Xenia's day

Raakasuklaa - terveellinen herkku

Teksti:
Xenia

Olen lähiaikoina huomannut viettäväni entistä enemmän aikaa keittiössä kokaten ja leipoen milloin mitäkin. Raakasuklaan tekoon päädyin vähän vahingossa. Olin nimittäin monen monta kertaa miettinyt kokeilevani sen tekemistä, mutta ajatellut sen olevan jotenkin liian haastavaa ja työlästä – aivan turhaan.

Raakasuklaan tekeminen tuo tämän terveellisen herkun helposti saataville, mutta myös huomattavasti valmiina ostettua edullisemmaksi. Raakasuklaa on normaaliin suklaaseen verrattuna terveellisempää, sillä sitä ei käsitellä yli 42 asteen lämmössä, joka takaa sen, että ravinteet säilyvät. Kaakao sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka suojelevat elimistön soluja, mutta lisäksi myös aivotoimintaan ja koko kehoon vaikuttavia ainesosia, kuten esimerkiksi mielihyvän tunnetta lisäävää serotoniinia. Mun logiikka on se, että rakastan suklaata, joten jos voin samalla saada siitä terveyshyötyä niin hyvä niin. Muutenkaan en usko siihen, että kiellän itseltäni jotain. Silloin haluan sitä entistä enemmän. Muistan kuinka ennen söin viikot yltiöterveellisesti ja viikonloppuna vedin aivan överit. Nyt syön joka päivä aika samalla tavalla. Yleensä ravintorikasta ruokaa, mutta joka päivä myös jotain hyvää. Ruoka on elämän yksi nautinnoista!<3

Olen nyt harjoitellut raakasuklaan tekoa jonkun aikaa ja minulle on muodostunut pari eri tapaa tehdä tätä. Tavallisen raakasuklaan lisäksi olen tehnyt appelsiiniraakasuklaata ja lisännyt myös maitojauhetta tähän herkkuun, jolloin mausta tulee todella pehmeä.

Tumma raakasuklaa

  • 150g raakakaakao massaa
  • 80g raakakaakaovoita
  • 90g makeutusta (jauhettu kookossokeri esim – käytä kookossokeria tehosekoittimessa)
  • ripaus suolaa
  • pieni loraus vaniljauutetta

Mittaa ainekset valmiiksi erillisiin kulhoihin ja laita kaakaomassa ja kaakaovoi yhteen kulhoon (metalli on paras, koska johtaa lämpöä hyvin). Lämmitä massaa vesihauteessa kunnes se on sulanut (noin 42 asteista) ja lisää sen jälkeen makeutus ja mausteet. Tässä vaiheessa voi lisätä myös esimerkiksi yhden appelsiinin raastetun kuoren ja puolikkaan mehun. Käytä sekoittamisessa pientä vispilää ja ota aikasi, jotta seoksesta tulee sileää.

Kun massa on tasaista, voit temperoida suklaa, jolloin suklaasta tulee kiiltävää ja koostumukseltaan parempaa. Temperoinnissa kulhossa oleva suklaamassa viilennetään kylmässä vesihauteessa 27 asteiseksi ja lämmitetään sen jälkeen lämpimässä vesihauteessa 31 asteeseen. Tähän vaiheeseen tarvitset siis ison kulhon jossa kylmää vettä sulatusvaiheessa käytössä olleen lämpimän vesihauteen lisäksi sekä myös lämpötilamittarin.

Kun suklaan lämpötila on 31 asteessa, voit siirtää massan muotteihin. Silikonimuotit toimii parhaiten, mutta myös pieni pelti tai kulho toimii hyvin – laita pohjalle esim leivinpaperi niin suklaa on helppo saada pois kulhosta.

Tämän jälkeen voit siirtää suklaan jääkaappiin jähmettymään ja jähmettymisen jälkeen säilyttää suklaan huoneenlämmössä! 🙂

Maitosuklaa

  • 120g raakakaakao massaa
  • 80g raakakaakaovoita
  • 60g maitojauhetta
  • 40-50g kookossokeria jauhettuna
  • loraus vaniljauutetta
  • ripaus suolaa

Muuten sama prosessi kuin yllä, mutta makeutusta lisättäessä lisää myös maitojauhe. Jos seos tuntuu liian jäykältä lisää vähän kaakaovoita kerrallaan ja makeutusta tarvittaessa maun mukaan.

Appelsiini suklaa

  • 150g raakakaakao massaa
  • 80g raakakaakaovoita
  • 90g makeutusta (jauhettu kookossokeri esim – käytä kookossokeria tehosekoittimessa)
  • ripaus suolaa
  • pieni loraus vaniljauutetta
  • appelsiinin kuori
  • puolikkaan appelsiinin mehu

Muuten sama prosessi kuin yllä, mutta makeutusta lisättäessä lisää myös appelsiinin kuori ja mehu.

Raakasuklaata voi tehdä monella eri tavalla ja raakakaakaomassa tekee suklaaseen enemmän purutuntua kuin esimerkiksi raakakaakaojauheeseen tehty suklaa, joka sulaa mielestäni paremmin suussa. Kannattaa siis kokeilla tuotakin tapaa, jos raakakaakaomassaa ei löydy, mutta jauhetta ja voita on kaapissa.

Oletteko te testanneet raakasuklaan tekemistä itse? Pidättekö suklaastanne ihan pelkiltään vai jonkun lisämaun kera?

X