ruoka

Sekaisin keitoista

21.10.2019 Teksti: Xenia

Aina kun syksy tulee, alan pikkuhiljaa haluamaan ruualta lämpöä ja mikäs toimisi tässä tarkoituksessa paremmin kuin keitot. Mä olen nimenomaan sosekeittoihmisiä, vaikka kyllä kermainen lohikeittokin maistuu. Tässä nyt kuitenkin kolme suosikkisosekeittoani sekä todella herkullinen lohikeitto.

Parsakaali – pinaatti – hernekeitto

Tarvitset

  • 1 parsakaali paloiteltuna (myös varsiosa)
  • 1 sipuli
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 250 g pakasteherneitä
  • noi 100-150 g pakastepinaattia
  • 1,25 litraa kasvislientä
  • noin 1.5 dl kaurakermaa

Työvaiheet

  • Kuullota pilkottua sipulia ja valkosipulua kasarissa miedolla lämmöllä.
  • Lisää kasvisliemi (tai vesi ja kuutiot kuten minä teen), parsakaali, herneet ja pinaatti ja anna kiehua noin 10 minuuttia.
  • Soseuta ja lisää kaurakermaa ja pippuria maun mukaan.
  • Nauti paahdettujen siementen ja leivän kera. Bon Apetit!

P9060204

Tomaattikeitto

Tarvitset

  • 4-5 rkl voita
  • Sipuli
  • Mutti -kuorittuja tomaatteja/kirsikkatomaatteja säilykkeenä 3tölkkiä
  • Yksi tölkillinen vettä (huuhtelen tomaatin mehut pois)
  • noin 3 rkl sokeria
  • Pari kasvisliemikuutiota
  • Iso kourallinen silputtua basilikaa
  • Mustapippuria
  • 200g vuohenjuustoa (kuorittuna tai levitettävä versio)
  • 2 dl kaurakermaa

Työvaiheet

  • Kuullota sipulit voissa kattilassa.
  • Lisää joukkoon tomaatit, tölkillinen vettä, sokeria ja pari kasvisliemikuutiota. Anna kiehua hetken aikaa.
  • Lisää joukkoon basilika, mausteet, juusto sekä kaurakerma ja anna kiehua hetken aikaa.
  • Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
  • Maistele. Jos tomaattien kitkeryys maistuu läpi, lisää hieman sokeria. Yleensä 3 rkl riittää kuitenkin hyvin!

IMG_0074

Kurpitsakeitto

Tarvitset

  • Noin kilon myskikurpitsa
  • Pari sipulia (punasipuli, normisipuli, makea sipuli, ihan maun mukaan, meillä oli punasipulia)
  • 8 dl kasvislientä
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • noin 2/3 punaisesta chilistä, josta poistettu siemenet.
  • mustapippuria
  • suolaa
  • ripaus sokeria
  • ripaus juustokuminaa ja kurkumaa
  • oliiviöljyä

Työvaiheet

  • Kuori kurpitsa, ota siemenet talteen ja pilko kurpitsa paloiksi. Levitä kurpitsan palat uunipellille, lorauta öljyä ja ripaus suolaa päälle ja laita paahtumaan 200 asteiseen uuniin noin 30 minuutiksi.
  • Pilko sipulit ja chili. Kuullota näitä hetken aikaa öljyssä isossa kattilassa ja lisää sen jälkeen kasvisliemi, paahdetut kurpitsat ja kaikki mausteet ja anna kiehua jonkin aikaa niin että kurpitsat ovat varmasti pehmeitä.
  • Lisää lopuksi tuorejuusto ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
  • Tarjoile öljyssä paahdettujen kurpitsansiementen kanssa ja varo paahtamisvaiheessa niiden poksahtelua

IMG_2067

Kermainen lohikeitto

Tarvitset

  • noin 600-700g lohta
  • noin 7 perunaa
  • iso porkkana
  • purjoa maun mukaan
  • fenkoli
  • iso sipuli
  • noin 7.5 dl kalalientä
  • 10 kokonaista maustepippuria
  • noin 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 5 laakerinlehteä
  • suolaa
  • 2-3 dl kermaa/kaurakermaa
  • puntti tilliä
  • öljyä/voita kuullottamiseen

Työvaiheet

  • Kuori ja pilko porkkana, sipuli, fenkoli ja purjo ja kuullota kattilassa.
  • Kuori ja pilko perunat ja lisää kattilaan kalaliemen ja mausteiden kanssa. Anna kiehua noin 10 minuuttia kunnes perunat ovat kypsiä.
  • Leikkaa lohi sopiviksi paloiksi ja lisää keittoon kerman kera. Anna kiehahtaa ja lisää lopuksi vielä silputtu tilli.
  • Nauti ruisleivän kanssa.

Viimeinen keitto tosiaan toimii ruisleivän kanssa paremmin kuin hyvin, mutta itse pidän sosekeittojen kaverina erityisen rapeakuorisesta leivästä tai sämpylöistä. Kokeilin eilen tätä reseptiä, joka on aivan älyttömän helppo ja kyllä muuten toimi. Tänään olisi meillä siis tuota pinaatti-parsakaali-hernekeittoa sämpylöiden kera. Nam!

Ihanaa alkavaa viikkoa teille kaikille

Lue myös

Suosittelemme