Baby Bear Eats

Tytön ruokailuista

13.6.2016 Teksti:

Tämä käynnissä oleva uhmaikä tuo omat haasteensa myös ruokailuihin. Sitten kun tyttö saadaan ruokapöytään, yleensä jonkun kiukkukohtauksen jälkeen, pitää vielä saada tyttö ottamaan se ensimmäinen lusikallinen ennen kuin hän pääsee niin sanotusti ruokailun makuun (miksi mulla ei ole tätä ongelmaa, lusikka löytää kyllä tiensä käteeni hyvinkin helposti..)
Pasta menee edelleen hyvin alas ja etenkin tumma spagetti ja bolognese kastike. Itseasiassa kaikki tomaattinen maistuu tytölle hyvin, vaikka siitä vähän punaista suun alle tuleekin. Neuvolassa kuitenkin neuvoivat ettei pieni ”allergia” ole ollenkaan tavatonta ja itseasiassa mulla oli juurikin tomaattia kohtaan sama pienenä, muttei enää. Joka tapauksessa, rehellisyyden nimissä tämä ruoka menee alas mutta sitten monet muut ruuat jää lautaselle. En kuitenkaan halua syöttää tytölle yhtä ja samaa ja onhan se tietyllä tapaa myös kasvattavaa oppia syömään sitä mitä eteen tulee (puhumattakaan siitä että oppii kiitollisuutta ruuasta, joka ei ole itsestäänselvyys kovinkaan suurelle osalle maailman ihmisistä). Niinpä olen siis ihan ronskista laittanut riisiä, muusia ja kaikkea muutakin tytön eteen, jos hän vaikka pikkuhiljaa oppisi syömään kaikkea muutakin.
IMG_4977
Sanonpa vain että olisi kyllä helppo kaivaa ne kalapuikot ja ranskalaiset aina pakastimesta. Faktahan se nimittäin on että jokaikinen vanhempi haluaa nähdä lapsensa syövän ja kummasti nuo epäterveellisemmät jutut menee ihan eri tavalla alas (kuin myös allekirjoittaneella). Onneksi tyttö tykkää sentään hedelmistä ja vihanneksista ja kananmunista ja tonnikalasta. Niitä voisi syödä vaikka millä mitalla, paitsi että kananmunastakin menee vain valkuainen ja keltuainen menee koiralle (jota ei haittaa tippaakaan).
Ehkä se tästä kuitenkin ajan mittaan. Olin itsekin melko nirso ihan pienenä mutta opin syömään kaikkea kun vanhempani ovat aina tarjonneet meille niitä ruokia mitä itse ovat halunneet tehdä. Olen siis ihan lapsesta pitäen syönyt etanoita, juustoja yms. Silloin en tietyistä mauista niinkään pitänyt, mutta kummasti ne makunystyrät ovat kehittyneet ja nyt mua pitää pitää kaksin käsin erossa vaikkapa nyt juustoista. 😀
Pitkäjänteisyys lienee tässäkin plussaa, vaikka rehellisesti sanottuna olen kyllä kade niille joidenka lapset syö hyvin. Toisaalta meidän tyttö nukkuu hyvin joten ei parane valittaa!Elämä on ja sitä rataa.
Mitenkä teillä on opittu syömään muitakin kuin niitä lempiruokia? Ajan kanssa ja sinnikkäästi tarjoamalla?

Kommentit (24)

Meidän tytön suurinta herkkua on muuten banskupannari niin että siinä on vain kaksi kananmunaa ja yksi banaani. Ja päälle sit ”palloja” eli mustikoita. Jos teen tätä itselleni aamupalaksi tyttö tulee syömään tyyliin puolet. 😀 Mut siis tosi hyvä idea. KAsvikset bologneseen ja niin edes päin! 🙂

Hih kuulostaa tutulta! Tämä välillä poimii (käsin) makaronit muun ruuan seasta, ojentaa parsakaalit (ym) ”en tykkää, en syö! Äiti syö!” – myös kylässä! Ahh ihanaa… Alas menee melko varmasti makaronilaatikko, nakit ja muussi tai jauhelihakastike pastalla/muusilla sekä lihapullat (ei aina). Jotkut laatikkoruoat myös vaihtelevasti, tonnikala saattaa kelvata pastan kanssa ..
Mä kyllä melko lailla teen niitä mitä tiedän hänen syövän koska jos on yhtään erilailla maustettu tai vaikka kanansuikaleita yms jauhelihaa karkeampaa niin kaikki jää lautaselle. Ehkä saattaa vähän ottaa mut sylkee pois.. Ja pääsääntöisesti ruokailu menee aina ranttaliksi siinä kohtaa ku masu tulee täyteen, välillä lentää lusikoita myöten kaikki ja röhönaurua päälle. Hermot menee x) mut itse oon kuulemma ollu vielä huomattavasti nirsompi ja vielä kasvanut aika naftisti, tämä sentään kasvaa hyvin vaikka nirsoilee!

hahah, jeps. 😀 Mikä siinä makaronissa oikein on? Mä en siis käsitä. Hitsit kun mainitsit nyt nakit ja muussin, haluan saman tien! 😀

Toisaalta positiivista että ees joku menee melko varmasti 😉 sain itse asiassa ihan älyttömän hyvän vinkin nirson lapsen kanssa: totuttaa uusiin makuihin ”piilottamalla” niitä ruokiin jotka uppoaa .. Esim suolainen pannukakku, johon voi raastaa tyyliin kesäkurpitsaa sekaan tai tehdä vaikka pinaattipannaria.. Aion pistää kokeiluun, jos vaikka niin sais uusia makuja menemään:)

Meidän tytön suurinta herkkua on muuten banskupannari niin että siinä on vain kaksi kananmunaa ja yksi banaani. Ja päälle sit ”palloja” eli mustikoita. Jos teen tätä itselleni aamupalaksi tyttö tulee syömään tyyliin puolet. 😀 Mut siis tosi hyvä idea. KAsvikset bologneseen ja niin edes päin! 🙂

Hhe, meidän lastenlääkäri totesi kerran, että on olemassa kahdenlaisia lapsia, niitä jotka syö hyvin ja niitä jotka nukkuu hyvin:D

Meiltä löytyy esikoinen, joka nukkuu hyvin ja syö huonosti sekä kuopus, joka syö hyvin JA nukkuu hyvin ?

Ihan mahtavaa! <3

hahahah, ihana!<3

Itse olen ravintolakokki ja jo pienenä olen maistellut kaikenlaisia ruokia. Oma poika on kohta 2 vuotta, välillä on kausia jolloin hän ronklaa ruokaa ja välillä taas kaikki uppoaa. Itse teen juuri niitä ruokia kuin olen ajatellut tekeväni, en halua ruokkia nirsoilua ja alkaa tekemään vain niitä ruokia mitkä parhaiten alas menee. Meillä syödään perusruokaa mutta teen välillä myös kokeilu mielessä jotain erikoisempaa.
Tämän hetken lemppareita meillä on uudet perunat, jauhelihapihvit ja sienikastike, jauhelihakastike ja peruna/makaroni, erilaiset wokit ja sosekeitot.
Oletko ottanut tyttöä mukaan ruuanlaittoon? Meillä ruoka ainakin uppoaa paremmin kun sen tekemiseen pääsee osallistumaan. Meillä poika heiluttelee lastalla pannulla paistuvaa lihaa, auttaa perunoiden pesussa, muussin teossa, leipomisessa, pöydän kattamisessa jne.

Heippa,
Uskon että asiaan vaikuttaa moni asia. Tuputtaminen on ihan varmasti yksi ratkaiseva tekijä, silloin lapsi ei syö, siitä tulee inhottavaa ja painostavaa. Tai ylipäätänsä sellainen että ruokaan tai ruokaikuun kiinnitetään liikaa huomiota. Meillä 2,5v lapsi, sanotaan ruoka on lautasella ja usein tulee heti ja syö lähes kaiken. Ei missään vaiheessa mitään ota vielä yksi lusikallinen tai muuta. Toinen iso asia on varmasti mihin on tottunut tai totutetaan. Meillä syödään usein perunaa ja ihan perusruokaa, kalakeittoa, makaronilaatikko, kasvissosekeittoa, pinaattilettuja ym. Ruoka maistuu lähes aina, paitsi kipeenä. Kasviksia ihan pienestä asti, syö parsat ym. Ja kaikki aamupalat, välipalat ym ei ole sokeripitoisia. Ei siis mitään sokerijugurtteja vaan maustamatonta, ei muroja, eikä vastaavia. Eikai lapsi syö jos saa välipaloiksi näitä sokerijuttuja. Niin ja sitten on tietty ne jotka ei vaan syö.

