Hyvin monen osalta päätös yrittää lasta on aluksi sellainen ”katsotaan mitä tuleman pitää”  -tyyppinen juttu, näin meilläkin. Mutta siinä vaiheessa kun kroppa vaan ei funkkaa millään tavalla, eikä hedelmällisyyteen vaikuttavista lääkkeistäkään ole ollut apua, lähtee ihan viimeistään googlettamaan niitä ”luonnollisempia” vippaskonsteja, joilla voidaan yrittää edesauttaa raskaaksi tuloa. Silloin syyskuussa kun vedin viimeisen klomi+ terolut kombon ilman tulosta, päätin että nyt ollaan ihan ilman mitään synteettistä. Lääkäri oli jo laittamassa lähetettä tutkimuksiin, mutta päätettiin odottaa tammikuuhun ja kokeilla josko mikään luonnollisempi keino auttaisi sitä ennen, eihän siitä mitään haittaakaan ollut.
Omalla kohdallani kaikki lähti diagnoosista. Monirakkulaiset munasarjat, alhainen progesteroni ja niin sanottu estrogeenidominanssi. Ja niitä vippaskonsteja löytyikin aika paljon!

Ruokavalio

Luin ja luin ja luin ja päädyin myös silloin aloittamaan ruokavalion glykeemisen indeksin mukaan. Lyhyesti sanottuna ideana on se, että verensokeri pysyy niin tasaisena, että insuliinipiikkejä ei samalla tavalla muodostu ja näin ollen myös oman hengen kannalta ei yhtä tärkeät sukupuolihormonit saavat mahdollisuuden toimia.  Ruuat jaetaan tässä ruokavaliossa kolmeen lohkoon. Matalaan, keskitason ja korkean glykeemisen indeksin omaaviin ruokiin. Indeksillä viitataan siis siihen miten nopeasti verensokeri nousee, eli mitä korkeampi  indeksi, sitä suurempi verensokerin piikki on nähtävissä. Nämä piikithän saa aikaan energisen olon ja sen jälkeen todella väsyneen ja kiukkuisen olon, eli periaatteessa koko ruokavalio on todella perusterveellinen ja järkevä, suositaan siis matalaa ja max keskitason indeksin omaavia ruokia. Täältä voi löytää esimerkkilistan ruokien indekseistä ja täältä lisää tietoa. Kauheasti en näistä suomalaisilta sivuilta löytänyt, mutta kysykää jos tulee jotain mieleen!
En siis syönyt karkkia tai muitakaan makeisia, mutta kunnon ruokaa ja hyviä rasvoja. Vähensin kahvinjuontia yhteen kuppiin per päivä ja en juonut yhtään viinilasillista tai mitään. Olo oli todella hyvä itseasiassa ja voisin hyvin kuvitella palaavani tuohon siinä vaiheessa kun kaikki taas maistuu. Monethan käyttää tätä laihdutuskeinonakin, mutta omalla kohdalla vain lisäsin ruokien määriä ja paino pysyi prikuulleen samana koko ajan!

Maca-jauhe

Maca on alun perin Perusta kotoisin, jossa sitä on tuhansia vuosia käytetty muun muassa buustaamaan hedelmällisyyttä. Maca on luonnon oma superfood, joka sisältää älyttömästi erilaisia mineraaleja ja sen sanotaan nimenomaan tasapainottavan hormoneja ja edesauttavan kilpirauhasen toimintaa, joka sekin on hormonituotannon kannalta elintärkeä. Tätä suositellaan nimenomaan käytettäväksi kierron alkupuoliskolla ovulaatioon asti esim smoothien joukossa. Maca-jauhetta saa ihan kaupoista, mulla oli tämä versio!

