Baby Bear Wears

Pastellinen asu

26.3.2016 Teksti:

Sain napsittua tytöstä muutamia kuvia kun oltiin lähdössä kaupungille. Hän oli niin syötävän suloinen tuossa pastellinturkoosissa takissaan, samansävyisten seinien ympäröimänä että monet kuvista pääsevät kehitettäväksi ja kehyksiin. Pandaa ei tohdittu jättää kuvista lainkaan pois, se on nimittäin tytön paras kaveri aina Scruffy-karhun (tai Kapi kuten tyttö sitä kutsuu) lisäksi. Näille molemmille pitää antaa aina iltaisin about kymmenen suukkoa ennen kuin tyttö malttaa mennä nukkumaan, aika suloista!
P3120001P3120022P3120023
Tällaisia kuvia käsitellessä on vaikea pysyä päätöksessäni olla näyttämättä tytön kasvoja. Hän on niin ihana pieni rakas että mitä siitä voisi aiheutua haittaa? Mutta järki sanoo tuolla päänsisällä kuitenkin sen etten halua tytön nimeä tai kasvoja internetiin omasta toimestani. Jos hän näin haluaa vanhemmiten toimia niin fine, mutta löytyypä sit googlettemalla hänen nimeään pelkästään sellaista sisältöä jonka hän on itse sinne laittanut, ei mitään sellaista minkä minä olen laittanut. Ymmärrättekö mitä haen takaa?
Vaikka tietyllä tavalla some ja internet ovat yhä kasvavissa määrin osa elämäämme, en halua että tyttö joutuu minun valintojeni vuoksi siihen tilanteeseen että hänet tunnetaan jo valmiiksi ja että hän ei tietyllä tavalla voi lähteä ”puhtaalta” pöydältä. Tottakai ihmiset näkevät meitä kaupungilla ja kuulevat meidän kutsuvan häntä nimellään, mutta se ei jää googlen muistiin. Olen itse perehtynyt jossain määrin viestintä ja informaatio-oikeuteen ja eräs kiinnostavista graduaiheista olikin se missä määrin vanhemmat voivat uhrata lapsensa oikeutta yksityisyyteen.
En missään tapauksessa tuomitse heitä jotka toimivat eri tavalla, lasken itseni ehkä vain todella varovaiseksi kaiken suhteen!
Oli miten oli. Lapset ovat ihania ja heidän hymynsä ja ilmeensä niin vilpittömiä ja rehellisiä että pitäisi ottaa mallia! <3
Mukavaa lauantaita teille kaikille!

Kommentit (16)

et tainnut lukea koko artikkelia joka oli lehdessä. Siellä vielä erikseen mainitaan että tyttärestäni käytetty nimi on meidän lempinimi joka tulee meidän omasta ”jutusta”. Se ei ole hänen oikea nimensä. 🙂

Vaikka ei näy kasvoja, aivan ihana! <3 Ymmärrän päätöksesi täysin, itsekkään en halua esim. facebookkiin laittaa oman tyttöni kasvoja, vaikka periaattessa pitäisi näkyä vain kavereille. Mutta silti. Ja sinulla vielä työ somessa, niin tyttösi varmasti arvostaa päätöstäsi vanhempana.

Mulla on Facessa sama. Koskaan ei ole nimeä tai kasvoja siellä näkynyt. 🙂

Minun mielestä kans hyvä päätös olla laittamatta kasvokuvia nettiin. Ihana hän on silti! Kauhulla olen joskus katsonut kun keskustelupalstoilla arvostellaan joidenkin bloggaajien lasten ulkonäköä ym. Järkyttävää. Ne lapset on ihan viattomia. Mutta aina noita keskenkasvuisia aikuisia löytyy ja kun ei laita lapsestaan kuvia nettiin niin hän ei tosiaan sit googlettamalla löydä itsestään jotain haukkumiskeskustelua. Ihan vihaksi pistää ku ajatteleekin.

Tavallaan ymmärrän mitä tarkoitat ja hienoa että ajatrelet asiaa. On ihan mukavaa katsella ystävien ja sukulaisten lasten kuvia esim facebookista mutta itsellämme on periaate että tytöstämme emme jaa mitään kuvia someen vaikka välillä tekisi kuinka mieli. ? mutta, en ymmärrä mitä merkitystä lapsiperheblogitapauksissa enää on sillä vaikka lapsi esiintyisikin omalla nimellään ja myös kasvot näkyvissä, sillä onhan karkeasti ottaen näiden lasten kakkavaippajutut, imetysasiat, harrastukset, huoneet, rakkaimmat lelut, suosikkiruuat yms jo joka tapauksessa jaettu nettiin eikä lapsi voi enää myöhemmin valita mitä hänestä netissä jo syntymästä asti on jaettu. On helppo selvittää lapsen historia kun tietää kuka äiti tai isä on. Ehkä ymmärrät mitä tarkoitan, eikä ole tarkoitus pahoittaa sinun tai kenenkään muunkaan mieltä mutta ehkä herätellä ajatuksia nykypäivän somemaailmasta lapsen näkökulmasta. ?

