Yli pyykkivuorten

Gluteenittomat lasten kesäjuhlat

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Kesä on nyt virallisesti avattu! Määräaikainen työsuhteeni loppui tiistaina, ja vaikka olo on todella haikea, surullinen ja hämmentynyt, on kuitenkin työttömäksi jääminen kesäkuun ensimmäisenä päivänä ehkäpä vuoden upein mahdollinen ensimmäinen työttömyyspäivä. 
Kutsuin kesän alkamisen kunniaksi joukon ystäviäni lapsineen viettämään meille äitien ja lasten kesäjuhlia. Suurin osa ystävistä tuli samasta rivitalosta, joten tutut lapset pääsivät hetkessä kunnon juhlamoodiin. Kuusi naista ja 14 lasta skoolasi kesälle, auringolle ja yhdessäololle. Aikuisten laseissa oli jäähilejuomaa, lasten boolia, johon boolivastaava Henrik laittoi Spritea, omenamehua ja omenanpaloja. Hyvää ja raikasta! 
Koska meidän Aavalla on keliakia, ovat juhlat aina aikamoinen stressi äidille. Varsinkin, kun lapsia on paljon ja herkkuja monenlaisia, niin juhlista suurin osa ajasta menee lapsen syömisen kyttäämiseen. ”Muista ottaa vain tästä kulhosta.” ”Älkää kukaan muu ottako tästä Aavan kulhosta!” ”Niin, popcornit ovat gluteenittomia, mutta Aavalla pitää olla kontaminaation takia oma astia…” Pienten käsissä keksinmurut leviävät hetkessä, kaveri nappaa toisen lautaselta herkkupalan ja innokkain juhlista huumaantunut keksinmuruhuuli voi muiskauttaa vaikka gluteenisen pusun keliaakikon huulille. 
Päätin tällä kertaa järjestää täysin gluteenittomat juhlat. Parasta, mitä keliaakikko voi kuulla juhliin tullessaan, ovat kultaakin arvokkaammat sanat, jotka tarkoittavat, että keliaakikko on yhtä tärkeä kuin kaikki muutkin vieraat. Ne sanat ovat tällaiset: kaikki on gluteenitonta, voit maistaa kaikkea
Gluteenittomuuden toteuttaminen on itse asiassa yllättävän helppoa, vaikka ei olisi ennen tehnyt mitään gluteenittomia tarjottavia. Itse pari vuotta sitten Aavan diagnoosin saatuamme lueskelin aika paljon perusohjeita gluteenittomasta leivonnasta. Esimerkiksi täältä löytyy hyviä vinkkejä vaikka siitä, miten vehnäjauhoja sisältävän reseptin voi muuttaa gluteenittomaksi. Aika rohkeasti olen vaihtanut vehnäjauhot Fin mixiin lähes yksi yhteen. Ehkä vähän vähemmän kannattaa käyttää gluteenittomia jauhoja, että ei tule liian kuivaa. Täytekakun voi hyvin tehdä gluteenittomista jauhoista, mutta itse teen yleensä pelkistä perunajauhoista. Gluteenittomasti leipoessa ja ruokaa laittaessa tulee olla tarkkana, että välineissä tai pöydillä ei ole gluteenia eikä esimerkiksi voita tai levitettä ole käytetty gluteenileipien voiteluun. Gluteenittomat ja gluteenia sisältävät tuotteet eivät myöskään saa olla samoissa tarjoiluastioissa tai muuten joutua kosketuksiin toistensa kanssa vaikkapa samojen ottimien takia. 
Lapset kävivät niin kiireellä herkkujen kimppuun, että en heti edes ehtinyt ottaa muistoksi kuvia. Onneksi ehdin ennen kuin kaikki oli hävinnyt herkkusuiden lautasille ja masuihin. Tarjoilimme ystävillemme mansikka-vadelmatäytekakkua, tomaatti-mozzarella-aurinkokuivattutomaattivartaita, vaahtokarkki-mansikka-suklaakastikevartaita, valkosuklaa-mansikkakeksejä, suklaa-karamelli-suklaahippukeksejä, kikherne- ja linssisipsejä, minttusuklaavohvelipaloja, karkkeja ja viinirypäleitä. Nostin pöytään myös suklaatäytteisiä muroja napsittavaksi, koska luokittelen suklaamurot enemmänkin juhlaherkuksi kuin aamu- tai iltapalaksi.

Pidettiin siis kunnon herkkukestit kesän kunniaksi!

Sen verran hulinaa oli, että en ehtinyt ihan kauaa itse herkutella, kun etsin innokkaille leikkijöille heppatallia ja keittiöastioita ja selvittelin, kuka haluaa violetin ja kuka pinkin mukin ja kuka leikkii kenenkin kanssa… Matilda ystävineen otti ihanasti tilanteen haltuun ja esitti pienille sisällä taikatemppuja, joten me äidit saimme hetken vaihtaa ajatuksia takapihalla ihanassa auringonpaisteessa.
Ihanat ystävät, ihana kesä, ihana luonto. Pitäisi vaan useammin käyttää päivä siivoamiseen ja leipomiseen ja kutsua kaikki rakkaat kylään! On se vaan niin huippua saada koti täyteen ystäviä, naurua ja puheensorinaa. Ei tämä kesä ikuisuuksia kestä, otetaan nyt siitä kaikki irti!
Djeco jäätelökioski taustalla saatu blogin kautta.

Näihin kahteen alla olevaan kuvaan tiivistyy lastenjuhlien tunnelma, eikö totta. Ruuhkavuosien parhaita hetkiä. 

Millaisia kesäjuhlia te järjestätte? Tykkäätkö kutsua talon täyteen väkeä vai vain pari ystävää? Miten eri-ikäisten lasten yhteiset juhlat sujuvat?

 Postaus on toteutettu yhteistyössä Semperin kanssa.

Lue myös

X