Xenia's day

Porvoo asuinkaupunkina

Teksti: Xenia

Mulle tuli jostain syystä kauhea hinku päästä tänne kirjoittamaan (lue:kehumaan) Porvoota asuinkaupunkina kun siitä eilen Instagram -postauksessa mainitsin. Halusin kuitenkin avata hieman enemmän sitä, miksi täällä haluamme asua ja mitkä asiat täällä kaikkein eniten miellyttävät. Kirjoittelen tätä pieni potilas kainalossani, eli todennäköisesti tässä menee koko aamupäivä vähintään, mutta eipä se haittaa. Kainalossa viihtyminen on jo sen verran harvinaista tätä nykyä, että otetaan se mitä annetaan. <3

Ehkä nyt ihan ensimmäisenä on kuitenkin selvennettävä se, että mä rakastan myös Helsinkiä ja aina välillä leikitellään sillä ajatuksella, että asuisimme siellä. Joku siinä ajatuksessa kuitenkin ahdistaa aavistuksen. Helsingissä meitä viehättäisi nimenomaan keskusta-asuminen, sillä näen sen niin, että muuten voin yhtä hyvin asua Porvoossa. Keskustassa on kuitenkin aika kiireistä ja muistan sen, kuinka en oikein osannut rentoutua Helsingissä asuessani samaan tapaan kuin täällä. Rakastan sitä, että kotiovelta pääsen saman tien metsälenkille ja tonttia on reilusti. Tämä ei kuitenkaan ole ainut asia, miksi Porvoo niin suuresti minua viehättää, vaan on siinä paljon muitakin.

PB070048

Porvoon koko ja palvelut

Porvoo on mielestäni täydellisen kokoinen. Täällä on noin 50.000 asukasta ja se on tarpeeksi, että täällä on kuitenkin palveluita ja ravintoloita, mutta samaan aikaan saat nauttia pienen kaupungin rauhasta.  Lähes kaikkea mitä tarvitset löytyy täältä ja jos ei löydy, ne löytyvät vajaan tunnin ajomatkan sisältä. Itäkeskuksessa on paljon lastentarvikeliikkeitä, Kehä III:n varrella sisustusliikkeitä ja Helsingin keskustassa loput. Porvoosta löydät kuitenkin sellaista tunnelmaa, jota minä en isommissa kaupungeissa koe. Rakastan hyggeilyä ja Porvoossa on useampi paikka, jotka ovat sitä varten täydellisiä. Siitä lisää Porvoon vanhan kaupungin alla.

Lisäksi Porvoon koko tarkoittaa myös sitä, että voit asua täydellisen rauhan keskellä, mutta silti vain kilometrin tai pari keskustasta. Meiltä kävelee 15-20 minuuttia vanhaan kaupunkiin, mutta saamme samaan aikaan nauttia isosta tontista ja tilavasta kodista, jonka hinnalla saisimme varmaan kolmion Helsingin keskustasta.

PB070012

Lapsien kasvattaminen

Minua henkilökohtaisesti viehättää ajatus siitä, että lapset saavat asua rauhallisessa kaupungissa, jossa oma kotipiha jatkuu metsänä. Korostan sitä, että tässä ei ole oikeaa eikä väärää, vaan tämä on ihan prioriteetti- ja mielipidekysymys. Todennäköisestihän meidänkin lapset vielä lähtevät maailmalle joskus, mutta kenties hekin kokevat myöhemmin elämässään saman ahaa-elämyksen kuin minä tässä viiden vuoden aikana. Täällä on ihania päivähoitopaikkoja ja koulut ovat ihanan pieniä. Toki tässä nyt painaa sekin vaakakupissa, että minä olen kasvanut täällä, joten olen ehkä siinä mielessä puolueellinen, mutta minä näen sen ihanana asiana lapsen elämässä.

Etäisyys

Helsinkiin ajaa 45 minuutissa ja lentokentälle reilussa puolessa tunnissa. Porvoo on sijaintinsa puolesta aivan loistava vaihtoehto Helsingin esikaupunkialueille, joista pahimmillaan saattaa mennä Helsingin keskustaan aivan yhtä pitkä aika kuin täältä. Kaikki tarvittava on lähellä, mutta en koe joutuvani luopumaan mistään.

