Äitiasiaa

Luonnonmukaiset apukeinot raskautumiseen

31.1.2017 Teksti:

Hyvin monen osalta päätös yrittää lasta on aluksi sellainen ”katsotaan mitä tuleman pitää”  -tyyppinen juttu, näin meilläkin. Mutta siinä vaiheessa kun kroppa vaan ei funkkaa millään tavalla, eikä hedelmällisyyteen vaikuttavista lääkkeistäkään ole ollut apua, lähtee ihan viimeistään googlettamaan niitä ”luonnollisempia” vippaskonsteja, joilla voidaan yrittää edesauttaa raskaaksi tuloa. Silloin syyskuussa kun vedin viimeisen klomi+ terolut kombon ilman tulosta, päätin että nyt ollaan ihan ilman mitään synteettistä. Lääkäri oli jo laittamassa lähetettä tutkimuksiin, mutta päätettiin odottaa tammikuuhun ja kokeilla josko mikään luonnollisempi keino auttaisi sitä ennen, eihän siitä mitään haittaakaan ollut.
Omalla kohdallani kaikki lähti diagnoosista. Monirakkulaiset munasarjat, alhainen progesteroni ja niin sanottu estrogeenidominanssi. Ja niitä vippaskonsteja löytyikin aika paljon!

Ruokavalio

Luin ja luin ja luin ja päädyin myös silloin aloittamaan ruokavalion glykeemisen indeksin mukaan. Lyhyesti sanottuna ideana on se, että verensokeri pysyy niin tasaisena, että insuliinipiikkejä ei samalla tavalla muodostu ja näin ollen myös oman hengen kannalta ei yhtä tärkeät sukupuolihormonit saavat mahdollisuuden toimia.  Ruuat jaetaan tässä ruokavaliossa kolmeen lohkoon. Matalaan, keskitason ja korkean glykeemisen indeksin omaaviin ruokiin. Indeksillä viitataan siis siihen miten nopeasti verensokeri nousee, eli mitä korkeampi  indeksi, sitä suurempi verensokerin piikki on nähtävissä. Nämä piikithän saa aikaan energisen olon ja sen jälkeen todella väsyneen ja kiukkuisen olon, eli periaatteessa koko ruokavalio on todella perusterveellinen ja järkevä, suositaan siis matalaa ja max keskitason indeksin omaavia ruokia. Täältä voi löytää esimerkkilistan ruokien indekseistä ja täältä lisää tietoa. Kauheasti en näistä suomalaisilta sivuilta löytänyt, mutta kysykää jos tulee jotain mieleen!
En siis syönyt karkkia tai muitakaan makeisia, mutta kunnon ruokaa ja hyviä rasvoja. Vähensin kahvinjuontia yhteen kuppiin per päivä ja en juonut yhtään viinilasillista tai mitään. Olo oli todella hyvä itseasiassa ja voisin hyvin kuvitella palaavani tuohon siinä vaiheessa kun kaikki taas maistuu. Monethan käyttää tätä laihdutuskeinonakin, mutta omalla kohdalla vain lisäsin ruokien määriä ja paino pysyi prikuulleen samana koko ajan!

Maca-jauhe

Maca on alun perin Perusta kotoisin, jossa sitä on tuhansia vuosia käytetty muun muassa buustaamaan hedelmällisyyttä. Maca on luonnon oma superfood, joka sisältää älyttömästi erilaisia mineraaleja ja sen sanotaan nimenomaan tasapainottavan hormoneja ja edesauttavan kilpirauhasen toimintaa, joka sekin on hormonituotannon kannalta elintärkeä. Tätä suositellaan nimenomaan käytettäväksi kierron alkupuoliskolla ovulaatioon asti esim smoothien joukossa. Maca-jauhetta saa ihan kaupoista, mulla oli tämä versio!

Vehnäalkioöljy

Vehnäalkioöljy on yksi luonnon rikkaimmista E-vitamiinilähteistä. E-vitamiinia puolestaan kutsutaan yleisesti hedelmällisyysvitamiiniksi ja sen sanotaan lisävään raskaaksitulon mahdollisuutta. Vehnäalkioöljy sisältää myös sinkkiä, joka auttaa kehoamme käyttämään sukupuolihormoneita tehokkaammin. Mulla oli käytössä tämä puteli ja käytin sitä joka päivä smoothien/pannukakun joukossa koko kierron ajan.

