Yleinen

Mietteitä verotietojen julkisuudesta

1.11.2018 Teksti: Xenia

Kukaan suomalainen, joka lukee joko sanomalehtiä tai käyttää internetiä ei pysty missaamaan sitä, että tänään julkaistaan verotiedot ja sitten niistä nostetaan eri alan ihmisiä esiin seuraavan viikon ajan vähintään.

Mä tietyllä tavalla ymmärrän kyllä, mitä tällä instituutiolla ajetaan takaa. Palkkojan läpinäkyvyyttä ja sitä, että voi esimerkiksi nähdä mitä kullakin alalla tienaa. Mutta sit siihen se mun mielestä jääkin.

Ensinnäkin. Ihmisillä saattaa olla tuloja useammasta eri lähteestä, joten tuo ansiotulo/pääomatulo-jaottelu ei loppupeleissä kerro kovinkaan paljoa. Parempi olisi mun mielestä nostaa esiin  keskipalkkoja ammattikunnittain, jota käsittääkseni jo jonkin verran tehdäänkin. Hyvä niin.

Toinen juttu on se, että eikö tämä palvele enemmän sellaista kyräilyn kulttuuria? Sitä, että miksi toi tienaa ton verran ja katos toi ei tienaa mitään. Tottakai mun mielestä on erinomaisen tärkeää, että verottaja voi nähdä esimerkiksi sen jos joku elää hulppeasti nollatuloin. Sehän herättää hälytyskelloja itse kullakin. Mutta sitä mä en sit ymmärrä, että miten yksityishenkilöjen tulojen julkaisu palvelee ketään millään tavoin positiivisesti. Raha on Suomessa ihmisten kanssakäymisessä vielä tabu, joten ehkä sitä tasapainotetaan sit tällä verotietojen julkisuudella. Vaikea sanoa.

Se, mikä näissä marraskuun alun päivissä kuitenkin mua aina yhä uudelleen ihmetyttää on se viha mitä saa niskaansa siitä, että tienaa (ja maksaa veroja Suomeen) verrattain hyvin. Kuinka monta kertaa minäkin olen joutunut puolustelemaan itseäni kommenttiboxissa kun jotakuta häiritsee se, että tästä tekemisestäni tienaa paremmin kuin moni ”oikeaa työtä tekevä”. Oikean työn käsite onkin mielestäni mennyt ihan kummallisiin svääreihin. Mun näkemykseni mukaan kun työ on se, mistä ihminen tienaa elantonsa ja maksaa veronsa. On fyysistä työtä ja vähemmän fyysistä työtä. Ulkopuolisin silmin moni työ saattaa näyttää hohdokkaalta ja tuntuu väärältä kun siitä tienaa vaikka miljoonia. Mä itse olen kuitenkin sen verran realisti, että monesti näissä todella kovapalkkaisissa töissä on myös omat nurjat puolensa. Esimerkkinä vaikkapa se, että sinua seurattaisiin joka paikkaan etkä saisi koskaan olla rauhassa.

Aina on joku joka tienaa enemmän helpommasta työstä. Joku tienaa ulkonäöllään miljoonia ja joku toinen paiskii hurjaa fyysistä duunia pienellä palkalla. Se, mihin mun mielestä tulisi kiinnittää huomiota on se, että kaikki meistä olisivat tyytyväisiä ja että palkka ei olisi suhteettoman pieni työn vaativuuteen verrattuna. Epäkohtia ei korjata sillä, että kyräillään heitä jotka tienaavat ”helpommasta työstä” enemmän. Sillä hehän tietenkin maksavat enemmän veroa, jolla toivottavasti voidaan korjata lisää epäkohtia tulevaisuudessa. Ehkä tässäkin asiassa sellainen yhteen köyteen vetäminen olisi paikallaan.

Ja se mitä tulee muhun itseeni. Tiivistän nyt oman historiani tähän yhteen kappaleeseen. Mä aloitin blogin tyhjästä, tein samperisti töitä, että lukijamäärät nousi ja saatoin alkaa tehdä tätä työkseni. En häpeä millään tavoin sitä, että olen luonut tyhjästä itselleni ammatin, josta maksan veroni Suomeen ja jonka avuin voin tarjota ihmisille hyvää fiilistä ilman, että siitä joutuu maksamaan. Eikös se ole vain hyvä asia talouden kannalta? Tiedostan hyvin sen, että olen todella onnekas ja toivon, että sekin olette huomanneet tekstieni kautta, mutta nöyryys ei tarkoita sitä, että kenenkään tulisi hävetä sitä, että tienaa.

All in all. Verotietojen julkisuus palvelee mielestäni hyviä tarkoituksia; muun muassa läpinäkyvyyttä ja siten myös tasa-arvoa, mutta tämän hyvän tarkoituksen vuoksi on menty kohti sitä mässäilyn ja kyräilyn kulttuuria, joka ei palvele mitään muuta kuin kateutta. Toisaalta tässä asiassa ei taida olla ns täydellistä ratkaisua, ihan kuten monessa muussakaan yhteiskunnallisessa asiassa.

Mitä mieltä te olette tästä? 🙂

Xenia

Instagram

  • Loving everything pink at the moment! 🌸🎀💝👛 this outfit now on my blog. Have a good weekend everyone!😘 #outfits

xeniasday

Kommentit (34)

IHAN SAMA!😂
Ketä oikeesti kiinnostaa!
Ja totta, tuloja voi olla niin monesta lähteestä.
Ei kerro mitään.

Mä oon kyllä aika samaa mieltä. Ennemmin mun mielestä pitäisi olla palkat julkisemmin näkyvissä – ilman kenenkään nimeä siinä sivussa. Esimerkiksi, että tämän firman asiakaspalvelijan kk-tulot keskimäärin 2500€/kk tai jotain vastaavaa. Tarkoitan sitä, että avointa, tervettä palkkakeskustelua pitäisi olla enemmän. En myöskään pidä tällaisesta kyräilystä, salailusta ja henkilökohtaisesta vertailusta, mutta kannatan tietoisuuden lisäämistä, jotta osattaisiin myös puuttua epäkohtiin, esimerkiksi jos toinen saa samasta työstä vähemmän, se olisi mahdollista saada selville tai että osaisi työhaastattelussa antaa realistisen palkkapyynnön pohjautuen alan muihin kuukausipalkkoihin. En tosin osaa antaa vastausta, millainen hyvä järjestelmä voisi sitten olla, että se tosiaan toimisi ja sillä olisi positiivisia vaikutusta vaikka pienipalkkaisten alojen palkkakehitykseen tai miesten ja naisten välisten palkkaerojen tasaamiseen. Ps. Mulla on mummo, joka tarkastaa kaikkien sukulaisten palkkatiedot soittamalla verotoimistoon!!!!

Just tätä mäkin tarkoitin tuolla läpinäkyvyydellä. Että tiedettäisiin mitä suurinpiirtein tienaa tietystä työstä, mutta että sit se, että nostetaan esiin yksittäisten ihmisten tuloja on mun mielestä jo aika pitkälle yksityisyyteen menevää uutisointia, vaikkakin tietysti lainmukaista kerta ne tiedot julkisia ovat! 🙂

Minua ihan ahistaa tää aika vuodesta. Mitä, jos keskityttäs omaan elämään ja oman talouden järkevään pyörittämiseen. Suomessa luottotietomerkinnät lisääntyy ja pikavippejä otetaan ihan liikaa. Mutta tätähän tää on, suomalaiset on kateellisia ja rakastaa kyräilyä. Mun mielestä verotietojen saatavuutta vois rajottaa, esim. Iltalehdiltä. Läpinäkyvyys on hyvästä, mutta ei naapurin Pekan tulot kuulu mulle yhtään. Joku viranomainen voi sitten päättää, onko jossain jotain outoa.

Kateellisia ollaan kaikkialla maailmassa. Ei vain Suomessa. Suomi on oikeasti mediankin puolelta vielä todella kiltti mitä tulee esim Saksaan tai Englantiin.

