Xenia's day

Raudanpuutteen oireet ja hoito

Teksti: Xenia

Kaupallinen yhteistyö: Solgar

Raudanpuute ja sen oireet ovat olleet tapetilla hyvinkin suuresti viime vuosina. Monet puhuvat jopa trendistä, mutta itse haluaisin mieluummin kutsua tätä tietoisuuden lisääntymiseksi ja oman hyvinvoinnin edelle laittamiseksi.

Se on kuitenkin selvää, että raudanpuute on selkeästi ongelmana etenkin naisille. En oikeastaan tiedä kovinkaan montaa ystävääni, jota ei olisi käsketty raskauden aikana rautapurkille hemoglobiinien laskiessa selkeästi raskauden alusta tai sitä edeltävästä tilanteesta. Lisäksi vegaaninen ruokavalio, runsaat kuukautiset tai esimerkiksi raudan imeytymishäiriöt voivat vaikuttaa rauta-arvoihin. Tämä onkin paljon monisyisempi asia kuin pelkkä ruokavalion tai raskauden syyttäminen ja mielestäni onkin myös tärkeää seurata arvoja myös sen jälkeen kun rautavalmistetta on alkanut tarvittaessa käyttämään. Ja tähän liittyen en myöskään napsisi rautaa ilman, että olisin tietoinen arvoista etukäteen. Monet raudanpuutteen ”selvät oireet” kun voivat myös viitata johonkin ihan muuhun puutokseen tai sairauteen.

Raudanpuute todetaan elimistön rautavarastot mittaamalla eli helpoiten verestä mitattavan ferritiinin avulla. Jos ferritiinit jäävät alle 30 on raudanpuute ja anemian uhka. Anemia selviää hemoglobiinit mittaamalla, mutta pelkästään tuon arvon avulla ette tee mitään. Minulla esimerkiksi oli vielä alle 30 ferritiinit vaikka hemoglobiini oli noussut jo yli 130:nen. Lisäksi mielestäni on hyvä seurata itselle ominaista hemoglobiinia. Niiden viitearvot kun ovat nimenomaan viitearvoja eivätkä suosituksia. Viitearvot on laskettu niin, että 95% tutkituista näytteistä asettuu ala- ja ylärajan väliin. Toisin sanoen jos monella naisella on anemiaa ja/tai alhaiset rautavarastot asettuvat viitearvotkin helposti alemmaksi. Naisillahan viitearvot ovat 117-155 ja miehillä puolestaan 134-167. Mitään syytä sille, että naisen hemoglobiiniarvon tulisi olla miestä alhaisempi ei ole ja ainakin omalla kohdalla olisin tuolla alle 120:n arvoilla jo aivan aneminen. Minulle ominainen hyvä arvo on siellä 140:n paremmalla puolella.

_DSC0894-2

Raudanpuutteen oireet ovat hyvin laaja-alaisia. Väsymys on varmasti kaikille tuttu, mutta sen lisäksi raudanpuute voi oireilla muun muassa seuraavilla tavoilla:

  • Huimaus
  • Kalpeus (jos edennyt anemiaksi asti)
  • Hengästyminen ja heikentynyt yleiskunto
  • Keskittymiskyvyn puute
  • Ihon kuivuminen
  • Kynsien halkeileminen
  • Hiustenlähtö
  • Jatkuvat päänsäryt
  • Hermostuneisuus ja alakuloisuus
  • Selittämätön heikkouden tunne

Minulle selkeimpiä oireita ovat olleet väsymyksen ja sumean olotilan lisäksi päänsäryt, heikkouden tunne ja huimaus sekä hengästyminen.

Raudanpuutteeseen voi vastata ruokavalion avulla. Esimerkiksi verituotteet ovat todella rautapitoisia ja samaten punainen liha, mutta hyvin usein pelkkä ruokavalion korjaus ei korjaa jo syntynyttä rautavajetta, vaan on käännyttävä rautavalmisteiden puoleen. Nämä ovat kuitenkin tunnettuja vatsavaivojen aiheuttajia. Voisin väittää, että yli 90% rautavalmistetta syövistä kärsii ajoittain turvotuksesta, ummetuksesta tai vatsanväänteistä. Minulle rautavalmisteiden aloitus vajaa vuosi sitten oli kanssa melkoista vääntöä, mutta yritin sitkeästi jatkaa ja jonkun verran oireet hävisivätkin – ainakin siinä määrin, että laskin hyödyt haittojen edelle.

_DSC0936-2

Syksyllä kuulin kuitenkin yhteistyökumppaniltani vaihtoehtoisesta rautavalmisteesta, jonka luvataan olevan vatsalle hellävaraisempi. Koska olin edelleen kokenut vatsanväänteitä rautaa otettuani nyt raskauden aikana, päätin kokeilla uutta rautavalmistetta.

Solgarin Gentle Iron on tehokkaasti imeytyvä rautavalmiste, joka soveltuu erityisesti herkkävatsaisille. Tuotteen rauta on vatsaystävällisessä bisglysinaattimuodossa ja sopii henkilöille, jotka normaalisti saavat turvotusta, ummetusta tai muita oireita rautavalmisteiden käytöstä – eli siis hyvin monelle. Raskauden aikana vatsavaivat ovat muutenkin yleisiä, joten hyvin usein rauta saattaa aiheuttaa entistä enemmän vatsanväänteitä.

Solgar Gentle Ironin yksi kapseli sisältää 20mg rautaa ja tarvittaessa sitä voi napsia päivässä 5 kapselia, jolloin raudan määrä yltää 100mg:aan. Mä olen ottanut tätä päivittäin 100mg ja pitänyt välillä välipäiviä. Monet ottavatkin tätä nykyä rautaa joka toinen päivä imeytymisen tehokkuuden varmistamiseksi,mutta mä olen toistaiseksi jättänyt välistä vain silloin kun olen yksinkertaisesti unohtanut ottaa rautaa.

Solgarin Gentle Iron sopii kasvissyöjille ja ja vegaaneille ja lisäksi se on gluteeniton, maidoton, sokeriton, suolaton, tärkkelyksetön, soijaton, hiivaton ja vehnätön tuote. Mun vatsa on ainakin tykännyt tästä kovasti ja se parin tunnin päästä raudan nauttimisesta tuleva vatsanväänne on jäänyt pois. Mä nautin tän yleensä C-vitamiinin kanssa eli esimerkiksi hedelmän tai mehulasillisen kyydittämänä. 2 tuntia ennen ja jälkeen välttelen kahvia, maitotuotteita ja täysjyviä ja pyrinkin ottamaan raudan tyhjään vatsaan aamiaisen ja lounaan välissä. Kaikkia vitamiineja ja lisäravinteita ei kannata ottaa samaan aikaan. Esimerkiksi tällä hetkellä lisäravinteena syömäni kalkki huonontaa raudan imeytymistä ja niinpä otan sen yleensä vasta illasta.

_DSC1086

Raudanpuutteen kanssa kun on oppinut elämään se muutos rauta-arvojen noustessa on aivan valtava. Ajatus on kirkkaampi, innostun helpommin, energiaa on mielettömästi enemmän, hengästyminen ja yleiskunto paranee ja olo on vain kaikin puolin selkeämpi kuin ennen. Tekisi mieli potkaista itseäni persuksille kun en tosiaan silloin pojan raskausaikana aloittanut raudan syömistä vaikka hemoglobiinit olivat laskeneet sinne 110:n tienoille. Siihen päälle kun lisäsi vielä imetyksen ja kasvisruokavalion on aika loogistakin, että omat rautavarastoni olivat siinä huvenneet. Aiemmin olenkin kirjoittanut myös raudanpuutteen yhteydestä kuukautiskierron häiriöihin ja raskautumisen vaikeuteen. Käykääpä lukemassa tämäkin postaus! 🙂

Jos teillä on noita luettelemiani oireita käykää verikokeissa varmistamassa hemoglobiinit ja ferritiinit. Raudan lisääminen kapseleiden muodossa on nimittäin todella edullista ja sen tuoma muutos olotilaan valtava. Poissa on se kummallinen väsymyksen, heikkouden ja alakuloisuuden tunne, joka siivitti päiviäni ennen kuin päätin ottaa omista arvoistani selvää. Minä huomasin eron parin kuukauden kuluessa raudan syönnin aloittamisesta. Itseasiassa muistan kuinka mieheni vielä vitsaili, että pitäisikö sun napsia rautaa vähän vähemmän. Jotenkin pienikin muutos tuohon olotilaan vaikuttaa myös yleisfiilikseen ja asenteeseen tehden kaikesta positiivisempaa.

Solgar Gentle Ironia saa ostaa esimerkiksi Ruohonjuuresta, jossa purkki maksaa tällä hetkellä 13,5€! 🙂 Suosittelen lämpimästi kokeilemaan jos teillä tulee monista apteekin rautavalmisteista vatsaoireita!

Muita raudanpuutteesta kärsijöitä?

Lue myös

X