Xenia's day

Soutamista ja huopaamista

Teksti:

IMG_0159
Täällä eletään pientä murroskautta ja onpa taas tullut koettua tuhat ja yksi ahaa-elämystä tässä kaiken keskellä.

  • Lapset ovat niiiiin erilaisia. Se mikä toimii siskolla, ei toimikaan veljellä ja toisin päin.
  • Kausia tulee ja menee ja se mikä keino toimii yhtenä kautena ei toimi toisena kautena, samallakaan vauvalla
  • Väsymys on paljon pahempaa kun ei ole enää ne raskauden jälkeiset hormonit jeesaamassa.
  • Googletellessa apukeinoja löytyy tuhat ja 1 ”oikeaa  vastausta”. Tapoja tosiaan on monia.
  • Vauva saa koko yön heräilyn anteeksi kun väläyttää aamulla hymyn
  • Kaikki ovat yleensä samaan aikaan kipeänä. Kun poikamme valvoo, tyttäremme on samaan aikaan kipeä ja niin muuten mieheni ja minäkin. 😀 Tyypillistä.
  • Olen aina ollut läheinen vanhempieni kanssa, mutta lastensaannin jälkeen vielä läheisempi. Se on ihanaa!

Ja sitten niihin kuulumisiin. Poika tosiaan oppi tuossa reilu viikko sitten kääntymään ja voi luoja mitä öitä me saatiinkin kokea. Sitä ennen oli menty jo kuukauden verran koko ajan huonompaan suuntaan ja mun yöunet huiteli siellä 5-6 tunnin välissä. Ei siinä mitään jos olisi yhtenäistä unta, mutta katkonaisilla unilla se ei vaan riitä. Ainakaan minulle.
Muutama päivä sit sain tarpeekseni ja päätin että nyt on tehtävä jotain. Olin jo edellisenä yönä hakenut tutitkin takaisin piilopaikasta ja saanut sen voimin yhden kokonaisen yhtenäisen tunnin unta. heh, yöllä sitä ei paljon kiinnosta pitääkö sitä taas tutista vieroittaa vai ei. 😀
Luin, luin ja luin ja päädyttiin lopulta siihen ratkaisuun, että alamme unikouluttamaan poikaa kevyesti, hankimme hänelle unipussin ja jonkun rauhoittavan mobilen huoneeseen. Jos itku alkaa, odotamme muutaman minuutin ennen kuin menemme hänen huoneeseensa ellei kyse ole hysteerisestä itkusta (eli jalka vaikka pinnan välissä tai vastaavaa).
Huomasinkin saman tien ensi alkuun, että poika rauhoittuu aivan todella nopeasti ihan itsekseen ja on yleensä lähes unessa kun alkaa pitämään ääntä. Eli olen aivan liian nopeasti mennyt hänen tykönsä ja kenties omalla käytökselläni vain pahentanut tilannetta. Ensimmäinen yö meni niin ja näin, mutta jo toinen yö niin paljon paremmin.Poika heräsi klo 23 ja meni nukkumaan kun kävimme huoneessa laskemassa käden hänen päällensä ja laitoimme tutin takaisin suuhun. Sen jälkeen nukuimme kello 5.40 asti, jolloin poika oli selkeästi hieman nälkäinen ja sai maitoa napaansa.
Olemme nyt myös vähentäneet pikkuhiljaa maidon määrää öisin, eli en anna hänelle 2dl vaan esim 1dl tai hieman vähemmän. Juuri sen verran, että masuun saa jotain ja jaksaa aamupalaan asti. Ajattelin nyt pikkuhiljaa yrittää siirtää tuota syöttöä aina vaan myöhemmäksi ja samalla vähentää määrää niin, että lopulta hän ei syö enää öisin vaan vasta sit aamulla. Herra kuitenkin vetää päivisin viisi kunnon annosta ruokaa ja siihen ainakin 8 dl maitoa päälle, eli niillä eväillä voi hyvin nukkua yön läpi. Ongelma ei meillä olekaan ollut se yösyöminen vaan se levottomuus, mutta mulla on tällä hetkellä tosi hyvät fiilikset tuosta unipussista, joka on kuulemma tosi monella auttanut juurikin tässä kääntyilyn alkaessa.
Viime yönä kävin pari kertaa katsomassa (kohta alkaa siis meikäläisenkin unikoulu) poikaa ja siellä hän oli joka kerta eri päin ja eri puolella kehtoa. Hän siis pyörii kuin mikäkin, mutta on silti rauhallinen eli hyvä niin. Hän on nyt myös oppinut nukkumaan mahallaan ja kääntyy aika nopeasti joko kyljelleen tai mahalleen kun pistämme hänet selälleen sänkyyn. Tämä on kuitenkin ok, toista on aika vaikea nimittäin pakottaa nukkumaan selällään jos se ei häntä huvita. 😀
Meidän top 3 keinot ovat siis

  • Lempeä unikoulu eli kuunnellaan hetki eikä juosta syin päin auttamaan herraa jos tuttia ei saa suhun sekunnissa tai vastaavaa
  • Unipussi!!! Mikä mahtava keksintö
  • Pinnasuojus. Jotkut puhuvat tätä vastaan, mutta meillä oli jalka, käsi tai joku pinnojen välissä kun tätä ei ollut. Lapset on tietty erilaisia mutta meidän väkkärä heiluu sen verran paljon, että on ihan must ainakin nyt.

Näillä ollaan nyt menty muutama yö ja meikäläinen sai viime yönä aktiivisuusrannekkeen mukaan lähes 8 h unta! Ollaan siis menossa niin paljon parempaan suuntaan! Mutta pakko kyllä sanoa, että olin jo tuossa yksi yö suurinpiirtein buukkaamassa aikaa sterilisaatioon, väsytti ja kiukutti sen verran paljon. 😀 Ei kyllä sisaruksia ihan heti, mutta katsotaan sit myöhemmin. Varmaan vastaus on ihan eri sit kun on saanut esim viikon nukuttua hyvin…
ps. Tää kuva on niin liikuttava. Mies antoi vähän maitoa pojalle joskus ennen kylpyä ja siihen hän nukahti ja heräsi kun meni istumaan daddyn kainaloon vaan nukahtaakseen uudestaan käytännössä niin, että kellahti siinä istuma-asennossa vaan eteenpäin. 😀 Vaan vauva voi nukkua tuossa asennossa.
Ihanaa uudenvuoden odotusta ja viikonlopun alkua teille! Onkos teillä suuria suunnitelmia uudenvuoden aatolle? 🙂
 

Lue myös

X