Xenia's day

Meidän päivärytmi

Teksti:
Xenia

Huomenta kaikille. Poika nukkuu juuri ensimmäisiä päiväuniaan ja minä hyödynnän tuon ajan tapani mukaan konehommissa. Siispä pääsin tännekin nyt kuulumisia päivittelemään. Kävin tuossa juuri kommentteja läpi ja siellä tuli kysymys liittyen meidän päivärytmiin ja siihen, miten ruokailut rytmittyy tällä hetkellä, joten ajattelin nyt sitä tänne kirjoitella. Nämä eivät ole kuitenkaan kiveen hakatut, vaan elävät tilanteen mukaan. Mutta noin yleisesti ottaen ne kuitenkin antavat osviittaa siitä, miten täällä eletään! 🙂

noin. 07.00 herätys ja vaipan ja vaatteiden vaihto. Vanhin pukee itse, keskimmäinen yleensä ellei ole täysin väärällä jalalla noussut sängystä ylös. 😀

08.00 aamiainen. Kahdelle vanhemmalle yleensä puuroa, nuorimmalle puuroa veteen tehtynä ja hedelmäsoseeseen survottuna.

08.20-09.00 hampaiden pesu, maidon pumppaus ja syöttö. Olen todennut, että jos en pumppaa maitoa menee noin puolet kunnes hän herpaantuu ja syö sit senkin edestä yöllä. Siispä toistaiseksi meillä näin. Joskus väsyneenä onnistuu imetys ja samaten öisin.

09.00 pk ja eskarivienti. Yleensä yritän lähteä kotoa 8.55 ja olen eskarissa siis aikalailla tasan ysiltä ja siitä sit vielä viemään keskimmäistä omaan päiväkotiinsa.

09.30 kotona. Jos poika on nukahtanut heti kotoota lähdettyään kaukaloon, heräilee hän yleensä siitä vartissa. Jos hän nukahtaa vasta lähempänä kotia, onnistun siirtämään hänet omaan sänkyynsä jossa hän nukkuu noin tunnin eli heräilee siinä 10.15-10.30 pintaan. Jos hän herää heti yhdeksän jälkeen enkä saa nukkumaan, lähden yleensä kävelylle tai nukutan rattaisiin unia jatkamaan.

10.30-11 leikkiä lattialla.

11 lounaan teko ja syöttö. Minä syön milloin mitäkin, poika syö sosetta

11.20-12.30 leikkiä ja minä pumppaan samalla, maitoa poika juo siinä 12 maissa.

12.30 poika päiväunille ja mun työntekoa.

14-14.30 herätys päiväunilta. Jos päikkärit jää tätä lyhyemmiksi, yritän saada nukahtamaan uusiksi. Jos ei onnistu, niin ip päikkärit yleensä pidemmät ja/tai yöunet aikaistuvat.

14.30 hedelmäsose välipalaksi ja sit pumppaus ja maitoa päälle. Maitoa menee kerralla sellainen noin 1dl paitsi aamulla ekana ja illalla viimeisenä enemmän.

15-16 leikkiä lattialla.

16.15-16.30 vauvan illallinen ja sit vikoille päikkäreille. Yleensä nämä nukutan ulos sillä hän taistelee sisätiloissa näitä vastaan viimeiseen asti. Nämä tippuvat sit ekana pois kun poika vähän kasvaa. Vielä ei kuitenkaan jaksa olla hereille kun sen ihan maksimissaan 2h45 minuuttia ennen kuin käy yliväsyneeksi. Hereilläoloaika vaihtelee päivästä riippuen. Välillä se on 2h ja välillä pidempään. Yleensä sen kyllä huomaa kun hän käy väsyneeksi.<3

16.30-17.00 ruuantekoa ja mä pumppaan maitoa valmiiksi kun poika heräilee.

17.30 ruoka pöydässä muille ja poika heräilee ja juo maitoa samalla.

18.00 keittiö siistinä. Vanhemmat leikkii pihalla tai sisällä, pienin hyörii lattialla yrittäen kovasti eteenpäin. Tässä vaiheessa tehdään kotitöitä/jumppaa yms.

