Xenia's day

Vegaaninen sienirisotto

Teksti: Xenia

Olemme nyt syöneet vegaanisesti jo puolisen vuotta ja sinä aikana olen päässyt yli mm. juuston himosta. Juustohan on nimittäin kieltämättä aivan törkeän hyvää, mutta kaltaiselleni kaikki tai ei mitään tyypille myös hyvin vaarallinen ja kaikkea muuta kuin hyvää oloa lisäävä herkku. Sitä nimittäin on tullut syötyä aina melkoisen suuria määriä kerrallaan ja itseasiassa yhdestä dokkarista on jäänyt mieleen se, että juuston sisältää jotain joka käyttäytyy aivoissa huumeen tapaan. Sitä siis haluaa lisää ja paljon – minä ainakin allekirjoitan tämän täysin.

Mitään suurempia juustohimoja ei kuitenkaan enää ole, mutta vasta nyt olen tajunnut sen, että voin hyvinkin kokkailla myös sellaisia ruokia, joihin normaalisti juustoa tulee. Esimerkiksi pizzaa en ole syönyt pitkiin aikoihin, kunnes tajusin sen, että itseasiassahan pizza on aivan todella herkullista ilman juustoa. Itseasiassa niin herkullista, että mieheni päätti hankkia pizzauunin – meidän talouteen ei siis enää noutopizzaa tule kun omasta takaa saadaan niin herkullista pizzaa.

Toinen suosikkiruokani eli risotto on myös hyvä esimerkki siitä, että hyvää saa vaikkei käyttäisikään sekä voita, että parmesania. Entinen suosikkirisottoni kun nielaisi sisäänsä molempia noin 100g, mikä on tietysti aika suuri määrä kovaa rasvaa.

Ollaan saatu sieniä nyt lähiaikoina perheeltä ja lisäksi käyty sienestämässä itsekin ja suosikkireseptini sienistä on ehdottomasti sienirisotto. Tämä on niin herkullista ettei sanotuksi saa, suosittelen kokeilemaan:

Tarvitset:

Litra sieniä (meillä herkkutatteja, joista suurin osa palasina ja muutamia viipaleita erikseen sit päälle rapeaksi paistettuna)

öljyä paistamiseen

1-2 punaista chiliä (ilman siemeniä)

Iso punasipuli

puntti persiljaa silputtuna

kourallinen lehtikaalia pilkottuna (käytä vain lehtiä, älä varsia)

3,5 dl risottoriisiä

n.1,3dl kasvislientä

Sitruunan mehua

Suolaa ja pippuria

n. rkl vaahterasiirappia (tai sokeria tai hunajaa leikkaamaan tasapainottamaan sitruunaa)

 

  1. Silppua sipuli pieneksi ja laita syvään kasariin/wokkiin paistumaan öljyssä.
  2. Valmista samalla kasvisliemi kattilassa ja paista sieniä pannulla niin, että niiden neste haihtuu ja ne saavat aavistuksen väriä.
  3. Lisää aavistus öljyä sipuleiden päälle ja lisää riisit perään. Kuullota kunnes riisistä tulee läpikuultavaa. Lisää tässä vaiheessa kasvislientä ensimmäiset pari kauhallista ja heti perään myös pilkotut chilit.
  4. Lisäile lientä pikkuhiljaa ja noin puolivälissä heitä joukkoon myös paistetut sienet, lehtikaali, persilja ja sitruunan mehu.
  5. Maistele risottoa sen tekeytyessä ja lisää suolaa, pippuria ja makeutta maun mukaan.
  6. Paista sieniviipaleet rapeaksi ja lisää risoton päälle persiljan kera.

Pakko vielä lisätä tähän kuva herkkupizzasta. Omani päälle tulee aina hyvää pizzakastiketta, jossa pitää olla paljon basilikaa ja myös hieman makeutta. Lisäksi pidän minitomaateista, artisokasta, hiillostetusta paprikasta ja sipuleista, aurinkokuivatusta tomaatista, oliiveista ja kaiken kruunaa tietenkin basilika ja balsamicokastike. Kokeilin itseasiassa viikonloppuna tryffelibalsamicoa ja se meni ostoslistalle. Toimii täydellisesti yhteen pizzan kaverina. 🙂

_DSC2026

Herkullista viikon jatkoa teille kaikille! 🙂

Lue myös

X