Yli pyykkivuorten

En ole raskaana! Ärtyvä suoli IBS ja FODMAP

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hei, olen Hanna, olen 36-vuotias ja minulla on ulkonäkööni liittyvä paha itsetunto-ongelma. Paljastan sen teille. Siihen liittyy vahvasti sana FODMAP, onko tuttu teille?

Tämä on henkilökohtaisin blogipostaukseni ikinä. Olen 166 cm pitkä ja painan 55‒57 kiloa. Minulla on kädet täynnä töitä kolmen lapseni kanssa enkä halua enää yhtään lisää lapsia. En ole lihava enkä ole raskaana, mutta koen näyttäväni vahvasti kummaltakin. Hei Anonyymit Mahakkaat: minullakin on IBS eli ärtyvä suoli. Minullakin on ruokavalio nimeltä FODMAP.

FODMAP

Kiitos kysymästä, oletko itse raskaana?

Maailmalla kohistiin juuri Jennifer Anistonin vauvamahasta, joka paljastuikin pelkäksi ruokamahaksi. Myös endometrioosin tuomista kivuista, vatsan koosta, vauvauteluista ja kipeästä vauva-aiheesta on puhuttu lähiaikoina mediassa (vinkkaa minulle, jos löydät linkin, kuka tästä kirjoitti juuri!).

Me Naiset tarttui ihanasti aiheeseen ja alkoi julkaista kuvia mahoista, jotka on onnellisen odotuksen sijaan saatu aikaan herkullisella ruualla. Lue Me Naisten juttu Ei, en ole raskaana, minulla on vain maha – kiitos kysymästä törppö!.

Me Naisten julkaisemat mahakuvat eivät helpottaneet oloani millään tavalla. Ovatko nuo tosiaan isoja mahoja? Että mitähän v…?

Minulla on läheinen, jolla on sama ongelma. Harrastuksenamme on nauraa toisillemme ja itsellemme lähettämällä upeiden vatsojemme kuvia toisillemme kännykällä. Lähetän niitä myös toisinaan parhaille ystävilleni kerjätessäni sääliä, heh. Kävin läpi kännykkäkuviani ja löysin tällaisen kuvakavalkadin. Kuvien huono laatu johtuu kännykästä sekä mahan kokoon liittyvästä hetkellisestä vitutustilasta.

Hei maailman naiset, hei Me Naiset, tässä vähän komeampia mahoja:

FODMAP

 

 

FODMAP
Siinä hän on, koko komeudessaan: The Maha.
Imuroidessa huomasin peilin ja ystäväni mahan.
FODMAP

Matkalle lähdössä. Otanko tämän mekon? Tullaanko odottavalle äidille huutamaan, jos nautin kylmiä drinkkejä uima-altaalla?

FODMAP

Terve oma vauvani gluteeninen vehnäleipä. Miten pärjäilet masuasukki?FODMAP

Noshin mekko sopii kivasti myös odottajille ja ärtyvän suolen kanssa naimisissa oleville. Ei purista! Antaa turvota vaan rauhassa!

Elintärkeä vertaistuki

Facebookin Fodmap Suomi -ryhmästä olen saanut elintärkeää vertaistukea sekä tärkeää tietoa aiheesta. Ärtyvä suoli on toiminnallinen suolistovaiva, jonka pääoireita ovat vatsakipu, turvotustaipumus, ilmavaivat sekä ummetus tai ripuli. Ryhmästä olen lukenut, miten joillakin pienikin määrä tiettyä ruoka-ainetta aiheuttaa useiden päivien ripulin. Minulla vaiva on päin vastoin. Pahimpina kausina voin helposti olla naimisissa ummetuksen kanssa vaikka kaksi viikkoa. Ymmärrän kyllä, etä sellainen tilanne vaatii jo lääkitystä. Päin vastoin kuten monet epäilevät, turvotuksella ei ole mitään tekemistä ilmavaivojen kanssa.

Pahimpina kausina vesilasillinen aiheuttaa minulle tällaisen turvotuksen. Ärtyvän suolen oireisiin auttaa ensisijaisesti ruokavalio, josta voit lukea tästä. Pystyn kuitenkin vetämään mahan sisään, mutta se ei tunnu kivalta. Ero on kuitenkin huikea:

FODMAP FODMAP FODMAP

Tilanne muutaman viikon FODMAP-ruokavaliolla.FODMAP

Paha gluteeni

Niin kuin olen kirjoittanutesimerkiksi tekstissä Taistelen lapseni terveydestä kynsin ja hampain, meidän Aavalla on siis keliakia. Koska oireeni voisivat johtua myös keliakiasta, olen taistellut tietäni kohti tähystystä, jolla asia selvitetään.

Keliakian diagnosointipolku kulkee verestä otettujen vasta-aineiden koholla olemisen toteamisen kautta tähystykseen. Minulta on otettu pari-kolme kertaa vasta-aineet, jotka ovat aina olleet negatiivisia. Olen tyytynyt siihen ja siirtynyt FODMAP-ruokavalioon, jolla oireeni ovat helpottaneet.

On kuitenkin eri asia olla gluteeniton ärtyvän suolen kuin keliakian takia. Ärtyvä suoli -diagnoosi saa aikaan esimerkiksi turvotuksen, ummetuksen tai ripulin ja oksettavan olon, jos sortuu vaikka vehnäpohjaiseen pitsaan. Keliaakikko taas ei voi ikinä ottaa muruakaan gluteenia, ei koskaan. Gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion, jolloin ravintoaineet eivät imeydy. Pahimmillaan hoitamaton keliakia voi aiheuttaa esimerkiksi erilaisia syöpiä.

Halusin tarkistaa keliakia-asiassa vielä yhden asian. Kävin verikokeessa, jossa minulta testattiin keliakiageeni. Tuloksen mukaan minulla on erittäin suuri riski sairastua joskus keliakiaan. Tulos toi lähetteen tähystykseen sekä ennen tähystystä vähintään kolmen kuukauden gluteeninsyöntikäskyn, jotta tähystyksen tulos olisi luotettava. Tähystys on siis syy siihen, miksi näytän tällä hetkellä tältä (paitsi että vedän mahaa sisään, mikä tietysti hankaloittaa puhumista ja hengittämistä, heh).

Huom: Jos epäilet gluteenin tuottavan ongelmia ja olet menossa tähystyksen, älä missään tapauksessa jätä gluteenia pois ennen tähystystä!

FODMAP

FODMAP: Elämänmuutos

Tiedän, että ongelmani ei ole iso. On paljon isompiakin ongelmiakin elämässä. Olen todella onnellinen terveydestäni ja monesta asiasta ympärilläni. Saan kuitenkin harmitella asiaa. Miksi en saisi? En pidä siitä, että minulle vihjaillaan minun odottavan vauvaa! En ole raskaana! Oletko muuten itse?

Varsinkin matkustellessa täydellinen FODMAP-ruokavalion noudattaminen on minulle tärkeysjärjestyksessä aika alhaalla. Lapseni gluteenittomuus ja oma vakava pähkinäallergiani ovat ykkösprioriteetti, muu tulee siinä sivussa, jos tilaa jää.

Aion kuitenkin palata gluteenittomuuteen heti tähystyksen jälkeen, oli tulos mikä hyvänsä. Miksi en palaisi? Kyllä oman hyvän olon vuoksi kannattaa tehdä ja saa tehdä työtä.

Ainoa asia, mitä toivon muilta lähellä olevilta: voisimmeko kahvipöydässä jutella jostain muusta aiheesta kuin siitä, mitä minä ja tyttäreni syömme ja mitä oireita meille gluteenista tulee? Jos haluatte, voimme siinä kakkuja syödessä jutella teidän kakka-asioista, mutta ei kiitos meidän!

Löytyykö yhtään kohtalotoveria?
Ps. Vatsalihasten erkauma voi olla myös yksi syy tähän. Sitä minulla ei ole, mutta vatsa- ja selkälihaksia olisi hyvä vahvistaa.

Lue myös

X