Porvoon vanha kaupunki ja kauneus

Sanokaa mun sanoneen, Porvoon vanhaa kaupunkia parempaa ei olekaan. Kesäisin täällä on paljon turisteja ja jokivarsi on niin kaunista, että oksat pois. Talvella vanhaan kaupunkiin sytytetään jouluvalot ja etenkin lumisateessa siellä on niin kaunista, että tekisi mieli itkeä (ja raskaushöyryissäni vähän tirauttelenkin vaan ajatuksesta:D ). Porvoon vanha kaupunki on mun näkemys idyllistä ja olemmekin salaa haaveilleet, että jonain päivänä asumme vielä siellä.

Porvoon vanhassa kaupungissa on ihania ravintoloita ja liikkeitä. Sieltä löytyy Zum Beispiel, Gabriel 1763, Anis cafe, Ranta-aitta, Fryysärinranta, cellar cafe, Paahtimo ja useampi kahvila. Lisäksi vanhasta kaupungista löytyy ihania liikkeitä. Siellä on niin Welmans (koti- ja keittiötarvikeliike), Vanille Home (sisustus- ja vaate-liike, Sasu’s Plyhouse (sisustusliike), By Pias (vaateliike), Finform (sisustus-ja kotiliike), Riimikko (ihana vanhan ajan leluliike), Jokikatu 8 (sisustus) ja useampi kauneushoitola kuten Ecoskin ja Relaxcenter. Lisäksi Brumbergin myymälä sijaitsee vanhassa kaupungissa, joten täällä käydessä kannattaa ehdottomasti ostaa lakritsitoffee-paloja, lakua ja alkulakuja. Nousee ihan vesi kielelle.

PB070064

Rakentaminen

Porvoon on hyvä kaupunki rakentaa koti. Meidän ystäväporukasta useampikin on rakentanut jo ja useampi miettii rakentamista. Täällä on kohtuuhintaisia tontteja kaupungilla ja alueet ovat todella kivoja. Lisäksi voit löytää ihan oikotieltä vaikka millä mitalla tontteja aina edullisemmista tonteista merinäköala- ja merenrantatontteihin, jotka nekin ovat kuitenkin huomattavasti pääkaupunkiseutua edullisempia. Samaan aikaan koen Porvoon rakennusvalvonnan järkeväksi ja meillä ei ainakaan ole koskaan ollut mitään ongelmia heidän kanssaan asioidessa. Vanhaan kaupunkiin rakentaminen voi toki olla vaikeampaa (museovirasto), mutta noin yleisesti Porvoo on ihana paikka rakentaa oma koti.

Perhe, ystävät, muistot ja oma persoona

Toki meillä painoi tänne takaisin muuttaessa vaakakupissa nimenomaan se, että minä olen täältä kotoisin. Tuntuisi jotenkin hassulta valita joku toinen kaupunki kun vanhempani ja veljeni asuu täällä sekä suuri osa ystävistäni. Meillä on täällä niin ihana porukka, etten tarvitse mitään muuta ja jotenkin tuntuisi kolkolta ajatella, ettemme syystä tai toisesta täällä asuisi. Tulevaisuudesta ei voi tietenkään koskaan tietää, mutta täällä koemme saavani enemmän vastinetta rahoille kuin Helsingissä. Sekin toki niin henkilökohtaisista tarpeista ja toiveista kumpuava asia, mutta saan täällä asua tilavammin ja laittaa ylimenevät rahat toiseen asuntoon. Jos asuisimme esimerkiksi Helsingissä, joutuisimme tinkimään joko koosta tai sijainnista, josta täällä emme mielestämme joudu tinkimään.

Tähän kaiken päälle kun lisää vielä mun kohtuu levottoman luonteeni, Porvoo on juuri sopivaa vastapainoa sille. Täällä on todella hyvä asua!<3

 

X