Kuulostaa siltä, ettet ymmärrä, millainen on huonosti syövä lapsi. Ja aina ei ole niin selvää, mikä on syy ja mikä seuraus. Syökö huonosti, koska saa sokerijukurttia, vai saako sokerijukurttia, koska se on ainoa, mitä syö. Oma esikoinen eli pyhällä hengellä. Maitoa meni vauvana kerralla max. 50 ml, ennen pulloon siirtymistä imetys kesti kerrallaan 2-3 min (jaksoin sitä kuitenkin 9 kk), soseita aloittaessa pieni kasvissosepurkki kesti kaksi päivää ja usein joutui heittämään poiskin. Mainittakoon vielä, että ensin yritin itsetehtyjä soseita tarjota, kunnes motivaatio niiden työstämiseen ja poisheittämiseen lopahti. Samaan aikaan lapsi kasvoi -3sd – käyrällä ja voit uskoa, että stressasi. Siinä tehtiin temppu jos toinenkin, että olisi saanut edes pari lusikkaa menemään suuhun.
Jälkiviisaana on helppo todeta, että lapsi syö, minkä tarvitsee. Kun ei kasva, ei tarvitse ruokaakaan. Mutta en tykkää, jos yleistetään, että ”kun vaan sitkeästi tarjoat ja et totuta makeisiin”.
Esikoisella on nyt kasvuhormonihoito, syö aivan kaikkea ja hyvällä ruokahalulla. Ja kuopus taas on erinomaisella ruokahalulla varustettu normaali lapsi. Voin vakuuttaa, että sellaisen ruokkiminen terveellisesti on ihan eri asia!

Näin juuri. En nyt muista kuka se oli mutta kertoi että lapsella menee kaksi sosepurkkia välipalalla. Siis mä en ole koskaan onnistunut saamaan edes yhden purkin määrää kerralla alas. Hyvin usein ei syödä yhtään mitään, siis ei mitään ruokailukerralla. Ja sama meininki ollut maidon kanssa ennen kiinteitä. Hassua kyllä. Sit kun ruokaa alettiin syömään, maito alkoikin kelvata ja voin kertoa että jos tytöstä olisi kiinni, joisi päivät pitkät pelkkää maitoa, eikä söisi mitään. 😀

Siis meillä ei tyttö syö välipalaksi sokerijuttuja kuin kerran viikossa ja silloinkin pienen pätkispatukan, eli siitä ei ole kyse. Sekin tosin annetaan vain jos on syöty ruokaa, muuten ei herkkua tipu. Tyttö on aina ollut aika huono syömään, jo pienenä oli ongelmia sen suhteen että jaksoi ruokailla kaikelta muulta mukavalta ja nyt etenkin tämän kovan uhmavaiheen aikana ollaan taannuttu taas vähän siitä mihin oltiin jo päästy.

Meillä nyt 4,5 vuotias tyttö on alkanut syömään paljon monipuolisemmin, kun ollaan vaan 2-vuotta sitkeästi jaksettu tarjota kaikkea. Vielä pari vuotta sitten asia ei todellakaan ollut näin, vaan ainoat ruoat oli suunnilleen ne kalapuikot ja jauhelihakastike, jotka maistui..mitenköhän kaikille lapsille maistuu nuo samat ruoat varhaislapsuudessa? ? No nyt syö jo melko monipuolisesti kaikkea, mutta tietysti on olemassane lemppariruoat ja inhokkiruoat. Kaikkea kuitenkin aina vähintään maista ja juurkin tuon maistamisen ansiosta alkaa ehkä pikkuhiljaa piyämään useammista ruoista. Jostain olen lukenut, että se, että alkaa jostain uudesta mausta pitämään vaatii ainakin sen 100 maistelukertaa, tiedä sitten..

