Äitiasiaa

Must have -vauvantarvikkeet

30.9.2017 Teksti:

Ihana lukijani kysyi minulta tuolla toisen blogin puolella postausta sellaisista vauvantarvikkeista, jotka olemme huomanneet tärkeiksi vasta nyt toisen lapsen jälkeen ja kyllähän niitä tuli mieleen kun alkoi oikein kunnolla miettimään! Lapset ovat tosi erilaisia ja nämä siis nyt sellaisia, joita on tullut hankittua vasta pojan syntymän jälkeen /raskaana ollessa.

Babysitter

En oikeasti tajua, miten pärjättiin ilman tätä tytön kanssa. Meillä oli silloinkin käytössä Stokken Tripp Trapp newborn istuimella, mutta se ei pojan kohdalla todellakaan aja samaa virkaa kuin jopa klassikoksi luokiteltava Babybjörnin sitteri. Se kulkee mukana milloin minnekin. Jos meikkaan, poika on vieressä, jos lajittelen pyykkiä sama juttu ja niin edelleen. Tuo meidän versio on myös kätevä kun sen saa lähestulkoon makuuasentoon, joten pienet päikkärit ei siinä haittaa ollenkaan. Oli muuten pelastus ihan vastasyntyneenä kun refluksi vaivasi makuuasennossa todella helposti! Tälle siis ehdoton peukku!

Matkakehto / muu ”kakkossänky”

Enpä tiennyt matkakehtoa torista viidellä kympillä ostaessani, että sille tulisi näin paljon käyttöä. Poika nukkuu siinä tätäkin kirjoittaessa ja siis yleisesti kaikki päikkärit. Tämä kehto meillä on siis alakerrassa ja yläkerrassa puolestaan toinen kehto meidän makkarissa. Matkalla tämä oli aivan pelastus. Pienikokoinen ja kevyt ja se kulkikin mukana anoppilasta pohjoisenglantiin ja takaisin ja poika nukkui aina vain tyytyväisenä kun sänky pysyi koko ajan samana!

Nanny kätkythälytin

Jos olet se äiti, joka käy sängyn äärellä kuuntelemassa hengittääkö vauva, tämä on tarvike sinua varten. Tytön kohdalla olin vielä pahempi, mutta myönnän kurkkineeni meidän vastasyntynyttä poikaa aina öisin ja siitä syystä unenpäästä oli vaikea saada kiinni. Ei hyvä. Hankin tämän pojan ollessa ehkä 3-4 viikkoa ja sain samantien mielenrauhan nukkumiseen. Tottakai ymmärrän, ettei hälytin itsessään estä kätkytkuolemaa tai hengityskatkoksia, mutta minulle se antaa mielenrauhan nukkua ja ”valvoo” mun puolestani jos ymmärrätte mitä ajan takaa? Ehdottomasti parhaiten sijoitetut rahat ikinä ja auttaa siinä hormonihuuruisessa pikkuvauva-arjessa aivan taatusti.
Nyt on mietinnässä se, siirtäisinkö pienen poikamme nukkumaan omaan huoneeseen, musta nimittäin tuntuu että herätän hänet jatkuvasti esimerkiksi nukkumaan mennessämme, jolloin poika lähes poikkeuksetta herää, vaikka olisi nukkunut hyvin sikeästi sitä ennen. Täytyy vähän miettiä tätä, mutta kätkythälytin itkuhälyttimeen yhdistettynä on varmasti siinäkin vaiheessa hyvä yhdistelmä.

Rintapumppu

Mä olen vasta nyt toisen lapsen myötä päässyt sisään rintapumppujen maailmaan ja siihen, miten kätevä se on, jos vauvan syöttäminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista suoraan lähteestään. Mä olen pumpannut maitoa myös pakkaseen, josta sitä voi tarvittaessa ottaa sulamaan ja muutenkin pyrin pumppaamaan jo hyvissä ajoin maitoa jos olen lähdössä jonnekin vaikkapa jonain tiettynä päivänä. Tavoitteena kun pitää pakastimessa koko ajan sopiva määrä maitoa jos jostain syystä en vauvaa pääsisi imettämään. Riittää maitoa ainakin pariksi päiväksi.

Physiomer Baby Mist

Kuinkakohan mones pullo on tätäkin menossa. Meidän pojalla on ollut nuha jo pidemmän aikaa, luultavasti saa kaikki pöpöt isosiskoltaan. Onneksi pahemmalta on kuitenkin selvitty eikä mitään nuhaa kummempaa ole vielä toistaiseksi tullut. Paras lääke tukkoisen nenän hoitoon on mun mielestä ehdottomasti Physiomer Baby suolasuihke, joka esim Nenä Fridaan yhdistettynä on hyvä keino poistamaan nuhaa vauvan nenästä. Tosin tuon viimeisen kanssa saa kyllä käyttää keuhkoja oikein olan takaa. Joku vinkkasi mulle BabyVacista ja ajattelin sen tilata kokeiluun. Onko teillä tuosta mielipiteitä?
Näiden toisen lapsen kanssa huomattujen tarpeellisuuksien lisäksi päivittäisessä käytössä on turvakaukalo, vaunut, matkarattaat, joihin menee myös turvakaukalo, kantoreppu, hoitopöytä, amme ja vastasyntyneen alusta siihen, vaipparoskis, leikkimatto, tutit, tuttinauhat ja harsot.
Vaatteiden puolelta suurimpana osina päivistä mennään yhdistelmällä body + potkuhousut/housut ja sukat ja siihen päälle joku huppari tarvittaessa. Käytännöllisimpiä ovat vetoketjulliset / napilliset hupparit ja onepiecet, jotka saa helposti pois päältä ja takaisin päälle. Varsinaisia paitoja meillä ei ole kuin kaksi ja sinne alle lisään yleensä aina lyhythihaisen bodyn, koska muuten selkä saattaa helposti olla paljaana. Yöksi sit aina pyjama joita meillä on kauhea määrä. Näiden lisäksi tarvitaan sit lämpimämpää vaatetta ulkoiluun, pipoja, hanskoja, lämpimät töppöset ja niin edelleen.
Se mitä ei ole tullut tämän toisen kanssa käytettyä kertaakaan on imetystyyny. Tytön kanssa sitä käytin, mutta tokan kanssa en ole kokenut tuota tarpeelliseksi. Toinen mikä on jäänyt kohtuullisen vähälle käytölle on unipesä, joka toimitti ennen matkakehdon hankintaa päiväpedin virkaa. Olen tosin miettinyt että ehkä se olisi hyvä sit kun vauva ei mahdu enää kehtoon ja siirtyy isompaan sänkyyn. Ei muuten mene tuohon enää kauaa, juuri ja juuri siihen enää mahtuu. Iso poika! <3
Me lähdetään pian juhlimaan ystävien 3 vuotiasta tytärtä, mukavaa lauantaita teille kaikille! 🙂

Kommentit (22)

