Yli pyykkivuorten

Kahviaddikti: myönnä ongelmasi!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
coffee

Parisuhteessamme on ongelma.

Tarkemmin sanottuna ongelma on koko perheemme sisällä. On tapahtunut kahtiajako, jossa toisella puolella on yksi ihminen ja toisella puolella on neljä ihmistä.

Saanen kysyä teiltä, kaikkitietävä lukijakuntani, mitä ajatuksia teissä herää, kun puhutaan kahvista?

Eikö niin, että kahviin liitetään tällaisia ajatuksia: herääminen, aamutoimet, oma hetki, vapaa-aika, nautinto, ehkä päänsäryn katoaminen, herkkuhetki, juhla, tauko työstä tai lastenhoidosta, arjen luksus kahvilassa?

Eikö niin, että kahvi on herkku, jolla tarkoitan syntisen hyvää, vähän epäterveellistä, nautinnon tuovaa ylimääräistä juttua? Herkku niin kuin vaikka viikonlopun karkkipussi tai leivontahetken muffini?

Mieheni väittää, että kahvin juominen ei tarkoita herkuttelua eikä omaa rentoutumisen ja nautinnon hetkeä. Hänen mukaansa kahvi on välttämättömyys niin kuin aamupala tai nukkuminen.

Hän ei oikeastaan perustele kahvinjuomistaan millään muulla kuin sanomalla, että kahvi on terveellistä. Olen lukenut, että kahvin juomisella on monia terveydellisiä vaikutuksia, mutta silti väitän, että niitä tutkinut on kokenut syyllisyyttä kahvinjuomisestaan ja perustelee siksi kahvin hyviä puolia.

Päiväkaakaoseuraa

Perheessämme on ongelma, koska kun isä sanoo, että on päiväkahvin aika, sanomme me muut, siis minä ja lapset, että okei, on siis päiväkaakaon aika.

Mieheni väittää, että kaakaota ja kahvia ei voi millään tavalla verrata toisiinsa, koska sokeroitu kaakao on epäterveellistä ja kahvi terveellistä. Hän ei siis suostu siihen, että kun hän juo kahvia, muut juovat joka kerta vastaavaa herkkua eli kaakaota.

En tietenkään antaisi lasteni juoda yhtä usein kaakaota kuin aikuiset juovat kahvia! Jatkan kuitenkin tuota kaakaosta puhumista aina, kun mieheni istuutuu alas höyryävän kahvikupin kanssa.

Kiusaan tahallani miestäni kahvinjuomisesta siksi, että hän ei tunnusta näitä asioita: kahvi on hänen herkkunsa, kahviin tulee riippuvuus ja kahvi on täysin turha asia! Kahvi on siis mielestäni täysin sama asia kuin kaakao. Ylimääräinen herkku.

Lapset saavat kaakaota tietenkin joskus, mutta että monta kertaa päivässä… Ei ikinä!

Miksi sitten kahvia hörpitään pannutolkulla? Mihin kahvia tarvitaan?

Heh, joko ärsyynnyit, rakas kahviahörppivä lukijani?

coffee

Anonyymi kahviholisti

Jos kahvi olisi terveellistä niin kuin kasvikset tai täysjyvätuotteet, se olisi mainittu ruokapyramidissa ja opetettu jo koulussa.

Mihin sitä kahvia siis tarvitaan? Kuten sanottu, monille kahviin tulee riippuvuus! Miksi semmoinen asia täytyy opetella? Miksi kukaan haluaa käyttää jotain tuotetta, johon tulee riippuvuus? Pyörittelen aina silmiäni, kun joku touhottaa, että on heti löydettävä kahvila, koska on pakko saada kahvia, koska ei ole juotu kuin vasta kaksi kupillista tänään.

Eikö sellainen ole vakava tilanne, että jotain on pakko saada heti?

Ei minua mieheni kahvin juominen oikeasti haittaa yhtään millään tavalla, mutta hihittelen, kun katson, miten hän puolustaa kahvin juomista epätoivoisesti lähes hikikarpalo otsallaan osaamatta silti selittää suhdettaan siihen. Ajatuksena tämä kina on minusta kutkuttavan hauska.

Kyllähän nyt aikuinen juo

Totuushan on, että kahvi, niin kuin tee ja kaljakin, maistuu ihan äärettömän pahalta. Joo-o!

Miksi mitään niistä pitäisi opettelemalla opetella juomaan? Joku ideahan siinä on, että kahvia ei anneta lapsille. Eikö kofeiinia parempaa piristettä olisi hedelmät, ulkoilu, vitamiinit, nukkuminen…?

Nykyään on jo ihan hyväksyttyä olla juomatta kahvia, mutta jos ei juo teetäkään, on jotenkin outo eikä aikuinen ollenkaan.

Miksi juhlissa ei tarjota kaakaota tai kunnollisia mehuja, jotka eivät ole pillimehuja tai aspartaamipommeja?

Miksi joku leipoo siksi, että on saatava omalle perheelle, arkipäivänä, jotain kahvin kanssa? Eikö se myrkky mene alas ilman sokeria kupissa ja sokeria lautasella?

coffee

Miten sitten heräät?

Mutta kun minä keitin tällä kertaa niin hyvää kahvia! Öö, en usko, että pahasta saa keittämällä hyvää.

Etkö edes aamukahvia juo? Miten sinä oikein heräät aamuisin? No tähän mennessä olen joka aamu herännyt.

Mitä sinä sitten juot päiväkahvilla? Niin no en ainakaan päiväkahvia!

Mitenkäs, kun meillä olisi tätä kakkua…? Enkö siis saa kakkua, jos en juo sen kanssa kahvia?

No kun minä ehdin jo kaataa… Miten voit olettaa, että joisin jotain noin pahaa?

Pitäis kyllä vähentää kahvinjuontia, kun en oikein tykkää… Mutta pitäähän sitä nyt! Ööö… miksi pitää?

Heh, nuo olivat vain ajatuksia päästäni. En toki ole niitä ääneen sanonut.

Oikein innostuin nyt tässä kirjoittaessani, kun sain vuosien, jopa vuosikymmenten patoutumat purettua. What a fiiling!

Olen aina ehtinyt sanoa ennen kaatamista, että en kiitos ota kahvia. ”Opettelen sitten aikuisena”, vastaan, kun ihmettelevät. Hipsin lasten pöytään etsimään mehua tai otan vettä. Tai no okei, tunnustan: olen opetellut töissä juomaan vihreää teetä ihan taukoa kirjoittamistyöstä pitääkseni, mutta ei se tee silti hyvää ole. Useimmiten valitsen veden.

kahvin juominen

Myönnä riippuvuutesi rakas jääräpääni

En pidä kahvijäätelöstä, -jugurtista tai -pirtelöstäkään.

En pidä kahvin mausta, eikä minun tarvitsekaan. Kaikki muut saavat pitää kahvista, mutta rakas mieheni: et voi väittää, että kahvi ei olisi sinulle kaakaon juomista vastaava herkkuhetki. Et voi verrata kahvia veteen, salaattiin tai ruisleipään. Se on sinun herkkujuomasi, jonka juomiseen liittyy esimerkiksi hetki yksin kirjan kanssa takapihalla auringon paisteessa.

Ei takapihalle aurinkotuoliin mennä kirjan kanssa syömään kalakeittoa, joka oikeasti on terveellistä!

Hah, herkku se on! Voitin niin 6‒0!

Minä olen riippuvainen suklaasta, kännykästä ja bloggaamisesta. En väitä, että ne olisivat terveellisempiä harrastuksia kuin kaakaon juominen mutta en väitä niitä elintoimintojani ylläpitäviksi toiminnoiksikaan. Vaan toisaalta, jos viette ne kaikki minulta, niin saattaa olla, että käy mielenterveyden päälle…

Asian myöntäminen on ensimmäinen askel.

Mieheni: kahvi on sinun kaakaosi.

Onko sinulla tunneside kahviin? Kuinka paljon juot kahvia päivässä?

Lue myös

X