xenia's day

Yltäkylläisyydestä ja hyväntekeväisyydestä

Teksti:

IMG_6855
Joku tuossa tuli tuohon edelliseen joululahjapostaukseeni mainitsemaan hyväntekeväisyydestä ja siitä minkälaisessa yltäkylläisyydessä esimerkiksi tyttäreni elää. Sinänsä ihan hyvä puheenaihe näin joulun alla, vaikka olenkin aina sitä mieltä, että nämä valinnat ovat aika henkilökohtaisia, eikä etenkään syyttelyllä saada mitään aikaan. Päätin nyt kuitenkin sanoa muutaman oman mielipiteeni asiasta ihan näin postauksen muodossa ja toki mielelläni kuulen teidänkin ajatuksia.
Ensinnäkin olen sitä mieltä, että kyllä, maailma on todella epäreilu paikka. On maita ja kokonaisia mantereita, joilla ihmisten elämäntaso ei ole lähelläkään sitä mitä meillä on ja esimerkiksi joululahjat ovat varmasti täysin ennenkuulumaton asia monelle, etenkään samoissa määrin kun ehkä länsimaalaisille lapsille. Näiden lisäksi monella ei ole minkäänlaista mahdollisuutta turvalliseen lapsuuteen tai elämään, silmäni kostuvat jo ajatuksestakin.
Epäreiluus ei kuitenkaan mielestäni muutu sillä että me lakattaisiin hankkimasta mitään. Mielestäni hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen ja omalle lapselle hankittujen lahjojen hankinta ei millään tavalla ole toisiaan poissulkevia asioita. Päinvastoin mun mielestä nimenomaan joulun alla on hyvä opettaa lapselle, että moni lapsi ei ole yhtä onnekas ja siinä samalla esimerkiksi valita yhdessä lapsen vanhoista leluista niitä, joita lähettää eteenpäin vaikkapa pelastusarmeijalle. Toinen vaihtoehto on käydä vaikkapa lelukaupassa yhdessä valitsemassa joku lahja vaikkapa vähävaraisten perheiden lapsille. Lapsi oppii siinä vuosien varrella samalla kuinka antamisen ilo on melkeinpä saamisen iloa parempaa (ei ehkä 2-vuotiaalle, mutta eipä sitä Roomaakaan rakennettu päivässä) ja sisäistää myös sen ajatuksen että kiitollinen pitää olla aina, jo siitä että olemme turvassa ja meillä on mahdollisuus nauttia joulunrauhasta.
Toinen juttu on se, että mä henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että etenkin näihin klassikkoleluihin kannattaa panostaakin. Legot, Brion junaradat ja vastaavat käyvät leluina vuosikymmeniä ja niitä voikin lahjoittaa sitten tulevaisuudessa eteenpäin kun käyttö omassa perheessä on loppunut. Ne eivät vanhene käytössä eivätkä mene pois muodista.
Kaiken kaikkiaan omalla kohdallani hyväntekeväisyys on sitä, että lahjoitan enemmän kuin mielelläni rahaa yleensä Unicefin tai vastaavan järjestön kautta (lukemani mukaan Unicefillä kaikkein paras vaste rahoille, suurin osa menee oikeasti kohteeseen, onhan se YK:n alainen järjestö). Siinä samalla en kuitenkaan näe mitään väärää siinä että hankin lapselleni joululahjoja tai vaatteita, niin kauan kun hän arvostaa sitä ja ymmärtää olevansa etuoikeutettu jo siksi että Suomeen on syntynyt!<3 Omat lahjani olen, kuten sanottu, rajoittanut tänä vuonna pariin lahjaan ja sen lisäksi isovanhemmilta on tulossa jokaiselta yksi lahja. Sitä iloa en heiltä halua viedä että sanoisin eit kaikille lahjoille.
Rauhallista joulunaikaa teille kaikille, muistetaan olla kiitollisia siitä että meillä on mahdollisuus joulun rauhaan.

X