Yli pyykkivuorten

Neljävuotiaan lempikirjat kertovat pieruista

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

(Huom, kirjoitettu, kun Aava oli 4-vuotias.)

Lastenkirjallisuus on minulle tärkeää. Olen lukenut kahdelle vanhemmalle lapselle muun muassa Risto Räppääjät, Ellat ja kaverit, Konsta ekaluokkalaiset, Astrid Lindgrenit ja Tove Janssonit. En malta odottaa, että saan lukea ne kaikki Aavallekin. Ihania yhteisiä hetkiä lastenhuoneen lattialla, kun pitäisi jo nukkua, mutta kukaan ei malta laskea kirjaa käsistään. Jännittäviä tarinoita, hauskoja kommelluksia, ihania seikkailuja. Parhaita hetkiä yhdessä!

Olen koulutukseltani filosofian maisteri. Pääaineinani luin kirjallisuutta ja kirjoittamista ja pisimpänä sivuaineena suomen kieltä. Kirjastossa kuljen usein lasten luokkien lukudiplomilistat kädessäni ja lainaan heille vaivihkaa monia erilaisia kirjoja. Tuon aina lapsille luettavaa, vaikka toki he valitsevat itsekin.

Kun 11-vuotias Matilda lainaa 400-sivuisen nuorten fantasiaromaanin, on hän huomenillalla jo lukenut sen, vaikka hän on käynyt koulussa, tehnyt läksyt ja lukenut kokeeseenkin. Henrik lukee myös paljon Aku Ankkoja, Star wars -tietokirjoja ja Lego-ohjekirjoja.

Entä Aava sitten? Hän tietysti rakastaa kaikkia löytämiämme kirjoja, mutta yksi aihepiiri on kiinnostavuudessaan yli muiden. En tiedä, mihin kohtaan tämä sijoittuu kirjallisuuden kaanonissa. Näytän kuvan.

Tässä on lapseni tämän hetken ehdoton lempikirja. Yhden kerran se on ihan hauska lukea, mutta että kymmeniä kertoja…

Kuinka hienoa on osata ulkoa tarina kirjasta Paukku? Missä illanistujaisissa voin päteä osaamalla lasketella ulkomuistista, että ”Piereskelen kylvyssä, se kuplii hassusti. Plup, plup, plup!”? (Leslie Patricelli: Paukku)

Avataan yhdessä hieman lisää tätä lastenkirjallisuuden ehdotonta helmeä.

Mikä hauskinta, Aavalla on lukemisen opettelun herkkyyskausi. Hän pelaa usein Ekapeliä ja opettelee sieltä äänteitä. Millä muilla sanoilla voisikaan opetella lukemista kuin erilaisilla pierua kuvaavilla onomatopoeettisilla äänillä?

”Äiti, lue sinä nuo ylätekstit, niin minä luen pierut! PPPP, A, MMM: TÖÖT!”

”Melkein, tööt luki tuolla edellisellä sivulla.”

On toki muitakin klassikoita kuin tämä. Näytän mielelläni:

Tuo pissakirja on kyllä totaalinen rimanalitus. Pahempi kuin Hannu Salaman Juhannustanssit 1960-luvulla. Lapsi kikattaa hervottomana pallona vatsaansa pidellen, putoaa sohvalta, kiipeää takaisin, näkee kuvan uudestaan, repeää totaalisesti uudestaan, pyyhkii kyyneleitä silmistään.

Ei kait siinä, hyvä, että viihtyy. Minäpä sitten luen vielä kerran tämän sinulle. Mutta eiväthän ne toki siihen loppuneet.

Nyt ollaan asian ytimessä! Sitä itseään koko kirja täynnä! Tärkeää tietoa elämästä.

Tiesin, todellakin tiesin.

Aamen! Täti Prööt ja Setä Pruut haluavat kuulla vain tarinoita kukkasista.

Hei mutta on yksi ihan järkeväkin, opettavainen kakkaeepos! Sen voitte oikeastikin lainata lapsellenne.

Tässä kirjassa on monia hyviä ohjeita itse kullekin! Tarkistapa, osaatko itse nämä kaikki tavat, kuten:

Mene aina vessaan ajoissa, käy ennen matkaa ja unia.
Älä etuile, häiritse muita. Pyydä anteeksi pakutteluita.
Muista koputtaa. Sulje ovi. Älä lorvi, viivy vain tovi.
Älä unohda nostaa istuinta. Muista pyyhkiä ja huuhdella.
Pese kädet, valot sammuta. Vielä vetoketju tarkista.

Kyllähän lapsi saa nauttia (lasten)kirjallisuudesta kuin kirjallisuudesta. Pääasia, että kirjat kelpaavat. Eikä sillä väliä, että äiti on lukenut Saiturit, Silja nuorena nukkuneet, Juhat, Rikokset ja rangaistukset ja muut oikeat klassikot, saahan näistäkin nauttia.

Sitä paitsi myös keskimmäiseen upposi tämä kirjallisuus kuin kokonainen vessapaperirulla vessanpönttöön kaksivuotiaan tutkimusmatkailijan tutkimuksissa.

Pissakirja ei iskenyt isiin

Mieheen lapsen lempikirjallisuus ei jostain syystä iske. Etsin näitä klassikkokirjoja makuuhuoneestamme ja kysyin niitä mieheltä. Hän mulkaisi.
”Vein ne pois (kirjastokoriin olohuoneeseen). Ne oli kauheita kirjoja.”
”Jouduitko lukemaan niitä iltasaduksi?” kysyin nauraen.
”No jouduin. Monesti. Se pissakirja oli ihan kauhea!”
Myönsin, että niin oli. Sitten mieheni jatkoi päättäväisesti ja tiukasti:
”Tästä lähtien minä käyn kirjastossa!”

Lue myös

X