Xenia's day

Kulttuurieroista ja kotiutumisesta uuteen maahan

Teksti: Xenia

Desktop185

Mikään spesialisti en tietenkään ole, mutta tässä on nyt 4.5 vuotta takana elämää brittimiehen kanssa, joten jotain voin minäkin asiaan sanoa. Mieheni muutti Suomeen 4 vuotta sitten, nyt jälkikäteen ajateltuna tosi nopeasti, mutta se tuntui todella oikealta ja ainoalta hyvältä vaihtoehdolta.

Kovinkaan monessa asiassa en ole kokenut kulttuurieroja Suomen ja Brittien välillä. Toki ravintolakulttuuri on siellä paljon enemmän vallalla kuin Suomessa (ja voi miten rakastankaan sitä kun voi mennä lähipubiin herkulliselle ruoalle ja lasilliselle vaikka lasten kanssa) ja koulujärjestelmä melko poikkeava meidän järjestelmästä. Terveydenhuolto kuitenkin toimii ihan järkevästi, vaikka pakko sanoa, että mä kyllä luotan meidän julkisen puolen terveydenhuoltoon todella paljon ja jo pelkästään viimeisen kahden viikon aikana kokenut pelkkää hyvää niin synnytyksen kuin terveyskeskustoiminnan parissa. Lisäksi yksi suuri ero on tietenkin ihmismäärä, joka Briteissä on Suomeen verrattuna yli 10 kertainen, vaikka itse maa pinta-alaltaan onkin Suomea pienempi.

Me ollaan monesti puhuttu siitä, haluttaisiinko asua joskus vielä Briteissä. Yllättävää kyllä, mieheni on tässä asiassa enemmän sillä kannalla että ei kuin minä. Mitään hinkua mulla ei ole Britteihin muuttaa, mutten myöskään poissulje sitä vaihtoehtoa.

Jos esimerkiksi sijoitusasuntotoimintamme lähtisi etenemään tosi hyvin, olisi verotuksellisesti järkevämpää asua Enkuissa jossa voit ostaa ja kunnostaa ja myydä just niin monta omaa asuntoa kuin haluat versus Suomen järjestelmä, jossa kolmas asunto menisi ainakin ennakkopäätösten perusteella jo verolle. Toki tässä on sit sekin fakta, että sillä rahalla millä täällä saa kauniin ja ihanan omakotitalon et saa juuri mitään Enkuista jos haluat asua kohtuu lähellä pääkaupunkia (joka tietysti meille olisi looginen vaihtoehto kun suku on siellä). Samalla rahalla saa siis vähemmän sieltä, mutta toisaalta taloudellisen tilanteen kasvattaminen on siellä helpompaa jos valmista pääomaa on. Nää nyt vain tällaisina taloudellisina juttuina. Yleisesti ottaen olen kuitenkin sitä mieltä, että yleisarki on täällä aivan todella laadukasta kaikin puolin kun otetaan huomioon se, miten kaikki pelaa.

Kuten sanottu, mulle henkilökohtaisesti ei olisi mikään ongelma vielä joskus asua Enkuissa. Mä tykkään maasta ja kulttuurista paljon ja tiedän että sieltä lentää Suomeen nopeasti. Toki tiedostan senkin asian, että lapsien kannalta pysyvyys on tärkeää, joten en nyt huvin vuoksi lähtisi vaihtamaan rakasta kotimaata toiseen, siihen pitäisi siis olla joku hyvä syy ja tässä mielessä me taidetaankin miehen kanssa olla hyvinkin samoilla linjoilla.

Maan vaihtaminen ei kuitenkaan ole koskaan helppoa, eikä ole muuten kaupunginkaan vaihtaminen. Mieheni kanssa juttelin juuri jonkun aikaa sitten siitä miten hän kokee tilanteensa nyt neljän vuoden jälkeen ja hän sanoi, että tuntuu siltä, että tämä on koti. On perhe, omia ystäviä, omaa tekemistä, oma yritys ja niin edelleen, siinä missä Enkuissa asuessaan ei ollut asettunut paikoilleen juuri lainkaan. Samaan syssyyn puhuimme kuitenkin siitä, ettei tämä helppoa ole ollut missään tapauksessa. Maan vaihto ja lapsen syntymä melko päällekkäin saisi kenet tahansa mietteliääksi ja puhuimmekin siitä kuinka välillä alussa tuntui todella vaikealta. Kieli oli vaikea, töitä oli vaikeampi löytää, ei ollut vielä ystäviä ja niin pois päin. Mutta ajan kanssa nämäkin asiat lähtivät lutviutumaan ja siitä olemme molemmat erittäin onnellisia ja kiitollisia!<3

Olen monesti alleviivannut sitä, kuinka suuret elämänmuutokset ovat niitä suurimpia kasvun paikkoja myös parisuhteessa. Oli kyseessä sit vanhemmaksi tulo, kaupungin tai maan vaihto tai muut vastaavat asiat. Palkitsevimpia asioita eivätkään taida olla ne helpoimmat ja yksinkertaisimmat jutut mitä elämässä on!<3

Nyt syyskuussa matkataan viikoksi tuttuihin Enkkumaisemiin mieheni serkun häihin ja toki samalla nauttimaan myös Englannin perheen seurasta. Odotan kyllä innolla, viime kerrasta onkin jo aikaa!

linkit kaupallisia linkkejä.

Lue myös

X