Yli pyykkivuorten

RATKAISU UHMARAIVARIN TALTUTTAMISEEN

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Aamu alkoi vaikeasti. Aava ei taaskaan halunnut pukea sisä- eikä ulkovaatteita, vaan huusi vain, että ei halua päiväkotiin. Saimme kuitenkin vaatteet päälle ja sain houkuteltua hänet autoon.

Päiväkodin portin avattuamme hän lysähti keskelle pihaa istumaan pyllylleen pieneen lumihankeen ja huusi: ”En halua mennä päiväkotiin!”

Olen kuningatar, suuri kuningatar, kuningatar E ja I!

Vilkaisin häntä ja lysähdin samantien istumaan maahan hänen viereensä ja huusin: ”En halua mennä töihin!”.

Aava vaikeni ja katsoi minua järkyttyneenä. Siinä me istuimme, hän pukeutuneena oranssi-pinkkiin haalariin, Kuomiin, pipoon, kaulahuiviin ja rukkasiin  ja minä harmaaseen villakangastakkiin, mustiin farkkuihin ja mustiin saappaisiin. Hän naurahti hämmentyneen iloisesti ja vaikeni sitten. ”Nouse ylös”, hän komensi äänessään ripaus naurua, ripaus häpeää ja aimo annos käskyä.

”Enkä nouse, koska en halua mennä töihin”, sanoin.”No minä nousen ensin. Mennäänkö mielummin tuonne penkille istumaan”, hän kysyi.

Pyyhittyämme nauraen täysin lumisen takkini selkäpuolen menimme istumaan penkille, joka oli päiväkodin seinustalla. Huokaisin lapselle, että haluaisin tänään vaihtaa. Jospa minä menisin aamupalalle, leikkimään, pulkkamäkeen ja nukkumaan ja hän menisi töihin.

”No etkä”, huusi hän nauraen ja juoksi edelläni ovelle. Rutiinit päiväkodin naulakoilla sujuivat paremmin kuin koskaan. Ikkunassakaan hän ei heiluttanut kuin puoli sekunttia ja kääntyi sitten ystäviensä kanssa leikkimään.

Miten helpolla näistä kohtauksista voisikaan selvitä, jos ehtisi, muistaisi ja jaksaisi heittäytyä välillä itsekin lumihankeen.

En malta odottaa, että saan heittäytyä mahalleni huutamaan kaupan lelu- tai karkkihyllyllä ensi kerralla! Tosin luultavasti menisi siinä heittäytyessäni lopullisesti välit perheen teinin kanssa, jos hän sattuisi olemaan mukana tai kuulisi asiasta. Sitä riskiä ei ehkä voi ottaa.

Lue myös

X