Yli pyykkivuorten

Poikien juhlavaatteet: kalliita ja huonot valikoimat!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Minun piti käydä tänään töiden jälkeen nopeasti ostamassa Henrikille lyhythihainen kauluspaita kevätjuhlaan. Menin Seppälään: ei yhtään kauluspaitaa! Menin Lindexille: ei yhtään kauluspaitaa! Menin Citymarkettiin: ei yhtään kauluspaitaa lyhythihaisena, ei edes liian isoa tai liian pientä kokoa! Seuraavaksi suuntana oli HM: ei yhtään kauluspaitaa!

Lopulta KappAhl tuotti tuloksen: yksi malli, yksi väri, lyhyet hihat. Sopiva! Hinnalla, värillä tai materiaalilla ei voinut olla vaikutusta ostopäätökseen, koska jätin homman viime tippaan eikä ollut sitten kuin yksi ainoa paita. Vaan enpä tiedä, mikä tilanne olisi ollut, jos olisin ollut liikkeellä kuukausi aiemmin… Mihin ne kaikki mallit ja vaihtoehdot olivat totaalisesti kadonneet? Aikaa ostosreissuuni meni hirveän paljon enemmän kuin ajattelin. Löytyi sentään paita!

Miltä tuntuisi ostaa tytölle juhlamekko, jos viisi kauppaa kierrettyä löytyisi yksi ainoa mekko? Siis yksi mekko viiden kaupan vaatevalikoimasta! Se sitten pitäisi ottaa, hinnasta, väristä, kuosista tai mallista välittämättä.

Poikien juhlavaatteet
poikien juhlavaatteet

 

Tytön asu: 20‒40 euroa

Tytöille on naurettavan helppoa ja halpaa ostaa juhlavaatteet. Lähes jokaisesta vaatekaupasta saa juhlavat balleriinat noin 7‒15 eurolla. Tyylikkään mekon tylleineen saa 10‒25 eurolla, ja valinnanvaraa materiaaleissa, väreissä ja kuoseissa on yhtä paljon kuin keskivertoviisivuotiaalla pojalla pikkuautoja tai kymmenenvuotiaalla Legoja. Siis to-del-la paljon. Mekon kaveriksi saa boleron tai kivan neuletakin 10‒25 eurolla.
Todella juhlavan asun saa tytölle halvimmillaan, varsinkin jos osaa ennakoida ja kierrellä alennusmyyntejä, jopa 20 eurolla.
tyttöjen juhlavaatteettyttöjen juhlavaatteet

Pojan asu:  50‒100 euroa

Miten vuonna 2016 poikien juhlavaatepukeutuminen on niin  vaikeaa!? En voi käsittää! Farkkuja, tennareita ja rentoja, kauluksellisia t-paitoja kyllä löytyy, mutta jos haluaa yhtään juhlavampaa vaikka kevätjuhlaan, lakkiaisiin, ristiäisiin tai häihin, täytyy varata asun etsimiseen aikaa todella kauan.

Onko vaihtoehtona ainoastaan farkut tai puvun suorat housut? Eikö näiden välillä ole mitään? Miksi pojille ei ole kankaisia, siistejä ja ryhdikkäitä housuja myynnissä missään? Sellaisia juhlavia, vaaleita kesähousuja? Tai on joillain firmoilla vaatekutsujen kautta, mutta en välttämättä haluaisi maksaa 50 euroa housuista, joilla ei välttämättä ole muuta käyttöä…

Voiko kouluikäinen poika mennä farkuissa kevätjuhliin, ristiäisiin, lakkiaisiin, rippijuhliin (vieraana) tai häihin?

Jos ei halua farkkuja, niin täytyykö valita puku? On eri asia ostaa aikuiselle miehelle pukua kuin juhla-asua lapselle, joka käyttää asuaan pahimmassa tapauksessa vain kerran. Tuntuu kurjalta maksaa hirveitä summia asusta, joka on ihan kohta pieni.

Suoria housuja löytyy automarketista hyvällä tuurilla, jos ne haluaa. Jos ei löydy, niin sitten mennään juhlavaateliikkeeseen ostamaan ne kalliimmalla. Housujen hintalappu on joku 30‒45 euroa (muistelen näin, korjatkaa, jos olen väärässä). Kauluspaita maksaa 17 eurosta ylöspäin. Jos kauluspaidan päälle haluaa liivin tai takin, niin hinta tietenkin kasvaa. Juhlakenkien kanssa hinta kohoaa jopa lähelle sataa euroa.

tyttöjen juhlavaatteet

 

tyttöjen juhlavaatteet

Likaisissa lenkkareissa todistusta hakemaan

Mitkä kengät jalassa poika hakee todistuksen tai osallistuu kesän muihin juhliin? Farkkujen kanssa käyvät rennommat kengät kuin suorien housujen tai sellaisten vaaleiden kangashousujen kanssa. Mitkä ne rennot, mutta siistit kengät sitten ovat? Tennarit, kangaskengät?

Melkein järjestään tytöillä on kevätjuhlassa jalassa balleriinat tai muut pikkukengät ja pojilla likaiset lenkkarit. Tytöillä on mekot ja hienot kampaukset, pojilla virttyneet t-paidat ja collegehousut tai verkkarit. Ei tietenkään kaikilla, mutta kärjistäen. Puhun nyt esikoisen mukanaan tuoman kuuden kouluvuoden joulu- ja kevätjuhlakokemuksella ja keskimmäisen tuomalla kolmen kouluvuoden juhlakokemuksella.

Meillä asuva nuorimies ei voi sietää juhlavaatteita, kun taas tytöille juhlapukeutuminen on hyvinkin tärkeää. Olisi kiva tietää, onko muissa perheissä poikien arkisen juhlaan pukeutumisen syynä poikien vastarinta vai se, että vaatteita ei vain meinaa löytää mistään järkevässä hintaluokassa?

Mielestäni on tärkeää opettaa lapsia pukeutumaan tilanteen vaatimalla tavalla, joten juhlavaatteet on juhlassa oltava. En kuitenkaan tiedä, millaisissa kengissä tulisi pojan olla juhlissa. Onko järkeä ostaa jopa 50 euron juhlakengät, jotka saattavat olla seuraavissa juhlissa jo pienet? Luulen, että valintamme on taas tennarit. Tyttöjen 15 euron balleriinoja voi käyttää surutta koko kesän.

Miten ratkaisette leikki-ikäisten ja kouluikäisten poikien pukeutumisasian kesän juhlissa? Saako poika päättää itse vaatteensa? Mistä ostatte juhlavaatteet?

Lue myös

X