18.30 kylpy pienimmälle ja sen jälkeen puuroa ja maitoa napaan. Yleensä olen pumpannut tähän valmiiksi pienen määrän (en saa enää tässä vaiheessa kuin noin 0.5dl, mutta sit illalla poika suostuu imemään myös rintaa)

19.00 vanhemmat lapset suihkuun ja iltapalalle ja mä alan pikkuhiljaa viemään vauvaa nukkumaan.

19.30 vauva nukkumassa ja vanhemmille iltasadun lukua. Aika usein nämä menee vielä osittain päällekkäin, mutta mies lukee satuja jos mä olen vielä imettämässä ja sit jos olen valmis, luetaan usein satu erikseen kummallekin. Pojan kirjamaku on hieman erilainen kuin tytön. 😀

20.00 Rentoutuminen eli iltapalaa, telkkaria, lukemista ja sit nukkumaan yleensä 22.30 maissa

Välillä mä olen syöttänyt pojalle niin sanotun unisyötön eli ennen omia unia käynyt vielä häntä imettämässä unissaan. Hän kuitenkin lähes poikkeuksetta heräsi siitä aina 3 tunnin jälkeen ja viime yönä jätin sen pois ja poika heräsi samaan aikaan eli nukkui sen 6h syömättä nukkumaanmenon jälkeen. Syötin hänet 01.30 ja sit hän nukkui 05.15 asti. Yritin saada hänet siinä vielä nukahtamaan ilman maitoa että nukkuisi sinne 07.00 asti, mutta 06.00 luovutin ja annoin maitoa ja hän söikin tosi hyvin. Mutta siis ideaalitilanteessa hän nukkuisi sinne 07.00 asti jolloin saisi myös maitoa.

Maitoa menee edelleen kyllä ihan reilut määrät ja hyvä niin, onhan se tärkeintä ravintoa. On vaan aika uskomatonta, että siihen päälle hän vetää käytännössä 5 ihan täysikokoista ateriaa jo todella hyvällä ruokahalulla. Hän kyllä liikkuu todella paljon, eli se energiankulutus on kyllä noussut parin kuun takaisesta todella paljon. Käytännössä meillä juodaan maitoa tällä hetkellä 6-8 kertaa vuorokaudessa yleensä noin +-1dl ja siihen päälle 5 ateriaa. Välillä tuntuukin, että päivät ovat yhtä syöttämistä, mutta eipä se nyt minua vaivaa. Pumppaus kyllä välillä ärsyttää, mutta toivoisin vielä, että hän jossain vaiheessa huolisi maitoa suoraan minusta ilman, että hän on unessa. En halua nimittäin assosioida sitä häneen, että maitoa saa aina vain puoliunessa ja pimeässä huoneessa, se kun voi vaikeuttaa sitä omaa nukahtamista ainakin oman kokemukseni pohjalta.

Tämä toimii meillä nyt tällä hetkellä, mutta kuten vauva-arki yleisestikin, päivät ovat kohtuu arvaamattomia ja aikatauluihin tulee muutosta. Jos yrittäisi pysyä näissä aina vain, saisi itselleen vaan stressin aikaiseksi, sillä välillä vauva vetelee niitä 45 minuutin päiväunia, jolloin päikkäreitä tuleekin kolmen sijaan neljät. Mun näkemykseni mukaan tärkeämpää onkin se, että hänellä on tarpeeksi päiväunia, sillä yliväsyneenä hän nukkuu yönsä huonommin. Lisäksi on selvää, että jos emme ole kotona, tulee näihin aikatauluihin muutosta, mutta ruoka-ajoista pidän aina kiinni. Silloin päikkärit vaan saattavat olla lyhyempiä (jos esim nukkuu rattaissa), mutta sitten niitä on useammat päivässä. Ja toisaalta esim viikonloput ovat kans hieman erilaisia kun meitä on kaksi täällä kotona. Noin yleisesti ottaen aikataulut ovat kuitenkin ruokien ja unien suhteen silloinkin samat.

Minkälainen aikataulu teillä mulla vauva-arkelaisilla on?

X