Vitex

Kerroinko jo siitä kuinka mulla silloin plussakierrossakin alkoi tiputtelut ennen oletettujen kuukautisten alkua? Siinä vaiheessa ajattelin että mennään vielä askel pidemmälle ja hommataan Vitexiä, suomeksi Siveydenpuuta. Tämän sanotaan olevan yksi tehokkaimmista sukupuolihormoneja balanssoivista kasveista, ja monilla on tämän käytössä lähteneet estrogenidominanssin oireet kokonaan veks. Suosittelen muuten lukemaan noista oireista, mä olin ihan kuin mallikappale niistä! Tämän paketin sain käsiini vasta siinä vaiheessa kun olin jo raskaana ja epätietoinen tulevasta. Käsittääkseni sitä kuitenkin suositellaan käytettäväksi nimenomaan alkukierrosta Maca-jauheen tapaan. Tässä wikipedian artikkeli ja täällä natural fertility sivustolta artikkeli. Jälkimmäinen sivusto on koluttu läpi moneen kertaan!

Foolihappo

Foolihappoa olen syönyt koko viime vuoden ja sitä suositellaan aloitettavaksi jo ennen kuin aletaan yrittää raskautta tai annetaan mahdollisuus raskaudelle. Foolihappoa tarvitaan punasolujen lisääntymiseen ja uusiutumiseen, jonka lisäksi sillä on rooli muidenkin solujen rakentumisessa. Raskausaikana foolihapon tarve kasvaa suuresti ja runsas veren foolihappopitoisuus alkuraskaudessa vähentää huomattavasti hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä. Sitä siis suositellaan syötäväksi myös raskauden aikana ainakin ensimmäisen kolmanneksen ajan, muttei sen käytöstä myöhemminkään raskausaikana ole mitään haittaa. Päinvastoin monet odottajan multivitat sitä sisältää!

B6-vitamiini

B-vitamiinien sanotaan pidentävän luteaalivaihetta ja auttavan progesteronin tuotannossa. Siispä kokeilin tätäkin jonkun aikaa!
Näin loppuun vielä sen verran, että mikään lääkäri en tosiaan ole, nämä vain omia kokeilujani.  Olen toki edelleen sitä mieltä, että jos tämä tapamme ei olisi auttanut, olisin kääntynyt lääketieteen puoleen ja näinhän oli tarkoituskin. Tiesin kuitenkin omalla kohdallani oireista ja verikokeista sen mikä mättäsi, joten googlettelu ja tuntikausien lukeminen auttoi asiaa. PCO ja sen oireet kun ei tosiaan ole mitenkään harvinaisia ja siksi niistä onkin kirjoitettu paljon! Mä luin kindlen kautta Conquer your pcos naturally -kirjaa, josta monia näistä ylläolevista vinkeistä bongasinkin. Voin suositella lämpimästi, etenkin kun eihän siinä mitään menetä jos ruokavalio on vain terveellinen ja täysipainoinen ja käytössä superfoodeja. Näin minä asian järkeilin ja onneksi niin tein. Toki en voi ikinä sanoa varmaksi mikä mun kohdallani oli se ratkaiseva tekijä.  En siltikään voi uskoa että oli sattumaa raskautua 11 kierron jälkeen ensimmäisestä kierrosta näiden vippaskonstien avulla. Tai sit kyllä kävi tosi hyvä mäihä.
Onkos teillä ollut näitä luonnonmukaisia konsteja käytössä?
 
 
 

Kommentit (33)

Niin ja jaksamisia Maxin luopumiseen, kova paikka koko perheelle <3
Joskus suurinta rakkautta on se kun joutuu tekemään itselle vaikeita ja raskaita päätöksiä mutta pystyy kuitenkin ajatella mikä on toiselle parhaaksi <3 Jos täällä vain kerran ollaan niin olkoon se koirankin elämä mielekästä, jos hän on koirakaveria vailla niin miksi pitäisi antaa toisen elää elämäänsä alakuloisena <3

Mistä ostit tuota vitexiä?

iherbistä tilasin, saa kyllä myös luontaistuotekaupoista käsittääkseni, mutta hinnat niin suolaiset että päädyin tuonne. Eli tämä purkki siis! 🙂

Kiitos ?. Itselläni tilanne 1,5 vuotta yritystä, 1 keskenmeno. Viime kerralla lääkäri ei antanu hirveästi toivoa luomuraskauteen. Tuntuu hyvältä kun kirjoitat avoimesti teidän raskautumisesta. Jatkuvasti saa kuulla/lukea muiden raskaudesta, on aika rankkaa.

Suuresti toivon teille onnea raskautumiseen, voin vain kuvitella mitä käytte läpi. Helppoja nämä asiat eivät tosiaan hirveän monelle ole ja mielestäni niiden ääneen sanominen jos nyt ei luo toivoa niin ainakin saa ymmärtämään, että hirveän monella on taustalla muuta kun sitä helppoa ”antaa tulla jos on tullakseen” meininkiä. <3

Kiitos, täytyypä ensi kierrossa kokeilla noita! ? Mä oon tässä kierrossa käynyt akupunktiossa, syönyt siellä saatujen ohjeiden mukaisesti ja käyttänyt Gelee Royale-kapseleita, jotka ainakin selvästi jo lyhensivät ylipitkää kiertoani. Niistä oon kuullut tosi paljon hyvää ja nopeita tärppäyksiä ? Missä muuten haluaisit synnyttää nyt kun Porvoossa ei enää voi? Mä ajattelin Hyvinkäätä tai sitten jos pääsisin Naistenklinikalle kun oon kuitenkin vähän erikoissynnyttäjä ja suunniteltu sektio tulossa. (Jos tulen uudestaan raskaaksi)

Akupunktio oli mulla seuraavana listalla muuten, en aiemmin siihen päätynyt kun Porvoosta en oikein löytänyt sopivaa. Ilmeisesti sillä on hyviä vaikutuksia vaikka mihin! 🙂 Mä luulen että kättärillä varmaan kun tästä meiltä ajaa sinne nopeiten! 🙂

Saako kysyä miten usein yrititte viikossa ja käytitkö ovulaatiotestejä apuna? 🙂

Menee turhan henkilökohtaiseksi. Ovulaatiotestejä käytin toisinaan, muttei niistä oikein ollut apua! 🙂

Mitä mieltä oot matkustamisesta raskausaikana? Onko teillä suunnitelmissa reissua keväälle? ?

Mikäs siinä jos vointi ja kohde sen sallivat. Nythän on Zikavirusta aika monessa maassa, joten niihin kohteisiin en lähtisi raskaana tai raskautta yrittäessä, mutta nyt ollaan menossa ensi kuusta Dubaihin ystäväperheen kanssa, ja ystäväni siis myös raskaana. Innolla odotetaan reissua kun sattuu molemmilla sopivasti siihen mukavaan reiluun 20 viikkoon, jolloin ei vielä kauheasti ole tukala olo! 🙂

Vehnis, foolihappo ja B6 olleetkin jo käytössä mutta kiva kun tuli muutamia uusiakin!
Lisäisin tähän vielä muutaman kuulemani (ja käytössä olleenkin);
-Greippimehu (lisää ovulaatio limaa -> helpottaa siittiöiden kulkua). Käytetään alkukierrosta aina ovulaatioon asti.
-Punaviini (lasillinen), jonka pitäisi auttaa hedelmöittynyttä munasolua kiinnittymään lisäämällä verenkiertoa kohdussa. Tämä siis ovulaatiosta aina päivittäin noin viikon verran.

Ihana että näistä luomujutuistakin puhutaan! Tämä olisi ollut hyödyllinen 6kk sitten, mut tulipahan kans tutkittua maanisesti 😉 Kuparikierukan poiston jälkeen käytin macaa, vehnänalkioöljyä ja tuota B6-vitamiinia sekä ennen ovulaatiota greippimehua, ja sen jälkeen päivittäin lasin punaviiniä plussaan asti (kuulostaapa paljolta nyt) 😀 plussasin jo kp26 että kauan en ehtinyt viinistä nauttia.
Meitä auttoi varmaan omalta osaltaan 2kk kaukosuhde ja ovulaation aikana tapahtunut kotiinpaluuni 😀 ekassa kierrossa plussattiin siis, varauduin kyllä odotteluun 🙂 nyt rv 17+5 ja rakenneultraan alle viikko!

Heh, mä luulen että aika moni näitä tosiaan tutkii! 🙂 Mahtavaa, että teillä tärppäsi nopeasti, mulla rakenneultra vasta viikolla 21! Vielä pitäis jaksaa odottaa 1.5 viikkoa! 😀

Mäkin olen kuullut tuosta, vetelin kyl greippejä ihan sellaisenaan että ehkä sekin auttoi? 😀 Punkusta en olekaan kuullut, mutta ei yhtään hassumpi ”edistyskeino”. 🙂

Suuri kiitos tästä postauksesta sekä sen sisältämistä linkeistä, odottelin jo tätä kun jossakin postauksesta mainitsit että jotain tämän kaltaista olisi tulosta! 🙂 Vinkit lähtee ehdottomasti kokeiluun ja ja sitten vaan toivotaan parasta! 🙂

IHanaa kun tykkäsit, ja nämä keinot tosiaan niin ”luonnonmukaisia” että uskallan suositella kyllä kaikille! 🙂

