Yleinen 22.4.2011

Lenkkiä ja leipomista

Teksti: Anna.fi

Käväistiin J:n kanssa pitkällä, mutta melko rauhallisella maisemakävelyllä. Käveltiin rantaa pitkin, ja ihasteltiin kaikkia kauniita taloja, joita Helsinki on täynnä. Lenkki päätyi sitten tällaisiin lukemiin..

Lenkin jälkeen käytiin kaupassa hakemassa leivonta-aineita kun J:llä on huomenna synttärit ja halusin tehdä herkkuja sen kunniaksi. Ikävä kyllä, en taas ollut ajatellut näitä pyhistä johtuvia kauppojen melko suppeita aukioloaikoja, joten ainoa kauppa meidän lähellä joka oli auki, ei välttämättä ollut valikoimansa puolesta sieltä laajimmasta päästä. Sain kuitenkin pienellä muuttelulla tällaisen piiraan aikaiseksi..

eli ranskalainen kinkku-juusto piiras. Ohje on tässä: Nypi 100 g margariinia ja 2 dl vehnäjauhoja keskenään ja sekoita joukkoon 1/2 tl suolaa ja 3 rkl vettä. Vältä vaivaamista. Vuoraa taikinalla paistovuoka.
Minä käytin vehnäjauhojen sijaan runsaskuituisempia graham täysjyvävehnäjauhoja ja toimi oikein hyvin.. 🙂
Kuutioi 150 g palvikinkkua ja 200 g punaleimaista emmentalia ja heitä ne sekoitettuna tuohon vuokaan. Sen jälkeen sekoita eri kipossa 1 tlk smetanaa, noin 1 dl kermaa (ruokakerma käy hyvin), 3 kananmunaa, mustapippuria ja noin 1/2 dl hienonnettua persiljaa (tätä ei saatu kaupasta). Sekoita nämä hyvin, ja levitä seos sen jälkeen kinkku-juusto seoksen päälle. Kypsennä piirasta tämän jälkeen 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 30 min kunnes täyte on hyytynyt. Helppoa ja vaivatonta! Suosittelen ehdottomasti jos joskus suolaista piirakkaa tulee tehtyä.. 🙂

Koska J:llä on synttärit, ei leipominen kuitenkaan jäänyt tähän. Ajattelin hyödyntää meidän pakastimen marjavarastoja, ja leipoa mustikka-vadelma-rahkapiirakkaa.. 🙂 Tältä näytti valmis piiras..

Ja tässä ohje: Sekoita 100 g sulatettua rasvaa, 2 1/2 dl vehnäjauhoja (mulla taas grahamit käytössä), 3/4 dl sokeria, 1 muna ja 1 tl leivinjauhetta keskenään. Taputtele taikina piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjan päälle noin 300-400 g marjoja ( mulla puolet mustikkaa ja puolet vadelmaa). Sekoita erillisessä kulhossa maitorahkapurkki, reilu dl maitoa, n. 3/4 dl sokeria, 1 muna ja n. 1-2 tl vaniljasokeria, ja kaada seos marjojen päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia. 🙂

Saa nähdä pitääkö osa laittaa pakkaseen, etten ihan sekoa tuon makean piirakan kanssa.. 😀 Leipominen on kyllä kivaa, ja välillä tekisi vain huvin vuoksi loihtia vaikka mitä herkkuja, mutta tällä itsehillinnällä ei se oikein luonnistu, sillä jos talossa on jotain makeaa niin heikon hetken tullen minä isken aivan varmasti kiinni.. 😀 Mitäs te meinasitte illalla? <3