Xenia's day

Neuvolakuulumiset rv33 ja huolestuneet fiilikset

Teksti: Xenia

Lähdin tänään aamusta lasten päivähoitoon viennin jälkeen neuvolaan katsomaan vauvan ja minun hyvinvointia. Tässä onkin viime kerran jälkeen tapahtunut vaikka ja mitä. Olen saanut infuusion, sairastanut nuhan ja kokenut myös huolta liittyen koronaviruksen leviämiseen. Ilmankos verenpaineet olivatkin minulle normaalia korkeammat.

Otetaan nyt kuitenkin ensin vauvan ja minun hyvinvointi ja mietitään sit sitä, miten tämä nyt pandemiaksi kutsuttu epidempia vaikuttaa meidän arkeen. Elikkä. Painoa oli tullut viime käynniltä reilu 200g per viikko, mikä on minulle tyypillistä viimeisellä kolmanneksella. Kerään suurimman osan painosta aina ensimmäisen kahden kolmanneksen aikana ja esim viime raskaudessa mulle tuli vikan kymmenen viikon aikana reilu 1.5kg. On kyllä jännä, miten raskaudet meneekin aina samaa kaavaa tämän osalta. Verenpaine oli tosiaan 108/65, mikä on siis kyllä hyvä, mutta minun normaaleihin 90/60 paineisiin nähden korkeampi. Mietin tuossa sitäkin, että olisikohan rautainfuusiolla jotain tekemistä tämän kanssa? En nyt yhtään muista mistä olen kuullut, mutta mulla on sellainen mielikuva, että alempi hb voi korreloida alhaisen verenpaineen kanssa. Tämä voi kylläkin olla hölynpölyä. Kertokaa jos teistä joku tietää. Toki tässä on ollut nuhaisuuttakin ja sitä myöten huonoja yöunia, joita ei todellakaan ole helpottanut tieto koronavirukseen liittyen eli monta syytä paineiden nousulle.

Sf mitta oli täysin keskikäyrillä, vaikka lapsukainen tuolla edelleen viistotilassa hengailee. Voin kertoa, että saisi jo riittää. Tämä on nimittäin hyvin epämukavaa! Kaikin puolin siis fyysisesti kaikki ok, mikä on tietenkin aina yhtä huojentavaa kuulla.

Psyykkisesti sanoisin kuitenkin, että joudun kuitenkin tällä hetkellä harrastamaan melkoista itseni psyykkaamista. Ymmärrän ja tiedostan sen, että turhaan paniikkiin ei kannata ryhtyä, mutta toisaalta valehtelisin jos väittäisin, ettei tämä uusi ja siksi vielä tuntematon uhka pelota. Olen tuttuun tapaani lukenut paljon enkä oikeastaan edes osaa selittää mikä siinä kaikkein eniten ahdistaa. Tähän mennessä käsillä olevan tutkimuksen valossa tämä sairaus ei näytä raskaana olevalle olevan pahempi kuin ilman raskautta – joskin todennäköisesti olet alttiimpi sen raskaana saamaan. Lisäksi syntyneet vauvat ovat olleet ok, mutta tuon pienen tutkimuksen perusteella on melkein kaikki syntyneet sektiolla, jottei tartuntaa tuossa tilanteessa tapahtuisi äidiltä lapselle. Pienet lapset ovat selvinneet vähällä ja ilmeisesti alle 10 vuotiaissa ei ole yhtään kuolonuhreja. Tämä ajatus helpottaa edes vähän. Toisaalta meistä kaikilla on läheisinä myös riskiryhmään kuuluvia. On vamhempia, isovanhempia tai sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvia. On tosi lyhytkantoista ajatella asiaa niin, että kun itse ei kuulu riskiryhmään ei asiasta tarvitse huolehtia. Riskiryhmään kuulumaton kun saattaa kantaa sairauden hyvin vähin oirein sellaisen tykö, jolle sairaus saattaisi olla kohtalokas.

Täällä siis mennään päivä kerrallaan ja toivotaan, että pysytään terveinä kaikki ja samaten te! Muistetaan vaan tosiaan yskiä ja aivastella kainaloon/nenäliinaan ja pesemään käsiä aina aivastelun jälkeen, sisään tullessa, ennen ruokailuja jne. Oikeastaan käsiä ei tässä tilanteessa voi pestä liikaakaan, vaan mieluummin ottaa ylivarovaisen taktiikan asiassa. Onpahan sit ainakin tehnyt kaiken voitavansa. Lapsillekin kannattaa tietenkin käsihygieniaa opettaa (ja ihan normaalitilanteessakin), mutta noh, eihän lapsia pysty estämään koskettelemasta kasvoja.. Mielestäni tässä vaiheessa on kuitenkin todella tärkeää edes yrittää välttää Italian kaltaista tilannetta kynsin ja hampain. Jos kaikki eivät sairastu samaan aikaan, ei terveydenhuoltokaan kuormitu samoissa määrin ja ja kaikille kriittisille potilaille riittää hoitoa. Lisäksi aikaa ostamalla saatetaan olla siinä tilanteessa, että lääke/rokote on löytynyt tai mahdollisesti kesä tappaa koko viruksen pois. Tässä onkin siis hyvä käyttää maalaisjärkeä ja jos on edes pieni mahdollisuus välttää tapahtumia, isompia väkijoukkoja ja matkustelua, nyt se todella kannattaa tehdä.

Pidetään huoli itsestämme ja sitä myöten myös ulkopuolisista!<3

Lue myös

X