Xenia's day

Kovat kivut raskausaikana

Teksti: Xenia

Eilinen alkoi aivan normaalisti ihan kuten mikä tahansa muukin päivä. Söin aamiaista ja join kahvia ja olin pesemässä lasten hampaita kun ihan tyhjästä alkoi alavatsakipu, joka voimistui voimistumistaan ja aaltoili inhottavasti. Mulla on ollut vastaavia kipukohtauksia silloin ennen raskautta ja oletin niiden aina liittyvän endometrioomaan, mutta toki sen yhteyttä niihin ei voi koskaan sanoa täydellisesti. Mitään muita syitä ei kuitenkaan niille löydetty, joten oletimme tämän syyksi.

Raskausaikana nopeasti alkava kipu ei kuitenkaan ole asia, minkä voi ihan samoin tavoin viitata kintaalla ja napata kipulääkettä naamariin. Toki mä nimittäin pelästyin, sillä kivut olivat aivan yhtä kovia kuin synnytyksen alkaessa – eli kovia menkkakipuja. Olin siis aivan satavarma, että vessaan mennessä näkisin verta, mutta luojan kiitos ei mitään merkkejä tuosta ollut, joten vein lapset hoitoon hitaasti hengitellen ja palasin kotiin.

PA100014

Kävin lämpimässä suihkussa, makoilin sohvalla kuumavesipullon kanssa, mutta kun kivut eivät siitä helpottaneet, soitin naistenpolille. Siellä kehotettiin kokeilemaan kipulääkettä ja jos se ei sillä lähde, niin sit tulemaan näytille. Tein työtä käskettyä ja painelin takaisin sohvalle, mutta kipu ei ottanut 2 tunnissa hellittääkseen. Niinpä soitin etukäteen paikan päälle ja lähdin näytille.

Mulla oli tässä vaiheessa mielessä vaikka mitä kauhuskenaarioita. Oli se, että endometriooma on puhjennut ja sen vuoto ei olisi loppunut. Siinä pitäisi ilmeisesti tehdä joku leikkaus, mikä ei nyt raskaana ollessa mitenkään kauheasti innosta. Toinen, vielä pelottavampi mielessä käynyt seikka oli se, että vauvalla ei ole kaikki hyvin.

Toki ymmärsin senkin, että asiaan voi olla joku järkeenkäypä selitys, mutta jotenkin tuo kipujen äkillinen alkaminen säikäytti ja uskon siihen, että on parempi tarkistaa asia kuin murehtia kotona.

PA100046

Pääsin sit lääkärin pakeille joka tsekkasi kaiken ja ultrasi vauvan. Kaikki näytti kohdussa hyvältä, eikä mitään hematoomia yms siellä ole, mutta istukka on toistaiseksi etinen, eli kohdunsuun päällä. Selvisipä siinä siis sekin, miksi mulla on ollut verenvuotoja aina välillä alkuraskaudessa. Tähän kun heittää päälle viime synnytyksen jälkeen todetun kohdunkaulan ektopian niin on aika pienet chaanssit ettei näkisi minkäänsortin verta raskauden aikana. 😀

Siinä hetkessä lähes nauratti, sillä mulla on kaikissa kolmessa raskaudessa ollut verenvuotoja kun puhutaan että niitä sattuu 25%:lle. Ekassa oli etinen istukka, toisessa hematooma ja kolmannessa kohdunkaulan ektopia ja etinen istukka. Siihen kun päälle heittää vielä sen, että meikäläinen on kärsinyt niin PCO:sta että Endometrioosista niin jippii. 😀 Tästä pitäisi saada jonkunlainen rintaneula vähintään. Mutta ehkä rohkaisuna kaikille muille samoja diagnooseja saaneille. Meillä on kolmas tuloillaan, eli mikään ei ole mahdotonta!<3

PA100016

takki: H&M

neule: Pura Finland (saatu blogin kautta)

laukku: Fendi

hattu: Vanille Home

Noh, loppu hyvin, kaikki hyvin, päädyimme siihen, että kivut johtuvat yksinkertaisesti kohdun ja sen kannattimien venymisestä. Etenkin jos on raskauksia jo entuudestaan taustalla, tietää kroppa mitä pitää tehdä, eikä aikaile lainkaan vaan tekee kaiken ”lihasmuistista” nopeammin ja tehokkaammin. Tämä ehkä osaltaan selittää myös sitä, miksi minä olin pojan syntymän jälkeen lähdössä päivystykseen kun muutama päivä kotona oltuamme sain niin järkyttävät jälkisupistukset, että siinä kalpeni synnytyssupistukset rinnalla. Olin aivan satavarma, että siellä on tyyliin joku kohtutulehdus päällä, mutta ei, kohtu vain kuroi itseään kokoon mahdollisimman tehokkaasti. 😀 Sopii meikäläiseen muutenkin kun en ole mikään aikaileva tyyppi.

Kivut jatkuivat tosiaan eilen koko päivän, mutta tänään ei tunnu kuin sellaista pientä juilintaa. Ehkä se oli siinä, ehkä ei, mutta ainakaan en ensi kerralla pelästy ihan yhtä suuresti. Ehkä tämä on vain osaltani normaalia raskauden etenemistä, mutta eilen oli kyllä sellainen fiilis, että jos joku olisi tullut sanomaan että raskaus ei ole sairaus, olisin varmaan räjähtänyt. 😀 Noin muuten olen kyllä voinut toistaiseksi erinomaisesti, mutta voin vain kuvitella tuon eilisen perusteella, miten jotkut saattavat kärsiä ihan koko ajan vaikkapa liitoskivuista. Nuo alavatsan kivut ovat vieläpä usein niin lamaannuttavia, että yritä nyt siinä keskittyä johonkin muuhun.

Noh, nyt peukut pystyssä, että selvittiin tällä. Mutta halusin omalta osaltani kertoa sen, että raskaus ei ole aina smooth sailing, mutta se ei välttämättä tarkoita mitään pahaa!<3

 

 

Lue myös

X