Yli pyykkivuorten

Helposti kivaa arkeen – lapset kokkeina

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Huhtikuussa Kaksplussan verkostobloggaajat jakavat vinkkinsä päiviin, joina
”ei ole mitään tekemistä”. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan
tai maksaa maltaita, jotta arjesta saa mielikuvituksellisen. Seuraa Kaksplussan Facebook-sivua ja inspiroidu bloggaajien arjesta!

Aika usein pöydässä kuuluu marinaa. Yksi rakastaa broilerinkoipia, mutta toinen yökkäilee, koska kana on ”löllöä”. Kanayökkäilijä rakastaa jauhelihakastiketta, jota toinen inhoaa. Salaattia otetaan vain juuri sen verran, kuin on ihan pakko. Ruuanlaittaja on viettänyt keittiössä tunnin tai joskus enemmänkin, leikkinsä keskeyttämään joutunut ravintolayleisö taas viettää pöydän ääressä keskimäärin kuusi minuuttia.

Kaikesta ei tarvitse pitää, mutta kaikkea täytyy maistaa edes kynnen kokoinen pala. Ruokaa ei saa arvostella. Sanonkin usein lapsille, että he eivät osallistuneet ruuan valintaan, tekemiseen ja esimerkiksi maustamiseen, joten tässä vaiheessa on turha vinkua.

Meidän kaikki lapset kuitenkin rakastavat ruuanlaittoa ja leipomista ja haluavat
usein auttaa. Varsinkin tytöt ovat heti valmiina, jos saavat leipoa. Kun lapsi on tehnyt itse vaikka salaatin ja saa siitä kehuja, ottaa hän sitä isomman annoksen kuin toisen tekemästä salaatista. Porkkanaraasteen tekijät ovat usein syöneet raasteannoksensa jo heti raasteen tehtyään, jo ennen pääruuan valmistumista, koska on tehnyt heti mieli. Mikäs siinä! Aikuisen tehtäväksi jää vain ojentaa lautaset ja haarukat ja vetää hymyn pyllyyn, kun pikkukokit hotkivat itse tekemänsä raasteen kuin kesäauringossa sulavan jäätelötötterön.

Lapsi masterchefinä

Entä jos lapsen antaisi itse päättää alku-, pää- ja jälkiruuan? Mitä silloin syötäisiin? Me päätimme antaa tässä kevään kuluessa kullekin lapselle yhden viikonloppuaterian, jonka he saavat suunnitella itse ja valmistaa yhdessä aikuisen kanssa.

Lapset innostuivat ihan hirmuisesti ideasta! Tiedätte varmaan tv-formaatin Neljän tähden illallinen, joka perustuu alkuperäisformaattiin Fish on the cake. Siinä kukin seurueesta suunnittelee ja valmistaa aterian ja kutsuu muut syömään. Illan aikana voi olla myös ohjelmaa. Lopussa annetaan pisteitä, mutta me jätimme sen pois. Otimme ajankohdaksi viikonlopun, jolloin ei haitannut, että ruokien terveysarvo ei välttämättä ollut täysi kymppi ja sai myös herkutella jälkiruualla.

Matilda, 12, aloitti meidän illallisprojektimme.

 

Matilda halusi laittaa meille kasviksia ja dippikastiketta alkupaloiksi, tacopellin pääruuaksi ja suklaavaahtoa jälkiruuaksi. Hän on jo niin iso, että teki kaiken itse. Hyvin sujui, myös siivous, ja hyvää oli!

 

 

Alkuruuan jälkeen Matilda oli järjestänyt meille taitavan voimistelijan esittämään kärrynpyöriä ihanassa asussa. Huomatkaa esiintyvän taiteilijan juhlakengät, jotka hän jätti kauniisti sohvan viereen.

Pääruoka oli aikuisten ja tekijän mieleen, mutta muille tämä versio oli liian tulinen.

 

 

 

 

Jälkiruoka eli suklaavaahto oli jymymenestys. Lupasimme, että hän saa tehdä sitä meille toistekin, heh. Tacopeltiin ja suklaavaahtoon nappasimme netistä vain jonkun ohjeen, en enää muista minkä. Hyvää tuli.

 

Pöydän kattaminen, servettien valitseminen ja menun tekeminen olivat myös tärkeä osa.  Matilda oli innoissaan, kun sai itse päättää ja tehdä kaiken!

Vielä emme ole ehtineet tehdä muiden kanssa vastaavaa, mutta suunnitelmat ovat jo pitkällä. Henrik haluaa alkupaloiksi nachoja ja porkkanoita, pääruuaksi broilerinkoipia ja riisiä sitruunakastikeella ja jälkkäriksi suklaa-juustokakun. Aava taas haluaa alkupalaksi viinirypäleitä, pääruuaksi nakkeja ja ranskalaisia ja jälkkäriksi mansikkakiisseliä. Ihan meidän lasten näköiset ateriat! Kyllä nakkeja ja ranuja voi surutta joskus syödä varsinkin, kun keittiössä häärää pääkokkina sellaisten aterioiden ammattilainen. Odotan innolla, että saadaan tehdä ne yhdessä, kun vain ehditään joku ilta. Aavan ruokalistan harakanvarpaat tulee olemaan tosi söpöt!

Kurkista jo julkaistut vinkit Kaksplussan Facebook-sivulta ja inspiroidu bloggaajien arjesta! Laura Big Mama´s -blogista kertoo oman vinkkinsä seuraavana.

Lue myös

X