xenia's day

Suvaitsevaisuus – mitä se on

Teksti: Anna.fi
Kaiken kaikkiaan lähiaikoina on hirveän monessa blogissa keskusteltu taloudellistumisesta, rahankäytöstä ym. Tiedän sen hyvin nopeasti, sillä kovin monesti näitä kirjoituksia linkkaillaan sitten ihan urakalla joko sähkäpostiin tai ihan kommenttiboxiin. 
Monesti näistä kirjoituksista ja varsinkin kommenttiboxien sisällöstä kumpuaa yksi piirre; suvaitsemattomuus ja avarakatseisuuden puute. Usein nämä ihmiset, jotka kuitenkin väittävät olevansa suvaitsevaisia, aloittavat lauseensa näin: ”Joku voi tehdä noin, mutta minä en ikimaailmassa, en siis koskaan, tekisi niin. ” 
Onko se sitten suvaitsevaisuutta, että teilataan se toisen mielipide täysin?! 😉 Mun mielestä sana suvaitsevaisuus käsittää sisällään sen, että ei välitä paskan hailee siitä, miten muut asiansa tekevät. Joo, sitä voi itsekseen miettiä, mutta hei, kaikkea ei tarvitse sanoa (tai kirjoittaa ääneen). Mun on valitettavasti todettava, että hirveän moni on älyttömän ahdaskatseinen. Ihan vain tiedoksi niille jotka sitä kovasti pohtii; minä säästän myös tulevaisuutta ja asuntoa varten, mutta vaikka en säästäisikään, paskaako se on teidän asianne, vittuako mun tulevaisuus teille kuuluu, tai vaikka asuisin helvetti pelkän kenkäpinon ympäröimänä, onko se teiltä pois? Joo, edelleen joku sanoo, että on hyvä miettiä, mutta hemmetti, antaa muiden tehdä sitten vaikka ne omat virheensä, eiks niin?!
En usko, että kukaan meistä on oikeutettu arvostelemaan muiden valintoja. Kukaan meistä ei voi nostaa itseään niin paljoa muiden yläpuolelle, että kokisi olevansa siihen oikeutettu. Okei, vanhemmat ehkä, jotka kasvattavat lapsensa, mutta ei kukaan muu.

Mun pää räjähtää kun näen, että tätä taloudellistumiskeskustelua perustellaan sillä, että bloggaajilla on velvollisuus kuluttaa niin, että on hyvänä esimerkkinä nuoremmille. Herranjestas sentään; minä olen ollut nuori, minä en käyttänyt pennin pyörylää jos sellaista ei löytynyt, vaan olen aina kuluttanut omien varojeni puitteissa.  Eikö se ole naurettavaa olettaa, etteivät myös hieman nuoremmat lukijat ymmärrä tämän seikan?! Eikö se ole heidän aliarviointiaan? Eiköhän kuulkaas jokainen meistä kasvateta ihan kotonaan, on tyhmää väittää, että bloggaajien tulisi olla yhtäkkiä kaikkien nuorempien lukijoiden vanhempia. 
Kyllä, olen silti sitä mieltä, että kaiken maailman pikavipit ja kulutusluotot ns ”ylellisyysostosten” rahoituskeinona ovat niin huonoja, mutta, silti, jos joku niihin lankeaa, on turha syyllistää siitä bloggaajien rahankäyttöä. Kyllä meillä jokaisella on omat aivot, jolla me harkitaan. Ainakin itse olen kyennyt olemaan ottamatta mitään luottoja, vaikka olenkin unelmoinut jostain, jos minulla ei ole ollut yksinkertaisesti rahaa.
Jos perustellaan tämä keskustelu sillä, että nuoret haluavat kaiken mitä joku bloggaaja on itsellensä hommannut, tää maailmahan olisi ihan sekaisin. Mehän tuhlattaisiin kaikki sitten täysin omien varojen ulkopuolella, kun aina on joku, jolla on enemmän sillä hetkellä! Hemmetin miljonäärit, tehän ajatte tän yhteiskunnan ihan sekaisin, kun jokaisen opiskelijankin on ostettava nyt hieno auto ja kartanokin siihen päälle. ;D Okei kärjistetysti, mutta ymmärrätte varmaan pointtini. 🙂
Raha, kaiken alku ja juuri, vai miten se menee. Kaikki loppupeleissä kietoutuu siihen näissä ihmisten keskusteluissa. Suuresti tuntuu ihmettelyä herättävän bloggaajien ”yletön tuhlaaminen” kuten nämä ihmiset sen asian ilmaisevat. Hei haloo, jos joku tuhlaa, sillä on siihen todennäköisesti varaa, millään muulla ei ole mitään väliä. Se ei tarkoita, ettäkö mihinkään muuhun ei jäisi rahaa, sitä, että elettäisiin kädestä suuhun, tai sitä, että ostetaan ja sitten palautetaan vaatteet, niinkuin joku arveli. 😉
Tämä keskusteluhan ei ole pyörinyt mitenkään tiettyjen blogien vaan ylipäänsä bloggaajien rahankäytön ympärillä. Mua on suuresti huvittanut se, sillä mä koen edelleen, että mulle on aivan sama miten naapurin Pertsa tuhlaisi vaikka koko miljoonaomaisuutensa kaljaan. Mä en koe tarvetta avautua siitä tai pohtia sitä, mä annan sen olla. 
Eräs ihana bloggaaja sanoi mulle eilen keskustellessamme, että itsetunto ei ole toisten teilaamista, vaan sitä, että arvostaa muita. Ei sitä, että katsotaan nokan vartta pitkin, vaan sitä, että otetaan erilaiset ihmiset ja toimintatavat avosylin vastaan. Mä toivon, että ihmiset miettii vähän ennen kuin avaa suutaan, tai sitä sanallista arkkuaan täällä netin ihmeellisessä maailmassa. Miettikää, onko se asia todella kirjoitettava, varsinkin jos sillä ei ole oman elämän kannalta mitään väliä. 😉
Älkää ottako turhan vakavasti, hyvällä mielellä tämän kirjoitin.. 😉
Ihanaa päivänjatkoa! <3 

Lue myös

X