Xenia's day

Vauva-arjen helpottajat

Teksti: Xenia

Kaupallinen yhteistyö Ainu Mam

Muistan kun silloin reilu 6 vuotta sit mietiskelin tytön syntymän jälkeen huuli pyöreänä erilaisten tuttien ja tuttipullojen äärellä. On otettava huomioon niin monta asiaa. Se, että tuttipullo ei itsessään aiheuta vatsavaivoja, se, että virtausnopeus on sopiva ja toimii näin ollen imetyksen kanssa yhdessä ja tutin osalta se, että noh, että vauva tykkää siitä.

Meidän kaikilla kolmella lapsella on ollut todella suuri imemisen tarve. Toistaiseksi tytöllä kaikkein suurin ja keskimmällä kaikkein pienin.

Tämä meidän pienin on sellainen, että tutti on ollut avuksi etenkin rauhoittuessa maidon jälkeen. Hän saattaa imeä rintaa ja sit ärsyyntyä kun sieltä tuleekin maitoa. Näinä hetkinä tutti on ollut korvaamaton apu, joka on rauhoittanut pientä vauvaa, jolla on jo maha täynnä.

_DSC8846

Sehän on selvää, että tutteja on paljon. Valikoima tällä saralla on valtava, mutta mä olen vähän sellainen, että kun kerran olen hyvän löytänyt, pysyttelen siinä. Jo tytölle ostin silloin aikoinaan Ainun Mam Start tutteja, jotka soveltuvat hyvin vastasyntyneelle. Tutin koossa on otettu huomioon vastasyntyneen pienet kasvot ja pieni etäisyys nenän ja suun välillä. Mam Originalit (0-6 kk ikäisille) ovat ainakin meidän vastasyntyneille vielä aavistuksen isoja ja ne on otettu käyttöön sit muiden Mam tuttien ohella (Night, joka hehkuu pimeässä, Air, joka on ilmavampi jne) hieman vanhempana kun kasvojen koko muuttuu. Ainun Mam Start tutteja löytyy vaikka missä kuoseissa ja väreissä. Tässä siis vain murto-osa niistä!

_DSC8894

Mam Start tutit ovat ainakin meidän lapsille olleet mieluisa valinta ja nyt uutuutena Mam -merkiltä löytyy Ainu Mam Comfort tutti, joka on vielä Start-tutteja pienempi ja kevyempi malli – aivan täydellinen vastasyntyneelle. Koko tutti on valmistettu silikonista ja se on kevyt, pieni ja helppo puhdistaa. Meidän poika on tästä tykännyt nyt alkuun kaikkein eniten!<3 Ylläolevasta kuvasta näkyy hieman tuon tuttiosan kokoeroa verrattuna Ainu Mam start-tuttiin! 🙂

Meillä tutti on annettu aina siinä vaiheessa kun vauva on osanut imeä rinnasta ja muutenkin maidontulo on tasaantunut. Pois olen tutin ottanut tytöltä 1vuoden ja 8kk:n iässä ja keskimmäiseltä jo puolen vuoden tienoilla – hän piti siitä, että heitti tuttia ympäri sänkyä ja me kävimme sitä sit noukkimassa yön pikkutunteina koko ajan hänelle – sen päivisin tuoma apu painoi vaakakupissa vähemmän ku meikäläisen yöunet. Tyttö oppi puolestaan laittamaan tutin takaisin omaan suuhunsa hyvin nuorena ja sängyssä olikin usein muutama varatutti, jotta hän löysi sen mahdollisimman helposti. Voi niitä kaikkia kikkoja mitä sitä tekeekin, että lapsi nukkuu hyvin! 🙂

Tutteja me vaihdetaan uusiin aina parin kuukauden välein tai jos tutti näyttää kärsineeltä. Tällä hetkellä puhdistan tutit steriloimalla ne kattilassa (keitän noin 5-10 minuuttia) joka kerta kun tutti putoaa tai vähintään kerran päivässä. Täällä toisin sanoen pyörii niin pyykkikone kuin hellakin, mutta toisaalta – mitä vanhemmaksi vauva kasvaa, sen vähemmän tutteja tarvitsee steriloida ja todennäköisesti pyykkiäkin tulee pikkasen vähemmän kuin tällä hetkellä. Sanotaanko näin, että pojan vaipanvaihto on aina melkoista kilpajuoksua. 😀 Tutin voi steriloida myös mikrossa jos haluaa hoitaa tämän nopeammin ja steriloida esim vain yhden tai pari tuttia kerrallaan! 🙂

_DSC8791

Tuttien lisäksi meillä on ollut kaikilla kolmella käytössä tuttipullot Ainulta. Näitä en voi tarpeeksi hehkuttaa. Ainu Mam Easy Start Anti Colic – tuttipullossa on venttiili, jonka ansiosta ilmaa ei kulkeudu vauvan vatsaan. Tämä puolestaan vähentää pienille vauvoille tyypillisiä vatsavaivoja – niistä olemmat saaneet ainakin me osamme kaikkien kohdalla. Pienimmän kanssa ollaan harjoiteltu pumpatun maidon syömistä muutaman kerran ja hyvin menee. Itseasiassa tällä hetkellä poika tuntuu saavan enemmän ilmaa vatsaansa imetyksen yhteydessä.

Pulloruokinnassa me käytetään vauvantahtista pulloruokintaa, joka jäljittelee imetystä. Tästä kuitenkin omassa postauksessaan myöhemmin.

Ainu Mam – pulloihin saa erikseen tuttiosia, joissa on kolme eri virtausnopeutta: hidas (1), normaali (2) ja nopea (3). Näihin on annettu myös ikäehdotukset, mutta muistaakseni meidän keskimmäinen ei esim koskaan siirtynyt 3:seen vaan pysyi 2:sessa koko tuttipulloilun ajan. Hän ei pitänyt siitä, että maitoa tuli nopeasti. Tässäkin siis eroja ihan vaan lasten välillä – kokeilemalla löytyy sopiva. 1:stä käyttäisin kuitenkin ainakin sen ekat 2 kk, näin Ainultakin neuvotaan!

_DSC9083

Anti-colic pullon lisäksi haluan nostaa esiin Ainu Mam Feel Good tuttipullon, joka on valmistettu kestävästä lasista. Lasinen pullo on helppo käyttää ja pitää puhtaana ja lisäksi siinä on helppo säädellä maidon lämpötilaa. Pullon koko on 170ml.

_DSC9046

Myöhemmin kun maitomäärät kasvavat, olemme siirtyneet yleensä Ainu Mam Easy Active tuttipulloihin. Näitä meillä on itseasiassa tuolla kaapissa jemmassakin, mutta täytynee ne ihan hygieniasyistä kierrättää ja ostaa uudet kun sen aika on. Näiden tilavuus on 330ml eli vetävät huomattavasti Anti-Colic pullon 160 ml enemmän. Anti-colicista saatavissa kylläkin myös 260ml vetoinen pullo. Meillä se ei vielä ole ollut ajankohtainen kun maitomäärät kerralla aika pienet vielä!<3

Tuttipullojen huolto on meillä seuraavanlaista. Jokaisen käyttökerran jälkeen pesen osat harjalla ja tiskiaineella ennen sterilointia, jonka voi tehdä kattilassa tai mikrossa. Nämä voidaan pestä myös tiskikoneessa, mutta se menee mun mielestä hyvin nopeasti kun pesen heti käytön jälkeen ja siirrän kattilaan odottamaan seuraavaa sterilointikierrosta. Tuttipulloja suositellaan vaihtamaan uusiin 6-8kk:n välein sillä niihin saattaa tulla pieniä naarmuja, jotka keräävät bakteereja. Tuttiosat pitäisi vaihtaa 1-2kk:n välein, aivan kuten tuttienkin osalta!

Onko Ainun Mam-sarja teille tuttu?:)

 

 

 

Lue myös

X