Ihanaa, eli sinnikkäästi jatkamme! <3

Meillä esikoinen syö kyllä kaikkea, helpottaa kyl hirveesti. Mitään kummempia taikoja ei oo tarvinnu tehdä, on aina itse halunnut maistaa 🙂 . Ikää nyt 2,2v.
Meillä kans syödään vaan valkuainen, itelle valkuainen oli pienenä ihan nounou, mut nykyään menee koko kananmuna :-D.
Mä uskon että tarjoamalla vaan kaikkea erilaista niin oppii pikkuhiljaa syömään:-)

Niin ja lisäyksenä vielä että meillä kun on muumilautasia niin oot sanonu että; syödään muumi esille tmv. Ei ehkä ruokapöydässä saa leikkiä mut tuo on auttanu meidän poikaa syömään silloin jos tuntuu että annosmäärä jää muutamaan lusikkaan.

Täällä jos yrittää ehdotella muumin esiin kaivamista niin kaksivuotias kirjaimellisesti kaivaa sen esille, käsillään 😀

jep ja makaronit lentelee. 😀

hahah, mä olen kokeillut tuota. Makaroni kyllä menee, mutta eipä sillä pitkälle pötkitä. Kalaa neiti vetäisi kaksin käsin, mikä on kyllä hyvä! 🙂

*oon sanonu

Hehe, täällä ilmoittautuu yksi lapsena nirsoillut. ;D Minulla oli monia ruokia, joista en tykännyt ja joitain ruokia, jotka saivat minulle aikaan oksennusrefleksin.. Minua ei koskaan pakotettu syömään inhokkiruokia, toki joskus piti maistaa. Jos kotona oli ruokana esimerkiksi maksalaatikkoa, josta en tykännyt ollenkaan, minulle oli jotakin muuta ruokaa. Silti tänä päivänä voin sanoa syöväni lähes kaikkea. 🙂 Ja moni entisaikojen inhokkiruoka on nykyisin jopa lähes lempiruokaa!
Pointtinani oli, että tapoja on monia, jokainen vanhempi varmasti tietää omalle lapselleen sopivan. 🙂 Hienoa, kun teidän neiti kuitenkin suostuu syömään lähes kaikkea!
Tsemppiä uhmaikään! Noi ongelmat ruokailujen kanssa on haastavia..

Jeps, kyllähän sen oppii. Pakottaahan ei lasta mitenkään voi, mutta olen ajatellut että meidän esimerkki olisi hyvä ja tietenkin vanhempana voi jo hieman selittääkin että kuinka olen nähnyt vaivaa sen eteen ja on hyvä edes maistaa. Pikkuhiljaa, mutta tämä uhma on kyllä mielenkiintoinen kun se vaikuttaa ihan kaikkeen! 😀

Meillä 4-vuotias tyttö maistaa lähes kaikkea ja vaikka olisi pahaa, niin yritän saada syömään muutaman lusikallisen, että oppisi nielemään niitä ei niin hyviäkin ruokia. Vanhempana se tulee eteen kuitenkin- läheskään kaikesta en tykkää, mutta pystyn syömään. Selitän, että joku on nähnyt vaivaa ruoan tekoon ja pahoittaa mielensä, jos sitä ei edes maista ja muuta ei nyt tipu. Todella nirson lapsen kanssa tämä ei tietysti toimi, mutta omani pystyy kyllä halutessaan kaikkea maistamaan. Välillä joku ruoka on ehdoton ei ja puolen vuoden päästä se onkin hyvää, ota siitä selvää sitten.
Lapsen herkkuja ovat jostain syystä pitkälti samat oudot kuin minulla lapsena- pinaattikeitto, maksamakkara, avokado, homejuusto, herkkusienet ym. Sitten taas inhoaa esimerkiksi riisiä ja salaatinlehtiä…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *