukahtamislääkkeitä, että pääsen sydämentykytyksistäni eroon. Kuulostaa ihan kauhealta, mutta tämä varoittavana esimerkkinä. Olkaa siis johdonmukaisia, mutta älkää vetäkö yli, sillä siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Tiedän monta ihmistä, jotka eivät ole päässeet kouluun sen vuoksi, että pääsykokeisiin mennessä on luettu niin paljon, että pää on ihan sekaisin. En halua pelottaa teitä, vaan sanoa, että kyllä kaikkiin kouluihin ihan inhimillisillä lukutunnit/päivä määrillä päästään!

Palailen vielä myöhemmin kaikkien pääsykoevinkkien kanssa, mutta kysykää jos on jotain mielessä!! Ei tule muuta mieleen, mutta vastailen mielelläni jos jokin teitä askarruttaa! 🙂

Ennen kaikkea tsemppiä kaikille joilla on pääsykokeet tai sekä ylppärit, että pääsykokeet edessä. Palkitkaa itsenne aina välillä!<3

Lue myös

X