xenia's day

Pääsykokeisiin valmistautuminen!

Teksti: Anna.fi

Monet ovat olleet kiinnostuneita opiskelustani, ja etenkin näin kevään lähestyessä, pääsykokeisiin valmistautumisesta. Itse en ole muihin paikkoihin ainakaan tosissani hakenut, joten kirjoitan tämän oikiksen pääsykokeisiin valmistautumisen näkökulmasta.

Valintakoevaatimukset kerrotaan 16.3, jolloin vasta ilmoitetaan kirjojen aiheet ja ilmestymisaikataulu (yleensä maaliskuun loppu-huhtikuun puoliväli). Siinä vaiheessa kun kirjojen aihealueet ovat tiedossa, kannattaa ehkä hankkia käsiinsä vanhoja painoksia (Yleensä samalta kirjoittajalta löytyy muutaman vuoden vanha, hyvin samantapainen kirja). Näitä vanhoja painoksia ei välttämättä kannata varsinaisesti lähteä ulkoa opettelemaan, mutta niiden suurpiirteinen lukaisu helpottaa yleiskuvan saamista aiheesta jo ennen varsinaisten pääsykoekirjojen ilmestymistä. Tässäpä teille kuva näistä kauniin viininpunaisista kirjoista, jotka yleensä kevään jälkeen näyttävät tältä.

Nämä siis ensimmäisen hakukerran kirjat. Toiset ovat vielä paljon huonommassa kunnossa.

Ihan ensimmäiseksi muistutan kaikkia oikikseen hakijoita, ja miksei muuallekin hakevia muistamaan ilmoittautumisen. Niitä kuulemma sattuu vuosittain, että ollaan jo valmennuskurssilla yms ja ollaan unohdettu ilmoittautua. Siinähän ei sitten enää mikään auta. Oikikseen hakijoille on tässä osoite, mistä löydätte linkin sähköiseen hakuun. Hakuaikahan päättyy 12.4 klo 16:15.  http://www.helsinki.fi/oikeustiede/opiskelijaksi/valintakokeet/2011/valkoe2011.htm

Kävin itse valmennuskurssin molemmilla hakukerroilla, ensin Huippuvalmennuksen ja sitten Pykälän. Koin sen itsenäistä opiskelua tukevaksi, sillä kurssilla (Pykälän) saimme paljon tehtäviä, ja kokeita oli usein. Ja tunnetustihan soveltamisen kauttahan asiat omaksuu nopeiten.

Lukumääristä on vaikea lähteä kiistelemään. Minulla on kavereita, jotka lukivat kirjat neljä kertaa ja lukivat viisi tuntia päivässä, sekä sellaisia ystäviä, jotka istuivat nenä kirjassa aamusta iltaa. Sanoisin, että tässäkin tapauksessa se kultainen keskitie on paras vaihtoehto. Ei se sisäänpääsy mahdottomia vaadi, eli ihan johdonmukaisella ja päämäärätietoisella työskentelyllä sisään päästään. Kannattaa vain muistaa aina välillä pysähtyä miettimään sitä kokonaistavoitetta, sillä niitä epätoivon hetkiä tulee kyllä, mutta mikäli palauttaa sen unelmansa mieleen, on helpompi taas jatkaa.

Kuten jo aiemmin olen maininnutkin jäin ensimmäisellä kerralla pisteen päähän. No sehän jos mikä jäi harmittamaan, joten päätin sitten toisella kertaa hieman repäistä (Ei hyvä vaihtoehto vaan varoitus teille!:) ). Ajattelin, että nythän mennään sitten kunnolla, ja pidinkin koko keväänä yhden vapaapäivän (Ei hyvä psyykkiselle hyvinvoinnille!). Minun osaltani oli ylipäänsä onni, että pääsykokeisiin asti jaksoin, niin monta kertaa kävin lähellä henkistä romahdusta, kun nukuttua ei saanut, ja kavereita en nähnyt. Tämä siis varoittavana esimerkkinä!

Vapaapäivistä puhuttaessa sanoisin, että yksi vp viikossa on realistinen ja myös lukujen kannalta tarpeellinen. Silloin voi ikään kuin nollata itsensä, ja kerätä energiaa seuraavaan viikkoon. Mikäli osalla teistä on valmennuskurssia samalla, suosittelen lämpimästi lukemaan valmennuskurssilla käytävät asiat sekä etukäteen, että jälkikäteen, ja sen lisäksi lukemaan  kaikkia kirjoja vuorotellen. Tällöin muodostuu ikään kuin kaksi lukusuunnitelmaa. Liian tarkkoja sivumääriä lukusuunnitelmissa kannattaa välttää, sillä jotkut asiat omaksuu nopeammin kuin toiset.

Pääsykoetilanne itsessään (oikiksella 15.6 klo 12:00 alkaen) on jännittävä, kun monet hakijat kokoontuvat samaan tilaan. Kannattaa välttää panikoitumista, ja viimeiseen sekunttiin asti lukemista, ja sen sijaan pyrkiä rauhoittumaan ja rentoutumaan. Ajankäyttö pääsykokeessa on myös hyvä muistaa, sillä viidessä tunnissa on saatava seitsemän vastausta aikaiseksi, joka tekee siis reilu 40 min per vastaus.

Tässäpä nyt tärkeimmät mieleeni juolahtavat seikat. Jos teille tulee vielä jotain kysymyksiä mieleen, niin saa tottakai kysyä! Toivotan teille kaikille onnea ja menestystä ja huimasti voimia pääsykoekoitokseen, Te pystytte siihen kyllä!!

Koska luvut eivät vielä ole ajankohtaiset, nauttikaa nyt ja kerätkää voimia, elämästä tulee ottaa kaikki irti! Vaikka välillä tuleekin epäonnistumisia ja välillä loistavia suorituksia, niin kannattaa muistaa päämäärä!! Parasta viikonloppua teille kaikille!! 🙂

Lue myös

X