Xenia's day

Mietteitä verotietojen julkisuudesta

Teksti: Xenia

Kukaan suomalainen, joka lukee joko sanomalehtiä tai käyttää internetiä ei pysty missaamaan sitä, että tänään julkaistaan verotiedot ja sitten niistä nostetaan eri alan ihmisiä esiin seuraavan viikon ajan vähintään.

Mä tietyllä tavalla ymmärrän kyllä, mitä tällä instituutiolla ajetaan takaa. Palkkojan läpinäkyvyyttä ja sitä, että voi esimerkiksi nähdä mitä kullakin alalla tienaa. Mutta sit siihen se mun mielestä jääkin.

Ensinnäkin. Ihmisillä saattaa olla tuloja useammasta eri lähteestä, joten tuo ansiotulo/pääomatulo-jaottelu ei loppupeleissä kerro kovinkaan paljoa. Parempi olisi mun mielestä nostaa esiin  keskipalkkoja ammattikunnittain, jota käsittääkseni jo jonkin verran tehdäänkin. Hyvä niin.

Toinen juttu on se, että eikö tämä palvele enemmän sellaista kyräilyn kulttuuria? Sitä, että miksi toi tienaa ton verran ja katos toi ei tienaa mitään. Tottakai mun mielestä on erinomaisen tärkeää, että verottaja voi nähdä esimerkiksi sen jos joku elää hulppeasti nollatuloin. Sehän herättää hälytyskelloja itse kullakin. Mutta sitä mä en sit ymmärrä, että miten yksityishenkilöjen tulojen julkaisu palvelee ketään millään tavoin positiivisesti. Raha on Suomessa ihmisten kanssakäymisessä vielä tabu, joten ehkä sitä tasapainotetaan sit tällä verotietojen julkisuudella. Vaikea sanoa.

Se, mikä näissä marraskuun alun päivissä kuitenkin mua aina yhä uudelleen ihmetyttää on se viha mitä saa niskaansa siitä, että tienaa (ja maksaa veroja Suomeen) verrattain hyvin. Kuinka monta kertaa minäkin olen joutunut puolustelemaan itseäni kommenttiboxissa kun jotakuta häiritsee se, että tästä tekemisestäni tienaa paremmin kuin moni ”oikeaa työtä tekevä”. Oikean työn käsite onkin mielestäni mennyt ihan kummallisiin svääreihin. Mun näkemykseni mukaan kun työ on se, mistä ihminen tienaa elantonsa ja maksaa veronsa. On fyysistä työtä ja vähemmän fyysistä työtä. Ulkopuolisin silmin moni työ saattaa näyttää hohdokkaalta ja tuntuu väärältä kun siitä tienaa vaikka miljoonia. Mä itse olen kuitenkin sen verran realisti, että monesti näissä todella kovapalkkaisissa töissä on myös omat nurjat puolensa. Esimerkkinä vaikkapa se, että sinua seurattaisiin joka paikkaan etkä saisi koskaan olla rauhassa.

Aina on joku joka tienaa enemmän helpommasta työstä. Joku tienaa ulkonäöllään miljoonia ja joku toinen paiskii hurjaa fyysistä duunia pienellä palkalla. Se, mihin mun mielestä tulisi kiinnittää huomiota on se, että kaikki meistä olisivat tyytyväisiä ja että palkka ei olisi suhteettoman pieni työn vaativuuteen verrattuna. Epäkohtia ei korjata sillä, että kyräillään heitä jotka tienaavat ”helpommasta työstä” enemmän. Sillä hehän tietenkin maksavat enemmän veroa, jolla toivottavasti voidaan korjata lisää epäkohtia tulevaisuudessa. Ehkä tässäkin asiassa sellainen yhteen köyteen vetäminen olisi paikallaan.

Ja se mitä tulee muhun itseeni. Tiivistän nyt oman historiani tähän yhteen kappaleeseen. Mä aloitin blogin tyhjästä, tein samperisti töitä, että lukijamäärät nousi ja saatoin alkaa tehdä tätä työkseni. En häpeä millään tavoin sitä, että olen luonut tyhjästä itselleni ammatin, josta maksan veroni Suomeen ja jonka avuin voin tarjota ihmisille hyvää fiilistä ilman, että siitä joutuu maksamaan. Eikös se ole vain hyvä asia talouden kannalta? Tiedostan hyvin sen, että olen todella onnekas ja toivon, että sekin olette huomanneet tekstieni kautta, mutta nöyryys ei tarkoita sitä, että kenenkään tulisi hävetä sitä, että tienaa.

All in all. Verotietojen julkisuus palvelee mielestäni hyviä tarkoituksia; muun muassa läpinäkyvyyttä ja siten myös tasa-arvoa, mutta tämän hyvän tarkoituksen vuoksi on menty kohti sitä mässäilyn ja kyräilyn kulttuuria, joka ei palvele mitään muuta kuin kateutta. Toisaalta tässä asiassa ei taida olla ns täydellistä ratkaisua, ihan kuten monessa muussakaan yhteiskunnallisessa asiassa.

Mitä mieltä te olette tästä? 🙂

Lue myös

X