Äitiasiaa

Palutuminen / 4 kk vauvan syntymän jälkeen

1.11.2017 Teksti:

IMG_2235IMG_2236
Ensimmäiset 4 kk menivät ihan hujauksessa, justhan me vasta tultiin synnäriltä kotiin! Palautuminen ja mielentilat yms synnytyksen jälkeen ovat varmasti aika paljon puhuttu aihe ja nyt kun omakohtaista kokemusta on jo kahden osalta, on aika kiva niputtaa yhteen sitä mitkä fiilikseni ovat olleet ensimmäisen ja toisen synnytyksen jälkeen ja mitä eroja on ollu niin fyysisesti kuin psyykkisesti! 🙂
Psyykkisellä puolella nostaisin esiin baby bluesin, joka johtuu hormonitasojen nopeasta madaltumisesta ja se on yleistä muutama päivä synnytyksen jälkeen. Yleensä se kestää viikosta pariin viikkoon ja joillakin se voi jatkua hieman pidempään. Mä koin ehdottomasti baby bluesin paljon voimakkaammin tytön kanssa, joskin ehkä siihen saattoi vaikuttaa sekin kun ei ehkä ollut samalla tavalla vielä varma vauvan käsittelystä? Tosi vaikea sanoa.. Kyllä mä tämänkin kohdalla itkua väänsin ihan mitättömistä asioista ja ekoina viikkoina tunteet meneekin ihan vuoristorataa. Yhtenä hetkenä olet onnesi huipulla ja seuraavana nyyhkytät ties mitä maailman vääryyksiä sohvan nurkassa. Kaikki normaaleja tunteita sanoisin!
Baby bluesin lisäksi hormonit auttavat myös yöherätyksiin! Mä voin nimittäin sanoa, että nyt kun yöherätyksiä on keskimäärin kaksi (ja tutin suuhun laittoja välillä), mä olen paljon väsyneempi kuin silloin kun poika söi koko ajan enkä saanut juuri lainkaan nukuttua. Aika monet itseasiassa sanoo, että ekat kolme kuukautta menee tosi iisisti kun on hormonit jeesaamassa. Heh, tarkoittaako tämä sitä, että vauvan pitäisi alkaa nukkua yön läpi kolmen kuun jälkeen? 😀 Kelpaisi mulle! Tyttöhän nimittäin veteli tuollaisia 10 h:n pätkiä jo tässä vaiheessa ja ne ovat kyllä vain yksi unelma tämän pojan kanssa vaikka paljon parempaan suuntaan ollaankin menty.
Fyysisellä puolella palautuminen oli aika samankaltaista kuin ekan kanssa. Painoa mulle tuli ekassa 14 ja tokassa raskaudessa 15 kiloa ja nyt 4 kk:n jälkeen paino on sama kuin ennen raskautta. Viimeksi paino tippui muistaakseni nopeammin, mutta en ole satavarma. Kehon koostumus on aikalailla sama kuin viimeksikin raskauden jälkeen ja vaikka ulkomuoto onkin jo ihan solakka, voimaa puuttuu vielä paljon ja alavatsa hakee vielä paikkaansa. Lääkäri oli sitä mieltä, että vatsalihakset eivät erkautuneet lainkaan, mutta niinä harvoina jumppakertoina olen lähinnä tehnyt syviä vatsoja hyvin varovaisesti. Linea negrakin on vielä, kauankohan siinä menee että lähtee pois? En muista lainkaan tytön ajoilta.
Liikunnan osalta olen pojan kanssa tehnyt toistaiseksi kävelyitä ja kevyttä kotijumppaa silloin tällöin (eli kun muistan, ehkä kerran viikossa). Ulkoilu on kuitenkin se pääjuttu nyt ja näin tulee varmasti olemaan vielä ainakin jonkun aikaa. Myönnän nimittäin, että olen about 80% ajasta aika väsynyt enkä oikein jaksa lähteä hirveästi vielä huhkimaan. Ehtiihän sitä myöhemminkin. Yksi asia mihin on pakko kuitenkin kiinnittää huomiota on aina vain pahenevat yläselkäjumit, jotka tuskin helpottuvat itsestään tuota 8 kiloista poikaa kanniskellessa.  Just tuossa mietin, että yritän vaikka joka ilta venytellä esim 10 minuuttia sillä niskajumit alkaa näkyä jo päänsärkyinä ja jopa yläselän vihlontana. Ehkä olisi aika buukata aika hierojalta venyttelyn lisäksi niin saisi vetreämmän olon, se jos mikä on tavoittelemisen arvoista!
All in all, palautuminen fyysisellä tasolla on ollut aikalailla samanlainen ja samatahtinen prosessi molempien raskauksien jälkeen. Eihän sitä koskaan palaa täsmälleen samanlaiseksi kuin ennen raskautta ja se on mulle täysin ok. Kunhan on hyvä olla ja ryhdikäs ja niin energinen olo kuin tilanne sallii (ja viime yönä sallittiin ekoja unia jopa 3.30 asti!!!!), niin sillä pääsee pitkälle.
Nyt tuo vauva tuolta heräilee, joten eikun syömään välipalaa. Hmm, tämä poika on muuten nälkäinen tyyppi ja vielä en ole mitään sosetta tehnyt mikä ei olisi hänelle maistunut. Tämä poika ja siskonsa ovat kuin yö ja päivä, mutta siitä enemmän toisessa postauksessa! 🙂
Mukavaa keskiviikkoa kaikille!:)