Mulla myös pco ja klomit ei auttanu mullakaan. Neljä ensimmäistä lasta tehtiin pistoshoidoilla. Mutta sitten kun lapsiluku oli ”täysi” niin ei ehkäisty mutta ei uskottu raskauden mahdollisuuteen ja tadaa, raskaaksi heti ennen kuin kuukautiset oli edes ehtineet alkaa synnytyksen jälkeen. No siinä raskaudessa kävi huonosti, koska lapsi oli todella pahasti vammainen. Hän syntyi rv 17 ja kaksi kuukautta tästä ja olin taas raskaana. Ainut asia mitä keksin on se, että olen saanut painoa enemmän. Olin 166/55 ja lapsettomuuslääkäri sanoi jo silloin ettei yhtään saisi laihtua. Molempien ”itsestään” alkaneiden raskauksien hedelmöittymishetkellä olen painanut 60 kg. Selkeesti lisännyt hedelmällisyyttä, nyt vaan toivotaan että tällä kertaa kaikki menee hyvin?

Aika uskomatonta että hoitojenkin kautta saitte neljä lasta, ja todella toivon sydämeni pohjasta että nyt kaikki menee hyvin surullisen viime kerran jäljiltä!<3 Jostain muistan muuten lukeneeni että kaikkein hedelmällisimmillään on oliko se nyt 22-23 painoindeksillä että onhan siinä perää! 🙂

Nää on niin mielenkiintoisia! Luonnon vaihtoehtoja on niin monia. Itellä käytössä foolihappo, folaatti-muodossa tosin ja kasviperäinen a-vitamiini. Macaa en tällä kertaa kokeillut, en ole niin perehtynyt, suositellaanko sitä imettäessä (imetän meidän taaperoa vielä). Eka raskaus sai alkunsa kun kokeilin vaginal steam -yrttihöyrytystä, ja elimistö puhdisti itsensä vanhasta verestä. Jos en olisi plussannut nyt tuossa edellisen kommenttini jälkeen (!!!<3), niin seuraavaksi ois varmaan menny testiin eteeriset öljyt, hedelmällisyyttä vahvistavat yrtit, vyöhyketerapia/akupunktio yms yms.
Kiitos hyvästä postauksesta 🙂 Ruokavalio/verensokeri oli sinällään uusi juttu, en ainakaan muistaakseni ollut niin tietoinen siitä 🙂

Noi ruokavaliojutut taitaa olla kaikkein hyödyllisimpiä jos on nyt esim pco, kun muissakin hormoneissa hyvin usein häikkää sen myötä. Mutta onhan näitä keinoja, enemmän kuin kuvittelinkaan! 🙂

Niin joo, itsellä ei siis ole pco:ta tai muutakaan diagnoosia, niin en silleen ole tietoakaan etsinyt kuin hedelmällisyyden vahvistamisesta ylipäätänsä 🙂

Ihana, että kirjoitat näistä! Monella monella muullakin on varmasti samantapaisia haasteita raskaaksi tulemisessa. Sitä onnea täälläkin toivoen…

Niin yleisiä juttuja, että mun mielestä niistä pitääkin puhua. Monet kun on omien ajatustensa ja paineittenssa kanssa ihan yksin<3

Heippa,
Joskus aikanaan kertoessasi PCOS:stä, kerroin kommenttiboksissa meidän myös jättäneen ehkäisyn pois. Minulla on myös todettu rakkulaiset munasarjat. Nyt yritystä takana reilu 2v eikä vieläkään vauvaa. Olemme nyt noin puolen vuoden ajan käyneet hedelmällisyyspoliklinikalla ja tällä hetkelle menemme pistoslääkkeiden sekä suun kautta menevien lääkkeiden avulla. Tunnen itseni jotenkin rikkinäiseksi, koska päällisin puolin olen täysin terve ja normaalipainoinen (ylipainohan on pcos:n yksi varjopuoli). Jostain syystä en vain kykene siihen miksi naiset on tähän maailmaan luotu.
Yllätyin myös siitä kuinka paljon ”meidän kaltaisia” nuoria ja hoikkia naisia hedelmällisyyspkl:n odotustilassa oli. Olin aiemmin aina yhdistänyt hedelmättömyyden ylipainoisiin, sairaisiin tai vanhempiin ihmisiin. Toivon, että kukaan ei ota tästä nokkiinsa… 🙂
Työpaikalla kuulen myös paljon kommentteja: ”koskas teille tulee lapsia”. ”kyllä teillekin tulee pian vauvoja”. Jos nämä ihmiset vain tietäisivät kuinka paljon nuo kommentit satuttavat ja lisäävät sitä syyllisyyden tunnetta. Asia on kuitenkin semmoinen, etten halua sitä työpaikalla puolitutuille kertoa. Tässä olen huomannut myös sen, kuinka AINA pitäisi miettiä mitä ihmisille kommentoi ja sanoo. Koskaan ei voi tietää mitä kulissien takana on.
Tulin hirveän iloiseksi lukiessani teidän raskaudesta. Toivon kaikkea hyvää teidän perheelle <3

Kiitoksia pitkästä kommentista!<3 Ymmärrän mitä ajat takaa tuolla "rikkinäisellä" tunteella. Sitä käy helposti läpi mitä ihmeellisimpiä ajatuksia liittyen juurikin kehon toimintaan ja turhauttavinta omallakin kohdalla oli juuri tuo ettei keho toiminut "niinkuin pitäisi". PCO:hon liittyen tiedän hyvin monta hoikkaa naista jotka tästä kärsii, yleensä vaan se ylipaino yms muut näkyvät "oireet" nostetaan esiin.
Raskaustelut on mielestäni aina syytä jättää väliin, todennäköisyys kun on kuitenkin 20% että se satuttaaa (muistaakseni joka viides pariskunta kärsii vaikeuksista tulla raskaaksi jossain elämänsä vaiheessa). Eri asia puhua läheisten kesken jos nyt muutenkin asioista tietävät. Mutta tuikituntemattomilta en kyllä lähtisi kysymään! Kiitoksia kauniista sanoista ja ennen kaikkea myötäelämisestä. Toivon teille kaikkea hyvää ja että ennemmin tai myöhemmin saatte kaivatun tuloksen!<3

Hei! Mulla ei ihan tuo englannin kielen taito luista niin ajattelin kysyä tuosta vitexin käytöstä että paljon sitä on suositeltavaa käyttää ja paljon käytit sitä? ?

Gelee royale, sattumaa tai ei, mutta sen käytön aloitettuani tulin raskaaksi!

Olemme yrittäneet lasta viime kesästä lähtien ja syksyllä kokeneet yhden keskenmenon hyvin aikaisessa vaiheessa. Luettuani tämän kirjoituksesi ajattelin kokeilla maca-jauhetta ja vehnäalkioöljyä foolihapon kavereina ja kuinkas sitten kävikään, saimme tänään kaksi viivaa tikkuun. Tiedä sitten onko vaikutusta enemmän aineilla vai uskomisella niiden tehoon, mutta tässä sitä nyt ollaan. Kiitos siis vinkeistä ❤

Voi että kuinka olen iloinen puolestanne!<3 Suuresti onnea sinne!<333

Tänään lähti mm. macajauhe testiin ja hyi että miltä se maistui! Paljonko sinä laitoit sitä smoothieen? ?
Toki tilanne alkaa olla se, että sitä söisi vaikka pieniä kiviä, että saisimme iloisia uutisia. Vajaan kahden vuoden yrittämisen jälkeen haluan kuitenkin vielä yrittää luonnollisia keinoja. Kiitoksia näistä vinkeistä, aika moni lähti testaukseen.

heh, yleensä ehkä yhden teelusikallisen! Joskus lisäsin myös esim banaanipannareihin, siinä ei maista juuri lainkaan! 🙂 Ymmärrän mitä tarkoitat, jos on luonnonkeinoja niin kaikki vain kokeiluun, eihän niistä mitään haittaakaan ole!!! <3 Paljon tsemppiä teille, toivotaan että saatte hyviä uutisia pian!<3

Moikka!
Kysyisin missä yksityisellä kävit saamassa apua Pcos:n? Meillä toista lasta yritetty kohta 6kk, 2 kiertoa olen nyt syönyt Terolutia. Ensimmäinen lapsi sai alkunsa Lugesteron kuurin aikana. Olen varaamassa kohta aikaa, minulle kun on jo 16v. sanottu että raskautuminen voi olla hankalaa, niin en viitsi pidempää odottaa. Ottaisin mielellään vastaan suosituksia.

Niin ja jaksamisia Maxin luopumiseen, kova paikka koko perheelle <3
Joskus suurinta rakkautta on se kun joutuu tekemään itselle vaikeita ja raskaita päätöksiä mutta pystyy kuitenkin ajatella mikä on toiselle parhaaksi <3 Jos täällä vain kerran ollaan niin olkoon se koirankin elämä mielekästä, jos hän on koirakaveria vailla niin miksi pitäisi antaa toisen elää elämäänsä alakuloisena <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *