Xenia's day

Thank you Femtolasik®

Teksti: Anna.fi
En ole koskaan alkanut kirjoittamaan yhteistyöpostausta näin hymyissä suin. Istun tässä sohvalla ja katson noin viiden metrin päässä olevaa mikron kelloa ja näen selkeästi, että kello on 8:17. Ei varmaan tarvitse erikseen mainita, että mulla ei ole lasit päässä.
Lähdössä kotoa kohti Bulevari 22 Femtolasik® toimipistettä

Mulle oli varattu aika Femtolasik® ketjun (klik) Helsingin toimipisteelle Bulevardi 22:seen eilen kello kahdeksi. Leikkaukseen kannattaa mennä ilman meikkiä, sillä se on jokatapauksessa pestävä pois. Ihan ensimmäiseksi multa määriteltiin koneella sarveiskalvon muoto (sarveiskalvon paksuudella on merkitystä sen suhteen, voiko leikkauksen tehdä, ja voiko uusintaleikkausta tehdä), mitattiin silmänpaineet, tutkittiin silmänpohjia, mitattiin näkö ja tehtiin joitain muitakin mittauksia, josta minä en ymmärrä yhtään mitään. Ihmettelin vain päässäni sitä, mihin nykyteknologia meitä mahdollistaakin..

ystävällinen optikkoni, joka teki tutkimuksia ja mittauksia

Optikon tehtyä omat mittauksensa minut lähetettiin silmäni leikkaavan lääkärin Jari Leppälän puheille. Leppälä selitti toimenpiteen tarkasti ja kertoi kaikki minimaalisetkin riskit minulle. Lopuksi hän vielä tutki silmiäni mikroskoopilla ja tsekkasi vielä omasta puolestaan, että kaikki on kunnossa.

Tämän jälkeen leikkaussalia alettiin valmistelemaan ja minä istuin hetken odottamassa aulassa. Ehdin napsaista pari kuvaakin siinä välissä, ihme kyllä, en ollut kovinkaan hermostunut.

viimeinen kuva ”vanhoilla silmillä”

Sen jälkeen minut kutsuttiin leikkaussaliin, jossa on hammaslääkärituolin näköinen lepotuoli. Mulle pistettiin myssy päähän, ja hoitajatar pesi vielä silmieni alueen tarkkaan. Olin mielessäni päättänyt, että en ala ressata itse toimenpidettä yhtään. Yllättävää kyllä, tällaiselta kontrollifriikiltä se onnistui todella hyvin, enkä ihan tosissani pelännyt yhdessäkään vaiheessa.

Itse prosessi on sen verran utopistinen, että sitä ei voi käsittää. Silmiini laitettiin erilaisia tippoja; verisuonia supistavia (ellen väärin muista) ja puuduttavia tippoja, jonka jälkeen ensimmäisenä leikattavaan silmään asetettin luomenlevitin, joka tuntui aluksi epämiellyttävältä, mutta siihen tottui nopeasti. Missään kohtaan minua ei sattunut, ainoastaan se läpän teon aikana tunsin painetta silmässä, mutta sekin oli nopeasti ohi. Itse prosessihan kesti vain muutaman minuutin per silmä, ja koko ajan minulle kerrotiin mitä oltiin tekemässä. Mulla oli koko ajan turvallinen olo ja sellainen fiilis, että olen osaavissa käsissä. Leikkaussalissa oli aivan ihanan ja osaavan hoitajan lisäksi lääkäri Jari Leppälä (joka muuten leikkaa todella monessa muussakin kaupungissa, ne voi tsekata täältä. Voin todella lämpimästi suositella Leppälää, joka on rauhallinen ja lämminhenkinen lääkäri) ja kolmantena henkilönä teknikko, joka laski jäljelläolevia aikoja rauhalliseen ääneen ja piti huolta koneesta (luulisin näin).

Kun molemmat silmäni oli operoitu, hoitajatar talutti minut pimeään lepohuoneeseen hierovaan nojatuoliin viltin alle. Tässä vaiheessa silmäni vuosivat kuin mikä. Olo oli kuin olisi leikannut sipulia ja sorkkinut silmiä sen jälkeen (uskokaa pois, sekin on tullut vahingossa tehtyä). Ensimmäisen tunnin silmäni lähinnä vuotivat ja olivat valonarat, mutta sen jälkeen kun vuotaminen loppui tuntui lähinnä siltä, että silmässä on roskia. Tämä tunne pyritään pitämään poissa laittamalla kosteuttavia silmätippoja aina kun siltä alkaa tuntumaan. Noin tunnin jälkeen lääkäri Jari Leppälä katsoi silmäni, että läpät oli hyvin ja kaikki muutenkin kunnossa ja päästi minut sitten reseptien kera vielä lepäilemään.

J tuli paikan päälle puoli viiden maissa ja lähdettiin klinikalta noin tunti sen jälkeen. Käytiin kadun toisella puolella sijaitsevasta apteekista hakemassa reseptillä erilaisia silmätippoja. Viikon verran joudun käyttämään aikataulun mukaan kortisonitippoja, ja kosteuttavia tippoja aina siltä kun tuntuu. Kortisoni kuivattaa hieman silmiä, joten ensimmäisen viikon ajan silmätippoja on laitettava enemmän.

Kotiinpaluun jälkeen painelin sänkyyn ja oleskelin siellä hetken aikaa kunnes tylsyys vei voiton. Tässä vaiheessa silmäni alkoivat voida jo aika hyvin ja leikkauksesta oli siinä vaiheessa kulunut noin 4-5 tuntia. Katsoin illalla jo telkkaria ja innostelin hyvin selkeästi näkyvää tekstitystä. Minulle sanottiin, että silmälappuja ei tarvitse enää nykyään käyttää, mutta mä laitoin silti sellaiset yöksi. Sitä tulee niin helposti ajatelleeksi, että mitä jos sitä sörkkii silmiä unissaan. 😀 Nukuin todella hyvin, ja aamulla herätessäni silmäni olivat kuin uudet. En tunne roskantunnetta silmissä, kuivuutta tuntuu välillä, mutta siinä se. Näen vielä paremmin kuin eilen. Olo on kerta kaikkiaan uskomaton!

Jälkihoito-ohjeena kerrottiin, että ensimmäisen viikon aikana tulisi välttää voimakkaita luomien puristusliikkeitä, silmien hieromista, saunomista, uimista, hikiliikuntaa (ei saa mennä hikeä silmään), pölyisiä ja savuisia paikkoja ja silmien meikkaamista. Kuulemma loppuviikosta voi laittaa sellaista silmämeikkiä, että sen saa hinkkaamatta pois. Lisää ohjeita sekä leikkaukseen tulevalle, että juuri leikkauksessa käynneelle löytyy täältä.

Helppo hymyillä 
Lähikuvaa silmästä noin 16 h leikkauksen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan voin sanoa kaikille silmien laserleikkausta suunnitelleille: tehkää se, jos olette sitä miettineet! Toimenpide oli nopea, kivuton, ja silmät ovat jo todella nopeasti hyvässä kunnossa. Voin lämpimästi suositella Femtolasik® ketjua, jolla on pisin kokemus laserleikkausten alalla Suomessa. Erityiskiitos täytyy antaa osaavalle ja todella ystävälliselle henkilökunnalle. Mulla oli koko ajan sellainen olo, että musta välitetään, ja se on mielestäni todella tärkeää kun hyvin tärkeää osaa sinusta operoidaan.

Kiitos Femtolasik® ketjun Helsingin toimipisteelle, minun silmäni leikanneelle Jari Leppälälle ja mahtavalle henkilökunnalle! Teitte minun leikkauskokemuksestani miellyttävän, sitä en tule koskaan unohtamaan. Tästä todisteena säilyy entistä paremmat ja eheämmät silmät, jotka helpottavat elämää aivan mielettömästi. Viimeiset 15 vuotta olen käyttänyt päivittäin laseja ja 12-vuotiaasta saakka myös piilolinssejä urheilutaustani vuoksi. Ihanaa, että voi jättää taakseen piilolinsseillä sähläämisen ja nähdä aina kirkkaasti!

Kysykää jos on kysymyksiä, vastailen mielelläni niihin johon osaan! Mikäli leikkaus kiinnostaa, mutta mieltä askarruttaa jotkin suuremmat jutut, suosittelen kurkkaamaan Femtolasikin® nettisivut (klik), josta löytyy myös lisätietoja janoavalle infopuhelimen numero ja yleisimmät kysymykset ja vastaukset, sekä muutenkin tietoa leikkauksen kulusta ja leikkauksessa käytettävästä tekniikasta.

Omasta puolestani kiitän vielä kerran!!

Lue myös

X