Ihan samaa mieltä olen sun kanssa. Tärkeää, että tietoisuus ammattikuntien keskipalkoista yms lisääntyy, mutta se on mun mielestä turhaa, että naapurin tuloja voi kysellä. Ja siinä menee mielestäni myös verovirastojen resursseja hukkaan kun näiden tietojen hankinnan motiivina ei ole muu kuin kyräily. :/

Itse olen terveydenhoitaja ja saan samanverran palkkaa, kuin ystäväni joka on lidlissä töissä. Eli ei mielestäni ihan oikein mene palkat sosiaali- ja terveysalalla. Mutta enhän minä voi ystävälleni olla katkera, eihän asia hänen syytänsä ole!

Ihmettelen siis jos jotkut tulee sinulle avautumaan (negatiivisesti ja syyttävästi) pienistä palkoistaan…

Näillä mennään ja jokainen voi tehdä ratkaisuja omassa elämässään jos haluaa johonkin panostaa, kaikkea ei voi saada. Esim. meillä ei ole autoa, emmekä ostele usein vaatteita. Tästä syystä meillä on varaa matkustella usein.

Ja olet oikeassa, olet ansainnut tulosi ja ei ole syytä hävetä!

Ps. Olen kiinnittänyt huomiota että, isopalkkaiset ei usein kerro omaa palkkaansa samanlailla kun pienituloiset. Johtuuko tämä juuri häpeästä?

Aika törkeästi väheksyit ystäväsi työtä. T. kemisti

Jos itse et ole ikinä Lidlissä työskennellyt niin miten pystyt vertaamaan, että omasta työstäsi muka pitäisi saada enemmän palkkaa kun hänen

Minäpä olen ollut Lidlissä töissä ennen kuin pääsin opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Nyt olen töissä teholla sairaanhoitajana ja saan muutaman satasen enemmän (ikälisä ja vuorotyö) kuin sain ilman mitään koulutusta Lidlissä. Sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja on opiskellut lukion tai ammattikoulun lisäksi 3,5-4 vuotta lisää päästessään tienaamaan. Työn vastuu on myös jotain ihan muuta kuin kaupassa työskennellessä. Työt seuraa kotiinkin, kun on hoitanut juuri iltavuorossa kuolevaa potilasta ja on tukenut hänen omaisiaan suuressa surussa, tulee klo 22 kotiin nukkumaan jotta jaksaa seuraavana päivänä lähteä aamuvuoroon klo 6. Ei siinä kukaan tietämäni hoitaja nuku kuin muutaman tunnin.
Kaikki työ on arvokasta ja kaikissa töissä on omat vastuunsa ja minäkin olen urani valinnut koska haluan auttaa muita ihmisiä. Mutta turha verrata Lidlissä työskentelyä terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan ammattiin. Jo pelkän koulutuksen keston vuoksi työstä pitäisi maksaa enemmän. Vastuusta ja taidoista puhumattakaan.

Olen samaa mieltä siitä, että palkan pitäisi korreloida kannettavan vastuun kanssa!<3

Enpä voisi olla Ninnin kanssa enempää samaa mieltä. Kaikki kunnia ja tsemppi Lidlissä, ja muualla vähittäiskaupassa, työskenteleville, mutta eipä sitä työtä nyt voi vastuultaan ja henkiseltä kuormittavuudeltaan mitenkään verrata esim. sairaan- tai terveydenhoitajan työhön syistä, jotka Ninni melko tyhjentävästi tuossa jo kertoikin.

Mä olen itse työskennellyt kaupassa ja ei se oma juttu ollut, mutta meitä kaikkia tarvitaan tässä maailmassa. Siitä olen samaa mieltä, että palkan tulisi korreloida etenkin terveys ja hoitoalalla enemmän sen vastuun kanssa, jota kannetaan! Sitä se ei nyt missään tapauksessa tee.