Vehnäalkioöljy

Vehnäalkioöljy on yksi luonnon rikkaimmista E-vitamiinilähteistä. E-vitamiinia puolestaan kutsutaan yleisesti hedelmällisyysvitamiiniksi ja sen sanotaan lisävään raskaaksitulon mahdollisuutta. Vehnäalkioöljy sisältää myös sinkkiä, joka auttaa kehoamme käyttämään sukupuolihormoneita tehokkaammin. Mulla oli käytössä tämä puteli ja käytin sitä joka päivä smoothien/pannukakun joukossa koko kierron ajan.

Vitex

Kerroinko jo siitä kuinka mulla silloin plussakierrossakin alkoi tiputtelut ennen oletettujen kuukautisten alkua? Siinä vaiheessa ajattelin että mennään vielä askel pidemmälle ja hommataan Vitexiä, suomeksi Siveydenpuuta. Tämän sanotaan olevan yksi tehokkaimmista sukupuolihormoneja balanssoivista kasveista, ja monilla on tämän käytössä lähteneet estrogenidominanssin oireet kokonaan veks. Suosittelen muuten lukemaan noista oireista, mä olin ihan kuin mallikappale niistä! Tämän paketin sain käsiini vasta siinä vaiheessa kun olin jo raskaana ja epätietoinen tulevasta. Käsittääkseni sitä kuitenkin suositellaan käytettäväksi nimenomaan alkukierrosta Maca-jauheen tapaan. Tässä wikipedian artikkeli ja täällä natural fertility sivustolta artikkeli. Jälkimmäinen sivusto on koluttu läpi moneen kertaan!

Foolihappo

Foolihappoa olen syönyt koko viime vuoden ja sitä suositellaan aloitettavaksi jo ennen kuin aletaan yrittää raskautta tai annetaan mahdollisuus raskaudelle. Foolihappoa tarvitaan punasolujen lisääntymiseen ja uusiutumiseen, jonka lisäksi sillä on rooli muidenkin solujen rakentumisessa. Raskausaikana foolihapon tarve kasvaa suuresti ja runsas veren foolihappopitoisuus alkuraskaudessa vähentää huomattavasti hermostoputken sulkeutumishäiriön riskiä. Sitä siis suositellaan syötäväksi myös raskauden aikana ainakin ensimmäisen kolmanneksen ajan, muttei sen käytöstä myöhemminkään raskausaikana ole mitään haittaa. Päinvastoin monet odottajan multivitat sitä sisältää!

B6-vitamiini

B-vitamiinien sanotaan pidentävän luteaalivaihetta ja auttavan progesteronin tuotannossa. Siispä kokeilin tätäkin jonkun aikaa!
Näin loppuun vielä sen verran, että mikään lääkäri en tosiaan ole, nämä vain omia kokeilujani.  Olen toki edelleen sitä mieltä, että jos tämä tapamme ei olisi auttanut, olisin kääntynyt lääketieteen puoleen ja näinhän oli tarkoituskin. Tiesin kuitenkin omalla kohdallani oireista ja verikokeista sen mikä mättäsi, joten googlettelu ja tuntikausien lukeminen auttoi asiaa. PCO ja sen oireet kun ei tosiaan ole mitenkään harvinaisia ja siksi niistä onkin kirjoitettu paljon! Mä luin kindlen kautta Conquer your pcos naturally -kirjaa, josta monia näistä ylläolevista vinkeistä bongasinkin. Voin suositella lämpimästi, etenkin kun eihän siinä mitään menetä jos ruokavalio on vain terveellinen ja täysipainoinen ja käytössä superfoodeja. Näin minä asian järkeilin ja onneksi niin tein. Toki en voi ikinä sanoa varmaksi mikä mun kohdallani oli se ratkaiseva tekijä.  En siltikään voi uskoa että oli sattumaa raskautua 11 kierron jälkeen ensimmäisestä kierrosta näiden vippaskonstien avulla. Tai sit kyllä kävi tosi hyvä mäihä.
Onkos teillä ollut näitä luonnonmukaisia konsteja käytössä?
 
 
 

X