Yli pyykkivuorten

Lasten sopiva ikäero: noin 3, 5 vai noin 8 vuotta?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Moni lapsista ja perheestä haaveileva pohtii, mikä olisi hyvä ikäero lapsille. Lasten lukumäärä ja ikäerot eivät ole meidän käsissämme: aina ei mene niin kuin suunnittelee esimerkiksi sopivan puolison löytämisen, oman terveyden, tahattoman lapsettomuuden tai jonkun muun elämäntilanteen vuoksi. Ajattelin kertoa, miten meidän tarinamme kulki ja mitkä asiat nousevat esille lasten ikäeroissa.
ikäero, sisarukset, vauva, taapero, teini, lapset

Kaksi ja puoli vuotta

Saimme Matildan asuessamme Jyväskylässä vuonna 2003. Olimme menneet ajatuksemme mukaan nuorina naimisiin ja minä olin sopivan koulupaikan etsimisen ja hakemisen jälkeen päässyt opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon. Emme kokeneet olevamme mitenkään nuoria vanhempia.
Saimme Henrikin, kun Matilda oli 2,5-vuotias. Vaikka opiskeluni olivat yhä kesken, oli toisen lapsen saaminen suht nopeasti täydellinen päätös. Valmistumiseni venyi, mutta lapsista tuli tiivis parivaljakko. Kun Henrik nukkui päiväunia, itki Matilda ikäväänsä. Isosiskon hoivavietti toi leikkeihin ja sisarussuhteeseen paljon syvyyttä alusta asti. Välillä oli pakko muistuttaa, että sisko jättäisi veljen kasvattamisen ja hoitamisen pääasiassa meille.
Ihan sama millä leluilla he leikkivät, niin leikki syntyi. Veli saattoi valita pikkuautot ja sisko ohjata leikkiä. Isosiskon autoleikeissä autoilla oli perhesuhteet ja ihmisten etunimet, ja ne laitettiin päiväunille. Prinsessaleikkeihinkin veli kelpasi. Löysin vanhan kolumnini Siskoprinsessa ja veliprinsessa noista ajoista.
Pienet tuleen tuijottajat metsäretkellä kauan sitten. Parhaat ystävät vierekkäin.
Matildalla ja Henrikillä on aina toisensa. He ovat meidän puheessamme ”isot”, jotka pärjäävät keskenään kotona hetken, nukkuvat mökillä yhdessä teltassa, käyvät yhdessä kesäleirillä ja tekevät yhtä paljon kotitöitä. Kotona he ovat nykyään enemmän omien kavereidensa kanssa, mutta esimerkiksi reissuilla ja mökeillä heillä on aina toisensa. Kotona he pelaavat yhdessä ja syövät esimerkiksi perjantaisin isojen iltapalaa.
Nyt Matilda on alkanut ottaa kasvun myötä etäisyyttä Henrikiin, mikä on saanut nuoren miehen harmistumaan. Ovet paukkuvat ja välillä riitapukareita saa irroitella toisistaan. Matilda kasvattaa yhä veljeään, mihin yhä puutumme. Nämä kaksi kinastelijaa ovat kuitenkin toisilleen kaikki kaikessa.

Viisi vuotta

Kotiäitivuosien jälkeen palasin yliopistolle ja valmistuin. Minua vaivasi niin kova vauvakuume opiskelemaan palattuani, että pahimpina aikoina en voinut katsoakaan vauvoja. Ystävän kutsuilla vastasyntynyt kulki sylistä syliin. Pelkäsin, että se ojennettaisiin minullekin, mutta ei onneksi.
Lopulta elämä kulki eteenpäin ja sekä pitkät keskustelut että kenties sattumakin toivat meille ihanan pienen Aavan vuonna 2011. Oli upeaa jäädä kotiin hoitamaan vauvaa. Henrik oli tuolloin viisivuotias ja auttoi mielellään hoitamaan vauvaa. Kävelyillä ei tarvittu tuplia eikä seisomalautoja vaan Henrik pyöräili vieressä. Minulla oli ikään kuin vain yksi lapsi silloin, kun Henrik oli kerhossa. Vauva-aika oli ihanaa!
ikäero, sisarukset, vauva, taapero, teini, lapset

 

ikäero, sisarukset, vauva, taapero, teini, lapset
Ajattelin kauan, että Aavalla ei ole kotona leikkikaveria eikä tärkeää tappelupukaria. Nyt, kun hän on viisivuotias, on hän aika hyvä kumppani Henrikille kummassakin asiassa. He lukenut yhdessä Aku Ankkoja, saattavat joskus pelata lautapeliä yhdessä ja riehuvat ja tappelevat ihan hienosti. Toki Henrikillä on isoveljen ja vanhemman asema kaikessa ja vaaditaan tietty mielentila, että sisko kelpaa mukaan.
Pikkusisko on pehmentänyt kymmenenvuotiasta. Siskon myötä hänelläkin on lupa leikkiä pienten leluilla. Vaikka muut eivät aina saa tulla lähelle, halaa hän pikkusiskoa usein.

Kahdeksan vuotta

Kun Aava syntyi, oli Matilda 7,5-vuotias ekaluokkalainen. Matilda ja hänen ystävänsä odottivat vauvaa kuumeisesti. Muistan yhä elävästi, miten Matilda piti sairaalassa Aavaa varovasti, hartiat jännittyneinä, sylissään ja sanoi: ”Nyt minä uskon, että tämä on totta. Nyt minäkin tiedän, mitä on, kun on sisko”. Ovikello soi jatkuvasti. ”Onko Matilda kotona? Saako sitä vauvaa kurkistaa?” kysyivät saparopäiset pikkutytöt. Ylpeä isosisko loisti. Ei ollut muiden perheessä vauvaa ja vielä tyttövauvaa!

 

ikäero, sisarukset, vauva, taapero, teini, lapset

 

Matildasta on alusta asti ollut valtavasti apua. Hän piti vauvaa sylissään, kun kävin suihkussa. Usein sängyn vierestä löytyi jo Matilda, kun vauva itki. Matilda ja Aava eivät ole koskaan leikkineet yhdessä leikkiin uppoutuen, vaan Matilda on leikkinyt Aavan kanssa niin kuin pienen kanssa leikitään ohjaavasti ja lempeästi.
Kummallekin on selkeästi tärkeää, että on myös sisko. ”Me ollaan ihania siskoksia”, sanoi Aava ollessaan kolmevuotias. ”Ja Henrik on kolmepyöräinen”, jatkoi hän niin kuin muisti Matildan sanoneen. No, kolmas pyörä, mutta kuitenkin. Sellaista tyttöjen välistä huumoria heillä oli joskus ja on yhäkin.
ikäero, sisarukset, vauva, taapero, teini, lapset
Nykyään Matilda voi jo katsoa Aavan perään vaikka kauppareissumme ajan, mikä helpottaa valtavasti arkeamme. Onneksi tytöt saavat viettää vielä monta lapsuusvuotta yhdessä. Toki pikkusisko häädetään tällä hetkellä yhteisestä huoneesta kavereiden tultua kylään, ja pikkusiskon sotkut ja uhmakohtaukset kirkumisineen ärsyttävät yläkoululaistamme. Odotamme kaikki innolla, että lapset saavat uudesta kodista omat huoneet. Isojen ikäerojen myötä omien huoneiden tarve ja oman tilan tarve on selkeästi korostunut.

Ei kierrätysmahdollisuutta

Meille nämä ikäerot ovat juuri oikeat. Jos olisimme saaneet kolmannen lapsen kahden-kolmen vuoden kuluttua Henrikin syntymästä, en olisi ehtinyt valmistua ja luoda uraa. Olisimme kenties väsyneempiä emmekä olisi ehkä nauttineet yhtä paljon vauva-ajasta. Suren usein, että Aava on eri paria kuin muut, mutta kolmikkomme on kuitenkin tiivis. Välillä he keksivät yhdessä jonkun hauskan tekemisen, kuten vaikka elokuvien kuvaamisen. Ei Aava tarvitse omanikäistä sisarusta. Ystävistä hän saa oikeanlaista leikkiseuraa.
Koska meillä on isot ikäerot järjestyksessä tyttö-poika-tyttö, ei meillä voi kierrättää juuri mitään muuta kuin monoja ja suksia. Tyttöjen kahdeksan vuoden ikäero on paljon, kun ajattelee vaatteiden säilytystä ja vaatemuodin ja vaatteiden mallin muuttumista. Matildan ihanin ja rakkain takki ei ole ehkä Aavan eikä minunkaan mieleeni kahdeksan vuoden kuluttua.
Matilda kuvaa elokuvaa aiheesta rantaloma.
Jokainen lapsemme on vahvasti yksilö. Olen aina sanonut, että sukupuolta enemmän lasta määrittää luonne. Mitkä ovat teidän lastenne ikäerojen hyvät ja huonot puolet? Lue Kaksplussan listaamat ikäerojen haitat ja hyödyt tästä.
Lue myös nämä:

Lue myös

X