Mä oon samaa mieltä tässä. Suomen valtio ei arvosta hoitoalan ammattilaisia, jotka pelastavat ihmishenkiä välillä oma henki uhattuna, ennemmin satsataan johonkin muuhun
esim yrittäjyyteen tmv, mutta ei siitä voi ketään muun alan ammattilaisia syytellä. Ja se on fakta että eri ammattilaisilla on omat vastuunsa työssä jne, ja oma valinta se on itsellänikin ollut lukea sairaanhoitajaksi. Sitä päätöstä ei onneksi todellakaan ole perusteltu rahalla eikä sitä voisi edes perustella tällä palkalla, vaan päätöksellä vaikuttaa ja tehdä jotain konkreettista muiden hyväksi. Ehkä Suomi herää tähän joskus toivottavasti. Mulle se on sinänsä ihan sama vaikka verotiedot on julkisia, ehkä jotkut niitä kyttää ja kadehtii mutta pitäisi ihmisillä olla jotain muutakin parempaa tekemistä, mua ei ainakaan kiinnosta mitä naapuri tai joku julkkis tienaa. Jokainenhan voi tehdä elämällään mitä haluaa, kyllähän kaikkea voi yrittää saavuttaa niin ettei tarvi muita kadehtia. 🙂

Mun mielestä sosiaali- ja terveysalojen palkkoja tulisi hilata ylös ja siksi onkin tärkeää, että ammattikunnittain puhutaan keskipalkoista. Se voi muuten olla, että ei kehdata puhua omista tuloista kun on totuttu siihen, että sit joutuu puolustelemaan. Ja olet oikeassa, valinnoilla pystyy vaikuttamaan elämään tosi paljon. Esimerkiksi just autokulu on huomattava, varmaan helposti 500€ kuukausitasolla kun ottaa huomioon auton arvon alenemisen, vakuutukset ja bensat. Monella varmasti enemmänkin!

Jotenkin nää vuosittaiset verotietojen paljastukset ärsyttää suunnattomasti. En ymmärrä, miten tavallista kansalaista kiinnostaa tipan vertaa mitä Huutokauppakeisari tai Roope Salmisen ex-tyttöystävä Sara Sieppi tienaa. Ymmärrän sen, että kansalaista kiinnostaa mitä työkaverit tienaa, mutta se selviää helpoiten kysymällä henkilöltä itseltään kun menemällä verotoimistoon kysymään.
Palkoista ja palkkioista täytyykin puhua, koska silloin ei liiku huhupuheita ja väärinkäsityksiä sekä on mahdollista esittää perusteluita omalle palkankorotukselle. Kun palkkiot ovat samassa linjassa, se sitouttaa ja motivoi työntekijöitä.
Nää verotietojen klikkiotsikot ärsyttävät ja turhauttavat.

Näemmä kiinnostaa kun kaikki niillä otsikoilla revittelee. 😀 Mutta siis en usko, että kukaan kokisi mitenkään elämäänsä köyhdyttävän jos niitä ei julkaistaisi! 😀

Mielestäni verotietojen pitäisi olla täysin yksityisiä lukuunottamatta ehkä tiettyjä julkisuuden, politiikan ja yritysmaailman vaikuttajia. Verotietoja pitäisi mielestäni pystyä vertailemaan kunnittain, aloittain ja ammattikunnittain, ei henkilökohtaisesti / yksityishenkilöiden tasolla.
Ammattiliittojen edustajien palkat/palkkiot pitäisi olla julkisia ja ehkä kaikista korkeimmat palkat voitaisiin julkaista.
Suomi on pitkälti kateellisten maa, joten on todellakin mennyt kyräilyn puolelle ja tässä on ikäviä sävyjä. Palkan pitäisi olla jokaisen yksityishenkilön henkilökohtainen asia.