Minkälainen itkuhälytin teillä on? Itse jossain vaiheessa mietin ähisijän kanssa, että josko hänet siirtäisi vähän varhaisemmassa vaiheessa nukkumaan omilleen (pinnasänky sivuvaununa meidän sängyn vieressä tällä hetkellä). Itse kun olen hyvin herkkäuninen, enkä pystynyt nukkumaan neidin ähistessä. Meidän itkuhälytin avaa linjan kuitenkin herkälle säädettynä lähes kaikille pienillekin äänille (esim. vaunuissa) ja linjalla kuuluu aina jonkin verran kohinaa, joten mietin, että tuskin nukkuisin sen paremmin kun heräisin siihen hälyttimeen sitten. Jos itkuhälytin taas reagoisi vasta kovempiin ääniin, ehtisi tyttö todennäköisesti jo alkaa itkeä, nyt kun ruoka tulee jo siinä vaiheessa kun neiti on vielä unessa. Ja loppujen lopuksi ajattelin, että en kyllä jaksaisi raahautua imettämään toiseen huoneeseen enkä varmaan edes osaisi nukkua sitten jos neiti olisi toisessa huoneessa, olkoon kuinka hiljaista ? No, siedätyin itse kummasti muille kuin nälkä-äänille ja nyt kun yölevottomuuden takaa on paljastunut refluksi, eikä neiti ajoittain suostu nukkumaan muualle kuin viereen, ei tarvitse enää pohtia ollenkaan tällaisia, kun se, että saa neidin nukkumaan omaan sänkyyn, on jo melkoinen voitto! Jospa se ennen autokouluikää siirtyisi kokonaan omaan sänkyyn ja vaikka omaan huoneeseenkin… En ole itse mikään perhepedin fani tosiaan erittäin huonona nukkujana, enkä voi sanoa, että kovin hyvin nukuttaisiin nytkään, mutta ihmeellisesti me äidit kuitenkin näköjään opitaan sietämään kaikenlaista! Mutta jokainen tekee niin kuin omalle perheelle on parhaaksi, tuo että teillä poika nukahtaa omia aikojaan kuulostaa ihan huipulta ja on varmasti ikävää jos hyvät unet katkeaa kesken, meillä kun nukahtaminenkin on välillä sellainen operaatio, johon tarvitaan äidin jatkuvaa läsnäoloa. ?Päiväunista puhumattakaan, joita ei nykyään välttämättä edes nukuta (tai nukutaan ehkä jos joku keinuttelee turvakaukalossa)… Kaiholla muistelen aikaa, jolloin nostin väsyneen neidin koppaan ja uni tuli ihan itsekseen!

Tukkoiseen nenaan toimii myos pari tippaa rintamaitoa ?

Ei hyvä! Maito toimii elatusaineena kaikille pöpöille! Maidon paikka ei ole nenässä!

Kattava postaus, tosi hyvä! Tuossa on kyllä monta hyvää juttua mainittuna. Olenkin monesta blogista lukenut, että edelleen – vanha kunnon babysitteri toimii edelleen.? Tästä saa varmaan moni tuleva äiti hyvää osviittaa ostoslistoihin mitä vauvan tarvikkeisiin tulee ☺️

On hyvin yksilöllistä,vauvan ja vanhempien tarpeen mukaan, mitä kukakin tarvitsee. Siksi ei kannata kaikkea ostaa etukäteen vaan vasta sitten kun näkee mitä tarvitsee. Ensimmäisen lapsen kohdalla ainakin helposti innostuu ostamaan kaikkea mahdollista,itselle tarpeetontakin. Puhun ihan omasta kokemuksestanikin! Meillä jäi täysin käyttämättä rintapumppu.Olin ostanut käsikäyttöinen pumpun ja lainannut ystävältä sähköpumpun eikä kummallakaan ollut käyttöä kertaakaan! vauva imi rinnalta kaiken, ei huolinut huvituttia eikä pullotuttia. Eli myös etukäteen ostetut pari pulloa tutteineen jäivät käyttämättä ja parilla huvitutilla kokeiltiin,mutta ei kelvannut. Siis oikeesti,ei kelvannut. Mutta eipähän sitten koskaan tarvinnut vieroitella lasta pulloista eikä tutista. Rinnalta siirryttiin suoraan mukiin ja lusikkaan. Hoitopöytä oli käytössä vain aivan ensimmäisten viikkojen aikana,mutta onneksi siitä sai lipaston jatkokäyttöön. Kylpyamme on tarpeellinen,mutta kaikenlaiset vauvan tuet ammeen pohjalle täysin tarpeettomia! Sänkynsä pinnasänky korotetuilla pohjalla ja unipesä sen sisällä oli meillä toimiva vaihtoehto alusta lähtien,muuta ei kaivattu.Myöhemmin unipesän irrotettavat reunukset toimivat pinnasängyn laitojen pehmusteena.Babybjörnin sitteri oli meilläkinensimmäisinä kuukausina ihan must! Turvakaukalo samoin,ehdottomasti telakkamallinen,nopea käytössä. Noiden lisäksi kunnon isopyöräiset yhdistelmävaunut. Talvivauva kun oli niin halusin ehdottomasti nukuttaa vauvan kunnollisessa isossa vaununkopassa jonne mahtui makuupusseineen. Matkarattaat hankittiin vasta myöhemmin. Mutta tämä vain osoittaa sen että tarpeet on yksilöllisiä,ei kannata ottaa suoraan jonkun toisen listaa ja lähteä ostoksille! Itkuhälyttimeen halusin satsata toisen lapsen kohdalla kun tiesin mitä tarvitaan.Ensimmäiselle hankittu perushälytin oli huono,otti häiriöitä,kantomatka oli lyhyt jne. Kätkythälyttimet ( apneapatjat) ovat terveellä lapsella tarpeettomia. Vielä yksi tarpeeton,etukäteen hankittu,oli kantoliina. Vauva ei viihtynyt ja äiti hikoili! Manducalla sen sijaan oli käyttöä ja myöhemmin kunnon kantorinkalla.

Moikka. En olekaan sun blogissa koskaan käyny kommentoimassa ja lueskelenkin vain satunnaisesti, mutta nyt pitää kyllä kommentoida tota nenäimurihommaa. Koska se BabyVac ihan loistava! Mun isompi poika oppi niistämän vasta kolmen vanhana (!) ja hänellä käytettiin ensin friidaa ja sitten BabyVacia. Ja hänhän oli niin iso jo, että osas kertoa miten erilaiselta friida ja imuri tuntui. Ja hänen kommentti oli, että imuri oli paljon kivampi kuin friida! Itte ajattelin sen niin, että imurin kanssa se imu on tasaisempi, joten ei tunnu niin kurjalta. Ja huh, mitä tavaraa sen kanssa saikaan ulos nuhanenästä! Ja parasta oli, että sillähän hän sai tyhjätä nokkaansa ihan itte niin usein ku halusi. Pikkuveljen kanssa sitten huoletta käytin pelkkää BabyVacia, mutta hän oppikin niistämään jo alle vuoden vanhana, joten käyttö jäi melko vähäiseksi. Mutta iso peukku siis BabyVacille, oli joka pennin arvoinen ?

Täältä peukku BabyVacille! En tajua miten pärjättiin ilman sitä ekan lapsen kanssa 🙂 Ollaan myös aina korotettu nuhaisen vauvan sängynpäätyä laittamalla paksuja kirjoja sängynjalkojen alle. Lisäksi olen leikannut sipulia lautaselle ja laittanut sen vauvan sängyn viereen. Näillä konsteilla on saatu hieman paremmat yöunet nuhan aikana.

Meidän poika (esikoinen) on pari viikkoa teidän poikaa vanhempi. Esikoinen kun on kyseessä, niin ei ollut mitään tietoa siitä, mitkä tarvikkeet olisivat oikeasti tarpeen. Rintapumpun ostin vasta syntymän jälkeen, koska en tiennyt, tuleeko minulta edes maitoa. Pumppu on kyllä ollut aivan ehdoton! Ja babybjörbin sitteri on vauvan lempipaikka. Välillä sitteri on ainoa paikka, jossa hän rauhoittuu. Babybjörnin kankainen sitteri on myös käsittääkseni tosi ergonominen verrattuna tavallisiin sittereihin. Kannattaa ostaa se tosin käytettynä, koska uutena se maksaa n.150 euroa.

Vuosihan on yleensä suositus pitää vauva nukkumassa samassa huoneessa vanhempien kanssa, en itse pystyisi edes nukkumaan eri huoneessa niin pienen kanssa. Myös imetys tuntuisi vaikealta lähteä eri huoneeseen suorittamaan ja vauva ehtisi silloin jo kunnolla heräämään ja itkemään nälkäänsä. Nukkuuko teillä poika jo läpiyön? Etkö nukuta lasta ollenkaan ulkona vaunussa? Ihan mielenkiinnosta kyselen 🙂 meillä on suunnilleen samanikäiset lapset ja vauva nukkuu kaikki päikkärit ulkona. Vetelee sellaista 4 h putkeen. Toki se totuttaminen sisälle nukkumaan on sitten haastavampaa myöhemmin mutta saapahan raitista ilmaa.

Aika jännä, ettet pysty nukuttamaan lasta toiseen huoneeseen, mutta vauvan ulos nukkumaan laittaminen ei ole ongelma. Ristiriitaista..
Jokainen tekee valintansa parhaansa mukaan, eikä kenenkään valintoja tulisi tuomita. Mutta vauvan luonnollisin paikka olisi tietysti äidin vierellä. Esimerkiksi Tiina Kaitaniemen Luonnollinen lapsuus -kirjan luettuani, moni asia valkeni vauvan hoidosta ja tarpeista.

Ero onkin siinä, että vauvan ulkona nukkuessa päivällä en nuku samaan aikaan vaan seuraan lasta ikkunasta sekä itkuhälyttimen kanssa.
Anteeksi kovasti Xenia jos otit kommenttini syyllistävänä. Tämä ei kuitenkaan ollut tarkoitukseni missään nimessä. Ihmettelin vain miksi on kiire siirtää vauva pois omasta huoneesta mutta senhän jo kirjoititkin. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi ja mukavaa syksyn jatkoa.

Joskus kirjoittaessa ehkä antaa erilaisen kuvan kuin oli tarkoitus, kasvotusten kun ilmeet, eleet ja äänenpaino vaikuttavat niin paljon! Hyvä kun selvensit joka tapauksessa, katsotaan mitä tehdään, mutta on kyllä ollut sen verran herkkäunista poikaa viimeiset kolme viikkoa että pian on jotain tehtävä nukkumajärjestelyille ellei tilanne muutu! <3

Kaikella on puolensa,monesti voi heräillä ihan turhaan ähinöihin ja puhinoihin ja vauva nukahtaakin sitten.On herkkäunisia äitejä ja vauvoja ja nukkuminen eri huoneissa voi olla hyväkin ratkaisu, kuitenkin sitä on tietyllä lailla valppaillaan:)

Maalaisjärjelläkin ajateltuna varmasti on parempi se, että kaikki nukkuvat kuin se, että äiti ja vauva ovat hereillä. Suositukset ovat suosituksia, ei mikään laki jonka mukaan pitää elää! 🙂 Se että lähtisin eri huoneeseen imettämään ei omalla kohdalla tunnu sen kummemmalta kun herääminen ja vauvan nostaminen sängystä. baby monitorhan auttaa myös siinä, että ihan yhtälailla kuulet ääntelyt kuin vierestä. Vauva nukkuu yhdet aamupäiväpäikkärit vaunuissa, mutta etenkin tällä hetkellä nukkuu pidemmät päikkärit sisällä kun nuhan takia on hereillä tosi usein. Poika ei nuku läpi yön, vaan syö noin 3 tunnin välein. Jos sinä et Ninni pysty nukkumaan eri huoneissa vauvan kanssa niin fine, mutta nämä päätökset eivät liitykään sinun perheeseesi jolla on ehkä eri tavoin nukkuva vauva ja ehkä sinäkin nukut eri tavoin. Mä niin karsastan tällaista piilosyyllistävää kommentointia toisten äitien toimesta. Ehkä se ei ollut sinun tarkoituksesi, mutta sen kuvan sain ja nyt tässä semiväsyneenä (vauva ollut flunssainen) ja todennäköisesti rintatulehdus päällä ei yhtään jaksa perustella sitä miksi meidän tapa saattaisi erota teidän tavasta.

Meillä äiti leikkasi aina sipulin sideharson sisään ja ponnarilla kiinni, kun joku sisaruksista oli nuhassa ?Aikuisiällä aloin käyttää nenäsumutteita ja vasta vähän aikaa sitten flunssassa muistin kikan, nyt käytän sipulia aina öisin ja toimii edelleen ?

Toi on muuten oikeasti toimiva, joskus tytön kanssa sitä tein. Ongelma vaan se, että koko talo haisee ihan pizzerialta sen jälkeen, vaikka pieni pahahan se on aukinaisen nenän rinnalla!<3

Mäkin liputanbaby vacin puolesta! Paras odtos ikinä ja nenäfrida jää ihan kakkoseks ton rinnalla. Suosittelen varsinkin jos useammin flunssassa tai nenä vuotaa 🙂

Tilattu! 😀

Suositus täältä myös nenäimurille. Uskon vahvasti, että sen käytön vuoksi ei korvatulehduksia ole meidän tytöllä ollut. Imuteho on niin täysin eri kun muissa, ei voi edes verrata. Ja se on nopea ja saa kunnolla limat pois poskionteloista asti. Joskus ihan kauhistuttaa, miten paljon tavaraa se imee. 🙂 Meillä tyttö nykyään imuroi oman nenänsä ja on siitä ylpeä.

Just sen tilasin! Kuinka innoissaan voikin olla tällaisesta! 😀

Mä en edes tiennyt kätkythälyttimestä ennen kuin joskus pari kuukautta sitten siitä jostain. Olin kyllä se äiti ja olen kyllä vieläkin joka tarkistaa hengitystä aina välillä mutta jostain kumman syystä emme kuitenkaan ole hankkineet tuota hälytintä.
Mä liputtaisin myös sitterin nimeen ja Babybjörn vaikuttaa hyvältä. Meillä on käytettynä saatu sitteri (ajaa kyllä asiansa) mutta jos jostain syystä olisin vielä raskaana joskus niin hankittaisiin varmasti tuo Babybjörn.

Omien lasten kohdalla rintapumppu, tuttipullot ja tutit täysin tarpeettomia. Lapset opettettu juomaan vettä nokkamukista kun ovat alkaneet saamaan kiinteitä rintamaidon ohella. Talvea vasten tarvitaan hyvä makuupussi ulkopäikkäreille.

Minkälainen itkuhälytin teillä on? Itse jossain vaiheessa mietin ähisijän kanssa, että josko hänet siirtäisi vähän varhaisemmassa vaiheessa nukkumaan omilleen (pinnasänky sivuvaununa meidän sängyn vieressä tällä hetkellä). Itse kun olen hyvin herkkäuninen, enkä pystynyt nukkumaan neidin ähistessä. Meidän itkuhälytin avaa linjan kuitenkin herkälle säädettynä lähes kaikille pienillekin äänille (esim. vaunuissa) ja linjalla kuuluu aina jonkin verran kohinaa, joten mietin, että tuskin nukkuisin sen paremmin kun heräisin siihen hälyttimeen sitten. Jos itkuhälytin taas reagoisi vasta kovempiin ääniin, ehtisi tyttö todennäköisesti jo alkaa itkeä, nyt kun ruoka tulee jo siinä vaiheessa kun neiti on vielä unessa. Ja loppujen lopuksi ajattelin, että en kyllä jaksaisi raahautua imettämään toiseen huoneeseen enkä varmaan edes osaisi nukkua sitten jos neiti olisi toisessa huoneessa, olkoon kuinka hiljaista ? No, siedätyin itse kummasti muille kuin nälkä-äänille ja nyt kun yölevottomuuden takaa on paljastunut refluksi, eikä neiti ajoittain suostu nukkumaan muualle kuin viereen, ei tarvitse enää pohtia ollenkaan tällaisia, kun se, että saa neidin nukkumaan omaan sänkyyn, on jo melkoinen voitto! Jospa se ennen autokouluikää siirtyisi kokonaan omaan sänkyyn ja vaikka omaan huoneeseenkin… En ole itse mikään perhepedin fani tosiaan erittäin huonona nukkujana, enkä voi sanoa, että kovin hyvin nukuttaisiin nytkään, mutta ihmeellisesti me äidit kuitenkin näköjään opitaan sietämään kaikenlaista! Mutta jokainen tekee niin kuin omalle perheelle on parhaaksi, tuo että teillä poika nukahtaa omia aikojaan kuulostaa ihan huipulta ja on varmasti ikävää jos hyvät unet katkeaa kesken, meillä kun nukahtaminenkin on välillä sellainen operaatio, johon tarvitaan äidin jatkuvaa läsnäoloa. ?Päiväunista puhumattakaan, joita ei nykyään välttämättä edes nukuta (tai nukutaan ehkä jos joku keinuttelee turvakaukalossa)… Kaiholla muistelen aikaa, jolloin nostin väsyneen neidin koppaan ja uni tuli ihan itsekseen!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *