Mainos: Yhteistyössä Tena
Kerro oma tarinasi ja voita lahjakortti!
Mainos

Karkulaiset hallintaan – Riitta Väisänen kertoo vinkkejä inkontinenssiin

Kaikki alkoi vaihdevuosista. Riitta Väisäselle ne tulivat ihan puskista. Tai oireitahan oli paljon, mutta eipä niitä osattu vaihdevuosiin yhdistää. Lääkäri epäili esimerkiksi unettomuutta tai yltiöpäistä hikoilua stressin aiheuttamaksi. Jonkin aikaa Riitta tyytyi elämään ongelmien kanssa, sitten oli aika tehdä jotain.
Teksti: Yhteistyössä Tena

Riitta Väisänen ja fysioterapeutti Anne Puranen näyttävät, miten lantionpohjalihaksia voi treenata kotona. Katso videolta vinkit.

– Kun Ruotsin reissulla hikiaalto puski päälle neljä kertaa tunnissa, halusin varmuuden mistä on kyse. Halusin verikokeeseen, jossa selvitettiin FSH-hormonin määrä. Tulos vahvisti, että naishormonin tuotanto oli hiipunut ja menopaussi alkanut. Jippii.

Vaikka vaihdevuosidiagnoosi tuli täysin salamana, Riitta koki sen kuitenkin helpottavana. Vihdoinkin löytyi syy outoon oloon.

– En ollutkaan hullu. Soitin vastaanotolta tyttäreni isälle ja pyysin lääkäriä kertomaan puhelimessa, että olen aivan terve, mitä nyt vaihdevuodet puskevat päälle.

Ihme oireita

Oireilukirjo on ollut ja on edelleen laaja: kuumia aaltoja, hikoilua, limakalvojen kuivumista, huonoa unta ja monia muita oireita. Virtsankarkailu on jatkunut jo vuosia.

Inkontinenssista eli virtsankarkailusta kukaan ei kertonut Riitalle etukäteen. Gynekologin ongelmaan määräämiä lääkkeitä hän ei syönyt. Pakkauksessa nimittäin luki, että lääke mahdollisesti lisää jo olevia nivelkipuja ja limakalvojen kuivumista.

– Olisin toivonut enemmän infoa virtsankarkailusta. Nyt tiedän paremmin ja olen sovussa asian kanssa. Välillä lirahtelee päivittäin, välillä on useiden päivien kuivia kausia. Uskon, ettei karkailu ikuisuuksiin jatku. Siihen saakka selviän pienien niksien avulla.

Kerro oma tarinasi ja voita lahjakortti!

Näin selviät

Riitta tietää, ettei välttämättä kannatta purskahtaa nauruun, vaikka naurattaisi kovastikin. Myös aivastaminen, yskiminen tai vaikkapa raskaan esineen nostaminen voi päästää karkulaisen matkaan.

– Menemiset kannattaa suunnitella ennakkoon. Minulla on varmuuden vuoksi aina mukana varahame tai -housut. Vältän vaaleita vaatteita. Musta on turvallinen väri.

Riitta vinkkaa myös miettimään vessareitin valmiiksi. Kannattaa käydä ennakkoon varapissalla tyhjentämässä rakko ja suunnitella juomisiaan tarkemmin.

– Myös psyyke vaikuttaa, jos on kiire ja hermostuu, ongelmia voi tulla.

– Jos edessä on pitkä ajomatka, vältän vatsaa painavia vaatteita ja avaan esimerkiksi kiristävät housut. Usein laitan varmuuden vuoksi TENA Ladyn, sillä vessaan saattaa olla jonoa ja puskapissalle en huonojen polvieni vuoksi enää taivu. Jätesäkkiä penkin suojana en vielä ole sentään tarvinnut.

Vaikka pisarointi tuntuu kurjalta, kyseessä on vain muutaman virtsatipan karkailu kerrallaan. Asian suhteen ei kukaan ole yksin, sillä joka kolmas nainen kohtaa ongelman jossakin vaiheessa elämäänsä. Tyypillisiä naisten kohtauspaikkoja ovat raskaus, kohdunpoiston jälkitila ja vaihdevuosiaika.

– Miehillä saattaa olla myös samoja vaivoja.

Jumppaa ja liiku

Vaihdevuosia lähestyviä Riitta kehottaa varautumaan mahdollisiin virtsankarkailuongelmiin pitämällä lantionpohjalihakset vahvoina.

– Lantionpohjaa supistavat liikkeet ovat hyväksi. Niitä voi tehdä vaikkapa liikennevalojen vaihtumista odotellessa. Harmi vain, että vedän samalla myös posket lommolle eli kovin salassa en niitä saa tehtyä.

Yleiskunnosta kannattaa pitää hyvää huolta. Kävely, pyöräily, pilates, jooga, vatsatanssi tai tanssi ylipäätään ovat hyviä lajeja myös lantiopohjalihasten kannalta.

Huumorilla eteenpäin

Riitta syö tyttärensä laittamaa terveellistä ruokaa ja vitamiineja, mutta myös kaikkea epämääräistä. Hän yrittää liikkua edes hieman päivittäin ja levätä tarpeeksi. Ikääntyminen ei kuitenkaan ole musta pilvi ja vaihdevuosistakin Riitta on ottanut ilon irti. Hän on lanseerannut termin ”vaihdevuosimielenhäiriö.”

– Sillä voi selittää pienemmät ja isommat impulssiostokset, kuten vaikkapa hevoskuljetusauton. Kaikki minua ostoksesta moittineet hiljenivät täysin, kun kerroin ostoksen johtuvan vaihdevuosimielenhäiriöstä. Jäivät miettimään, että mikäs se nyt sitten on. Harva kehtaa kysyä asiasta enempää.

Riitta on iloinen, että vaihdevuosioireista ja virtsankarkailusta puhutaan nykyisin enemmän, ja tietoakin on kiitettävästi saatavilla. Samoin myös apukeinoja niiden hoitoon. Sellaisia kuten TENA Ladyn.

– Toki välillä joutuu seisomaan kotoisesti jalat ristissä.

Lue myös: Lantionpohjajumppa ennaltaehkäisee ikäviä vaivoja -artikkeli tästä!

Kilpailu on päättynyt!

Riitta haastaa jokaisen naisen hyväksymään ikääntymisen tuomat muutokset ja elämään täyttä elämään. Kerro meille, millaisia muutoksia ikääntyminen ja vaihdevuodet ovat tuoneet elämääsi. Oletko havainnut virtsankarkailua ja miten siihen suhtaudut? Mitä apukeinoja ja vinkkejä sinulla on jakaa muille samojen asioiden kanssa eläville naisille.

Arvomme kaikkien tarinoiden kertoneiden kesken 150 euron hemmottelulahjakortin. Osa tarinoita julkaistaan nimettömänä Anna.fissa loppuvuoden 2018 aikana.

Lue myös Totta vai tarua? Riitta Väisänen vastaa virtsankarkailuun liittyviin myytteihin -artikkeli tästä!


X