Yli pyykkivuorten

Tärkeimmät ja pitkäikäisimmät vauvatavarat. Mukana mangokakun ohje!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Meillä ei ole ollut enää pitkään aikaan vauvaa, kun Aavakin on jo viisivuotias (lue teksti Viisivuotias tästä). Havaitsin juuri, että meillä on yhä käytössä monia vauvalle tarkoitettuja tai vauva-aikana hankittuja tuotteita. Listasin viisi tärkeintä ja pitkäikäisintä vauvatavaraamme. 

1. Unilelu

Matildalla oli unilelu kainalossa joka yö viisivuotiaasta ehkä 11-vuotiaaksi, mutta ei enää. Ennen viisivuotiaana saamaansa Napsu-koiraa hän valitsi joka ilta unilelun fiiliksen mukaan. Joskus se oli esimerkiksi punainen Duplo-palikka. 
Henrik sai vastasyntyneenä enoltani ruskean koiran, joka hänellä on yhä
kainalossa joka yö. Kun Aava oli vauva, laittoi Matilda hänen
kainaloonsa oman pupunsa. Pupu jäi Aavan kainaloon, ja on ollut Aavan lähellä
koko hänen elämänsä niin yöllä kuin päivälläkin. Pupu on unohtunut
ravintolaan, ollut turvana gastroskopioissa, jasamoissa vöissä
lentokoneessa, joutunut usein koiran riepoteltavaksi ja odottanut autossa kauppareissujen ajan. Maailman
rakkaimmasta pupusta voi lukea kaiken tekstistä Maailman rakkain pehmolelu.

 

2. Mangosose

Henrikin, 10, ehdoton ykkösherkku aamu-, väli- ja iltapalalla on mangosose. Ostamme niitä lähes joka kerta, kun käymme kaupassa. Myös Aava syö niitä usein. Juhliin teen usein piimäkakun, jonka päälle tulee mangososetta. 

Piimähyytelökakku

200 g Digestive-keksejä gluteenittomina tai normaaleja
75 g voita
1,5dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl piimää
2 dl kuohukermaa
3 rkl sitruunamehua
6 liivatelehteä 
2 prk mangososetta
kermavaahtoa
sitruunamelissaa
säilykemandariineja
Hienonna keksit, sulata voi, sekoita, laita irtopohjavuokaan.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita sokerit ja piimä. Vatkaa kerma. Vedet pois liivatteista, lisää kiehuvaan sitruunamehuun. Sekoita piimä-kermaseokseen. Kaada vuokaan. 
Hyydytä muutama tunti tai yö jääkaapissa ja koriste mangososeella ja esimerkiksi kermavaahdolla, säilykemandariineilla ja sitruunamelissalla.

3. Matkasänky

Koska meillä on viisihenkinen perhe, jonka kaksi isoa lasta ovat kohta jo lähellä aikuisen pituutta, vie perheemme yöpyessämme ystävien luona paljon tilaa. Harvalla on vierassänkyjä viidelle! Aava mahtuu yhä Matildalle vuonna 2003 ostamaamme matkasänkyyn. Matkasänky oli myös hyvä vauvan kanssa kyläillessä, kun oli tuttu ja turvallinen, oma sänky mukana. 
Matkasängyssä vauva on leikkinyt vieressäni laittaessani ruokaa sekä tehdessäni töitä (äitiyslomaprojekti Ei kenenkään äiti -teos). Serkkuvauva leikki usein meillä matkasängyssä, koska meillä ei ollut porttia rappusten edessä ja kun oli hetki, jolloin ei ehditty katsoa hänen peräänsä (esimerkiksi kun muita lapsia käytettiin vessassa). 
Noin 50 euron Emma-matkasänky on kestänyt mukanamme 13 vuotta kolmella lapsella. Ainoa vika on kuvassa näkyvä pieni reikä.

4. Matkarattaat

Luovuimme juuri matkarattaista, kun Aava on jo viisivuotias. Toukokuussa ne olivat meillä vielä mukana Kreetalla. Matkoilla rattaat olivat hyvät esimerkiksi illalla, kun Aava oli syönyt iltapalan jo hotellissa ja meidän kävellessämme ravintolaan hän nukahti rattaisiin. Rattaiden alle sai myös hyvin päivän tavarat mukaan. Emman 40 euron rattaat olivat kolmella lapsella 13 vuotta. Nyt ne saivat jo uuden kodin yhä täysin toimivina. 
Kuvia matkalta Espanjaan vuonna 2015.

 

5. Vauvan kosteuspyyhkeet

Kosteuspyyhkeet ovat vaan niin huippujuttu. Jäätelökioskilla jäätelöt pois sormista ja naamasta, mökillä mukana vessareissuilla, ulkomailla vaikka pöydän tai tuolin pinnan puhdistajana… Tärkeä apuväline jokaiselle! 
Mitkä tavarat teillä ovat jääneet tai tulevat jäämään mukaan arkeen vauvan kasvettua jo isoksi?

Lue myös

X