Yli pyykkivuorten

Ideoita lastenjuhlien tarjoiluun!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Kun meidän Matilda, kohta 13, täytti vuoden, kyselin lähes hädissäni ohjeita kakun tekemiseen. En ollut koskaan tehnyt synttärikakkua! Nykyään rakastan leipomista ja lastenjuhlien suunnittelua emmekä ole koskaan viettäneet lasten synttäreitä missään peuhupaikassa vaan aina kotona. Laskin juuri, että jos jokaiselle lapselle olen pitänyt vain yhdet juhlat, niin se tekee kolmen lapsen kanssa jo 27 juhlat! Jyväskylässä asuessamme pystyimme pitämään vielä erikseen sukulaisille ja kummeillekin tarkoitetut juhlat, joten oikeasti juhlien määrä on paljon enemmän. 
On ihanaa suunnitella tarjoilua ja pohtia kaikkea synttäreihin liittyvää jo hyvissä ajoin. Ymmärrän ja tiedän, että monille lastenjuhlien suunnittelu aiheuttaa jo valmiiksi tilanteen, jossa kaivetaan nitroja kielen alle. Listasin muutamia tarjoiluideoita leipomuksista, joita usein teen. Käytä ihmeessä ideoita!

Makeat kakut ja piirakat

 

 

Parhaat täytekakut syntyvät perunajauhoilla tehdystä pohjasta. Kostutan aina maidolla. Väliin teen rahkan, jossa on kermavaahtoa, maitorahkaa ja vaikka vadelmia, mansikoita tai tummaa suklaata. Maustettuja rahkojakin olen kokeillut. Jos päälle tulevaan kermavaahtoon sekoittaa rahkaa, on vaahto pysyvämpi. Marsipaanista saa kakun päälle hauskan, sileän pinnan. 
Piimähyytelökakkuun tulee muun muassa mangososetta. Ohje tässä postauksessa
Jos sinulla on iso pakastin, tee ihmeessä Makea jäädyketorttu, johon tulee marenkia, Daimia ja vaikka vadelmia. Ihanaa! Ohje löytyy Yhteishyvän sivulta täältä.  
Kakun päällä kirjainkynttilöillä Matildan kutsumanimi. Kuvat Matildan Halloween-synttäreiltä.
Meidän perheen suosikkeja ovat jääkaapissa tai pakastimessa tehtävät suklaa-juustokakut, joissa on Digestive-pohja, tuorejuustoa, suklaata, kermavaahtoa ja valkuaisvaahtoa. Tällainen kakku korvaa lähes aina meillä täytekakun. Laitan meidän lemppariohjeen postauksen loppuun. 
Kinderpiirakka on lasten lemppari, mutta leikkaa tarpeeksi pieniä paloja, että et joudu kippaamaan joka lautaselta paloja roskiin juhlien jälkeen (jää enemmän itsellesi). Gluteeniton ohje täältä
Mariannetorttu on erilainen ja herkullinen kääretorttu. Suklainen kääretorttu, jonka täytteenä on maustamatonta tuorejuustoa, kermavaahtoa ja Marianne-karkkeja rouhittuna. Yöksi jääkaappiin ja ennen tarjoilua päälle kermavaahtoa ja rouhetta. 
Tiramisu! Lähes aina tehdessäni kokeilen eri reseptiä netistä. 
Jäätelöbaari käy useimmille vieraille hyvin! Muutama laji laktoositonta jäätelöä, eri kastikkeita, karkkeja, marjoja, hedelmiä, nonparelleja, kermavaahtoa ja kenties vohveleita, jos vieraita on suhteellisen vähän ja ehtii pyöritellä palloja. Viitseliäin tekee kaikesta hienon menun ja toimii itse tai antaa päivänsankarin toimia jäätelökioskin tai jäätelöbaarin myyjänä. Vieraille voi jakaa leikkirahoja jäätelökioskia varten. Kioskin voi askarrella isosta pahvilaatikosta. 
Karkkibuffet, jossa karkkeja voi valita kulhoista omaan pussiin tai karkkikioski, jossa päivänsankari myy pikkuruisia popcorn- ja sipsipusseja ja karkkipusseja, jotka on tehty aiemmin valmiiksi. Herkut ostetaan leikkirahoilla.
Marianne-pätkismuffinit. Eri ohjeita netissä. 
Itse tehdyt riisisuklaat riisimuroista. 

 

Suolaiset herkut

 

Pienet parin sormen paksuiset nakkisämpylät minuutiksi uuniin ja väliin keitetty nakki. Tarjoillaan suodatinpussista. Ehdoton suosikki!
Pienet hampurilaiset itsetehtyinä tai valmiina.
Pienet valmiit riisipiirakat ja munavoi.
Kolmioleivät, jotka ovat ihan pieniä ja joissa on hammastikku, jonka päässä on juhliin sopiva koriste. 
Muutaman haukun kokoiset itsetehdyt tai valmiit pikkupitsat lasten lempitäytteillä. 
Hammas- tai cocktailtikut, joissa on itsetehtyjä pieniä lihapullia, prinssinakkeja, kurkkua, viinirypäleitä, kirsikkatomaatteja, juustokuutioita, mozzarellapalloja, ananasta… 
Lohkotut kasvikset ja juurekset ja sipseille tarkoitettu dippi. Vesimelonilohkot.
Kaikenlaiset kinkku-, kala- ja kasvispiirakat, mutta eivätpä niihin lapset yleensä koske. Äidit ja isät syövät kyllä!
Pasteijat, joihin tulee valmistaikinalevyjä, Aura-muruja, kinkkusuikaleita, ananasmurskaa, muna ja pippuria ja paprikajauhetta. Ei vältämättä tosin uppoa lapsiin, mutta aikuiset tykkää.
Kinkku-juustohyrrät, joissa sämpylätaikinan sisällä on esimerkiksi kinkkua, juustoraastetta ja tuorejuustoa. 

 

Suklaa-juustokakku

125 g Digestivejä
n. 50 g voita
125 g tummaa suklaata
2 liivatelehteä
tilkka vettä
2 dl vispikermaa
2 munaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3/4 dl sokeria
Pinnalle suklaata rouhittuna.
Sulata suklaa, rouhi keksit, sekoita. Vuoraa irtopohjavuoka muovikelmulla (tai oletan, itselläni on silikoninen vuoka aina tässä piirakassa). 
Erottele valkuaiset ja keltuaiset, sulata suklaa, liota liivatteet kylmässä vedessä. Sekoita tuorejuusto ja sokeri, lisää keltuaiset ja suklaa. Purista liivatteista vesi, sekoita kuumaan veteen. Kaada heti ohuena nauhana tuorejuustoseokseen. Vaahdota kerma, lisää seokseen. Vaahdota valkuaisvaahto, lisää seokseen. Älä vatkaa. 
Kaada pohjan päälle ja pidä yö jääkaapissa. Koristele suklaarouheella ja vaikka mansikoilla. 

Lue myös

X