Sano hyvästit lötköille uunikasviksille - ota avuksi höyry!
Napakat ja herkulliset uunikasvikset valmistuvat satokauden raaka-aineista. Kun uunin kosteus ja lämpötila ovat kohdillaan, kasvikset säilyttävät makunsa ja värinsä.
Napakat ja herkulliset uunikasvikset valmistuvat satokauden raaka-aineista. Kun uunin kosteus ja lämpötila ovat kohdillaan, kasvikset säilyttävät makunsa ja värinsä.
Höyryttäminen on vanha ja ympäri maailmaa tunnettu tapa valmistaa kasvikset, eikä syyttä. Se säilyttää hyvin kasvisten ravintoaineet, ja maut pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Kotikeittiössä höyrykypsennys käy AEG SteamPro -höyryuunissa.
Kun höyrytysaika pysyy kohtuullisena, kasvisten rakenne pysyy napakkana ja herkullisena. Rakenteeltaan samankaltaiset kasvikset voi yleensä kypsentää yhtä aikaa.
– Vihreän väriset kasvikset kypsyvät nopeimmin. Niiden kanssa pitää olla tarkkana, etteivät ne menetä väriään, ravintoloitsija Pekka Terävä muistuttaa.
Uunin laadukas höyryominaisuus helpottaa kasvisten valmistusta: se takaa, että kosteus ja lämpötila pysyvät oikealla tasolla. Höyry myös levittää lämmön uunissa tasaisesti. Mitä kuumempaa höyry on, sitä nopeammin se kypsentää kasvikset.
– Esimerkiksi pinaatti höyrytetään uunissa nopeasti ja maksimilämmöllä, Pekka Terävä kertoo. Kun kypsennysaika kasvaa, matalampi lämpötila riittää, eikä höyryäkään tarvita niin paljon.
Satokauden maut esiin
Kasvikset ovat maukkaimmillaan ja edullisimmillaan satokausiensa aikana. Uunikasvikset kannattaakin valita kauden kasviksista. Hyvin uunissa valmistettaviksi sopivat esimerkiksi porkkana, punajuuri, kukkakaali ja kyssäkaali.
– Kasvisten maustamisessa toimivat hyvin perinteiset suola ja sokeri, Pekka Terävä kertoo. Ne riittävät maustamiseen hyvin etenkin kesäaikaan, kun vihannekset ovat parhaimmillaan.
Kasviksia voi kypsentää myös tyhjiöpakattuina sous vide- eli tyhjiökypsennysteknologialla, jos uunissa on sous vide- tai höyrykypsennys-ominaisuus. Sous vide -menetelmällä vihannekset kypsyvät tasaisesti ja säilyttävät ravinteensa paremmin. Tällöin mausteet lisätään pussiin ennen kypsennystä. Sous vide -tekniikalla kasvikset jäävät rakenteeltaan usein napakammiksi kuin keittämällä.
Katso Pekka Terävän suosittelemat sisälämpötilat kasviksille.
Kilpailu on päättynyt!
Osallistu AEG-kilpailuun vastaamalla kyselyyn ja jättämällä yhteystietosi – arvomme 3 kappaletta kahden hengen lippuja AEG Culinary Schooliin. Suositussa AEG Culinary School -kokkikoulussa opit ensiluokkaisen ruoan valmistussalaisuuksia huippukokkien johdolla. Palkinnon arvo on 118 € (yhden lipun hinta on 59 € per henkilö). Palkinto arvotaan kaikkien osallistuneiden kesken. Kilpailu päättyy 05.11.2017.
Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.
Kommentit
Ostin vuonna 1996 Suomessa ensimmäisenä Braun Multigourmet höyrykeittimen.Sillä valmistan 85% perheemme ruoista.En tarvitse rasvaa enkä suolaa kun em. vekottimella kokkaan ruokamme.Mikä ihaninta,ei tarvitse ”vahtia” lieden ääressä,koska ajastan keittimen ja kun kuuluu klick,jokainen perheessä tietää että ruoka on valmista ja TERVEELLISTÄ! Nyt olen käyttänyt myös Eskimon uusia höyrytyspusseja jotka ovat erinomaisia,siinä myös valmistuu ruoka höyryttämällä.- Helppoa kuin heinän teko!
Kommentit
Kasvisruokaa syön joka päivä ja kyllä maittaa kun on muuntelu ja maustamisvaihtoehtoja ja kausittain tuorekset vaihtuu nam!
Ostin vuonna 1996 Suomessa ensimmäisenä Braun Multigourmet höyrykeittimen.Sillä valmistan 85% perheemme ruoista.En tarvitse rasvaa enkä suolaa kun em. vekottimella kokkaan ruokamme.Mikä ihaninta,ei tarvitse ”vahtia” lieden ääressä,koska ajastan keittimen ja kun kuuluu klick,jokainen perheessä tietää että ruoka on valmista ja TERVEELLISTÄ! Nyt olen käyttänyt myös Eskimon uusia höyrytyspusseja jotka ovat erinomaisia,siinä myös valmistuu ruoka höyryttämällä.- Helppoa kuin heinän teko!