Yli pyykkivuorten

Kännykät parkkiin: tilalle lautapelit

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Olen ahdistunut lasten ja aikuisten kännykän
käytöstä. On järkyttävää lukea, että kolmevuotiailla on huono
sanavarasto, koska aikuiset ovat kiinnostuneempia
ruuduistaan kuin lapsistaan. Lapset katsovat illat lastenohjelmia tableteilta ja koululaiset kännyköitään.

Tärkeä osa nykyvanhemmuutta on kerätä laitteet pois,
piilottaa kaukosäätimet ja katkaista nettiyhteydet silloin, kun homma
riistäytyy käsistä. Mitä on tapahtunut kahden tunnin ruutuajalle? Haluan kasvattaa lapseni ymmärtämään, että internet ja kännykkä ovat kivoja juttuja, mutta niiden käytölle
on aikansa ja paikkansa. Haluan viedä kännykät parkkiin ja tarjota niiden tilalle jotain muuta. Lue postaussarjan Kännykät parkkiin aloitusteksti
kokonaisuudessaan tästä.

Kännykät parkkiin: tilalle lautapelit

Pelataanko teillä lautapelejä? Pelaatko itse? Mitä lautapelejä tiedät? Tunnet varmaan Afrikan tähden, Monopolin, muistipelin ja Trivial pursuitin, mutta olet ehkä korviasi myöten täynnä niitä. Niin minäkin olen. En pelaa mielelläni niistä mitään. On kuitenkin muitakin pelejä.
Koko perheemme harrastaa lautapelien pelaamista. Ison osan kotimme kaappitilasta vievät lautapelimme, joita kyllä kannattaa kerätä. Tunnet varmaan näitäkin:
Kanin loikka, Skipbo, Kimple, Quaridor kid, Mullin mallin maatila, Pingu, Rummikub, Arvaa kuka, Viirun ja Pesosen syntymäpäivä, Namukakku, Uuno, Crazy spaghetti, Build a burger, Castle logix, Atlantis, Alfapet, Muuttuva labyrintti, lotto, domino… Näitä voi pelata hyvin lasten kanssa, mutta heti, kun he aloittavat koulun, voit ottaa heidät opettelemaan vaikka näitä:
Alhambra, Menolippu, Catanin uudisasukkaat, Carcassonne, Love letter, Port royal, Gang of four, Jaipur, Splendor, Keltis, Mallorca, Dominion, Modern art, Uudet löytöretket, 7 wonders, Matka maan keskipisteeseen, Taivaan pilarit…
Kun koko perhe istuu pöydän ääreen ja ottaa eteen koukuttavan lautapelin, ei kukaan tarvitse kännykkäpelejä. Kokeilkaa vaikka! Laittakaa kännykät parkkiin ja pelatkaa koko perhe vaikka erä Uunoa! Lautapelejä kannattaa myös vaihdella kavereiden kanssa.

Lapset yhdessä pelaamaan

Kun 400 kilometrin ajomatkalla mummolasta kotiin sanoimme lapsille, että kännyköihin ei kosketa ennen puolta väliä, nurisivat lapset aluksi. Hetken kuluttua huomasimme, että he olivat pakanneet pelikortit mukaan ja oikeasti pelasivat niillä yhdessä. Ihan mahtavaa!
Yritän rohkaista ja kannustaa lapsia löytämään pelejä, joita he voisivat pelata sekä yksin että keskenään. Aika usein meillä lapset haluavat vain pelata aikuisen kanssa, mutta aina emme ehdi tai jaksa viettää iltaa pelaten. Siispä yritän koko ajan katsella uusia pelejä, joita he voisivat pelata ihan omatoimisesti itse. Siis riitelemättä ja hyvällä tuulella…
Kävin Aavan ja hänen ystävänsä kanssa lähellä meitä sijaitsevassa Leikkien-lelukaupassa, jossa kännykkäahdistukseni ymmärrettiin täysin. Puhuin yrityksen väen kanssa leikin ja varsinkin pelien merkityksestä ja siitä, että olen kuullut, että jotkut lapset eivät enää osaa leikkiä.
Kävimme Tampereen ja Pirkkalan rajalla sijaitsevassa liikkeessä ensimmäistä kertaa ikinä. En meinannut saada pikkuprinsessoita pois sieltä! Siis ihana liike! Tytöt juoksentelivat ympäri kauppaa ja kiljahtelivat ihastuksesta. ”Mä pyydän nää kaikki joululahjaksi!” ”En osaisi ikinä valita!” Leikkienin liikkeessä saa oikeasti leikkiä ja testata monia leluja, joten lähes retuutin neidit väkisin pois ihanuuksien keskeltä, kun oli lähdettävä.

 

Meillä lapset myös kyllästyvät äkkiä omiin peleihin eikä siksi lautapelien ottaminen kaapista innosta. Siksipä uudet pelit ovat aina kiva juttu. Saimme Leikkieniltä kokeiluun kaksi hauskaa peliä: Leikkien Jätskin ja  Quadrillionin.
Otimme uudet pelit mukaan pääsiäislomalle mummolaan, jossa olikin hyvin aikaa pelata. Pelasimme lasten kanssa muutaman kerran Jätski-peliä, minkä jälkeen Aava jäi aina leikkimään yksin pelillä. Pelissä jokainen saa jätskivohvelin, jonka päällä on pallo numero yksi. Jokainen pelaaja kääntää vuorollaan yhden edessä olevan pallon ympäri. Tarkoituksena on saada ensimmäisenä kymmenen pallon tötterö aikaan luvuilla, jotka ovat järjestyksessä välillä 1‒49. Jos ykkösen päälle laittaa pallon numero 8 ja saakin ensi kerralla numeron 3, ei väliin saa enää laittaa tätä pienempää numeroa!
Peli oli ihan ”ookoo” meistä muista, mutta Aava ihan rakastui siihen. Hän opetteli lukuja innoissaan ja kasasi 49 pallon jäätelöään ihan oikein numerojärjestyksessä. Hyvä ja opettavainen peli pienille siis. Ikäsuositus pelissä on 6+, mutta hyvin menee jo 4-vuotiaallekin.
Leikkien Jätski, saatu blogin kautta.

 

 

Haluan koukuttua johonkin muuhun

Löydän usein itseni kännykkä kädessä, kun en oikein jaksa tehdä muuta. En ehdi (tai kenties jaksa tai viitsi) lasten ollessa hereillä oikein lukea kirjaa enkä katsoa telkkaria. Kännykkä on helppo ottaa käteen ja olla silti muka ihan skarppina läsnä. Tai niin luulen…
Olen koukussa kännykkään, mutta haluisin koukuttua johonkin muuhun. Johonkin, johon voisin kenties ottaa lapsetkin mukaan. Luulen, että pääsiäisenä löysin sopivan kohteen.
Me kokeilimme sitä kaikki. Sitten joku otti sen taas. Toinen tuli viereen. Ensimmäisenä ottanut hermostui, koska halusi tehdä sitä yksin. Aikuiset luovuttivat vuoronsa harmista huokaisten lapsille, mutta lapset eivät vuorostaan noin vain luopuneet. Me teimme sitä kummassakin mummolassa sekä istuessamme kuusi tuntia autossa.
Loistava, hauska, oivaltava, koukuttava, kännykän toiseksi jättävä Quadrillion! Jokaisella lapsella ja aikuisella pitäisi olla tämä! Oikeasti hauska peli!
Quadrillion-peli, saatu blogin kautta.

 

 

Pelissä on neljä kaksipuoleista magneettilaattaa, jotka voi kasata eri tavoin yhteen. Ideana on saada 12 eri muotoista ”nappulaa” menemään laudalle niin, että nappulat ovat lautojen kuopissa, mutta eivät eri väristen pisteiden päällä. Mukana on ohjekirja, jossa on eri vaikeusasteisia pelin aloituksia. Peliä voi kuitenkin pelata myös ilman ohjekirjaa: jokaiseen variaatioon on ainakin yksi oikea vaihtoehto.

Siis oikeasti tosi hauska peli! Laitoimme nappulat kangaskassiin, jota yritän nyt koko ajan ujuttaa sohvalla lojuvan lähelle, autoon, säkkituoliin… Hauskaa itsensä haastamista kaiken ikäisille! Ja mikä riemu, kun jopa äiti-ihminen saa kaikki palat kerrankin (elämässään) kloksahtamaan paikoilleen!

Välillä menee ihan sormi suuhun, kun pitää pohtia, mikä menee minnekin. Mummolassa oli aikaa pelata.

 

 

Quadrillionia pelataan yksin tai joskus yhdessä, mutta olen myös miettinyt, onko olemassa enää mitään leikkiä, mistä innostuisivat niin eri jutuista kiinnostuneet 4-vuotias tyttö, 9-vuotias poika ja 12-vuotias tyttö. Leikkien näytti, että on. Saimme testaukseen lelun, jolla lapset haluavat leikkiä joka päivä! Oikeasti, sellainen löytyi! Kirjoitan siitä oman postauksen lähipäivinä, nyt on pakko lähteä pesemään hampaita ja mennä nukkumaan, että ei käy niin kuin tässä postauksessa.

 

Saimme Leikkieniltä myös motivaatiotarroja, joista kirjoitin tässä postauksessa. Vielä on aikaa perjantaihin 1.4. klo 20 asti osallistua tuon postauksen kommenttikentässä tai Instagrammissa @ylipyykkivuortenblogi kahden tarrataulun arvontaan!
****
Leikkien on vuonna 2006 perustettu opettavaisiin leluihin, peleihin ja kirjoihin erikoistunut suomalainen perheyritys, joka myy lelujaa myymälän ja verkkokaupan lisäksi myös leikkien-kutsujen kautta.
Kannattaa kurkistaa verkkosivut ja käydä liikkeessä, jos asut lähellä. Minä harkitsen Leikkien-kutsujen pitämistä. Olisi hauskaa kutsua kaverit lapsineen kylään ja testata joko pienten leluja tai isojen pelejä ihan sen mukaan, minkä ikäisiä lapsia kutsuille tulee.

Postaus on toteutettu yhteistyössä Leikkienin kanssa.

Lue myös

X