Eihän se ole ollenkaan sama asia että kulkeeko omalla nimellä vai ei.. Kyllä nimen voi selvittää, tai lapsen nähdä meidän kanssa ulkona, mutta nettiin sitä ei voi laittaa jos minä en sitä ole sinne laittanut. Jokaisella on identiteetin suoja ja henkilötietojen levittäminenhän on rikoksena tunnistettu teko. Kasvot ja nimi ovat se mitä hakemalla jotain voi löytää (kasvohakujakin alkaa jo ilmaantumaan), ei se mikä lapsen lempilelu on tai mitenkä kauan häntä imetin. 🙂 En nyt ihan ymmärrä näkemystäsi. Oletko siis sitä mieltä, että joko lapsi ei koskaan ole missään somessa, ei nimellä eikä kuvalla tai sitten hän on siellä tai ainakin pitäisi olla täysin?

Kysymykseesi haluan vastata, että jokainen vahempihan tekee itse päätöksen siitä mitä jakaa lapsestaan internettiin. Minulle on ihan sama jaetaanko kaikki, ei mitään vai jotakin kun kyse on muiden lapsista. Kerroin vain oman mielipiteeni ja sen että oma lapsemme ei esiinny somessa mitenkään. Yritin herätellä pohtimaan että ajatteletko todella että lapsesi identiteetti on suojattu kun kuitenkin omasta raskausajastasi lähtien olet kuitenkin hyvin paljon tietoa hänestä tänne jakanut. Ja sinun sekä miehesi nimet tosiaan ovat lukijoiden tiedossa. Pohditko, mitä tyttäresi ajattelee vaikkapa 15 vuotiaana asioista itse? Vielä et voi hänen kantaansa asiaan mitenkään tietää. Ja netissä jaettua tietoa ei saa sieltä koskaan pois. En edelleenkään syyllistä sinua tai muitakaan perhebloggaajia mistään mutta kun kerta itse otit asian esille niin en voinut olla kommentoimatta. ? Blogissasi on paljon mielenkiintoisia juttuja ja pidän blogien lukemisesta mutta välillä aina ajattelen onko perhebloggaus lapsen edun mukaista.

”ajatteletko todella että lapsesi identiteetti on suojattu kun kuitenkin omasta raskausajastasi lähtien olet kuitenkin hyvin paljon tietoa hänestä tänne jakanut.”
^Onko kenenkään identiteetti täysin suojattu? Tiedät monien ihmisten nimiä vaikket heitä tuntisikaan. Nimi ja kasvot ovat kuitenkin se mikä netin maailmassa vaikuttaa. Minulla ei ole blogissani noloja kuvia, ei vähäpukeisia kuvia, ei kasvoja joihin voi yhdistää nimen, jne. Näitä pidän itse tärkeimpinä kriteereinä netin maailmassa. 🙂

Kannattaa nyt muistaa, että kaikki mitä nettiin laittaa myös pysyy siellä. Kyllähän kuka tahansa voi mennä lukemaan aiempaa blogia, josta löytyy tietoja raskausajasta ym. ja moni siellä kerrottu asia löytyy tallennettuina esim. keskustelupalstoilta. Kun lapsesta on oma bloginsa olemassa, niin on vähän hassua väittää, että yrittäisi jotenkin erityisen paljon suojella lapsen identiteettiä. Siinähän on aika selkeä ristiriita, eikö? Esim. täällä on mainittu tästä ristiriidasta: http://unionimedia.fi/lapsen-oikeudet-mediassa/. Onhan se selvä asia, että olet jo tehnyt lapsestasi julkisen, eikä hän voi enää itse päättää mitä ja kuinka paljon omasta elämästään haluaa jakaa julkisuuteen. Nimeäkään ei ole kovin vaikea päätellä, kun olet lempinimen jo kertonut ja siitä on helppo päätellä oikea etunimi, kun mies on englantilainen. Sukunimikin on selvillä, kun mainostit miehen firmaa toisessa blogissa.
Ymmärrän kyllä harmistuksen, eihän se ole mukavaa, kun joku antaa rakentavaa kritiikkiä tai kommentoi jotain mikä ei miellytä. Ihmisestä kertoo kuitenkin aika paljon se, miten hän suhtautuu siihen, etteivät kaikki ajattele samoin ja kuinka hyvin pystyy näkemään ne muiden näkökulmat. Jokainenhan meistä taplaa tyylillään ja jos haluaa tehdä omasta lapsestaan blogin ja tienata sillä rahaa, niin se on selkeä arvovalintakysymys. Mutta silloin ei ehkä kannattaisi väittää, ettei näin ole. 🙂

”haluaa tehdä omasta lapsestaan blogin ja tienata sillä rahaa, niin se on selkeä arvovalintakysymys”.
^asia ei ole ihan näin. Mustan ja valkoisen välillä on tuhansia sävyjä. Sillä ei ole mitään merkitystä voiko lapsen nimen päätellä (epäilen suuresti), vaan sillä olenko sen internetiin laittanut. Kukaan ei voi hänen nimeään googlettamalla löytää mitään, ei hänen kasvojaan eikä hänen henkilöään. Mä lähestyn asiaa nyt ehkä hieman juridisemmin. Tai sanotaanko näin että suurin osa jo Facebookissa jakaa lapsestaan huomattavasti arkaluontoisempaa tietoa kuin mitä minä olen koskaan blogissa. 🙂
Ja se että blogit ovat rahanlähteeni. Tiesitkö että tämä blogi on täysin minimaalinen toiseen blogiini verrattuna? Niin tienestien kuin lukijoidenkin suhteen. Rahasta en mitään tekisi tässä elämässä ja mielestäni näin väittäessäsi korostat omaa paremmuuttasi. Tämä on minun mielipiteeni..

Jokainenhan meistä joutuu tekemään töitä leipänsä eteen, enkä ole sanonut että bloggaaminen olisi huono tapa ansaita. 🙂 Pikemminkin päinvastoin, siinä on monia elementtejä, mitä arvostan omassa työssänikin. Eri asia sitten millaista sisältöä tuottaa ja siinä suhteessa asiat on edelleenkin arvovalintakysymyksiä. Jos haluaa olla julkisuuden henkilö ja tehdä blogin, jossa lapsen elämä on keskiössä, niin samalla tekee sen valinnan, että lapsesta tulee myös julkinen henkilö. Tietenkään mikään ei ole niin mustavalkoista, mutta ei myöskään ole välttämättä hyvä lakaista maton alle sitä mahdollisuutta, että lapsi joutuu omien valintojen takia tahtomattaan julkisuuteen. Elämä on valintoja ja harmaata on se, että myöntää että kaikissa asioissa on varjopuolensa, niin ne hyvät kuin huonot puolet.

Ja lisään nyt vielä, että eihän se, että tienaa tästä blogista vähemmän kuin toisesta, tarkoita sitä, että tää ei silti olisi kaupallinen blogi, josta tienaa rahaa. Ja se, että koska muut julkaisee FB:ssa enemmän, niin itse ei tarvitsisi miettiä omia valintojaan. Mut nää nyt oli varmaan aika päivänselviä asioita.

Kuten itsekin sanoit, ne ovat päivänselviä asioita. Viittasin tienesteihin siksi että itse nostit ne esiin. Ja varmasti muita ihmisiä kunnioittavana ihmisenä ymmärrät myös sen, että jokainen ihminen on varmasti tahollaan miettinyt omat valintansa läpi moneen otteeseen ja päätynyt itselle sopivaan ratkaisuun. 🙂

Olen kyllä samaa mieltä edellisten kommentoijien kanssa siitä, että jos lapsen identiteettiä haluaa suojella, niin silloin KAIKKI tieto mitä hänestä jaetaan on ristiriidassa tämän periaatteen kanssa. Itse en jaa somessa lapseni henkilökohtaisia asioita ollenkaan, kuvista puhumattakaan. Mutta ei siinä mitään, kyllä toki itsekin mielelläni luen perheblogeja ja tämäkin blogi on oikein mukava ja positiivinen ?

Kommentistasi ymmärsin, että esimerkiksi Facebookin maailmaan lastensa kuvia postaavat olisivat jotenkin heittäneet lapsen identiteetin täysin susille? Tai että lapsensa identiteettiä ei voi suojella jos on missään määrin jakanut tietoa? Mun mielestä kaikki asiat eivät ole ihan niin mustavalkoisia..

Yhden artikkelin perusteella tänne blogiisi nyt päädyin, ja artikkelissa mainitaan miehesi sukunimeä myöten, sekä myös tyttösi nimi… Ihan yleinen artikkelo netissä, joka käsittelee blogiasi ja on teillä tehty haastattelu. Tiedätkö mitä tarkoitan, vai laitanko linkkiä?

et tainnut lukea koko artikkelia joka oli lehdessä. Siellä vielä erikseen mainitaan että tyttärestäni käytetty nimi on meidän lempinimi joka tulee meidän omasta ”jutusta”. Se ei ole hänen oikea nimensä. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *