Xenia's day

Selkä kuntoon

Teksti: Xenia

Mun alaselän tarina on aika tavanomainen. Ikinä ei ollut mitään ongelmia kunnes parikymppisenä tein väärän liikkeen ja alaselkä oikein naksahti ja meni moneksi viikoksi jumiin. Sen jälkeen se on vihoitellut aina silloin tällöin, mutta mennyt ohi aika nopeasti, niin ettei siihen ole tarvinnut sen enempää kiinnittää huomiota. Joskus viime keväästä se alkoi kuitenkin vihoittelemaan eikä asiantila muuttunut siitä miksikään kesänkään aikana. Muistan kuinka hääpukuakin puin päälle selkäkivun vallassa ja häämatkalla sukellusvarusteiden kanssa kävellessä alaselkä oli kaikkea muuta kuin vahvan tuntuinen.

Mulla kipu on sellaista vihlovaa jumikipua. Tuntuu että alaselässä olisi kanki nikamien sijaan ja jos venytän liian pitkälle, tulee vihlaus. Kävin tämän takia ensin fyssarilla, josta sain lähinnä venyttelyohjeita joiden avulla selkä ei parantunut yhtään, päinvastoin oikeastaan. Lopulta käännyin kiropraktikko Marianna Heikkisen puoleen, jonka kanssa päädyimmekin lopulta tekemään yhteistyön nimeltään ”selkä kuntoon”.

PA310003

Mitään aiempaa kokemusta mulla ei kiropraktikoista ole, mutta olen kuullut ystäviltäni paljon kehuja tästä tieteen lajista. Suomessahan tätä ei vielä voi edes opiskella ja Mariannakin lähti Englantiin viideksi vuodeksi omaa unelma-alaansa opiskelemaan.

PA310005

Ekalla kerralla vähän jännitti, kuvittelin että hoito sattuisi tai mua väännettäisiin ties mihin asentoihin. Mun hoidossa käytettiin rintarangan, alaselän ja lantion alueen manipulointi- ja mobilisointitekniikoita eli kansankielellä niksauttelua ja lihasten käsittelyä. Käytiin samalla ryhtiä ja arjen ergonomiaa läpi ja sain kotiharjoituksia joilla ylläpidetään selän ja hyvinvointia.

Vetreys jo tunnin jälkeen oli aivan toista luokkaa kuin ennen ja kotiharjoitteiden avulla asiaa vietiin eteenpäin koko ajan. Marianna diagnisoi mulle hyvin yleisen vaivan eli selän ylirasitustilan. Lapsen nostelu väärässä asennossa, istumatyö ja koneen näpyttely eivät ole selälle sieltä parhaasta päästä, jos asento ei ole kunnossa. Tähän selän rasitukseen parhaana lääkkeenä on oikea asento aina kyykkyyn mennessä, nostellessa tavaroita/ihmisiä ja istuessa ja sen lisäksi myös syvien lihasten ja lantion tukilihasten aktivointi erilaisin harjoituksin. Ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen että kipeään ja ylirasittuneeseen selkään lääkkeenä olisi syvien vatsalihasten ja pakaran aktivointi, mutta ihan loogistahan se on. Ne kun pitävät selkärangan suorana, joka on Mariannan mukaan se kaikkein tärkein pointti kaikessa mitä tekee. Kun selkä on suorana, on se vahvempi, eikä yhtä altis kulumille ja erilaisille selkävaivoille.

IMG_3182

Tässäkään asiassa ei ole oikotietä onneen. Jos on liikkunut väärin vuosikymmeniä ei se selkä parane yössä. On kuitenkin hyvä muistaa että hyvin pitkälti meidän selän hyvinvointi on kulkee käsi kädessä yleisen hyyvinvoinnin kanssa ja ainakin omalta osaltani elämä on aika paljon mieluisampaa kun en imuroinnin jälkeen ole kaksinkerroin selkäkipujen vuoksi tai kärsi sellaisista ärsyttävistä jumitiloista ja päänsäryistä, jotka ovat hyvin yleisiä selkäongelmaisilla. Mä käännyin ammattilaisen puoleen jo hyvissä ajoin, mutta sanomattakin on selvää, ettei yksi kerta riitä, jos kipua on ollut pitkään, jopa vuosikymmeniä. Yleensä suositellaan 2-3 kiropraktikko kertaa aluksi, ja sitten käyntejä harvennetaan sitä mukaa mitä paremmin oireet pysyvät poissa. Paras hoitohan on tietenkin ennaltaehkäisy, ihan kuten kaikessa.

PA170188

Harmillista näissä selkävaivoissa on se, että se kipu on aikalailla vasta viimeinen oire ja ajatellaan ettei mitään tarvitse tehdä ennen kuin sattuu. Nyt kantapään kautta oppineena ymmärrän kuinka väärä ajattelutapa tämä on. Ihan kuten kaikesta muustakin tässä maailmassa, selästä on pidettävä huolta. Tällä ei tarkoiteta mitään näkyviä lihaksia vaan ennen kaikkea sitä syvien lihasten aktivointia ja selän ylirasittamisen välttämistä arjen tilanteissa. Jo pelkästään kasvoja pestessä ollaan kumarassa vaikka oikeaoppisen liikkeen pitäisi lähteä sääristä. Siinähän saa sitä paitsi hyvää lihaskuntoa kun kyykkyyn mennään aina säärien ja pakaroiden lihaksia aktivoimalla sen sijaan että pyöristetään selkää.

Mulle se kaikkein suurin muutos on kuitenkin se miten istun. Koneen ääressä istuessa laitetaan tuoli mahdollisimman lähelle pöytää ja selkä pidetään selkänojaa vasten. Huomaan nimittäin usein, että päivän mittaan selkä kyyristyy pikkuhiljaa, jos siihen ei siis kiinnitä mitään huomiota. Uskon kylläkin, että nämäkin ovat opittavissa ja jos niihin kiinnittää huomiota hetken aikaa, tulee näistä uusista tavoista automaatioita.

IMG_3113

Nyt raskaana ollessa selän hyvinvointi on entistä tärkeämpää. Kehon painopisteet muuttuu koko ajan ja etenkin loppuraskaudessa mahdollisesti jo entiseltään heikko selkä on todella kovalla koetuksella. Mulla onkin tarkoitus mennä uudestaan Mariannan luokset nyt ihan piakkoin, tosin selkä on kyllä neljän kerran jälkeen pysynyt hyvässä kunnossa ja olen aika tunnollisesti tehnyt kotiharjoitteita sen mukaan mitä olen kyennyt. Hetken aikaa olin täydellisessä extra-liikuntakiellossa, mutta nyt voi taas melko normaalisti tehdä kaikkea.

Päätimme jakaa teille myös alekoodin XENIA25, jolla ensimmäisestä kerrasta saa 25%:n alennuksen. Voin todella lämpimästi suositella kiropraktikkoa kaikille joilla selkä vaivaa. Minä olen näistä kärsinyt vuosikaudet turhaan ennen kuin loppupeleissä hyvin yksinkertaisin keinoin löydettiin apu mun selälle. Kiitos vain Marianna, ei ole muutamaan kuukauteen selkä vihlonut.

Mariannan vastaanotto on maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin Chydenius Kiropraktikkokeskuksessa Kalevankatu 17 A:ssa. Hyvinkäällä vastaanotto on keskiviikkoisin ja lauantaisin ja torstaisin Marianna löytyy Kulosaaressa sijaitsevasta Mommy&me:stä, jossa hän hoitaa ainoastaan äitejä ja lapsia.

Kalevankadun ajanvaraukseen pääsette tästä, Hyvinkään ajanvaraukseen tästä ja Mommy and me ajanvaraukseen täältä. Alennuksen saa joko mainitsemalla asiasta vastaanotolla tai vaihtoehtoisesti kirjoittamalla koodin nettiajanvarauksen kommenttikenttään. Ajanvaraus ja yhteydenotot onnistuvat myös soittamalla numeroon 050 538 8808, tai sähköpostia voi lähettää osoitteeseen [email protected] ja kysyä lisätietoja miten kiropraktiikasta voi olla apua juuri siihen omaan vaivaan. Mariannalla on myös omat Facebook-sivut, jotka löydätte täältä!

Näin jälkikäteen on tullut mieleeni myös se, että PCO:n ”parantamiseen” lukemassani kirjassa vinkattiin nimenomaan selän hyvinvoinnin tärkeydestä myös hormonitoiminnalle. Kirjassa muun muassa mainittiin kiropraktikot ja suositeltiin kokeilemaan heidän palvelujaan ruokavalion ohella. En tiedä mikä siinä mun kohdalla merkkasi, mutta ruokavalio ja selän kuntouttaminen yhdessä tekivät sen että olinkin raskaana hyvin nopeasti vaikka sitä aiemmin oli käytetty vaikka mitä lääkkeitä. Joskus näinkin päin. <3

Mukavaa viikonloppua teille kaikille! 🙂

hoidot yhteistyössä kiropraktikko Marianna Heikkisen kanssa!

 

Lue myös

X