Xenia's day

Talonmaalaus loppusuoralla

Teksti: Xenia

Yhteistyössä Virtasen Maalitehtaan kanssa

P5190099

Se on jännä miten vaikeaa on saattaa kaikki pienetkin jutut loppuun vasta sisäänmuuton jälkeen. Kummasti nimittäin  puuttuvaan listaan tai muuhun pieneen kosmeettiseen juttuun tottuu todella nopeasti ja sit niitä ollaan laittamassa joskus viiden vuoden jälkeen kun iskee inspiraatio vihdoin ja viimein. Talon ulkomaalaus on kuitenkin sellainen juttu, joka on jo talon suojaamisenkin kannalta tärkeä ja me jätettiin se nyt tälle keväälle kun viime kevät ja kesä meni kaikkea muuta puuhastellessa ja muun muassa häitä järkätessä.

Sain kyselyä alkuvuodesta siitä, josko olisin kiinnostunut kokeilemaan yhteistyön merkeissä Virtasen Maalitehtaan maaleja. Maalien osalta suurin osa taitaa tuntea vain ne kaikkein tunnetuimmat brändit, mutta pikaisen googlailun ja heidän referenssikuvansa nähtyäni vastasin myöntävästi.

P5190097

Virtasen Maalitehtaan tunnetuin maali on Virtasen 4 öljyn laatumaali. Koko brändin ideologia perustuu siihen, että heidän maaleillaan maalausväli on todella pitkä ja maalit ovatkin saavuttanut suuren suosion muun muassa saariston rankoissa olosuhteissa, jossa monet muut maalit alkavat halkeilemaan hyvinkin nopeasti. Peukalosääntönä minulle kerrottiin että yksi kerros kestäisi 10 vuotta, 2 kerrosta 20 vuotta ja 3 kerrosta 30 vuotta eli hyvinkin pitkään ja mikä parasta, värinsä kauniina säilyttäen.

P4140110

Taustalla meidän pieni auttaja, jonka ulkovaatteista suurimmassa osassa on maalitahroja kun piti käydä auttamassa..

Mieheni on käyttänyt vaikka mitä maaleja niin sisällä kuin ulkona ja hän oli erittäin tyytyväinen tähän. Maali on vesiohenteista maalia huomattavasti paksumpaa ja sitä saakin levittää paksumman kerroksen. Lopputulos on kauniin pehmeä värisävyltään ja peittokyky aivan todella hyvä kuten alemmasta kuvasta näkyy. Tuossa on siis talotehtaan puolesta pohjamaalattua lautaa, joka on saamassa ensimmäistä kerrosta päälleen. Sekin riittäisi jos vain ulkonäkö vaikuttaisi lopputulokseen, mutta me ollaan nyt toisella kierroksella eli pääjulkisivu on nyt kahdesti maalattu ja samaten myös talon takapuoli. Hieman pidempi projekti kun tehdään viikonloppuisin, mutta mikäpä siinä.

Maali ei myöskään valu samalla tavoin kuin monet vesiohenteiset, mutta toisaalta ei myöskään halkeile kuten monet muut öljymaalit ja ammattimaalarit ovatkin antaneet kiitosta tästä reseptistä, joka on kehitetty vuonna 1963 ja säilyttänyt suosionsa siitä lähtien.

P4140085

Öljypohjainen maali kuivuu huomattavasti vesiohenteista pidempään ja kosketuskuivaksi tätä voisi sanoa yleensä parin päivän jälkeen. Toisaalta vesisade ei haittaa ja välillä mies taisi maalata kun lunta tuli tupaan niin sanotusti. Virtasen neljän öljyn laatumaali onkin nimenomaan loistava Suomen sääolosuhteissa ja kuten mieheni sanoi, se kaunistaa puuta aivan älyttömän paljon. Puu ikään kuin herää henkiin tämän kanssa ja tietysti on kiva tietää, että puu myös hengittää tämän kanssa toisin kuin esimerkiksi akryylipohjaisen maalin kanssa.

P5190237

Talomme näyttää auringonpaisteessa hieman vaaleammalta kuin mitä se oikeasti on ja siksi lisäsinkin tuon ylläolevan kuvan. Olen nimittäin sävyyn aivan todella tyytyväinen ja päätyisin siihen milloin vain uudestaan. Nythän meillä on pian menossa rakennuslupapaperit sisään sijoitusasunnon puolesta ja tiedämme ehdottomasti mitä maalia päädymme tuolloin käyttämään. Sävyn valinta tosin hiukan tiukempaa kun kyseessä vanha kaupunki ja sen asemakaava, mutta mikäs sen hauskempaa kun nähdä samaa maalia eri sävyssä.

P5190104

Lopputulos on todella kaunis ja myönnän aina välillä pihaan ajaessani huokailevani siitä miten paljon kauniimmalta talo näyttää kun maalia on pinnassa. Tälle vuodelle tosiaan irtosi tämä maalausprojekti, mutta ensi vuonna jatketaan lisää kun autotalli pistetään aluilleen. Pienin askelin kohti täysin valmista, mutta olen todella iloinen, että tätä päädyttiin toteuttamaan jo näin keväällä ettei koko kesä mene maalatessa.

Suosittelen siis kaikille talonmaalaajille tutustumista muihinkin maaleihin kuin tunnetuimpien brändien maaleihin. Virtasen maalitehtaan neljän öljyn laatumaalin edullinen hankintahinta, hengittävyys, hyvä levittyvyys, pitkä kestoikä ja värin säilyminen ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat monen kohdalla maalin valintaan. Jälleenmyyjien listaus löytyy täältä mikäli talonmaalaus on ajankohtaista, omalta osaltamme emme voi kuin suositella!

Lue myös

X