Yli pyykkivuorten

Purkautunut ranskalainen letti

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiireisen työpäivän jälkeen kaikilla on kauhea nälkä. Koti on pommi. Eilisen tiskejä, monen viikon pyykkejä, toissapäiväisen majan rauniot kaikkine leikkiastioineen ja pehmoleluineen keskellä olohuonetta. Eteinen on täynnä kiviä ja kenkiä, jotka kuuluvat oikeasti kenkäkaappiin, mutta joita kukaan ei koskaan sinne laita. Kenkiä pitäisi taas pestä, ne haisevat.

Esimurkku pitäisi hakea leiriltä jostain linja-autoasemalta, mutta hänen puhelimensa on kiinni. Leirinohjaajatkaan eivät vastaa. Jo tunti on kulunut eikä kenestäkään kuulu mitään. Paniikki alkaa yltyä. Onko bussi joutunut kolariin?

Ovikello soi. Ovella on pikkutyttö prinsessamekossa, kädessään paketti ja vieressään nainen. ”Hyvää syntymäpäivää”, he huudahtavat.

Aavan syntymäpäivä! Olemme unohtaneet Aavan syntymäpäivän! Piha alkaa täyttyä Elsoista, Annoista ja Ruususista. Innostuneesta odotuksesta ja äideistä, jotka ovat ostaneet muutaman euron syntymäpäivälahjaa vastaan itselleen kaksi tuntia omaa aikaa alennusmyynneissä ja kahviloissa.

Piti leipoa Frozen-kakku! Puhaltaa ilmapalloja! Ennen kaikkea tietysti siivota! Ja tietysti leipoa hyvissä ajoin kakkutikkareita, macaronsseja ja cup cakeja! Kirjoittaa mustilla sisustuskirjaimilla olohuoneen seinään Happy birthday Aava! Tehdä vaahtokarkki-mansikkavartaita suklaakastikkeella! Laittaa valmiiksi pahveja ja tarroja, joista askarrellaan yhdessä kruunuja! Peittää silmät huivilla ja yrittää laittaa pahvi-Olafille porkkananenää oikeaan paikkaan!

Olen unohtanut kaiken! Olemme jättäneet kutsut uuden päiväkotiryhmän kavereiden lokeroihin ilman ilmoittautumispyyntöä, joten meillä ei ole kenenkään yhteystietoja! Väkeä alkaa kerääntyä parkkipaikalle kuin olisivat tulossa itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Ja sankari vain katselee Pikku Kakkosta päällään mekko, jossa on välipalakiisseliä sekä päässään jo aamulla tehty, puoliksi purkautunut ranskalainen letti.

Aavan syntymäpäivään on neljä ja puoli kuukautta. Kuinka sairasta on alkaa nähdä painajaisia katastrofaalisista juhlista jo nyt?

Lue myös

X