Samaa mieltä! 🙂

Hmmm… ymmärrän kyllä tuon, että tuo kyräily ja kyttääminen ärsyttää. Se ärsyttää minuakin ja itseasiassa niin paljon ärsyttääkin, että mielestäni tämä verotietojen julkistaminen on hyvä juttu. Vain tätä kautta voidaan pidemmässä juoksussa mennä siihen, että se palkkatieto ei olisi tabu ja että palkoista voitaisiin avoimemmin puhua myös kahvipöydissä. Kulttuurinen ja massojen muutos on toki hidasta, mutta itse olen ollut todella positiivisesti yllättynyt, kun minulla on työtovereina paljon 20 ja risat ikäisiä fiksuja ihmisiä. On jotenkin ihan huippua, miten eri tavalla nämä tulevat sukupolvet ajattelevat asioista ylipäätään. Sellainen yksioikoinen ”Mahdollisimman paljon rahaa mulle ja kaikki tänne”-ajattelu ei ehkä tulevaisuudessa ole se juttu. Mielestäni jo nyt näkyy osin vapaa-ajan arvostusta ja sellaista balanssin hakemista niin, että otetaan rahan sijaan mieluummin vapaa-aikaa ja painavan vastuun ja taakan sijaan vähän vapaampi positio ja pienempi palkka. Nämä eivät tietenkään päde kaikkein matala-palkkaisimpiin aloihin ja ammatteihin, mutta asiantuntijatehtävissä työskentelevillä näkyy mielestäni tällainen trendi. Monialaisuus ja sellainen hybriditekeminen noin muutenkin tuntuu olevan nosteessa. Tehdään jotain päätyötä ja sitten sivutyötä alalla, joka on harrastus. Kuulin juuri ihanan esimerkin työtoverin tutusta, joka on lääkäri ja tekee vain viikonloppuhommia lääkärinä ja sillä palkalla rahoittaa ”oikean” intohimonsa, joka on taidealan opiskelu. Mielettömän inspiroiva esimerkki oli kyllä. Tokikaan kaikilla ei ole mahdollisuutta lukea lääkäriksi tai muuhun ammattiin, jossa olisi vastaavat tulot.

Samaan aikaan oli pari päivää sitten masentavaa tekstiä lukea iltapäivälehdistä, kuinka pienet palkat tietyissä ”duunari”-ammateissa on. Isoa muutosta näihin kaivattaisiin kyllä. Tosi likeltä liippaa näihin palkka-asioihin myös hintataso, mikä on se palkan ostovoima. Meinasin pyörtyä, kun kuulin paljonko joutuu nykyään pulittamaan esimerkiksi isosta tuopista baarissa (yleisesti kuulemani mukaan 7-8€). Itse työskentelin vuosituhannen alussa opiskeluaikoinani baarissa. Tuolloin iso tuoppi maksoi yleisesti 3€. Nyt jos mietitään, mikä on yleinen palkkojen kehitys, niin ostovoima on tasaisesti pienentynyt ja tästä olen yleisellä tasolla huolissani, sillä raha pitäisi saada liikkeelle, jotta markkinatalous kukoistaisi ja olisi niitä töitä ja talouskasvua. Lähti vähän sivuraiteille tämä mun kommentti, mutta tähän palkka-asiaan liittyy niin monta sivuraidetta tiiviisti mukaan.

Kiteytettynä siis kannatan kuitenkin avoimuutta palkkatiedoissa.

Olen samaa mieltä siitä, että tiettyyn pisteeseen asti julkiset verotiedot edesauttavat sitä, että palkka ja raha eivät olisi enää tabuja. Ja kyllä, itse katson esimerkiksi kollegoideni palkat, ihan siitäkin syystä, että näen, että maksetaanko jollekin korkeampaa palkkaa vain siksi, että kyseessä on tietyn sukupuolen edustaja 🙂 Tai, jos olen keskustelemassa ylennyksestä ja uudesta palkasta, niin osaan suhteuttaa omaa palkkatoivettani. Valitettavasti sukupuolten välinen tasa-arvo palkkauksen suhteen ei vielä tapahdu esimerkiksi omalla (vanhoillisella) alallani.

Mutta se, että näillä verotiedoilla mässääillään julkisuudessa ja muutenkin arvostellaan toisia ihmisiä siitä, että miten tuossa ja tuossa työssä pitäisi tienata vähemmän, niin se ei ole mielestäni enää kivaa.

Toisaalta ehkä se on myös hyvä, että suurin osa meistä kuitenkin käyttää tätä tyrkytettävää tietoa ns oikealla tavalla. Sillä tuossa kuvailemassasi tilanteessa on mielestäni tärkeääkin tietää ainakin se mitä yleisesti ottaen maksetaan. Jos ei yksittäisten ihmisten tasolla niin vähintään ammattikuntien eri tasoilla! 🙂

Tosi hyviä pointteja sulla tässä, tämä on tosiaan aika moninainen asia, johon on vaikea löytää sitä täydellistä ratkaisua. Olen samaa mieltä siitä, että palkkatasoista on hyvä puhua, mutta silti en näe, että se pitäisi toteuttaa yksityishenkilöiden tasolla.

Tuo downshiftaus on yhä enenevissä määrin se juttu nykyisin. Haetaan ihan eri tavalla onnea kuin ennen. Todella inspiroivaa! 🙂

Mä näen, että avoimet verotiedot tekevät yhteiskunnasta tasa-arvoisemman. Pohjoismaissa, kuten Ruotsissa ja Norjassa, verotiedot ovat myös julkisia, ja yhteiskunta on tasa-arvoisempi on kuin monessa muussa maassa. Vertailukohdaksi voi ottaa vaikka USA:n, jossa edes presidentin eli Trumpin verotietoja ei saada julkiseksi, koska kohde ei sitä itse halua. Ja yhteiskuntahan siellä on kaukana tasa-arvoisesta.

Luulen, että verotietojen julkisuus helpottaa yhteiskunnallisesti oikeudenmukaisten päätösten tekoa, koska kansalaisten on helpompi myös tietää, ketkä osallistuvat yhteiskunnan pyörittämiseen ja ketkä vain välistä vetävät ja piilottavat omaisuuttaan vaikka veroparatiiseihin. Ja varmasti asiaan liittyy monia muitakin mekanismeja!

Mutta ymmärrän myös, että esim. sinusta tuntuu pahalta, että keskustelupalstalla ruoditaan tulojasi (ja oikeastaan koko muuta elämääsikin). Mun perheenjäseni on myös suurituloisten listalla ja välillä se tuntuu kiusalliselta. Mutta sit taas otan niin monta kertaa mieluummin tän pohjoismaisen yhteiskuntamallin kuin jonkin muun!

Mä ymmärrän pointtisi täysin, mutta sitä en näe samalla tavalla, että yksittäisten ihmisten verotietojen julkisuus auttaisi yhteiskunnallisessa oikeudenmukaisuudessa. Mä luotan, että verottaja tsekkaa kuka maksaa veronsa ja tietenkin tässäkin voi olla joku järkevä tapa: tuoda esim suuryritykset ja poliittiset vaikuttajat tämän julkisuuden piiriin, mutta en tosiaan näe mitä naapurin verotietojen tarkastaminen auttaa ketään. :/

En ole koskaan ennen kommentoinut mitään yhteenkään blogi-kirjoitukseen. Blogeja olen lukenut useita vuosia tiiviisti. Nyt on kuitenkin sellainen aihe, joka koskettaa.

Minun nimeni on löytynyt sieltä suuri tuloisten verolistalta 12-vuotiaasta saakka, jolloin sain ennakkoperintöä. Tämän vuoksi olen joutunut kestämään kiusaamista varallisuudestani, jota oli jo ennen sitäkin ollut riittävästi. Esimerkiksi nuo kokemukset ovat saaneet minut häpeämään varallisuuttani ja taustaani. Ajattelemaan, että olen huonompi ihminen. Tuosta saakka olen ollut sitä mieltä, että ainakaan alle 18-vuotiaiden verotiedot tulisi salata. Tästä kai olikin jokin aloite?

Tänään omien lapsieni nimet ovat löytyneet listalta ensimmäistä kertaa. Onneksi jotkut lehdet ovat muuttaneet käytäntöjään, eivätkä julkaise alaikäisten nimiä.

Olipa kiva kun laitoit kommenttia! Niin. Sitä ei varmaan moni ajattelekaan, että etenkin nuoren voi olla vaikea käsitellä sitä huomiota mitä osakseen saa. Lapset nyt tuskin niitä listoja lukevat, mutta heidän vanhempansa kenties ja sitten puhutaan. Minkäänlaista syrjintää tai kiusaamista taustastaan johtuen ei pitäisi joutua sietämään ja olisikin tärkeää, että etenkin alaikäisten osalta nämä listaukset jätettäisiin pois. Sillä ei ole minkään sortin merkitystä muille ihmisille minkälainen varallisuus kullakin on. Tärkeintä yhteiskunnan näkökulmasta lienee se, että kaikki maksavat veronsa asianmukaisesti ja se, että tasa-arvon nimissä voimme vertailla esimerkiksi eri ammattiryhmien palkkoja ja tältä osin olla fiksumpia erimerkiksi uuden työsuhteen alkaessa siitä, mitä palkakseen voi pyytää!

Mä oon niin samaa mieltä, lisää jsut kyräilyä. ja eiks tä vähän estä sitä et saako menestyä/ olla hyvätuloinen. eiks ne oo vähän niin ku ihmisen yksityisasia?:P ihanaa kuulla toinenki näkökulma tähän asiaan 🙂

Munkin mielestäni tää on aika pitkälle yksityiselämään liittyvän tiedon levittämistä, vaikkakin ihan laillista onkin.

Ajankohtainen teksti ja kiva oli lukea myös muiden lukijoiden kommentteja aiheesta ;). Verotietojen läpinäkyvyydellä voidaan varmasti lisätä tietoisuutta yhteiskunnassa, mutta yksityishenkilön palkka tiedoilla mässäily mediassa ei ole se oikea tapa tuoda asiaa esiin. Samoin veloilla mässäily on kans niin turhaa!

Just tätä. Yksittäisten ihmisten tulotiedot pitäisi jättää rauhaan! 🙂

Suomi todella on kateellisten maa. Itse nostan hattua kaikille bloggaajille, jotka ovat onnistuneet tekemään blogistaan työn. Sehän on pelkästään inspiroivaa! Ja samalla myös rohkeaa, sillä asettamalla ”kasvonsa” alttiiksi kaikenlaiselle ikävälle kommentoinnille pitää vaan jaksaa uskoa itseensä ja jättää kateelliset omaan arvoonsa. Ihan kuin jotenkin unohdettaisiin että kaikki suomalaiset ovat etuoikeutetussa asemassa, sillä täällä jokaisella on mahdollisuus kouluttautua ja päästä urallaan hyvin pitkälle – jos vain haluaa. Muiden verotietojen kyräilyllä ei pidemmän päälle kyllä pääse vaurastumaan 😀 Itsekin 30+-vuotiaana tienaan tällä hetkellä enemmän kuin olisin kymmenen vuotta sitten edes osannut ajatella, enkä todellakaan olisi tässä tilanteessa jos en olisi tehnyt kovasti töitä urani eteen.

Hyvää viikonloppua!

Näinhän se on. Paljon on kyse valinnoista, vaikka toki olen sitä mieltä, että monella intohimoalalla on aivan liian matalat palkat. Esimerkiksi terveys- ja hoitoalalla. Mutta näitä epäkohtia ei korjata sillä, että mässäillään vuosittain yksittäisten ihmisten tuloilla. Se ei ruoki muuta kuin kateutta ja sellaista kyräilykulttuuria! 🙂 Ihanaa viikonloppua sinnekin! 🙂

Verotietoja lukiessa pitäisi kateuden sijaan nostaa hattua niille, jotka ovat tienanneet suuria summia ansiotuloja. Ansiotuloista on maksettu tänne Suomeen kaikki verot. Ja mitä isommat tulot, sitä isommat verot. Oikeasti Suomen rikkaimmat ottavat tulonsa pääomatuloina, joista ei tarvitse maksaa juuri ollenkaan veroa. Nämä varakkaat eivät näissä verolistauksissa ole.

IHAN SAMA!😂
Ketä oikeesti kiinnostaa!
Ja totta, tuloja voi olla niin monesta lähteestä.
Ei kerro mitään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *