Xenia's day

Veriarvojen tsekkaus

Teksti: Xenia

Kaupallinen yhteistyö: Puhti

Kirjoittelin helmikuussa siitä, kuinka olin saanut verikokeiden tulosten myötä selityksen voimattomuuteen ja sellaiseen uupumukseen, ettei olisi jaksanut tehdä yhtään mitään. Ferritiiniarvoni olivat tuolloin 13 ja hemoglobiini laskenut minulle tyypillisestä n.140-145 arvosta 128:aan, joka on kyllä vielä viitearvojen sisällä, muttei kuitenkaan minulle ideaali. Se kertoo nimittäin paljon, että mulla oli jopa tytön raskausaikana hemoglobiini sen noin 140. Arvioinkin, että omalla kohdalla ovat raskaudet, synnytykset ja imetykset vaikuttaneet tuohon varastoon heikentävästi ja huomasin sen todella olotilassani.

Verikokeet tehtiin yhteistyökumppanini Puhdin kautta. Puhdista saat valittua sopivan testipaketin, joka sisältää erilaisia verikokeita tai voit vaihtoehtoisesti räätälöidä sopivan paketin itsellesi. Esimerkiksi rauta-arvoistaan kiinnostuneille on räätälöity raudanpuutteen tutkimuspaketti, joka maksaa 49€.  Lisäksi heiltä löytyy muun muassa raskautta suunnittelevan tutkimuspaketti, kasvissyöjän tutkimuspaketti ja liikkujan tutkimuspaketti, joka oli minun valintani.

Ensin ostat tutkimuspaketin, sen jälkeen käyt näytteenotossa heidän yhteistyölaboratiossaan ja tuosta noin vuorokauden kuluttua saat kaikki tulokset omaan Puhtiin. Puhti tarjoaa selkeät tulokset ja apua tulosten tulkintaan. Heidän kauttaan voi hankkia myös etälääkärin mielipiteen ja ravintoterapeutin konsultaation. Puhti ei ole siis lääkäri, vaan helpotettu tapa tutkia omaa terveydentilaa ja tarvittaessa hakeutua lääkärin vastaanotolle jos tulokset viittaavat, että siihen olisi tarvetta.

Tässä vähän sitä, miltä tulokset omassa Puhdissa näyttävät:

Näyttökuva 2019-06-12 kello 9.27.37

Mulla on itseasiassa ns. sukurasitteena korkeat kolesteroliarvot, vaikka kyseessä olisi terve ja liikkuva ihminen, joten niitä arvoja onkin hyvä seurata. Kokonaiskolesterolini olikin aavistuksen koholla, (5,1), mutta sillä ei kuulemma ole väliä, sillä tuo korkea hyvä kolesterolini on kuulemma syynä siihen. Keskimääräisesti hyvää kolesterolia on yleensä vain noin 20-25% ja huonoa loput, eli siksi tuo kokonaiskolesterolin viitearvot on asetettu sinne 5:een.

Näyttökuva 2019-06-12 kello 9.26.22Näyttökuva 2019-06-12 kello 9.27.08

No mites sit ne ferritiinit. Nousseet kyllä, mutta täytyy myöntää, että mulle oli pienoinen pettymys, että reilussa 4 kk:ssa olin saanut arvoja kohotettua 16:lla eli 4 per kuukausi. Tuo on ilmeisesti aika ok vauhti, mutta tuntuu jotenkin todella hitaalta. Olen syönyt siis 100 mg rautaa per päivä, joinain päivinä tupla-annoksen ja lisännyt valtavasti punaista lihaa ruokavaliooni. Ajattelinkin jatkaa samalla linjalla vielä 4 kk ja käydä sen jälkeen uudestaan katsomassa missä mennään. Jos arvot ovat siinä vaiheessa jossain 50 lähettyvillä olisin todella tyytyväinen! Olotila on kyllä jo nyt parempi, eli parempaan suuntaan ollaan menossa ja olen jaksanut todella paljon paremmin, vaikka onkin aika monta projektia meneillään samaan aikaan.

Ja sit vielä vähän vitamiiniarvoja:

Näyttökuva 2019-06-12 kello 9.28.01

Arvatenkin tuo B12 oli noussut varmaankin punaisesta lihasta johtuen. Sitähän en ollut nimittäin syönyt reiluun puoleen vuoteen ennen ensimmäistä verikoetta.  D-vitamiinia pitääkin taas napsia vähän enemmän, sillä en juurikaan käytä maitotuotteita. Kalaa syön kyllä monta kertaa viikossa, mutta auringossa ei tule oltua niin paljoa, eli hyvä napsia tuota purkistakin! 🙂

P6110307

Te saatte nyt 10%:n edun Puhdin testipaketteihin koodilla xeniapuhtietu. Mä aion ehdottomasti jatkaa verikokeissa käyntiä, sillä se on ainoa tapa seurata esimerkiksi noiden ferritiiniarvojen kehitystä. Toki olotila kertoo paljon, mutta ihminen on taipuvainen tottumaan kaikkeen, eli mä koen tämän ehdottomasti tarpeelliseksi.

Testin voi muuten ottaa 27 eri paikkakunnalla eli ympäri Suomea. Lisäksi suosittelen tutustumaan Puhdin tietopaketteihin, joissa on hyvin selkeästi selitetty mitä mikäkin arvo tarkoittaa ja miksi arvot voivat olla koholla tai liian alhaalla. Näihin selityksiin pääsee myös omista tuloksista, joten voin väittää, ettei verikokeiden tulokset tämän selkeämmäksi tule.

Oletteko te koskaan mittauttaneet teitä kiinnostavia veriarvoja? Mulle kaikkein tärkeimmät olivat perus verenkuvan ja rauta-arvojen lisäksi kolesteroli. Itseasiassa minun on pitänyt ottaa tuo koe varmaan jo kymmenen vuotta, mutten ollut vain saanut aikaiseksi mennä lääkäriin pyytämään lähetettä. Onneksi nykyisin on tämä yksinkertaistettu tapa, jossa lääkärin voi skipata sieltä alusta ja hakeutua vastaanotolle vasta sitten, jos veriarvot siihen suuntaan viittaavat.

X