Yli pyykkivuorten

Ajatuksia uima-altaalla

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kreetalla on tavallista kylmempi viikko, Suomessa tavallista lämpimämpi. Täällä on kuin Suomen kesä: 20-25c, välillä tuulta ja välillä sadetta, mutta me nautimme! Se, että Suomessa on nyt käsittämättömän lämmin, jopa 20c, ei ole meiltä pois. Nautitaan kaikki!

Yhtenä päivänä luin rannalla Miina Supisen kolumnia (menaiset 17/2016). Hän kirjoitti, että matkailijalle kaikki on kiehtovaa ja romanttista ja kaiken tuntee vahvemmin. Nostin katseeni lehdestä ja puhalsin pyynnöstä Aavan kellukkeisiin lisää ilmaa. Kun tyttö lähti hyppelemään kohti vesirajaa, tunsin sen vahvasti: koko suuni oli täynnä hiekkaa.

Lasten kanssa lomaillessa hiekalla on merkittävä osa. Hiekka, vesi, aurinko, jäätelö ja perhe. Siinä kiteytyvät lasten lomatoiveet.

Me haluamme matkoillamme nähdä maisemia, kiertää lähikaupunkeja, käydä kirkoissa ja museoissa ja saada upeita ruokaelämyksiä. Lasten kanssa se tarkoittaa suunnittelua, lahjontaa ja lomapäivien teeman vuorottelua. Tänään on lasten päivä. A. on sukeltamassa, ja minä toteutan lasten unelmapäivän, johon kuuluu pelkkä allas, ranskalaisia ja kanafileitä, jäätelöä, limsaa ja koululaisten hartaasti toivoma kalahoito jaloille.

Aava hyppelee altaan reunalla, isot lukevat rantatuoleissa. Minä olin ajatellut pitää taukoa bloggaamisesta, mutta koska kirjoittaminen on harrastukseni, haluan tehdä sitä, kun on aikaa.

Aavan vyötärölle olevat vaaleat kiharat keräävät sekä paikallisten että lomailijoiden huomion. Huomio alkaa alun ujostelun jälkeen kihahtaa prinsessan hellehattuun. Kikattelun määrä lisääntyy päivä päivältä. Mikään muu ei haittaa kuin samassa hotellissa olevan keski-ikäisen suomalaismiehen huomio. Jos hän vielä kerran tulee pyytämään Aavaa syliinsä uimaan, huudan lujaa ja saatan lyödä. Jossain kulkee hyvän ja huonon huomion raja, ja se on tässä. Tyttäreni ei todellakaan tule eikä edes puhu sinulle.

Lomalla on parasta saada olla yhdessä. Kun Aava nukkuu, pelaamme korttia ja syömme vähän herkkuja. Hän toki saa oman herkkunsa iltapalansa jälkeen. Tappelut ja huono käytös ovat jääneet kaikilta kotiin, myös aikuisilta. Tunne muun perheen totaalisesta muuttumisesta on yhtä vahva kaikilla.

Loma saa meidät rakastamaan toisiamme yhä lujemmin sekä tekee meidät riehakkaiksi. Nauramme enemmän kuin koko keväänä. Minä aloin nähdä yhä enemmän kaikkialla punaisia huulia, joten repäisin ja ostin huulipunan! Olen meikannut huuleni, jos huulikiiltoa ei lasketa, viimeksi 90-luvulla, jolloin käytin muun muassa ruskeaa huulipunaa ja välillä huulissani myös sinistä lumiväriä ollessani kasvissyöjähippi.

Saa nähdä, mihin tämä loma meidät vielä viekään!

Lue myös

X