Xenia's day

Shepherds Pie & Swedish Meatballs

Teksti: Anna.fi

Halusin jakaa nämä kaksi jauhelihareseptiä, sillä olen näille aivan myyty ja mikä parasta, kumpainenkin on sen verran ”neutraalia” ruokaa, että pienokaisen maha ei näihin reagoi lainkaan. Tosin, reseptejä on hieman modifioitu ja esimerkiksi sipuli on jätetty kokonaan pois. Ensin Shepherds Pie, joka on S:n bravuuri joten mä en ole tätä kertaakaan tehnyt, mutta kysyin nyt häneltä reseptiä myös teille! 🙂 P1010436

Tarvitset:

  • 400-500 g jauhelihaa (meillä yleensä joku aika vähärasvainen naudanjauheliha)
  • 900 g perunoita (about 7-8 aika isoa perunaa)
  • 1 iso porkkana
  • 1 teelusikallinen worchester kastiketta
  • 1 ruokalusikallinen tomaattipyreetä
  • 1 ruokalusikallinen jauhoja
  • suolaa ja pippuria
  • 1 ruokalusikallinen yrttejä (oregana, basilika yms, maun mukaan)
  • 3,5 dl kuumaa lihalientä
  • noin 1 dl maitoa
  • ruokalusikallinen voita/margariinia

P1010439 1. Kuori ja pilko perunat ja laita ne kiehumaan. 2. Kuori ja pilko porkkana. 3. Tee lihaliemi ja lisää siihen tomaattipyree, worchester-kastike ja yrtit. 4. Paista liha pannulla öljytilkan kera. Kun liha on hieman ruskistunut, lisää porkkana pannulle. Ripottele päälle suolaa ja pippuria maun mukaan. 5. Kun liha-porkkanaseos on kypsentynyt hetken aikaa, ripottele jauhot lihan päälle ja lisää sitten lihaliemiseos pannulle hitaasti kaataen ja samalla sekoittaen. Anna kiehahtaa ja laita lämpöä pienemmälle niin että seos juuri ja juuri kiehuu (tälle on sanakin, mikä se olikaan?). Laita pannun päälle kansi ja anna muhia viitisentoista minuuttia aina välillä sekoittaen. 6. Laita uunin grillivastus kuumenemaan ja laita uunivuoka uunin pohjalle lämpenemään. 7. Valuta perunakattila ja muussaa perunat voin/margariinin ja maidon kera pari minuuttia ennen kuin lihaseos on valmis. 8. Ota kuuma uunivuoka uunista ja lisää lihaseos vuuan pohjalle ja perunamuussi tasaisesti sen päälle haarukkaa käyttäen. 9. Laita vuoka uunin ylätasolle grillivastuksen alle ja jätä noin 10 minuutiksia tai kunnes perunamuusi on hieman ruskistunut. 10. Tarjoa keitettyjen kasvisten kuten porkkanan ja parsakaalin kera. Tästä reseptistä puuttuu sipuli ja valkosipuli, jonka voi lisätä lihaa paistaessaan. Lisäksi voi halutessaan lisäillä seokseen muun muassa sieniä joita me käytetään aika usein. Tää on aivan super herkullinen ruoka, suosittelen kokeilemaan! 🙂 Ja seuraavaksi Ruotsalaiset lihapullat, jotka on tähän asti tekemistäni lihapullista ehdottomasti herkullisimpia!! 🙂 P1010369 Tarvitset:

  • 400 g vähärasvaista jauhelihaa
  • 1 kanamuna sekoitettuna
  • 1 pieni sipuli silputtuna (tää jäi meiltä pois)
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 ruokalusikallinen tilliä silputtuna (jäi meiltä pois)
  • suolaa ja pippuria
  • 1 ruokalusikallinen sekä öljyä että voita/margariinia
  • 2 ruokalusikallista jauhoja
  • 4 dl kuumaa lihalientä

1. Riko kananmuna kulhoon ja sekoita korppujauhojen, silputun sipulin ja lihan kanssa. Lisää mausteita maun mukaan ja sekoita tasaiseksi massaksi. 2. Pyörittele pieniä lihapullia niin, että niitä tulee noin 20 kappaletta. 3. Lämmitä oliiviöljy pannulla ja kypsennä lihapullat. 4. Tee lihaliemi ja laita lihapullat pannulta sivuun lautasella. 5. Sulata voi pannulla ja ripottele jauhot samalla hyvin sekoittaen. Noin parin minuutin päästä lisää lihaliemi samalla hyvin sekoittaen kunnes kastike on paksua ja tasaista. Lisää lihapullat takaisin kastikkeeseen ja anna lämmetä hetki. 6. Tarjoile esimerkiksi perunamuusin ja lämmitettyjen kasvisten kera. Meiltä jäi tosiaan uupumaan sekä tilli, että sipuli, mutta rehellisesti sanottuna en niitä kaivannutkaan. Nää on nimittäin aivan törkeän herkullisia ilmankin. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! 🙂 Herkullista sunnuntaita kaikille! 🙂

Lue myös

X