xenia's day

Puutalo vai kivitalo?

Teksti: Xenia

Kun ostettiin tuo tontti alkuvuodesta ja juteltiin ensimmäisen kerran arkkitehdin kanssa runkomateriaalista, emme oikeastaan edes miettineet kun vastasimme, että puu. Puisia taloja kun on tässä tehty jo kolme, niin tuttu ja turvallinen vastaus tuli sieltä.

Aloimme kuitenkin miettimään viikonloppuna erilaisia vaihtoehtoja ja päädyimme nyt siihen, että mitäs jos tehtäisiin talo sittenkin kivestä. Kaava mahdollistaa lähes minkä vaan materiaalin ja sävyn kun vanhaa asemakaavaa on, eli siitä ei ole kiinni. Meille on kuitenkin tulossa kellari, joten loppupeleissä sitä harkkoa tulee joka tapauksessa käytettyä aika paljonkin, joten miksipäs ei jatkaisia samaa materiaalia koko rungon.

Olemme ennen sivuuttaneet nämä puhtaasti siksi, että ajattelimme kivitalojen olevan huomattavasti kalliimpia ja projektien tarkoitukset ja sijainnit ovat toki sanelleet paljon myös. Tässä tulevassa talossamme aiomme kuitenkin olla ja asua kenties koko sen ajan kun lapset ovat kotona, joten ns käyttöikää jo ihan omastakin takaa ehtii tulla huimasti. Siinä ehtisi rakennematskujen kalliimpi hinta verrattuna puuhun maksaa itsensä takaisin matalampien lämmitys ja viilennyskustannusten muodossa ja toki jälleenmyyntiarvokin on usein kivitaloissa aavistuksen korkeampi.

Lisäksi tuo meidän inspisraatiokuva taloon on jo itsessään sellainen, jossa rappausta on. Ja siihen kun laittaisi noita puuyksityiskohtia nimenomaan puusta jota ei lähdettäisi maalaamaan, olisi ns talon ylläpito helppoa. (ei ulkomaalausta yms)

Lisäksi meitä kiinnostaisi tulevaan kotiin aurinkopaneelit, jotka saisi kivasti ”piilotettua” julkisivusta kun katto ei ole hurjan kalteva. Nekin maksaisivat itsensä varmasti vuosien saatossa takaisin. Maalämpöä ei harmi kyllä saada, kun kyseessä on pohjavesialue, mutta mennään samalla ja hyvin edulliseksi havaitulla ilma-vesilämpöpumppu ratkaisulla. Ja toki me varmaankin otetaan myös se varaava takka, koska why not?

Alustavien suunnitelmien mukaan talo tulee L-n mallisena niin, että pitkässä sivussa on oleskelutilat ja keittiö ja pienessä siivessä meidän makkari + vaatehuone ja kylppäri. Siitä sit helposti käynti ylös missä neljä makkaria ja pyykkihuone+kylppäri. Kellarissa on sit ”mudroom” erillisellä sisäänkäynnillä, sauna – kylppäri ja joku varasto. Rakennusoikeutta meillä on 208 neliötä, mutta kellarista tulee ”lisätilaa” varmaan joku 50 neliötä. Eli siis aavistuksen isompi kuin tämä nykyinen, mutta ei huomattavasti. Sen verran halutaan kuitenkin neliöitä käyttää nimenomaan ”pääkerroksessa”, että tehdään lasten makkarit varmaan 12 neliön kokoisiksi (hyvin mahtuu myös silloin kun ikää on ja huoneessa viettää enemmän aikaa, mutta ei ns liikaa tilaa) ja yritetään pitää yläkerta kompaktina ja sit panostaa neliöt avaraan oleskelutilaan. Puhetta on ollut nyt myös siitä madalletusta oleskelutilasta, johon voisi tuoda takkaa myös. Tuossa esimerkeissä näkyykin yksi mun inspiraatiokuvista. Miten upea!

Ikkunapintaa tulee suuresti L:n sisäpuolelle, ja L:n lyhyt sivu ikään kuin sulkee meille todella privaatin sisäpihan. Sinne sit terassia, mutta myös jotain liuskiveä yms erilaista. Ja sit trampat yms sivuun, etteivät ne ole ensimmäisenä siinä kauniin pihan edessä. Tämä mua tällä hetkellä tässä nykyisessä ärsyttää. Ei oikein voinut sijoittaa tramppaa mihinkään sellaiseen paikkaan, mistä sen näkisi tarpeeksi hyvin sisältä (että näkee mitä lapset puuhailee) sen kuitenkaan olematta ihan siinä kaiken keskellä. #firstworldproblems.

Nyt siis kuitenkin viimeiset silaukset tähän tällä hetkellä meneillään olevaan taloprojektiin, joka on aikalailla nyt valmis. Jos kaikki menee hyvin, muutto on vielä tällä viikolla. Apua!

Seuraava taloprojekti alkaa kyllä vasta ensi keväänä, mutta kuten sanottu, halusimme nyt pureskella ideoita ajan kanssa. Tästä kun olisi tulossa meille koti pidemmäksi aikaa. On tää kyllä hauskaa ja vielä hauskemmaksi sen tekee se, että lapseni tulevat asumaan suuren osan lapsuudestaan samassa osoitteessa kuin minä olen koko lapsuuteni asunut. Aika uskomatonta itseasiassa!<3

Haluaisin muuten kuulla teiltä, minkä runkomateriaalin te valitsitte ja miksi?

X