xenia's day

Viruksilta turvassa

Teksti: Xenia

PA170173

Nykymaailmassa kaikki toiminnot ovat enenevissä määrin siirtymässä, jos ei kokonaan, niin ainakin osittain internettiin. Internetissä voi tehdä ostoksia, päivittää erilaisia sivustoja, tehdä töitä, maksaa laskuja, you name it!

Kellekään ei varmasti tule yllätyksenä, että mä olen tosissani internetin suurkuluttaja. Käytän internetiä päivittäin monen monta tuntia sekä päivätyöni, että opintojeni vuoksi. Sen päälle hankin kaikki matkamme internetin kautta, ostan suurimman osan vaatteista nettikaupoista ja maksan tietysti kaikki laskut verkkopankissa.

Internet on tietyllä tavalla niin ”kasvoton” ilmiö, ettei sen pelkääminen tule mieleenkään, ennen kuin joku virus on tunkeutunut koneeseemme tai henkilötietomme, luottokorttien tiedot mukaan lukien, on kaapattu. Hävettää ihan myöntää miten olen aina ennen luottanut siihen, ettei Appleen mitään viruksia tule, mutta eipä se asia ihan niinkään taida olla. Olin siis enemmän kuin innoissani, kun minulta kysyttiin halua testata F-Secure Total -pakettia, joka sisältää F-Secure Safen ja F-Secure Freedomen.

Mun internetin käytössä kaikkein tärkein näkökulma F-Secure Safeen liittyen on pankkiasioiden, nettiostosten ja yleisen nettisurffailun suojaus. Kun googletan jotain, tulee hakutulokset alle tavanomaiseen tapaan, mutta F-Secure on ”käynyt läpi” nämä kaikki sivustot, ja siihen liittyen, sivustojen osoitteiden edessä on joko vihreä oikein-merkki, kysymysmerkki tai punainen ruksi, jos sivustoa ei suositella sen mahdollisen haitallisen sisällön vuoksi. Tähän liittyen ohjelma myös tunnistaa turvalliset sivustot silloin kun näpytellään luottokorttitietoja nettiostosten tekoa varten.

Verkkopankkia käyttäessä oleellista on se, että F-Secure Safe tunnistaa sen, että ollaan menossa oikealle pankkisivustolle (eikä esimerkiksi valesivustolle, joka näyttää samalta). Yhdessä Safe ja Freedome suojaavat koko verkkopankki-istunnon estäen kenen tahansa muun väliintulon, esimerkiksi tietojenvarastamistarkoituksessa

F-Secure Safe sisältää suojauksen kaikille laitteille, mukaan lukien tabletit, padit, läppärit ja älypuhelimet. Lisäksi siinä on hyvänä puolena myös lasten laitteiden suojaaminen ja ruutuajan rajoittaminen. Vanhemmat voivat siis tällä tavalla päättää, kuinka paljon aikaa lapset käyttävät laitteiden parissa.

Toinen Totaliin sisältyvistä tuotteista eli F-Secure Freedome on puolestaan ns. VPN-tuote, jonka avulla voidaan luoda salattu yhteys esimerkiksi yleistä wifi-verkkoa käyttäessä. Tätä postausta kirjoitin osittain julkisessa verkossa ja osittain kotona omassa verkossa, sitä ei vaan tule edes ajatelleeksi niitä riskejä, ennen kuin se riski sit toteutuu omalla kohdalla. Näillä riskeillä viittaan nimenomaan siihen, että joku pääsee julkisessa verkossa siihen ”väliin” varastamaan kaikki tiedot.

Freedomessa on myös muutama hauskempi ominaisuus. Freedomen avulla voi ensinnäkin vaihtaa maata, jos joku tietty sisältö ei näy meidän sijainneilla. Lisäksi sillä voi tarkistaa esimerkiksi hotellien ja lentojen hintoja vaihtamalla sijaintia lähtömaasta esimerkiksi kohdemaahan. Sehän on nimittäin yleisesti tunnettu tosiasia, että lentojen ja hotellien hinnat vaihtelee koko ajan ja mun mielestä on esimerkiksi lähestulkoon aina edullisempaa tilata lennot Helsinki-Lontoo välillä nimenomaan suomalaisesta verkosta.

PA170177

Olen todella tyytyväinen siihen että lähdin F-Securen kanssa yhteistyöhön. Vaikka omalla kohdallani kone on mennyt täysin sekaisin vain kerran, ilmeisesti viruksesta johtuen, en voi laskea sen varaan ettei näin tulisi koskaan tapahtumaan uudestaan. Kone on työvälineeni ja myös elantoni mahdollistaja, siitä on siis arvostettava ja siitä on pidettävä samalla tavalla huolta kuin itsestämme.

Onko teillä suojaukset kunnossa omilla laitteillanne? Jos ei niin F-Securella on nyt ilmainen kokeilujakso, joka toimii 3 laitteella, 30 päivää, eikä edellytä tuotteen ostamista.

Yhteistyössä F-Secure

X