Kommentit (9)

Kiva kun vastasit! Niinhän se on, että erilaisia me ollaan kaikki. Mulla painoa taas ei ensimmäisten kuukausien aikana tullut yhtään mutta nyt se on ja pysyy. Katsotaan sitten, kun imetys vähenee ja päättyy. Kiitos blogista – ilo seurata varsinkin, kun oma vauva on ihan samanikäinen (syntyi 30.6.).

Mulla tulee pian 9kk synntyksestä ja linea negra näkyy edelleen haaleana! Musta se on ihana muisto synnytyksestä ja vähän harmittaa kun se pian varmaan tuosta häipyy kokonaan. 🙁
Meidän poika on kans aivan ruoan perään, ja kaikki uppoo mitä tarjotaan! ?

Piti kirjottaa, että muisto raskausajasta mutta anyway. ?

Mulle tuli linea negra esikoisen raskauaikana. Esikoinen nyt 2v9kk ja linea negra pitää pintansa. Kuopus 9kk. 🙂

Mielenkiintoinen postaus ja kiva tietää että hormonit auttaa alussa, ne yöherätykset on sellainen asia mikä jännittää eniten vauvan kanssa. Itsellä kun vaikuttaa tosi paljon mielialaan lyhyet yöunet. Tosi hyvin oot kyllä palautunut ja näytät todella hyvältä! <3 Minustakin tuo linea negra on vaan söpö ja kiva muisto raskaudesta!

Äh niskajumit niin inhottava riesa ? Tuli mieleen et mulla auttaa akuutisti kun lacrosse palolla availen pahimpia jumeja sekä rullailu putkirullalla ja ihan makoilu rulla niskan alla autaa myös. Tsemppiä arkeen !

Nyt olen iltaisin yrittänyt niskaa ja yläselkää avata. Tennispallo nyt ihan alkuun on ollut tosi toimiva ja sit toki erilaiset venytykset. Se on kyllä ihan uskomatonta, miten paljon jumit vaikuttaa olotilaan! Itsestään tosiaan on pidettävä huolta vaikka se välillä tässä vauva-arjen keskellä pääseekin unohtumaan! Kiitos tuhannesti ja ihanaa syksyn jatkoa! 🙂

Mulle tuli raskaudessa noin 12 kg, joista 3 kg jäi synnytyksen jälkeen. Oon täysimettänyt 4 kk ja samat kilot on edelleen. Jos syön vähemmän, se vaikuttaa selvästi heti maitomäärään. Laskiko sulla paino itsekseen imetyksen myötä vai laihdutitko myös?

Mulla raskaus kerää kiloja ”helposti” heti alkuun luultavasti juuri imettämistä ajatellen, sillä kilot karisee ihan itsestään vaikka paljon normaalia enemmän imetysaikana olenkin syönyt jo ihan nälästä johtuen. Joillakin sit taas monesti kilot lähtee vasta imetyksen jälkeen kun keho haluaa niistä pitää kiinni, taidetaan kaikki olla tosi erilaisia! 🙂 ja mulla sama juttu että jos liian kevyesti syön niin tuntuu samantien että maitoa ei ole samoissa määrin! 🙂

Kiva kun vastasit! Niinhän se on, että erilaisia me ollaan kaikki. Mulla painoa taas ei ensimmäisten kuukausien aikana tullut yhtään mutta nyt se on ja pysyy. Katsotaan sitten, kun imetys vähenee ja päättyy. Kiitos blogista – ilo seurata varsinkin, kun oma vauva on ihan samanikäinen (syntyi 30.6.).

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *