xenia's day

Tämän hetken ajatuksia & rakennusprojektin tilannetta

Teksti: Xenia

Kävin aamulla kävelyllä ja mietin siinä, miten maailma voi näyttää niin samalta, mutta silti tällä hetkellä tapahtuu valtavia muutoksia koko ajan. Hoitoalan ongelmat ovat puhuttaneet jo vuosikausia, jopa kymmeniä, mutta ei varmaan koskaan samalla määrää kuin tällä hetkellä. En koe olevani asioista perillä niin paljon, että voisin ihan hirveästi antaa lisää keskustelulle, mutta sen verran ajantasalla olen, että tuntuu absurdilta millä keinoin esimerkiksi hoitajia pakotetaan nyt töihin. Jotenkin sitä ajattelee, että hyvinvointivaltiossa selkäranka on nimenomaan terveydenhoito (ja varhaiskasvatus, koulu ja vanhustenhoito yms), jonka toimivuus edellyttää sellaisia tekijöitä, jotka haluavat tehdä sitä työkseen. Ja se, että sitä halutaan tehdä työkseen edellyttää arvostusta. Ja arvostus näkyy palkan lisäksi mm siinä, minkälaiset olot työntekijälle mm lainsäädännöllä suodaan.

Näiden hyvin monen arkea varmasti todella suuresti koskettavien päätösten lisäksi koemme paraikaa energiakriisiä ja lainojen korotkin ovat tällä hetkellä korkeammalla kuin pitkiin, pitkiin aikoihin. Enpä koskaan ennen ole muuten samaan tapaan miettinyt sähkönkulutustani. Esimerkiksi omalla kohdalla olen ennen huoletta nauttinut lämpimästä suihkusta, mutta nyt pyrkinyt siinäkin ”tehokkuuteen”. Meillä ei kyllä ole suoraa sähkölämmitystä, mutta kulutuksemme perusteella uskon, että laskumme nousevat tällä kulutustasolla noin 250€ kuukaudessa kun meidänkin sopparin hintoja muutetaan marraskuun alusta alkaen. Ja toki jos saisi leikattua jostain niin hyvä niin. Onhan se nimittäin aika merkittävä kulun nousu jos vuositasolla sähköön meneekin yhtäkkiä 3000€ (tai vielä enemmän) enemmän.

IMG_1496

Kuluista toisiin kuluihin..Meidän taloprojekti alkaa olemaan jo loppusuoralla ja itseasiassa siihenkin liittyen on pakko sanoa, että kulut ovat paljon korkeammat kuin pari vuotta sitten. Tämä näkyy ihan materiaalihinnoissa, mutta myös esim eri liittymien hinnoissa. Varmaan aika moni nyt rakentamassa oleva tämän allekirjoittaa.

Me ollaan tässä pähkäilty mikä olisi järkevin askel seuraavaksi ja luultavasti tullaan nyt itse muuttamaan tuohon rakenteilla olevaan taloon ensi kesän alussa. Meillähän on se oma tontti, johon oli suunnitteilla meidän unelmien talo, mutta siinä on vähän mutkia matkassa ja jouduttaisiin muokkaamaan taloa todennäköisesti aika reilustikin, jos siihen se halutaan rakentaa. Ja kun tuo on just se talo mikä halutaan niin mietitään odotetaanko, että tulee sellainen tontti kohdalle, joka sen mahdollistaisi.  Sen suhteen ei olla siis menty eteenpäin vaan otettu ”aikalisä”. Katsotaan siis myydäänkö tontti ja etsitäänkö uusi, rakennetaanko siihen joku muu talo joka myydään vai joku muu talo, johon muutetaan vai mitä. Ja toki mietitään sitäkin, että lapsilla on pysyvyyttä (pk/koulu pysyisi samana), vaikka heille tämä seuraava muutos tuskin on negatiivinen kun sijainti on parin sadan metrin päässä ja pohja lähes identtinen, vähän isompi vain. Ainakin sen verran innostuneena suunnittelivat huoneitaan viikonloppuna paikan päällä käydessä. Kahdelle keskimmäiselle pojalle on tulossa avaruusteema makkariin ja tyttökin sai valita mieleisensä maalisävyn. Hän oli tehnyt omasta huoneestaan ja sen toiminnoista myös pohjapiirustuksen – aika liikuttavaa!<3

IMG_1493

All in all. Maailma on tällä hetkellä aika mullin mallin ja olen aika huolestunut Suomen tilanteesta. Ja toki siitä, että miten esim vanhoissa taloissa asuvat pienellä eläkkeellä olevat vanhukset pärjäävät jossain taajama-alueiden ulkopuolella. Tai monet perheet yleisestikin. Jos on vaikka suora sähkölämmitys, niin aika harvalla on muiden kulujen jälkeen niin paljon extraa kun mitä sähkön hintojen nousu voi aiheuttaa.  Siinä ei paljon sähkön alvonlisäveron alentaminen auta – etenkin kun se tarkoittaa taas vähemmän rahaa valtiolle, joka pitää saada jostain muualta. Ja sitä rahaa ei näemmä ole muutenkaan tarpeeksi julkisiin palveluihin.  Just tuossa mietinkin, mitä veroja voitaisiin nostaa. Välttämättömyystarvikkeita ei tietenkään, mutta ehkä esim pääomatulojen verotusta. En ole poliitikko, enkä sitä haluaisikaan, mutta jos niitä nostaisi vaikka 1%:lla niin mitenköhän pitkälle sillä päästäisiin. Tai esim tupakka/alkoholi/makeiset/valmisruuat yms.

Mitenkä te suhtaudutte tähän kaikkeen mitä on meneillään? Huolestuttaako teitä?

 

X