Xenia's day

Rv 37 kuulumiset ja ajatuksia uudesta linjauksesta synnyttäneiden tukihenkilöihin liittyen

Teksti:
Xenia

Hello kaikki. Mitenkä siellä on viikonloppu mennyt? Jos ei muuta, niin ainakin meitä on hellitty nyt aika ihanilla aurinkoisilla ilmoilla, jotka ainakin omaa mielialaani nostavat ihan huomattavasti. Ja tälle viikolle on luvattu jo yli 10 asteen lämpötilojakin! Hiphiphurraa kun ei tarvitse enää pukea lapsille niin suuresti päälle, ja 1-2kk eteenpäin, niin ei välttämättä tarvita päälle muuta kuin ulkokengät!

Tänään olisikin siis luvassa sairaalakassin pakkausta ja siitä päästään aasinsiltaa pitkin tähän uuteen linjaukseen, jonka HUS antoi nyt 2.4 ja muut sairaanhoitopiirit seurasivat perässä (loogisestikin). Mä olen tilanteen suhteen kyllä ok, mutta kieltämättä tässä heräsi aika paljon kysymyksiä ja viikonlopun aikana sainkin sähköpostia useammalta eri taholta tähän liittyen.

Laitan nyt suoran lainauksen tähän HUS:in sivuilta siitä, mitä linjaus tarkoittaa:

”Tukihenkilö voi olla mukana normaalissa alatiesynnytyksessä sen ajan, kun synnyttäjä on synnytyshuoneessa. Tämä tarkoittaa aikaa synnytyksen käynnistymisestä siihen asti, kun äiti ja vastasyntynyt siirtyvät synnyttäneiden osastolle. Tukihenkilö ei voi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, keisarileikkauksessa tai synnyttäneiden osastoilla sairaaloissa tai Helsingin Perhepesähotellissa synnytyksen jälkeen.

”Epidemian levittyä on tullut välttämättömäksi rajata kaikkien sairaalassa olevien määrää hoidon kannalta vain täysin välttämättömiin henkilöihin. Rajauksella suojaamme sairaalassa olevia synnyttäjiä, muita potilaita sekä hoitohenkilöstöä koronavirustartunnoilta. Lisäksi saatamme tarvita synnyttäneiden perhehuoneita useamman äidin käyttöön”,”

Tässä HUS:in työntekijältä (odottavalta äidiltä), joka sanoo seuraavaa:

”HUS, kuten eivät muutkaan sairaanhoitopiirit, ei ole kasvattanut hoitajien määrää osastolla, jolla sektion jälkeen usein puoliso tai tukihenkilö auttaa lasta äidin rinnalle ja liikkumisissa. Resurssien puute jättää tuoreen äidin entistä enemmän yksin. Tämä voi olla äidille traumatisoiva kokemus. Hoitajamitoituksen ollessa hyvin tiukka vaikuttaa linjaus myös hoitajien ja kätilöiden työhyvinvointiin ja jaksamiseen, kun tukihenkilö ei ole auttamassa äitiä sektion tai alatiesynnytyksen jälkeen osastolla fyysisissä tehtävissä.
Asetelma luo lisäksi eriarvoisuutta alatiesynnytyksen ja sektion välille, sillä uuden ohjeen mukaan tukihenkilö saa olla läsnä alatiesynnytyksessä ja tavata lapsen, mutta ei sektiossa. Tämä luo mahdollisesti ongelmia toisen vanhemman kykyyn kiintyä lapseensa ja potentiaalisesti perhedynamiikkaan. Kyseessä on ongelma myös tasa-arvon toteutumisen näkökulmasta, sillä linjaus koskettaa etenkin miehiä syrjiessään tukihenkilöä ja puolisoa. Linjaus ei ole myöskään looginen ottaen huomioon alatiesynnytyksen keston verrattuna sektioon, sekä sektiossa käytettävän suojavaatetuksen. 
HUS on myös linjannut, että potilaita ja heidän lapsiaan voidaan enenevissä määrin laittaa yhteisiin huoneisiin ja perhehuoneet saatetaan jatkossa poikkeuksellisesti jakaa useamman äidin kesken. Samaan aikaan HUS kertoo linjauksen tarkoitukseksi koronatartuntojen ehkäisyn. Tuntematon vierustoveri on kuitenkin huomattavasti suurempi tartuntariski henkilökunnalle,  vauvalle ja tuoreelle äidille, kuin samassa taloudessa asuva puoliso joka pysyy huoneessa koko sairaalassaoloajan.
HUSin kollegani ovat lisäksi kuvailleet miten heidät on vastuutettu riskialueilta Suomeen paluun jälkeen töihin etulinjaan, jossa voivat olla oireettomia taudinkantajia. Hengitystieinfektioiden jälkeen useat työntekijät palaavat suoraan töihin ilman pidempää karenssia. Mikäli sairaanhoitopiirien päätöksellä on tarkoitus suojella henkilökuntaa, en näe miten uusi linjaus sen tekee, jos HUS ei itsekään suojele henkilökuntaansa tai odottavia äitejä ja lapsia henkilökunnalta. Tukihenkilön puuttuessa altistuu henkilökunta runsaasti enemmän äidille joka voi olla taudinkantaja ja vastasyntynyt hoitajille jotka voivat olla taudinkantajia.
Vaikutelma on, etteivät HUS ja muut shp:t ole huomioineet tästä seuraavia vakavia psykologisia vaikutuksia ei vain äiteihin, jotka jäävät alussa hyvin yksin ja mahdollisesti stressiin liittyen kehittävät kiintymisvaikeuksia tuoreeseen lapseen, vaan myös isään joka ei pääse heti alussa herkkään aikaan suhdetta luomaan. Vaikeudet kiintymyssuhteessa vaikuttavat lapseen koko loppuelämän. Tämä voi näkyä lisäkustannuksina pitkin perheen ja lapsen elämää. ”
Täytyy sanoa, että moni puoli tässä linjauksessa kyllä herättää kysymyksiä epäloogisuudellaan. Sanomattakin on selvää, että oireisena ei tule isä tai tukihenkilö lainkaan mukaan, mutta en näe mitään syytä siihen, miksi jo kerran sairaalassa ollut tukihenkilö lähetetään kotiin ja pistetään sit tarvittaessa synnyttänyt äiti toisen synnyttäneen äidin kanssa samaan huoneeseen, jossa kätilöiden tulee käydä huomattavasti useammin auttamassa kun tukihenkilöä ei ole mukana. Tai siis en ainakaan näe miten se vähentäisi riskiä tartuntoihin – päinvastoin oikeastaan.
Kuten sanottu, mä olen sen verran lähellä omaa laskettua aikaa, etten itse halua itseäni ahdistaa nurkkaan tätä asiaa stressatessani, vaan tulee mitä on tullakseen. Toisaalta meillä jo kaksi kokemusta taustalla ja voin sanoa, että ensisynnyttäjänä olisin tällä hetkellä hyvinkin ahdistunut. Saatikka jos minulla olisi synnytyspelkoja tai vastaavaa. Mielestäni onkin hienoa, että asiasta puhutaan ja asiaa nostetaan esiin monista näkökulmista – myös siitä, miten isät/puolisot kokevat tämän.
Hyvin perustellut ja tarpeelliset rajoitustoimet ovat mielestäni hyvinkin tervetulleita kerta poikkeusaikoja eletään. Mutta mielestäni on toisaalta epäloogista sekin, että isältä riistetään oikeus lapsensa ensihetkiin kun esimerkiksi kuntosalit saavat edelleen olla vapaasti auki ja 10 hengen porukatkin ovat ihan arkipäivää. Ei ihan kuulosta suhteelliselta tämä siihen rinnastettuna kun otetaan huomioon asian tärkeys ja vauvan syntymän suuri merkitys myös ei synnyttävälle osapuolelle.
Erikoisia aikoja todella eletään. Enpä uskonut näkeväni tätä päivää, mutta joskus tämäkin on takana päin ja varmasti opimme tästä paljon seuraavaa kertaa varten. Mikä oli tarpeellista, mitä piti tehdä enemmän, mitä vähemmän jne. Haluankin korostaa, että en missään nimessä vedä tässä vain kotiin päin vaan minulle lähetetyt viestit linjauksesta vain sisälsivät sen verran epäloogisuuksia, että halusin asian tuoda esiin ja kenties tarjota samalla teistä joillekin omaa tukeani jos olette kanssani samassa tilanteessa.<3
Kaikesta selvitään – siitä ei ole kyse!
Aurinkoista alkuviikkoa teille kaikille!<3

 

X